Beste verwarmde zaaibakken en propagator | Elektrische zaaibak

Je bekijkt nu Beste verwarmde zaaibakken en propagator | Elektrische zaaibak
Beste elektrisch verwarmde zaaibak

Vroeg in het voorjaar al starten met zaaien van zomergroenten zoals paprika, pepers en aubergines? Een elektrisch verwarmd zaaibakje of een goede propagator zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt en het seizoen goed kunt beginnen. In dit artikel bespreken we de voordelen van een elektrisch verwarmd zaaibakje en daarnaast geven we advies over welke soorten goed werken en een goede aankoop zijn.

Waarom een verwarmde zaaibak gebruiken?

Een propagator of een elektrisch verwarmde zaaibak heeft diverse voordelen. Het fijnste is dat je vroeger kunt starten met zaaien door het kleine micro klimaat wat ontstaat met voldoende warmte en luchtvochtigheid voor kieming van de zaden. Zaden kiemen niet alleen sneller, ook is het percentage van de zaden wat uitkomt vele malen groter door de constante temperatuur. Als hobbytuinder levert het je vooral veel plezier doordat je zaden uit komen, in plaats van na 10 of 14 dagen erachter komen dat niet eens de helft van de paprika gekiemd zijn en omgevormd zijn tot zaailingen. Want dan heb je natuurlijk twee weken verloren en alsnog geen of te weinig mooie plantjes.

Wat heeft een beste zaaibak of verwarmde zaaibak in zich?

Minimaal voor ons voor opname in de lijst met beste zaaibakjes en beste propagatoren is dat het systeem gesloten kan worden met een transparante kap en dat er verwarming aanwezig is. Mist één van die twee, dan nemen wij per definitie een zaaibak niet op in deze lijst. De goede zaaibakjes hebben niet alleen een simpele aan en uit knop, maar ook de temperatuur kan ingeregeld worden.

Nog beter wordt de zaaibak wanneer er groeilampen aanwezig zijn. Dit voorkomt dat na het kiemen van de zaden de zaailingen te snel langgerekt worden. Licht is belangrijk voor de ontwikkeling van stevige jonge zaailingen.

Beste verwarmde zaaibakken in een overzicht

De beste elektrisch verwarmde zaaibakken, propagators en zaaibakjes van dit moment zijn opgenomen in onze lijst. Wij hebben ze in onze eigen voorkeur gezet qua volgorde. Met één van deze verwarmde zaaibakken weet je zeker dat je een goede keuze maakt om zaden te ontkiemen.

 1. Vitopod 50 Watt verwarmd met thermostaat
 2. HGA Propagator 64/50 met thermotimer en thermometer
 3. HGA Propagator 64/50 verwarmd

1. Vitopod 50 Watt verwarmd met thermostat

De Vitopod is een van de beste propagatoren waar je het klimaat zelf kunt samenstellen door middel van de meegeleverde temperatuur controller waarmee je de temperatuur kunt regelen tussen de 5 en 30 graden met intervallen van 1 graad. Er zijn maar weinig elektrisch verwarmde zaaibakjes of propagatoren die daarover beschikken.

De Vitopod is er in verschillende modellen, de 50 Watt en 100 Watt uitvoering en verder kun je hem vaak afstemmen zoals jij dat wilt. Met groeilampen of kweeklampen of zonder, de hoogte van het kasje zelf kun je losse onderdelen voor krijgen zodat je de hoogte zelf kunt bepalen. Ieder extensie die je aankoopt verhoogt de Vitopod met 15 cm, zo kun je er zelfs heel erg goed planten in opkweken al vanaf de winter die je in het voorjaar naar buiten kunt brengen of in de kas kunt uitplanten.

Vitopod 50 Watt met verwarming
Vitopod 50 Watt met verwarming

De Vitopod is zo goed doordat de warmte over het gehele oppervlak erg goed verdeeld wordt. Kieming van zaden gaat daardoor gelijkmatig en iedere plek binnen de Vitopod is even warm. Bij veel minder kwalitatieve elektrisch verwarmde kweekbakjes zie je vaak dat de verwarming niet goed de gehele bak verwarmd, maar bijvoorbeeld het midden meer dan de zijkanten.

Eigenschappen Vitopod
Lengte: 56 cm
Breedte: 55 cm
Hoogte: Standaard 24 cm (per 15 cm op te hogen)
Temperatuur: instelbaar met controller (per 1 graad)

De Vitopod is verkrijgbaar bij bol.com.

2. HGA Propagator 64/50 met thermotimer en thermometer

De HGA propagator 64/50 is een professioneel model elektrisch verwarmd groeibakje met afmetingen van 55,50 bij 35,50 cm. Op de bodem van de zaaibak zit een verwarmingssysteem van 50 Watt. Het fijne van dit zaaibakje is dat er een digitale klokthermostaat bij zit, zodat je de temperatuur precies zo kunt instellen zoals jij dat wilt.

HGA Propagator 64/50 compleet met thermotimer en thermometer
HGA Propagator 64/50 compleet met thermotimer en thermometer

De onderbak van deze verwarmde zaaibak is gemaakt van polypropyleen (glad hard kunststof), volledig waterdicht en ook makkelijk schoon te maken met een warm doekje. Het deksel is transparant waardoor je een goede lichtinval hebt waarin twee schuiven zitten voor ontluchting. Het is belangrijk om die wel te gebruiken nadat de zaden gekiemd zijn. Dat voorkomt dat plantjes gaan schimmelen doordat ze constant vochtig blijven onder de kap.

Dit zaaibakje is eigenlijk klaar voor gebruik, vooral voor het kiemen van zaden en de eerste twee weken van groeien voor de zaailingen. Daarvoor is deze elektrisch verwarmde propagator helemaal geschikt. Eén ding wat helaas ontbreekt is verlichting om de zaailingen langer binnen te kunnen opkweken. Nu moet je wel opletten wanneer je de zaailingen er voor langere tijd in wilt laten staan gedurende de winter. De bak moet dan echt op een lichte plek in huis staan. Of je kunt natuurlijk altijd los een LED groei lamp op het bakje leggen.

Eigenschappen HGA Propagator 64/50 met thermotimer en thermometer
Lengte: 55,5 cm
Breedte: 35,5 cm
Hoogte: 25 cm
Temperatuur: Instelbaar via thermotimer/thermometer

HGA Propagator 64/50 met thermotimer en thermometer is verkrijgbaar bij bol.com.

3. HGA Propagator 64/50 verwarmd

Dit zaaibakje is identiek aan de eerder genoemde HGA Propagator 64/50 met thermotimer en thermometer. Alleen is dit de eenvoudigere uitvoering zonder thermotimer en thermometer, het betreft alleen de zaaibak met elektrische verwarming van 50 Watt. Alsnog ideaal om je zaden in uit te broeden, alleen is de temperatuur niet te dimmen of beter te reguleren.

HGA Propagator 64/50 verwarmd (basis)
HGA Propagator 64/50 verwarmd (basis)

Alsnog is deze zaaibak vooral goed voor pepers, paprika en aubergines in de winter. Of andere zomergroenten die je vroeg in het voorjaar wilt gaan zaaien en zo goed mogelijk wilt laten kiemen. Het is jammer dat het niet mogelijk is om de temperatuur nauwkeurig af te stellen, neem als voorbeeld dat de zon op het bakje staat en daardoor de temperatuur snel wat extra oploopt, deze propagator zal dan niet afslaan en alsmaar warmer worden. Dat kan ook resulteren in dat het allemaal net wat te warm wordt.

Wat dat betreft is deze elektrisch verwarmde kweekbak vooral geschikt voor het kiemen van zaden, en wat minder voor de opgroei van zaailingen.

Eigenschappen HGA Propagator 64/50 verwarmd
Lengte: 55,5 cm
Breedte: 35,5 cm
Hoogte: 25 cm
Temperatuur: Niet instelbaar. Altijd 50 Watt vermogen.

De HGA Propagator 64/50 verwarmd is verkrijgbaar bij bol.com.

Heb jij zelf ervaring met een goede elektrisch verwarmde zaaibak of propagator?

Ben je zelf in bezit van een elektrisch verwarmde zaaibak, propagator of kweekbakje en wil je hierover je mening delen? Dat horen wij natuurlijk graag terug in onderstaande reacties. Op die manier help je andere mensen bij de aankoop van een verwarmd zaaibakje. Want we willen natuurlijk allemaal goed en succesvol onze zaden kiemen en jonge zaailingen opkweken.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Marc

  Deze propagaors zijn natuurlijk prachtig maar vooral duur en deed me besluiten er eentje eenvoudig goedkoop zelf te maken uitgaande van een isomo box van 2 cm dik en een verwarmingskabel 50 watt ongeveer 3m nuttige lengte en een aquarium thermostaat. alles samen aankoopkost 40€

  1. Moestuintijd

   Dat is natuurlijk ook een hele creatieve manier! Leuk dat je dit gedeeld hebt.

  2. Leonie

   Top, dank je wel voor de tip!!

Geef een reactie