Denk je na over het kweken van je eigen microgroenten? Dat is een ontzettend goed idee, microgroenten kweken is immers ontzettend snel en eenvoudig, plus je hebt niet veel ruimte nodig. Of je nu een grote tuin hebt of alleen de beschikking over een vensterbank met daglicht, voor iedereen is het mogelijk om zelf microgroenten te kweken. Het fijne van microgroenten zaaien en kweken, is dat je al binnen 2 weken resultaat kunt hebben om op te eten. Met onze methoden, tips en weetjes kun je direct zelf aan de slag!
Waarom is het kweken van Microgroenten zo eenvoudig?
Het leuke van microgroenten zaaien, kweken en vervolgens oogsten is dat dit in een ontzettend snel tempo gaat. Sommige soorten kun je al oogsten en opeten in slechts 2 weken, je hebt ontzettend snel resultaat. Daarbij kweek je op dezelfde manier als in een moestuin, je gebruikt een ondergrond zoals een laag aarde. We kunnen het haast miniatuur moestuinieren noemen.
Waarom het kweken van Microgroenten voor iedereen gemakkelijk is? Dat komt door:
- Microgroenten kweken kan al op een klein laagje aarde, kokosgrond of kokosmatten.
- Voor Microgroenten heb je weinig ruimte nodig, een ondiepe bak is voldoende.
- Microgroenten kweken kan binnenhuis.
- Oogsten van Microgroenten kan al na zo’n 2 tot 4 weken, afhankelijk van de soort.
- Wanneer je binnen kweekt, heb je geen last van insecten of bladluizen.
Welke soorten Microgroenten kun je thuis zaaien en kweken?
Nu je weet dat het kweken van Microgroenten ontzettend eenvoudig is, wil je natuurlijk weten welke soorten je thuis kunt zaaien en hoe je vervolgens te werk kunt gaan voor een grote kans op succes. Allereerst omtrent de soorten microgroenten die je kunt kweken, die zijn zeer divers. Een aantal leuke soorten om het mee te proberen zijn de volgende:
- Radijsscheuten
- Citroenbasilicum
- Bloedzuring
- Snijbiet
Ben je benieuwd welke soorten microgroenten het makkelijkste zijn om te kweken? Lees eens ons artikel over de 10 makkelijkste soorten microgroenten om zelf te kweken.
Hoe zaai je Microgroenten in een zaaitray of klein laagje aarde?
Zelf heb ik de voorkeur voor het zaaien van microgroenten in een zaaitray waarin een klein laagje aarde, zoals zaai- en stekgrond of kokosaarde zit. Een laagje van zo’n 3 tot 6 cm is voldoende. Voor het kweken van microgroenten vind ik het zelf ideaal om gebruik te maken van zaaitrays waaronder een schotel staat. Op die manier kun je de aarde vochtig houden vanaf de onderkant, via de onderschotel. Ook in de professionele kweek van microgroenten worden dit soort trays gebruikt.
Zelf gebruik ik daarvoor deze kweektrays van Elho, met eronder de bijbehorende kweektray schotels. Deze trays zijn verkrijgbaar in drie maten.
- Kweektray S 24 x 17 x 6 cm (past precies 2x op de schotel van de M variant)
- Kweektray M 36 x 26 x 6,3 cm
- Kweektray L 51,5 x 19,5 x 7,5 cm (langwerpige maat voor de vensterbank)
Zorg dat de aarde of kokosgrond goed vochtig is, vervolgens kun je de zaden over het oppervlak verdelen en zachtjes inmengen met de aarde. Gebruik bijvoorbeeld een vorkje of een satéprikker om dat laatste te doen. Druk daarna de aarde zachtjes aan, vervolgens is het een kwestie van geduld.
Heb je licht nodig voor het zaaien en kweken van Microgroenten?
Nadat je de aarde hebt aangedrukt, kun je de kweektray op een goede locatie zetten, zodat de zaden kunnen kiemen en de microgroenten kunnen groeien. Voor het kiemen zelf is geen licht nodig, maar wanneer de jonge zaailingen opkomen, wat vaak al binnen 1 tot 4 dagen tijd is, is het belangrijk om een locatie te kiezen met voldoende licht.
Het is daarbij niet nodig om kunstmatig licht te gebruiken, al zal dit vooral in de winterperiode de groei van wat stevigere plantjes wel bevorderen. In vanaf het voorjaar, de zomer en begin van de herfst kun je de microgroenten prima kweken bij een raamkozijn waar veel licht door binnenkomt. Heb je deze mogelijkheid niet, dan is het beter om licht boven de plantjes te plaatsen. Een 4500K TL armatuur is hier zelfs al voldoende voor, je kunt er dus ook eenvoudig een zelf maken.
Wat is de ideale temperatuur bij het kweken van Microgroenten?
Je kunt het hele jaar microgroenten kweken, wanneer je binnen te werk gaat. Kamertemperatuur is de ideale temperatuur, de zaden zullen snel kiemen en de groei van de microgroenten gaat voortvarend. In onze ogen is een temperatuur van rond de 20 °C ideaal. Minimale temperatuur 15 °C, anders zal het kiemen wat langer op zich laten wachten of mislukken.
Vanaf mei kun je ook buiten te werk gaan om microgroenten te kweken, tot grofweg eind september. Wel is dit lastiger om te controleren, met een dag warmte van de zon kan het dunne laagje aarde snel uitdrogen. Zorg voor voldoende licht, maar kijk uit met direct zonlicht op de kweektray.
Tijd om je Microgroenten te oogsten!
Is het gelukt om de zaden te laten kiemen en worden het al mooie kleine groenteplantjes? Dan is het haast zo ver om te beginnen met oogsten. Afhankelijk van de soort microgroenten die je kweekt, is het vaak even aftasten wanneer de plantjes optimaal zijn om te oogsten. In principe kun je er wel vanuit gaan dat eerder oogsten vaak beter is. De plantjes zijn dan het meest fris, smaakvol en lekkerst om te eten.
Wat ik zelf doe, is al vroegtijdig steeds één van de plantjes afknippen met een schaar. Dat doe je vlak boven het groeimedium, want ook de steeltjes kun je opeten. Puur om te proeven hoe de plantjes smaken. Je kunt dan even voorproeven, enkele dagen later doe je dat weer, enzovoorts. Je vindt zo vanzelf uit wat jij het lekkerst vindt. En je kunt de microgroenten ook heel goed in delen oogsten.
Wat heb heb je nodig voor het kweken van Microgroenten?
Kortom, het kweken van microgroenten is ontzettend eenvoudig en je hebt weinig nodig. De ideale attributen om succesvol microgroenten te kweken zijn de volgende.
Het belangrijkste is een goede kweektray met onderschotel:
- Een kweektray, zoals de Elho Basic Kweektrays.
- Een onderschotel, zoals de Elho Basic Kweektray onderschotel.
Vervolgens heb je een groeimedium nodig. Ik adviseer je om naar één van deze te kijken:
- Geperste kokosvezel: dit is altijd bacterievrij en het meest steriel om in te kweken.
- Zaai- en stekgrond: zeer fijne aarde, ideaal voor microgroenten.
Zaden van ideale soorten Microgroenten
- En welke dat zijn, dat lees je in dit overzicht: Makkelijkste soorten Microgroenten om zelf te kweken.
Een goede locatie met voldoende licht:
- Zorg voor een temperatuur van boven de 15 graden, het liefst 20 graden.
- En een locatie met veel licht, maar niet teveel direct zonlicht op zeer warme dagen.
- Gebruik eventueel een 4500K LED armatuur.