Deze tomaten zaaide ik eind maart binnen voor

Je bekijkt nu Deze tomaten zaaide ik eind maart binnen voor
Welke tomaten zaaien in 2023

Wanneer je vaker leest op Moestuintijd, weet je vast ook dat het mijn voorkeur heeft om tomaten begin maart al te zaaien. Vorig jaar startte het seizoen echter vrij traag op, waardoor ik lang moest wachten om de tomatenplanten veilig buiten te laten tijdens de koude nachten. Daardoor heb ik er dit jaar voor gekozen om het wat langer uit te stellen. Ik heb daardoor pas op 24 maart mijn eerste tomaten gezaaid.

Dat bleek een wijze keuze, we zijn ondertussen ruim één maandje verder, en de temperaturen in de nacht zijn nog altijd aan de lage kant. De tomaatjes mogen geregeld nog even binnen ‘overwinteren’, en dat eind april! Ik zal jullie meenemen en toelichten hoe ik het zaaien van mijn tomaten dit jaar heb aangepakt, en hoe de plantjes het ondertussen doen.

Welke soorten tomaten heb ik dit jaar gezaaid?

Ieder jaar probeer ik weer een groot aantal verschillende tomaten te kweken. Rassen die mij goed bevallen, gebruik ik later vaak nog eens. Al zitten er geregeld ook tomatensoorten bij die mij wat minder bevallen, een tegenvallende oogst, slechte groei of een tomaat met een minder lekkere smaak. Dit jaar kwam ik uit op een lijstje van 7 soorten tomaten.

Dat zijn de volgende 7 soorten tomaten geworden:

Dit jaar blijft het wat meer bij normale tomaten. Vooral de SuperSweet 100 F1 kan ik je aanraden wanneer je nog van plan bent om tomaten te zaaien. Dat zijn heerlijke kleine snoeptomaatjes met een zoete smaak, veel lekkerder dan die uit de supermarkt! Je bent overigens nog niet te laat wanneer je tomaten wilt zaaien. Tot eind mei kun je nog prima zaaien, daarna wordt het wel wat krapjes.

Hoe zaai ik mijn tomaten voor?

Zelf kies ik er voor om mijn tomatenzaden te zaaien in pure vermiculiet. Ik gebruik plastic bakjes waarin ik een laagje van zoń 3 tot 5 cm vermiculiet stop, wat ik goed nat spuit met een fijne plantenspuit.

Ik ben een aantal jaren geleden begonnen met het zaaien in pure vermiculiet, het lukt daarmee om een veel groter deel zaden succesvol te kiemen en uit te laten groeien tot plantje. Vermiculiet houdt vocht ontzettend goed vast, en het is gemakkelijk voor de worteltjes om een weg in te vinden.

Ik stop de zaden ongeveer 2 tot 3 cm naast elkaar in de vermiculiet, op een diepte van ongeveer 1 cm. Ik gebruik een sateprikker om de gaatjes voor de zaden te maken, vervolgens druk ik de zaden lichtjes aan. Hieronder zie je de kleine gaatjes in de natte vermiculiet.

Tomaten zaaien in vermiculiet
Tomaten zaaien in vermiculiet

Huishoudfolie zorgt ervoor dat de zaden goed kiemen

Vervolgens gebruik ik simpele huishoudfolie om de bakjes mee af te dekken, ik span dat er overheen. Het grote voordeel? Er ontstaat een minikasje en een vochtige omgeving waarin de zaden goed kiemen. Water verdampt omhoog, en valt weer terug in de vermiculiet.

Het belangrijkste is dat je vermiculiet niet té nat mag zijn, want dan zullen de zaden rotten. Al gebeurt je dat niet zomaar, de zaden kunnen veel hebben. Ik gebruik het liefste wat hogere bakjes, zodat de zaailingen ruimte hebben om te groeien en niet direct tegen het huishoudfolie aankomen.

4 april: de zaden zijn nu al kleine tomatenplantjes

Precies 10 dagen later zijn de zaden al omgevormd tot mooie zaailingen. De vermiculiet in afgesloten bakjes heeft opnieuw goed resultaat geleverd. Hoewel de plantjes nog aan de kleine kant zijn, heb ik toch de tomaten alvast gepot in verse potgrond.

Tomaten zaailingen in vermiculiet
Tomaten zaailingen in vermiculiet

Potjes van 9 bij 9 cm afgevuld met verse potgrond, daar met je vinger een gaatje in maken en vervolgens voorzichtig de tomatenplantjes uit de vermiculiet halen en hierin planten.

Al die potjes met tomaatjes plaats ik vervolgens in een bak waardoor ik vanaf nu de zaailingen vanaf onder water kan geven. Wanneer je water in de bak zet, trekt het vocht zich omhoog door de potgrond heen. In mijn ogen de beste manier van water geven.

De tomaten zaailingen mogen nog even binnen bivakkeren

Vanaf nu mogen de tomaten ook buiten verder groeien. Licht is nu ontzettend belangrijk. Het belangrijkste om op te letten is dat de tomaten niet te warm staan met vooral te weinig licht. Grote kans dat dit namelijk resulteert in lange, slungelige planten. Vooral wanneer je de plantjes binnen laat opgroeien, totdat ze naar buiten kunnen, is het belangrijk dat ze niet te warm staan en veel licht vangen. Je kunt eventueel werken met kunstmatig licht, een simpele LED TL balk van 4500k is hier al voldoende om de plantjes een paar weekjes binnen te houden, zonder dat deze te snel groeien.

Wat ik zelf doe, is de plantjes overdag buiten zetten, ze mogen op een warm plekje staan in de kas. Bij koude nachten komen ze weer even naar binnen, om vervolgens de volgende ochtend weer naar de kas te verhuizen. Het zou immers toch zonde zijn dat de nachten net te koud zijn en de plantjes sneuvelen, toch?

Op 28 april zijn het al echte tomatenplantjes

Ondertussen drie weken later, en we mogen zeker niet klagen. De tomatenplantjes zijn goed gegroeid in de afgelopen weken. Helaas is de temperatuur nog altijd niet helemaal wat we graag willen zien. Ik ben nog steeds wat voorzichtig met koude nachten. Maar het zal zeker niet lang meer duren voordat deze tomaten plantjes uitgeplant worden.

Frisgroene tomaten plantjes
Frisgroene tomaten plantjes

Wanneer de tijd daarvoor rijp is hoor je natuurlijk meer!

Geef een reactie