Beste snoeischaar van kiezen: 5 beste snoeischaren (2023)

Je bekijkt nu Beste snoeischaar van kiezen: 5 beste snoeischaren (2023)
Beste snoeischaar kiezen

Waar let je op bij het aankopen van een goede snoeischaar? Niet iedere snoeischaar is immers even goed, de kwaliteit tussen snoeischaren varieert in grote verdelingen. Wanneer je een goede snoeischaar wilt aankopen is het belangrijk om te letten op een aantal basisregels. In dit artikel delen we met jou wat in onze ogen de beste snoeischaren zijn. Daarbij speelt natuurlijk ook de prijs kwaliteit verhouding een grote rol. Vooral wanneer je maar enkele planten of struiken hebt om bij te snoeien gedurende het jaar. Dan is het natuurlijk niet nodig om de Roll-Royce onder de snoeischaren te kiezen.

In onze toplijst met beste snoeischaren vind je zeer goed modellen van merken die al jaren in de handel zijn en lange garanties van wel 25 of 35 jaar bieden. Zoals onder andere de Gardena ExpertCut en de Felco 2 snoeischaar.

Wat zijn de beste snoeischaren?

Snoeischaren zijn er in vele soorten en maten. Het valt daardoor niet mee om te kiezen welke snoeischaar een van de betere is. In dit overzicht helpen wij jou daardoor en geven je de beste snoeischaren van dit moment.

  1. Felco 2 snoeischaar 25mm
  2. Gardena ExpertCut 22mm RVS snoeischaar
  3. Gardena Comfort snoeischaar 24mm (25 jaar garantie)
  4. Wolf Garten premium Plus RR 4000 snoeischaar 22mm
  5. Okatsune 103 snoeischaar 25mm

1. Felco 2 snoeischaar 25mm (middelgrote tot grote handen)

Felco 2 snoeischaar
Felco 2 snoeischaar

De Felco 2 snoeischaar is vooral geschikt voor mannelijke grotere handen, het is een sterke snoeischaar die goed in de hand ligt en geschikt is voor het grovere werk. De knipdiameter gaat tot 25mm, dat zijn flinke takken waarvoor je vaak al geen snoeischaar meer gebruikt. Een klein nadeel van deze snoeischaar is dat hij alleen is gemaakt voor rechtshandige dragers. Maar de kwaliteit is immens hoog, het is een zeer betrouwbare en stevige snoeischaar die door velen hoveniers en tuinbedrijven gebruikt wordt. De prijs ligt wel hoog, wat ook de reden is waardoor deze snoeischaar net wat lager op onze lijst staat. Wellicht is deze snoeischaar daardoor wat minder interessant voor hobbytuinders en niet-professionals.

De snoeischaar heeft een duimsluiting die je makkelijk met je duim kunt bereiken, op die manier kan de schaar niet open schieten. Daarnaast is er een stootrubber aanwezig tussen de handvaten. Wanneer je een dikke tak doorknipt krijg je daardoor geen klap voor je handen, vingers of polsen. Het stootrubber dempt die klap op wanneer je door de tak heen schiet. Ook de handvaten zelf voelen comfortabel aan en zijn uit lichtmetaal vervaardigd.

Knipdiameter: 25mm
Veiligheidsvergrending: ja
Grip: lichtmetaal, stootrubber aanwezig
Op maat verstelbare handgreep: ja
Links of rechts handig: alleen rechtshandige dragers
Prijs-kwaliteit: gemiddeld

De Felco 2 snoeischaar is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Gardena snoeischaar ExpertCut 22mm RVS

Gardena ExpertCut 22mm
Gardena ExpertCut 22mm

De Gardena ExpertCut 22mm RVS snoeischaar is een van de nieuwste Gardena snoeischaren geschikt voor consumenten. De prijs kwaliteit verhouding van deze snoeischaar ligt hoog in dit vernieuwde model. Het blad van de ExpertCut is extra kerngehard waardoor het een hardheid heeft van maximaal 60 HRC. In normale taal: de HRC staat voor de ‘Rockwellhardheid’, hoe hoger op de schaal, hoe harder het materiaal is. 60 is vrij hard, veel staal heeft bijvoorbeeld maar een hardheid van 55 tot 58 HRC. Het staal van de ExpertCut zal daardoor langer scherp en bruikbaar blijven.

Dat blijkt ook wel uit de garantie die Gardena op deze snoeischaar geeft. Maar liefst 35 jaar! En verder klopt eigenlijk alles aan deze snoeischaar wat we gewend zijn van Gardena. De handgreep is stevig, voelt lekker in de hand voor een klein tot gemiddeld grote hand. De handgreep werkt zowel voor links als rechtshandigen en er is natuurlijk een veiligheidsvergrending aanwezig.

Knipdiameter: 22mm
Veiligheidsvergrending: ja
Grip: harde kunststof hadngreep
Op maat verstelbare handgreep: nee
Links of rechts handig: zowel links als rechtshandige dragers
Prijs-kwaliteit: gemiddeld tot hoog

Gardena ExpertCut 22mm is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Gardena Comfort snoeischaar 24mm (25 jaar garantie)

Gardena Comfort snoeischaar 24mm
Gardena Comfort snoeischaar 24mm

De Gardena Comfort Snoeischaar is een typisch voorbeeld van een zeer goed prijs-kwaliteit product voor een eerlijke prijs. Een allround Duitse kwaliteit snoeischaar die in staat is om tot 24mm dikke takken te knippen, met een bijzonder goed handvat wat lekker in de hand ligt. Deze snoeischaar is misschien niet voor de professional, maar de prijs-kwaliteit verhouding is erg hoog. Je krijgt een snoeischaar waar je jarenlang plezier aan beleeft en daarnaast 25 jaar garantie.

De Gardena Comfort snoeischaar ligt voor de meeste mensen met een gemiddelde tot grote hand goed in de hand, met veel grip en is gemakkelijk te bedienen. De Comfort snoeischaar van Gardena heeft een ergonomische handgreep met een goede grip waardoor je goed kracht kunt zetten. Beschikt over een vergrendelsysteem om de snoeischaar dicht te sluiten.

Knipdiameter: 24mm
Veiligheidsvergrending: ja
Grip: ergonomische handgreep
Op maat verstelbare handgreep: ja
Links of rechts handig: zowel links als rechts
Prijs-kwaliteit: hoog

Gardena Comfort snoeischaar 24mm is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Wolf Garten Premium Plus RR 4000 snoeischaar 22mm

Wolf Garten RR 4000 premium plus
Wolf Garten RR 4000 premium plus

De Wolf Garten Premium Plus RR 4000 is sterke papegaaienbek (normale) snoeischaar die takken kan knippen tot 22mm dikte. De snoeischaar is voornamelijk geschikt voor gemiddelde tot grotere handen voor links en rechtshandig gebruik. De messen zijn eventueel vervangbaar maar zijn daarnaast ook nauwkeurig afstelbaar.

Deze snoeischaar behoort tot de beste snoeischaren doordat deze voldoet aan de belangrijkste eigenschappen. De schaar is sterk, robuust en er kan veel kracht mee gezet worden. De handgrepen zijn goed gevormd zodat je de kracht ook op een goede manier kunt overbrengen zonder daar last van te krijgen in je handen. Als allround snoeischaar voor het gemiddelde zware werk is deze zeer goed geschikt.

Knipdiameter: 22mm
Veiligheidsvergrending: ja
Grip: sterk kunststof handgreep
Op maat verstelbare handgreep: ja
Links of rechts handig: zowel links als rechtshandig in gebruik
Prijs-kwaliteit: hoog

Wolf Garten RR 4000 Premium Plus is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Okatsune 103 snoeischaar 25 mm

Okatsune Snoeischaar 103
Okatsune Snoeischaar 103

De Okatsune 103 is een echte alleskunner van Japanese makelaardij. En de Japanners staan erom bekend dat ze perfectie proberen toe te passen. Wanneer het dan gaat om scherpe onderdelen, zoals messen maar dus ook snoeischaren, zijn de Japanners fenomenaal goed. De bladen van een Okatsune snoeischaar zijn vlijmscherp en van hoge kwaliteit hard staal met een HRC van 60 tot 61. Zoals eerder vermeld heeft staal vaak maar een hardheid van 55 tot 58 HRC, waardoor er gesteld kan worden dat hier een zeer hoogwaardige productie wordt toegepast. Op het staal en het kwaliteit van de bladen wordt duidelijk niet bezuinigd bij Okatsune.

Verder bevat de Okatsune 103 eigenlijk alles wat je mag verwachten van een goede en betrouwbare allround snoeischaar. De schaar heeft een goed sluitsysteem wat je makkelijk kunt vergrendelen, waarna je de snoeischaar eventueel makkelijk in een holster kunt hangen. De snoeischaren passen zowel in de hand van een links of rechtshandig persoon.

Knipdiameter: 25mm
Veiligheidsvergrending: ja
Grip: uit metaal vervaardigde handgrepen
Op maat verstelbare handgreep: nee
Links of rechts handig: zowel links als rechtshandig in gebruik
Prijs-kwaliteit: hoog

Okatsune 103 snoeischaar is verkrijgbaar bij bol.com.

Welke snoeischaar heb je nodig?

Afhankelijk van het soort knip- en snoeiwerk wat je met jouw snoeischaar wil gaan uitvoeren probeer je een zo goed mogelijk bijpassende snoeischaar te kiezen. Een die kan tegen wat dikkere takken, of een snoeischaar die meer geschikt is voor het fijnere werk. Snoeischaren kunnen we opdelen in een aantal categorieën, onderstaand een kleine toelichting op de drie categorieën die wij indelen.

Een snoeischaar voor het algemene snoeiwerk

De belangrijkste categorie is de snoeischaar zelf Zie dit als een gewone snoeischaar die je voor allround werkzaamheden kunt gebruiken. Het snoeien van struiken, het bijknippen van fijnere takken van kleine bomen, een struik bijknippen, enzovoorts. Een snoeischaar is een compacte schaar die je makkelijk in de hand kunt vasthouden. Je bedient hem met je vier vingers en de duim aan de bovenzijde.

Een heggeschaar voor het snoeien van heggen

Een heggeschaar is bedoelt om grotere oppervlaktes te snoeien en knippen van, zoals de naam al aangeeft, een heg. De bladen waarmee geknipt wordt zijn groot en vooral geschikt voor fijne takjes en bladeren van heggen.

Een takkenschaar voor het zwaardere snoeiwerk

Een takkenschaar is speciaal bedoelt voor het snoeien van steviger hout en takken. Een takkenschaar heeft veelal lange armen, waardoor je een hefboom hebt die de kracht vanuit je warmen nog beter kan overbrengen op de bladeren. Een takkenschaar is speciaal bedoelt voor het zwaardere knip- en snoeiwerk.

Elektrische snoeischaar op accu

Wist je dat er ook elektrische snoeischaren zijn op accu? Dit is vooral ideaal wanneer je minder kracht in je hand hebt of snel last krijgt van een pijnlijk gevoel in je hand wanneer je fanatiek aan het snoeien bent. Met een elektrische snoeischaar kun je comfortabel en met zeer weinig inspanning in je hand toch makkelijk snoeien. Elektrische snoeischaren worden de laatste jaren steeds wat populairder, mede natuurlijk doordat we steeds sterkere en betere accucapaciteiten krijgen voor tuinartikelen. In dit artikel hebben wel elektrische snoeischaren op accu niet in beschouwing genomen om de top 10 beste snoeischaren van 2023 samen te stellen.

Een veilige snoeischaar in gebruik

Een randvoorwaarde voor een goede snoeischaar is een veilige snoeischaar. Dat begint al met een goed een stevig handvat wat comfortabel is voor je handen en lang mee gaat. Hoe beter de grip voor je handen, hoe comfortabeler het is om te snoeien en hoe minder snel je last zult krijgen van je handen. Laat staan dat je blaren zult krijgen waar je direct last van krijgt.

Wat ons betreft heeft veiligheid van een snoeischaar ook te maken met hoe stevig de snoeischaar. Snoeischaren uit het budget of lagere segment willen nog wel eens een afwijking hebben wanneer je in de handvaten knijpt. De snoeischaar knipt scheef, de bladen zijn instabiel en daardoor zwabbert deze als het ware. Je loopt daardoor meer risico dat er iets mis kan gaan. Een veilige snoeischaar is daardoor altijd een stevig model waar geen beweging of afwijking in zit.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Esther Holten

    Goed om te weten welke snoeischaren aangeraden worden. Zelf wil ik een struik snoeien omdat deze erg is uitgelopen. Ik hoop dat de takken niet te dik zijn voor mijn schaar!

Geef een reactie