Courgette en komkommer ompotten: snelle groeiers

Je bekijkt nu Courgette en komkommer ompotten: snelle groeiers
Komkommer en Courgette ompotten

Heel recent schreef ik over het zaaien van komkommers, courgette en meloenen aan het einde van april. Ik gaf al aan dat ik net wat later was dan andere jaren, maar nog zeker niet te laat. En dat blijkt ook wel. Want oh wat kunnen deze planten snel groeien! De zaden van de ronde courgette en komkommer Patio Snack F1 waren als eerste gekiemd.

Op 19 april gezaaid, en nu al groot genoeg om te verpotten

Deze zaden zijn op 19 april pas gezaaid, we zijn nu dus eigenlijk pas net één weekje verder en het is nu al de hoogste tijd om de plantjes om te potten uit de vermiculiet naar verse potgrond.

Courgette, meloen en komkommer zaden in bakjes
Courgette, meloen en komkommer zaden in bakjes

Ik doe dat het liefste zo snel mogelijk, vermiculiet is dan werkelijk een wondermateriaal om in te zaaien, maar het is duidelijk geen goed materiaal om de plantjes verder in op te doen groeien. Die ervaring heb ik ondertussen wel gekregen en ik raad je dan ook zeker aan om direct na het kiemen de plantjes zo snel mogelijk uit te planten naar een goede potgrond.

Welke soorten courgette en komkommer plant ik nu al om?

Het is zeker nog niet zo dat alle zaadjes goed gekiemd zijn. Sterker nog, de Oranje Ananas meloen bijvoorbeeld zie ik nog niet eens boven de grond uit. De ene soort heeft nu eenmaal net wat meer tijd nodig dan de andere soort. De soorten die ik gezaaid heb die nu al goed gekiemd zijn en groot genoeg zijn om te verpotten zijn de volgende:

Opvallend vind ik het dat de normale courgettes nog niet gekiemd zijn. Die moet ik nog net wat meer tijd gunnen. De meeste courgettes zijn al opgekomen, maar een aantal is pas half boven de grond uit. Die laat ik dus nog net even twee dagen staan voordat ik ze ga ompotten.

Het ompotten van de bolcourgette zaailingen

Ik kies ervoor om de courgette in P13 potjes te planten, zo hebben ze genoeg ruimte om de komende twee weken te ontwikkelen. Vanaf dat moment verwacht ik dat ik de courgettes buiten kan uitplanten in de grote bakken waar ze in mogen staan.

Bol courgette zaailingen
Bol courgette zaailingen

Ik raad je aan om geen kleinere pot te gebruiken, liever nog een wat grotere. Hoe groter, hoe beter de wortels al kunnen gaan ontwikkelen. En courgettes groeien heel erg snel!

Bolcourgette wortels door het zaaibakje
Bolcourgette wortels door het zaaibakje

Zoals je kunt zien is dit het wortelgestel van een courgetteplant die 19 april gezaaid is, dit was op 27 april, reken zelf maar eens door hoe groot het wortelgestel zal zijn over twee weken.

Bolcourgette wortelgestel
Bolcourgette wortelgestel

Bij het ompotten van courgette plantjes is het belangrijk dat je de stengel zelf niet onder de grond plaatst, de kans is dan groot dat er rotting optreed. Kies er altijd voor om alleen de wortels onder de grond te brengen, het gehele steeltje boven de grond uit. De eerste paar dagen lijkt het dan wel een slap plantje, maar dat verstevigt zich binnen een paar dagen tijd.

Bol courgette zaailing ompotten: niet te diep
Bol courgette zaailing ompotten: niet te diep

Ompotten komkommers Patio Snack F1

6 van de 6 Patio Snack F1 komkommers zijn opgekomen, en dat ook binnen een weekje tijd. Daar ben ik in ieder geval erg tevreden over, want vaak zit het bij komkommers bij mij niet zo mee. Volgens mij heb ik eindelijk eens écht goede zaden te pakken! Hier op de foto zie je de 6 Patio Snack F1 komkommers.

Komkommer Patio Snack F1 zaailingen
Komkommer Patio Snack F1 zaailingen

En kijk eens wat voor een wortelgestel deze plantjes ook al hebben ontwikkeld. De wortels groeien letterlijk centimeters per dag.

Komkommer Patio Snack F1 zaailingen
Komkommer Patio Snack F1 zaailingen

Ik gebruik voor de snackkomkommers 11 bij 11 cm kweekbakjes, waar ze de komende twee à drie weken prima in kunnen verblijven. Door de potgrond, ook voor de courgettes overigens, meng ik direct een klein handje organische mestkorrels.

Organische mestkorrels mengen met potgrond
Organische mestkorrels mengen met potgrond

Courgette en komkommers zijn namelijk zeer snelle groeiers en vragen om veel voeding. Ik geef ze die het liefste rijkelijk, hoe sneller de planten groeien en hoe meer vruchten ze ook geven. Wel is het belangrijk dat in deze fase nog niet te overdrijven, een hand organische mestkorrels op 10 liter grond is voldoende voor nu.

Komkommer Patio Snack F1 zaailing
Komkommer Patio Snack F1 zaailing

Bij het planten van komkommer plantjes is het weer belangrijk dat je de steel van de zaailingen niet onder de grond plaatst. Daardoor heb je een hele grote kans dat er verrotting gaat optreden in het steeltje, en dat is zonde van de planten. Maak met je vinger een gat in de potgrond, stop daar de wortels in en zorg ervoor dat je alleen de wortels zelf onder de grond hebt.

Komkommer Patio Snack F1 zaailingen
Komkommer Patio Snack F1 zaailingen

Sommige plantjes staan nu nog wat scheef, maar dat maakt niet uit. De steeltjes worden nog dikker en steviger waardoor dat vanzelf verholpen wordt.

We houden je op de hoogte

Natuurlijk houden we je verder op de hoogte over de voortgang en de kweek. Lees binnenkort meer.

Courgette en komkommer ompotten
Courgette en komkommer ompotten

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Yvonne

  Ik vind het een hele leuke site. Ik ben een beginnende moestuinierster en ben echt op zoek naar juiste en goede informatie.
  Ik heb veel aan de manier van uitleg op deze site.
  Ik heb wel nog een vraag hierover.
  Waar kan ik de beste zaden kopen?
  of kan ik ook eigen zaden van groenten en meloenen gebruiken?

  1. Moestuintijd

   Hi Yvonne, dank je wel voor het delen. Leuk om te lezen! Je kunt je zaden natuurlijk overal kopen, veelal zijn het dezelfde zaden en merken. Stiekem zit er achter een ‘label’ van een merk ook hetzelfde bedrijf als een ander label/merk. Ik zou aanraden om de zaden te kopen in plaats van zelf te verzamelen uit groenten. Bij diverse groenten zie je dat de zaden zelf niet zullen uitkomen.

Geef een reactie