De 10 leukste en makkelijke groenten om zelf te kweken in jouw moestuin

Je bekijkt nu De 10 leukste en makkelijke groenten om zelf te kweken in jouw moestuin
Leukste groenten om te kweken

Een moestuin is het leukst wanneer je groenten kweekt waar je succes mee hebt. Veel groenten om te oogsten gedurende het moestuin seizoen maken het alleen maar leuker om met je eigen moestuin bezig te zijn. En dat is eigenlijk helemaal niet zo lastig, mits je voor groenten kiest die makkelijk zijn om te kweken. Wij zullen je helpen met 10 groenten die ook jij met succes kunst kweken.

In ons overzicht staan alleen groenten die leuk zijn om te kweken maar ook makkelijk zijn om met succes te verbouwen en oogsten. In ons overzicht zie je bijvoorbeeld geen broccoli, bloemkool of rode kool. Dat zijn natuurlijk heerlijke groenten, maar ze zijn niet zo gemakkelijk om te kweken. Koolgewassen zijn ontzettend populair bij rupsen, en een kweek zonder bestrijdingsmiddelen is haast niet mogelijk. En dat maakt de moestuin helemaal niet leuk, je wilt juist kunnen genieten van je een succesvolle kweek. Dat soort groenten kun je dan beter gewoon in de winkel kopen en je juist concentreren op groenten die wel leuk en makkelijk zijn om te verbouwen.

10 makkelijke groenten om zelf te kweken

In ons overzicht staan 10 groenten die eenvoudig zijn om te kweken. Dit kan al op een klein oppervlak of bijvoorbeeld in een moestuinbak, of zelfs in grotere potten.

  1. Courgette
  2. Radijs
  3. Sla of Rucola
  4. Stambonen
  5. Aubergine
  6. Tomaat
  7. Snack komkommer
  8. Rode biet
  9. Aardappels
  10. Rode mosterdsla

1. Courgette als makkelijke groente om zelf te kweken

Je zou het wellicht niet zeggen, maar courgette is helemaal geen moeilijke groente om zelf te kweken. Het leukste is, dat je courgette ook goed zonder moestuin kunt kweken, door een courgetteplant gewoon in een grote pot te zetten. Dat moet dan wel een grote pot zijn van minstens 30 liter inhoud. Liever nog een slag groter.

Courgette kweken: jonge bolcourgette
Courgette kweken: jonge bolcourgette

Als je een makkelijk en goed ras wilt, kies dan voor de Courgette ‘Diamond F1’. Deze courgette, samen met ook de variant Black Beauty doen het ontzettend goed. Het zijn de courgettes die je kent zoals in de winkel. Snelgroeiend ras, kunnen op zich best tegen een stootje in de buitenlucht en je kunt er grote aantallen van oogsten. Een courgette is voor iedereen een leuke en makkelijke groente om zelf te kweken.

2. Radijs is eenvoudig en snel

Het leuke van radijs is dat het een groentesoort is die makkelijk groeit en weinig ruimte nodig heeft. Je hebt er eigenlijk niet veel voor nodig, behalve zonlicht en geregeld wat water geven. Radijs is wat ons betreft één van de beste beginner groenten om mee te starten. Leuk om te kweken en snel resultaat. In het vroege voorjaar heb je na een week of 7 radijsjes, en wanneer de temperaturen wat hoger zijn duurt het slechts 4 tot 5 weken voor je kunt oogsten.

Radijs in de moestuinbak
Radijs in de moestuinbak

Let er wel op dat radijs het niet zo goed doet wanneer het te warm wordt. Zelf kies ik er meestal voor om radijs vanaf begin maart in de kas te zaaien en eind maart in de buitenlucht. Vanaf juli zaai ik zelf geen radijs meer, doordat de zomer vaak wat te warm is.

Wil je goed kunnen oogsten, dan raad ik je aan om te kiezen voor de radijs Saxa 2. Een goed groeiend ras en mooie ronde kleine radijsjes. Wil je wat meer variatie, dan zijn de gele, witte, rode, roodwitte en paarse radijsjes in dit mengsel een goed idee.

3. Sla of rucola

Erg leuk en gemakkelijk om te kweken in je eigen moestuin zijn sla en rucola. Verschillende slasoorten kunnen het heel goed doen, vooral in het voorjaar. In maart kun je al heel goed de slasoort Meikoningin zaaien. Een heerlijke malse krop sla. De kans van slagen is heel groot. Wat je het beste kunt doen is de sla voorzaaien, eventueel zelfs op de vensterbank. Plant vervolgens de slaplantjes uit op een beschutte plek in de tuin.

Rucola in de moestuinbak
Rucola in de moestuinbak

Ook rucola groeit zeer gemakkelijk en is leuk om zelf te kweken. Als je voor een soort moet kiezen, kies dan voor Rucola Wilde Selvatica. Deze soort doet het zeer makkelijk. Zelf zaai ik deze rucola voor in kleine zaaitrays. Gewoon direct in de potgrond. Zorg voor voldoende zaad per gat in de zaaitray. Zeker enkele zaden per vierkante centimeter. Na twee tot drie weken, afhankelijk van de periode van het jaar, kun je de rucola uitplanten. Zelf doe ik dat meestal in een moestuinbak. Ik laat ongeveer 10 cm tussenruimte tussen de brokjes grond met rucola plantjes die ik uitplant uit de zaaitrays.

4. Stambonen

Stambonen zijn geweldig makkelijk om te kweken. Bijna altijd komt dit wel goed wanneer je vanaf mei de stambonen zaait. Stambonen groeien lekker snel en ze geven een goede opbrengst. Eigenlijk heb je er verder helemaal geen omkijken aan, behalve op tijd wat geven. Het fijne is ook dat je weinig last hebt van ongedierte of luizen in deze plantjes.

Wat ik zelf meestal doe is een zaaitray gebruiken waarin ik twee stambonen per gat stop. Je kunt dan al vanaf eind april gaan zaaien, gewoon binnenhuis op de vensterbank. Vervolgens z’n drie weken later kun je midden mei de kleine stambonen plantjes uitplanten. Een hele leuke groente om zelf te kweken door de rijke opbrengst.

5. Aubergine

Zelf je eigen aubergine kweken klinkt misschien gelijk een stuk lastiger. Maar wist je dat aubergine planten heel goed tegen de buitenlucht kunnen en het daardoor in ons Nederlandse klimaat prima mogelijk is om succesvol aubergines te kweken? Sterker nog, ik denk zelfs dat aubergine kweken nog makkelijker is dan tomaten kweken!

Aubergine in pot kweken: grote ketel met 3 aubergines
Aubergine in pot kweken: grote ketel met 3 aubergines

Het ras waar ik zelf het meeste succes mee heb, met heerlijke grote vruchten is de Aubergine Black Beauty. Ik zaai de plantjes al vroeg in het voorjaar voor, op de vensterbank. Vanaf midden mei mogen de aubergine planten naar buiten toe. Het leuke van aubergine kweken in je eigen moestuin is dat je er rijkelijk van kunt oogsten. In augustus kun je haast altijd minimaal één vrucht per week per plant oogsten in de buitenlucht.

6. Tomaat

Wat niet mag ontbreken aan onze lijst met leukste groenten om zelf te kweken, is de tomaat. Toch zijn tomaten eigenlijk niet zo eenvoudig om zelf te kweken. De reden daarvoor is vocht. Tomatenplanten gedijen niet goed wanneer ze geregeld nat worden. Toch zijn er wat rassen die daar redelijk tegen kunnen, waardoor je de tomatenplanten toch ook goed in de buitenlucht kunt kweken. En je kunt daar overigens ontzettend goed van oogsten wanneer ze eenmaal op gang komen.

Vleestomaat kweken in pot
Vleestomaat kweken in pot

Goede tomatenrassen om te gebruiken voor een succesvolle kweek in de buitenlucht zijn de tomatenplant Pyros F1 en de tomaat MoneyMaker. Beide normaaluitziende tomaten. De Pyros is een net wat plattere vrucht. Vooral de MoneyMaker zal een zeer rijke oogst opleveren.

7. Snack komkommer

Wanneer je de beschikking hebt over een klimrek, dan zijn komkommers erg leuk om zelf te kweken. Een komkommer die eenmaal begint te groeien, levert bijna iedere dag een komkommer op in de zomer. Doordat je zoveel kunt oogsten, behoren ze wat ons betreft bij de leukste groenten om zelf te kweken in je moestuin.

Komkommer kweken
Komkommer kweken

Het meeste plezier hebben wij in het verbouwen van snack komkommers. Snack komkommers zijn wat sneller klaar om te oogsten dan normale komkommers, waardoor er eigenlijk om de dag en op de piekmoment iedere dag wel wat te plukken valt. Voor ons springt de snackkomkommer Iznik F1 er uit, maar ook de snackkomkommer Patio Snacker F1 is een zeer goed ras wat een rijke opbrengst zal geven.

8. Rode biet slaagt altijd

Vooral in het voorjaar en aan het begin van de zomer is de rode biet een ontzettend leuke groente om zelf te kweken. Je kunt ze gemakkelijk zelf zaaien, direct op locatie of door ze voor te zaaien in een zaaitray. Rode bieten doen het eigenlijk altijd wel goed, het ene jaar worden ze wat groter dan het andere jaar. Maar je kunt er eigenlijk altijd wel met succes van oogsten.

Rode bieten in de moestuinbak
Rode bieten in de moestuinbak

Een ras waar ik persoonlijk voor zou kiezen is de Rode biet kogel 2, bij mij doet dat ars het ieder jaar opnieuw weer fantastisch. De bladeren van deze groenteplant zijn trouwens ook erg mooi om te zien, frisse groene bladeren met mooie rode nerven en steeltjes.

9. Aardappels

Wist je dat aardappels heel gemakkelijk zijn om te kweken? Aardappels kun je planten in de volle grond, maar kunnen ook goed in een grotere pot gekweekt worden. Zelf heb ik afgelopen jaar drie aardappels gezaaid in een flinke aardappel kweekzak, ik denk dat de inhoud z’n 90 liter is. Uit die ene zak was het mogelijk om haast 3 kilo aardappel te oogsten.

Aardappels
Aardappels

Het enige wat jammer is, is dat je aardappels maar eenmalig kunt oogsten. Je verzorgt de plant gedurende het voorjaar en de zomer, en uiteindelijk oogst je in één keer alle aardappels. Oogst je net wat vroeger, dan heb je echte nieuwe aardappels die nog wat kleiner zijn. En laten dat nu juist de lekkerste zijn! Het makkelijkst is om zelf pootaardappels aan te kopen, die je kunt gebruiken om te poten.

10. Rode mosterdsla

Mocht je al wat vaker door mijn artikelen gelezen hebben, dan heb je de rode mosterdsla vast al eens voorbij zien komen. Rode mosterdsla is een pluksla variant waar je het gehele voorjaar van kunt blijven oogsten. En nog leuker, deze pluksla zaai ik zelf ook in het najaar en gaat vervolgens in moestuinbakken in de kas. Zelfs in de winter wanneer het weer zacht is, kun je er nog van oogsten.

Kweken in januari: rode mosterdsla
Kweken in januari: rode mosterdsla

Rode mosterdsla kun je eigenlijk de gehele zomer blijven zaaien. Het makkelijkste is om gebruik te maken van zaaitrays. Per vakje in de tray mag je best z’n 5 tot 10 zaden stoppen. Na ongeveer 2 tot 3 weken kun je de blokjes met plantjes uitplanten in de volle grond of in moestuinbakken. Nog leuker is dat je ook de gele bloemen kunt combineren in een salade of door er een bord mee op te maken, de bloemen zijn gewoon eetbaar.

Geef een reactie