Zelf je eigen kiemgroenten kweken met deze tips

Je bekijkt nu Zelf je eigen kiemgroenten kweken met deze tips
Kiemgroenten kweken

Lekker, gemakkelijk en gewoon thuis in je eigen huis: zelf kiemgroenten kweken is helemaal niet moeilijk. Door zelf je eigen kiemgroenten te kweken heb je altijd een verse portie vitaminen in huis. Veel lekkerder dan uit de winkel, meer variatie in kiemgroenten die je kweekt, gezond, milieuvriendelijk en ontzettend leuk omdat je in korte tijd je eigen groenten kweekt! Met de methoden, tips en weetjes die wij omschrijven kun je heel gemakkelijk succesvol je eigen kiemgroenten zaaien en kweken.

Wat voor soort kiemgroenten kun je gemakkelijk zelf thuis kweken?

Het leuke van kiemgroenten is dat de variaties groot zijn, je kunt allerlei soorten kiemplantjes laten kiemen, groeien, oogsten en opeten. Het bekendste kiemplantje om zelf te kweken is tuinkers, maar er zijn ook allerlei andere kleine overheerlijke kiemplantjes die ontzettend gemakkelijk zelf te kweken zijn. Zoals bijvoorbeeld citroenbasilicum, taugé, broccoli, rode kool, bieslook, radijs en vele anderen.

  • Tuinkers
  • Taugé
  • Basilicum
  • Citroenbasilicum
  • Broccoli
  • Rode kool
  • Radijs
  • Chinese bieslook
  • Groene erwt
  • Luzerne
  • Sojaboon
  • Zonnebloem

Voordelen van je eigen kiemgroenten kweken

Het kweken van je eigen kiemgroenten is hartstikke leuk om te doen, en dat komt omdat het gewoon ontzettend eenvoudig en vooral snel is in vergelijking met andere groenten waar je maanden op moet wachten. Nog makkelijker is dat je het gewoon binnen kunt starten, of een tafel, vensterbank of het aanrecht. In een klein bakje waardoor je weinig ruimte nodig hebt. Binnen enkele dagen kun je al oogsten en genieten van je heerlijke verse eigen gekweekte kiemgroenten.

Nog even een paar voordelen waarom ook jij eens moet overwegen om je eigen kiemgroenten te kweken:

  • Wat mij betreft zijn kiemgroente de gemakkelijkste soorten groenten om zelf te kweken.
  • Kiemgroenten kunnen ontzettend snel geoogst worden, waardoor je ook geen last hebt van luizen of insecten.
  • Jouw eigen kiemgroenten zijn onbehandeld en volledig biologisch, in tegenstelling tot gekochte kiemgroenten in de winkel.
  • Zelf kiemgroenten kweken is een stuk voordeliger dan kiemgroenten kopen in de winkel.
  • Je hebt weinig ruimte nodig, een hoekje op de vensterbank of het aanrecht is al voldoende.

Hoe zaai en kweek je je eigen kiemgroenten?

Er zijn verschillende manieren om je eigen kiemgroenten te kweken. Een bekende en gemakkelijke manier is het gebruiken van een kiemschaaltje. Het kiemschaaltje zorgt ervoor dat de kiemzaden op een rooster liggen, waarop de zaadjes vochtig blijven en om die manier reuze snel kiemen. Tot aan het rooster vul je het kiemschaaltje met kraanwater. Daarna is het een kwestie van wachten totdat de zaden kiemen.

Kiemgroenten kweken op kiemschaaltje
Kiemgroenten kweken op kiemschaaltje

Een andere methode is om kiemgroenten te kweken in een laagje met aarde, zoals bijvoorbeeld zaai- en stekgrond of potgrond. Een klein laagje aarde van 3 tot 5 cm is al voldoende is mijn ervaring, genoeg om de zaden vochtig te houden zodat ze gemakkelijk kunnen kiemen. Een plastic bakje is hiervoor voldoende, zelf gebruik ik simpele trays van ongeveer 50 bij 25 cm. In de bodem zitten geen gaten, waardoor je wel extra voorzichtig moet zijn met het bevochtigen van de grond. Giet je er teveel water in, kan het water niet vanzelf weglopen.

Wat is de ideale temperatuur voor het kweken van kiemgroenten?

Kiemgroenten kun je het gehele jaar rond kweken, zowel midden in de winter als hartje zomer. De beste temperatuur die je voor het kweken van kiemgroenten kunt wensen is kamertemperatuur, zo ongeveer tussen de 18 en 28 graden Celsius.

Houdt er rekening mee dat de meeste kiemgroenten niet snel of zelfs helemaal niet zullen kiemen wanneer het kouder is dan 18 graden. Je kunt dus wel buiten kweken, maar dat lukt alleen gedurende de zomer.

Is het nodig om zaden voor te weken bij het kweken van Kiemgroenten?

Een veelgebruikte methoden om kiemgroenten gemakkelijker te laten kiemen, is door de zaden voor enige tijd voor te weken. Het is hierbij belangrijk dat je vooral niet te lang doorweekt. Duurt de periode namelijk te lang, dan zullen de zaden niet meer ontkiemen. Verschillende kiemgroenten hebben echter een verschillende duur nodig om voor te weken waarmee je rekening dient te houden.

Als vuistregel raad ik je aan om kiemzaden een nachtje voor te weken. Voor de kleinere zaden is dit lang genoeg. De zaden kunnen zich op deze manier goed volzuigen met water en kiemen daardoor gemakkelijker. Voor grotere en over het algemeen wat hardere zaden zoals mungbonen en sugar snaps, is het aan te raden om 20 tot 24 uur voor te weken. Je kunt echter beter minder lang voorweken dan te lang. Een probleem is het namelijk niet wanneer je te kort voorweekt, maar te lang voorweken zorgt ervoor dat zaden niet meer zullen kiemen. Voorweken zorgt voor een versnelling van het kiemingsproces.

Zorg altijd voor een goede spreiding van de kiemzaden

Wanneer je kiemgroenten kweekt op een kiemschaaltje of gewoon in een bak met een klein laagje grond, in beide gevallen is het belangrijk dat je zorgt voor een goede spreiding van de zaden. Leg je de zaden te dicht op elkaar, dan zorgt dat ervoor dat deze niet mooi en evenredig uitgroeien.

Waar ik zelf meestal voor kies is om niet te veel zaden te gebruiken, en de eerste poging met een bepaalde soort kiemgroenten eerst uit te proberen. je ziet al snel genoeg of je meer zaad kunt gebruiken, afhankelijk van hoe dicht de plantjes op elkaar staan. Minder zaden resulteert vaak in een succesvollere kweek, aangezien de plantjes meer ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

Ververs voldoende water bij een kiemschaaltje

Gebruik je een kiemschaaltje voor het kweken van je kiemgroenten, dan raad ik je aan om regelmatig wat water te verversen. Zoals eerder aangegeven vul je het kiemschaaltje met water zodat het water tot aan het RVS rooster gevuld is. Dat zorgt ervoor dat de zaden altijd vochtig blijven en daardoor ook sneller zullen kiemen.

Kiemgroenten kweken op kiemschaaltje met succes
Kiemgroenten kweken op kiemschaaltje met succes

Het is belangrijk om dagelijks wat water te verversen, zodat het water niet snoezig of troebel wordt. Dat is ook een stuk frisser wanneer het zo ver is dat je de kiemgroenten kunt oogsten en opeten. Heeft je kiemschaaltje een RVS rooster, dan kun je deze eenvoudigweg optillen en het water wat in het schaaltje staat weggieten. Vul vervolgens weer aan met vers water uit de kraan zodat het rooster weer net het water raakt. Zorg ervoor dat je zaden nooit helemaal onder water staan, op die manier blijven de zaden te nat en hebben ze niet voldoende contact met de lucht. Waardoor ze niet meer uitkomen of zelfs gaan schimmelen.

Geef een reactie