10 makkelijkste soorten kiemgroenten en microgroenten om zelf te kweken

Je bekijkt nu 10 makkelijkste soorten kiemgroenten en microgroenten om zelf te kweken
Makkelijkste kiemgroenten

Kiemgroenten kweken is ontzettend leuk om te doen, en dat komt omdat veel kiemgroenten helemaal niet moeilijk zijn om zelf te kweken. Binnen enkele dagen kun je al genieten van verse eigen gekweekte kiemgroenten. En dat kiemgroenten heerlijk zijn, hoef ik je vast niet meer te vertellen. De smaak kan ontzettend krachtig zijn en een ware verrijking voor gerechten of salades. Met dit artikel introduceer ik je 10 makkelijke soorten kiemgroenten om zelf te kweken.

10 makkelijke micro- en kiemgroenten om zelf te kweken

  1. Tuinkers
  2. Radijs scheuten
  3. Groene erwt scheuten
  4. Mizuna Green microgreens
  5. Citroenbasilicum
  6. Snijbiet regenboog mengsel
  7. Linzen kiemgroenten
  8. Alfalfa scheuten
  9. Blauwepaarse koolrabi
  10. Bloedzuring

1. Tuinkers

Buzzy Microgreens Tuinkers
Buzzy Microgreens Tuinkers

Voor veel mensen is tuinkers de eerste kennismaking met kiemgroenten of microgroenten. Eigenlijk lukt tuinkers kweken altijd wel, en het kost slechts 4 tot 7 dagen om je eerste tuinkers te kunnen oogsten. Tuinkers kun je wanneer ze voldoende groot geworden zijn nog zeker een week goed houden in de koelkast. Je oogst in dat geval wanneer je nodig hebt kakelverse tuinkers!

De zaden waaraan ik refereer kun je zowel kweken op water in een kiemschaaltje ofwel je zaait de zaden in een klein laagje grond. Beide zijn hier al succesvol gelukt.

Buzzy microgreens tuinkers is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Radijs scheuten

Buzzy Microgreens Radijs Rode Daikon
Buzzy Microgreens Radijs Rode Daikon

Eén van mijn eigen favorieten zijn het kweken van radijs scheuten. Ook deze microgroenten of kiemgroenten kun je heel eenvoudig kweken, eigenlijk is dit nog gemakkelijker dan het kweken van normale radijzen. De scheuten van radijs zijn wat pittig van smaak en lekker om te combineren in een salade.

Zelf gebruik ik voor radijs scheuten een klein laagje met aarde van ongeveer 3 cm, een klein plastic bakje is hiervoor voldoende. Zelf gebruik ik hiervoor een tray voor met een lage rand. Oogsten van de radijsscheuten kan na ongeveer 2 weken. Je kunt de zaden ook prima kweken op een kiemschaaltje.

Buzzy Microgreens Radijs Rode Daikon is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Groene erwt scheuten

Buzzy Microgreens Peashoots
Buzzy Microgreens Peashoots

Groene erwt scheuten kun je gemakkelijk kweken in een klein laagje aarde van ongeveer 3 cm of je gebruikt er een kiemschaaltje voor. De scheuten van erwten hebben ook echt de smaak van erwten, het is een snelgroeiende kiemgroente die je al vroeg kunt oogsten, onder normale omstandigheden ongeveer na 7 dagen als heerlijke baby leafs.

Mijn eerste kennismaking met groene erwt scheuten was op een kiemschaaltje. Mijn ervaring is dat een kiemschaaltje ook net wat beter werkt dan wanneer je de zaden in de aarde zaait. Vul je kiemschaaltje tot net boven het rooster, zodat de zaden net nog het water raken.

Buzzy Microgreens Peashoots zijn verkrijgbaar bij bol.com.

4. Mizuna Green microgreens

Buzzy Microgreens Mizuna Green
Buzzy Microgreens Mizuna Green

Wellicht weet je al dat ik gek ben op de Mizuna varianten. Een heerlijke Aziatische pluksla die het verrassend goed doet in ons klimaat en ook goed groeit bij lagere temperaturen in de moestuin. Maar, de zaden van dit plantje lenen zich ook uitstekend om te gebruiken als kiemgroenten of microgreens in een klein laagje aarde van 2 tot 3 cm of op een kiemschaaltje. De jonge plantjes zijn al te oogsten na ongeveer 7 dagen.

Mizuna Green, of de groene Mizuna kun je in verschillende stadia oogsten. Al na 7 dagen als kleine micro leaves, of als jonge babyleafs na ongeveer 2 tot 3 weken. Je zou de plantjes ook kunnen uitplanten, dan kun je steeds opnieuw wat blaadjes oogsten die vanzelf weer teruggroeien.

Mizuna Green microgreens zijn verkrijgbaar bij bol.com.

5. Citroenbasilicum

Buzzy Microgreens Citroenbasilicum
Buzzy Microgreens Citroenbasilicum

Basicilum kweken tot ‘grote’ oogstbare kruiden is vaak niet zo gemakkelijker, en dat wil vaak nog wel eens mislukken. Maar met deze heerlijke microgreen citroenbasilicum is dat wel anders, al binnen twee weken oogstbaar als jonge kleine plantjes en zijn verrukkelijk om van te snoepen.

Deze microgreens citroenbasilicum hebben een frisse smaak en zijn heerlijk om te combineren met zoete desserts, bij een salade of om gewoon zo van te eten. Zelf kweek ik citroenbasilicum in een klein laagje potgrond van ongeveer 3 cm in een plat bakje. Ik merk dat de blaadjes vooral na ongeveer 1,5 tot 2 weken het fijnste en lekkerste zijn. Bij 3 of 4 weken zijn ze nog steeds goed eetbaar, maar de blaadjes worden dan net wat stugger.

Buzzy Microgreens Citroenbasilicum is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Snijbiet regenboog mengsel

Buzzy Microgreens Snijbiet Regenboogmengsel
Buzzy Microgreens Snijbiet Regenboogmengsel

Dit frisse snijbiet regenboogmengsel kan gebruikt worden als kiemgroente op een kiemschaaltje of als microgreens in een klein laagje aarde van ongeveer 2 tot 3 cm. Je kunt snijbiet scheutjes al vrij snel oogsten wanneer ze kleine blaadjes hebben, wat bij een kiemschaaltje aan te raden is.

Kweek je dit snijbiet mengsel als microgroente in een klein laagje aarde bijvoorbeeld in een plastic bakje, dan kun je beter net ietsje langer wachten tot ongeveer 3 tot 4 weken. De bladeren zijn dat net wat groter maar de smaak is naar mijn idee nog steeds identiek.

Buzzy Snijbiet Regenboogmengsel microgreens zijn verkrijgbaar bij bol.com.

7. Linzen kiemgroenten

Buzzy kiemgroenten linzen
Buzzy kiemgroenten linzen

Linzen zijn rijk aan vitamines en mineralen, én daarnaast heel gemakkelijk om zelf te kweken als kiemgroenten. Linzen zijn echte kiemgroenten, dit je het beste in een kiempot kunt laten kiemen. Je begint met het afspoelen van de linzen en vervolgens laat je ze ongeveer 8 tot 10 uur in een bakje of pot met water weken.

Na het weken spoel je de linzen af met kraanwater. Vervolgens laat je de linzen in een kiempot zitten die je schuin wegzet. Het vocht kan op die manier uit de pot lopen. Spoel de zaden 1 á 2 keer per dag en zet de pot steeds zo neer zodat het vocht kan weglopen. Na ongeveer 3 tot 5 dagen kun je de linzen kiemen opeten. Ze zijn nog enkele dagen te bewaren in de koelkast.

Buzzy Organic Sprouting Linzen zijn verkrijgbaar bij bol.com.

8. Alfalfa scheuten

Buzzy kiemgroenten Alfalfa
Buzzy kiemgroenten Alfalfa

De scheutjes van alfalfa zijn heerlijk fris van smaak en kunnen gebruikt worden bij salades, op brood of als garnering. Alfalfa kan gekweekt worden in een kiempot, maar ook prima in een kiemschaaltje of zelfs een bakje waarin je wat vochtig keukenpapier of watten legt.

De beste omstandigheden voor Alfalfa zijn kamertemperatuur, zo rond de 20 graden Celsius. Vergeer bij een kiemschaaltje niet om dagelijks het water te verversen. Gebruik je vochtig keukenpapier of watten, controleer dan dagelijks of deze nog vochtig zijn. Al na ongeveer 5 tot 6 dagen zijn de scheuten te oogsten, ze zijn dan ongeveer 3 tot 5 cm lang.

Buzzy Organic Sprouting Alfalfa zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

9. Blauwpaarse koolrabi kiemen

Buzzy kiemgroenten koolrabi blauwpaars
Buzzy kiemgroenten koolrabi blauwpaars

Net als Alfalfa kunnen de zaden van de blauwepaarse koolrabi gekweekt worden op een kiemschaaltje of nog eenvoudiger in een plastic bakje met daarin wat watten of keukenpapier die je vochtig sprayt waarin je vervolgens de zaden aanbrengt. In een kiempot is de blauwepaarse koolrabi ook zeer goed te kweken.

De blauwepaarse koolrabi kan het beste gekweekt worden op kamertemperatuur ongeveer bij 18 tot 20 graden Celsius. Week de zaden ongeveer 8 tot 12 uur voor in een bakje met water voor een beter kiemingsproces. Makkelijk te kweken, en na ongeveer 5 tot 6 dagen zijn de kiemen groot genoeg om te eten.

Buzzy Organic Spourting Koolrabi blauwpaars is verkrijgbaar bij bol.com.

10. Bloedzuring

Buzzy Microgreens Bloedzuring
Buzzy Microgreens Bloedzuring

Bloedzuring zal niet de eerste zijn waar je aan denkt wanneer je op zoekt bent naar makkelijke kiemgroenten of microgreens. En juist daarom wil ik je kennis laten maken met de zaden van bloedzuring. Een vrij onbekend plantje bij velen, maar helemaal niet moeilijk om te kweken als microgreen en ook al vrij snel oogstbaar.

Bloedzuring heeft een frisse, en zoals de naam doet vermoeden een wat zurige smaak. Het verse jonge blad wat je al kunt oogsten na ongeveer 1,5 tot 2 weken is lekker om te gebruiken in salades, in soepen en sauzen of zelfs als losse groente gekookt worden. Zelf heb ik geen ervaring met het kweken van bloedzuring als kiemgroente op een kiemschaal. Maar ik twijfel niet dat dit succesvol lukt. Wel heb ik ervaring met het kweken van bloedzuring in een ondiepe tray met een laagje aarde van ongeveer 2 tot 3 cm.

Buzzy Bloedzuring Microgreens zijn verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie