Bijzondere groenten kweken: 10 unieke groenten voor jouw moestuin

Je bekijkt nu Bijzondere groenten kweken: 10 unieke groenten voor jouw moestuin
Bijzondere groenten kweken

Wil je een keer wat anders kweken dan de standaard tomaten, paprika, sla, courgettes en komkommers? In dit artikel laten we 10 bijzondere groenten zien om zelf te kweken in eigen moestuin. Alle groenten die wij in dit artikel omschrijven kun je gewoon in ons klimaat zaaien en kweken. Sommige groenten in deze lijst kun je het beste al binnenhuis voorzaaien, waarna je de planten vanaf mei buiten uitplant.

Deze bijzondere en unieke groenten kan iedereen in zijn eigen moestuin kweken. Je hebt geen kas of tunnel nodig om de planten goed te houden. Een aantal doet het zelfs ontzettend goed in ons klimaat, zoals de Tomatillo.

10 bijzondere groenten om zelf te kweken

Dit vinden wij leuke, bijzondere en unieke groenten om zelf te kweken in eigen moestuin. Ieder van de groenten kan in ons klimaat gezaaid, opgekweekt en geoogst worden.

  1. Lemon Apple komkommer (citroenkomkommer)
  2. Ananaskers (Physalis Edulis)
  3. Tomatillo (Mexicaanse aardkers)
  4. Pepino of Meloenpeer
  5. Muismeloen
  6. Gekleurde bieten: Albina, Burpee Golfen en Chioggia
  7. Centriolo White Wonder
  8. Gele komkommer (gele tros)
  9. White Eggs Aubergine
  10. Spaghettipompoen

1. Lemon Apple komkommer (citroenkomkommer)

Lemon Apple komkommer
Lemon Apple komkommer

De lemon apple komkommer heeft heel wat weg van een appel maar ook de citroen, vanzelfsprekend daardoor de naam Lemon Apple. De omvang en vorm van de Lemon Apple heeft veel weg van een appel, en de kleur van een citroen. Van binnen ziet deze vrucht er wit uit, en zoals de naam doet vermoeden smaakt het naar komkommer met een lichte citroensmaak. Laat de vruchten vooral niet te groot worden en pluk ze dus vroegtijdig.

Citroenkomkommer is een ras was zichzelf niet bevrucht. Daardoor is het verstandig deze op een zonnige plek buiten in de tuin te plaatsen. De citroenkomkommer kan prima tegen net wat minder warm weer in de zomer. Lemon Apple komkommer is een klimmende plant waardoor je moet zorgen voor een klimrek of bijvoorbeeld een gemaakt rekje van bamboestokjes.

Lemon Apple komkommer kun je binnenhuis zaaien vanaf halverwege april en half mei buiten uitplanten. Kan ook in grote pot gekweekt worden. Voldoende bijmesten is net als bij andere komkommerplanten belangrijk.

Lmeon Apple komkommer is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Ananaskers (Physalis Edulis)

Ananaskers
Ananaskers

Ananaskers hebben een frisse zoetzure smaak, heeft wat weg van ananas zelf maar dat is de smaak zeker niet. Ananaskersen zitten in mooie gelige (strokleurige) lampionnen verpakt en kunnen vanaf eind augustus geoogst worden. De bijzondere groente ananaskers moeten op een warme plek in de moestuin gekweekt worden, anders is de kans klein dat de vruchten goed zullen afrijpen. Bij ananaskersen is het belangrijk om al vroegtijdig te zaaien, zodat het seizoen om te rijpen lang is.

Zaaien van de ananaskers starten vanaf maart op een zonnige plek binnenhuis op de vensterbank. Na ongeveer 4 weken mogen de plantjes uitgeplant worden in ruimere potjes of bakjes. Vanaf half mei de ananasplant uitplanten wanneer geen kans meer is op nachtvorst. De oogst komt vanaf september pas echt op gang.

Ananaskers is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Tomatillo (Mexicaanse aardkers)

Tomatillo
Tomatillo

De Tomatillo heeft veel weg van een tomaat, maar de smaak en de vrucht zelf kun je niet vergelijken. Wanneer de vruchten volgroeid zijn en groen of paars zijn, dan kun je ze verwerken door soepen of sauzen en gebruiken door gerechtjes heen. Je kunt de Tomatillo ook verder laten rijpen en wachten tot het omhulsel verdroogd, op dat moment zal de vrucht veel lekkerder zijn om zo op te eten of te gebruiken in salades.

Hoewel de naam doet vermoeden dat de Tomatillo veel weg heeft van tomaat en daardoor warmte minnend is en het goed zal doen in een kas, is dat niet helemaal waar. Het leuke van Tomatillo is dat de plant goed kan tegen een kouder klimaat en regen gedurende de zomer.

Tomatillo zaai je het beste begin april om de plant vervolgens vanaf halverwege mei uit te planten in de moestuin, in een grotere pot of een moestuinbak. Het is wel belangrijk om de Tomatillo op een zonnige plaats in de tuin uit te planten, maar ze kan prima regen verdragen.

Tomatillo is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Pepino of Meloenpeer

Meloenpeer
Meloenpeer

Meloenpeer of Pepino is een lekker stuk fruit wat veel weg heeft van een meloen, peer en komkommer combinatie. De vruchten zijn geel met paars van kleur en zijn met zekerheid een bijzondere groente te noemen, en erg leuk om zelf te kweken.

Meloenpeer kun je het beste al vroeg beginnen, het liefste al in maart of april. Wanneer de plantjes wat groter worden is het belangrijk om ze om te potten naar een groter potje, zodat ze goed kunnen groeien. Vanaf half mei mogen ze buiten uitgeplant worden, kies daarbij voor een zonnige plek. De plant kan slecht tegen kou waardoor het een uitkomt bied om de meloenpeer in een kas of tunnel te kweken.

De plant van een meloenpeer wordt ongeveer 1 meter hoog en lijkt op een aardappelplant. De plant is een zelfbestuur waardoor je in de kas kunt tikken tegen de stam wanneer de bloemetjes open staan.

Pepino zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

5. Muismeloen: een bijzonder klein meloentje

Muismeloen
Muismeloen

Muismeloen zijn leuke kleine vruchtjes om zelf te kweken. De vrucht ‘muismeloen’ lijkt sprekend op een miniatuurvorm watermeloen, aan de buitenkant heeft het zowat hetzelfde uiterlijk. Aan de binnenzijde ziet een muismeloen er eerder uit als een komkommer. En ook de smaak lijkt meer op dat van een komkommer. Muismeloen wordt gekweekt zoals komkommer, de planten klimmen omhoog en klemt zich met kleine grijparmpjes vast. Het makkelijkste is een gaasrek gebruiken of een eigen gemaakt rekje van bamboestokjes.

Muismeloen mag binnenhuis gezaaid worden halverwege april en kan halverwege mei uitgeplant worden. Na ongeveer twee maanden kun je de eerste muismeloentjes oogsten. Plantafstand ongeveer 30 cm tussen de planten in langs het rek. klimt gemakkelijk anderhalf tot twee meter de hoogte in.

Muismeloen zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

6. Gekleurde bieten: Albina, Burpee Golfen en Chioggia

Gekleurde bieten
Gekleurde bieten

Iedereen kent natuurlijk rode bieten of kroten, grote kans dat je ze eerder al eens gekweekt hebt. Bieten zijn er in allerlei kleuren, niet alleen in het rood maar ook in het wit, geel en paars. In dit mengsel zitten gele, rode en witte bieten. Zo heb je in een keer de bijzondere bieten soorten Albina, Burpee Golfen en Chioggia.

Deze bieten kweek je hetzelfde zoals normale bieten. Je kunt vanaf halverwege april tot eind juli zaaien in de volle grond. Oogsten zal, afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt, kunnen vanaf juli tot eind oktober.

Gekleurde bieten zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

7. Cetriolo White Wonder komkommer

White Wonder komkommer
White Wonder komkommer

Er staan nog meer bijzondere komkommer soorten in deze lijst met bijzondere groenten om zelf te kweken. Cetriolo White Wonder is een crème-witte komkommer die ongeveer 15 cm lang zal worden en prima gekweekt kan worden in de buitenlucht op een zonnige locatie. Ook aan de binnenzijde ziet het vruchtvlees van White Wonder er wit crème achtig uit. De smaak is fris en zoet, zeker verschillende van normale groene komkommers. Voor deze komkommer is een klimrek nodig, ik gebruik daarvoor zelf gaasrek met een maaswijdte van 10 bij 10 cm wat ik aan een moestuinbak bevestig.

Vanaf half april kan Cetriolo White Wonder binnen gezaaid worden in fijne potgrond (eventueel vermengd met vermiculiet). Halverwege mei buiten uitplanten, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst.

White Wonder zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

8. Gele komkommer (gele tros)

Gele tros komkommer
Gele tros komkommer

Wil je eens wat anders dan een standaard groene komkommer? Waarom probeer je niet eens een gele komkommer, de soort die ik gebruikte was de Gele tros komkommer. Dit is een middellange gele soort die een sterkere smaak heeft als normale groene komkommers. Een gele komkommer blijft wat korter maar is wel wat voller dan een normale groene komkommer zoals we deze uit de winkel kennen.

Komkommer Gele Tros kun je binnen zaaien vanaf half april en vervolgens half mei buiten uitplanten. Gele tros kweekte ik afgelopen jaar zelf in een moestuinbak waarachter ik een gaasrek met maaswijdte 10 bij 10 cm had geplaatst.

Komkommer Gele Tros is verkrijgbaar bij bol.com.

9. White Eggs Aubergine

White Eggs Aubergine
White Eggs Aubergine

Aubergine White Eggs is een aubergineplant met mooie witte kleinere vruchten dan normale aubergines. De vruchten worden maar ongeveer 6 cm groot en de plant zelf wordt vaak niet hoger dan 70 cm. De smaak van deze aubergine heeft veel weg van normale aubergines, maar heeft een uniek uiterlijk en de vruchten zijn mooi en klein waardoor ze leuk zijn om te gebruiken bij gerechten.

Aubergine White Eggs kun je het beste zo groot mogelijk in het jaar zaaien. Zelf begin ik al halverwege februari. Het is wel belangrijk dat je voor deze aubergine plant een groeilamp gebruikt zolang je de aubergine binnen hebt staan, anders worden de plantjes snel langgerekt. Vanaf halverwege mei mag de plant naar buiten.

Aubergine White Eggs is verkrijgbaar bij bol.com.

10. Spaghettipompoen

Spaghettipompoen
Spaghettipompoen

Een spaghettipompoen lijkt in eerste instantie veel weg te hebben van een normale pompoen, hoewel de pompoen net wat dikker is. Toch kan de spaghettipompoen wel een bijzondere groenten genoemd worden om in eigen moestuin te kweken. Wanneer je een spaghettipompoen bereid in de oven zal je zien dat de pompoen vol zit met draderig vruchtvlees: de spaghetti slierten.

Kweken van spaghettipompen gaat vrijwel gelijk aan het kweken van normale pompoenen. Je hebt wel voldoende ruimte nodig, minimaal 1 bij 1 meter, liever zelfs nog wat meer ruimte. Ik raad aan om spaghettipompoen dan ook alleen in de volle grond te kweken en niet in bakken, hoewel een grote kuip nog wel een optie zou zijn.

Zaaien mag vanaf begin tot halverwege april waardoor de plantjes vanaf half mei uitgeplant kunnen worden in de volle grond. Spaghettipompoenen oogst je vanaf begin tot halverwege oktober. Je kunt de pompoenen vervolgens lang bewaren bij een temperatuur van rond de 10 graden.

Spaghettipompoen zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie