Kruiden kweken in eigen tuin: makkelijkste kruiden om te kweken

Je bekijkt nu Kruiden kweken in eigen tuin: makkelijkste kruiden om te kweken
Makkelijkste kruiden om zelf te kweken

Wil je zelf je eigen kruiden kweken in je tuin of moestuin? In dit artikel laten we je zien welke kruiden je gemakkelijk zelf kunt kweken in eigen tuin, buiten, op je terras of in de kas. Voor kruiden heb je namelijk niet zoveel ruimte nodig. Kies je voor de juiste soorten kruiden, dan is het zelfs heel gemakkelijk en lukt het al snel zonder veel poespas.

Het leuke van kruiden is dat je ze gemakkelijk zelf kunt kweken in eigen tuin. Veel kruiden groeien zelfs zo goed, dat je er rijkelijk van kunt oogsten en af en toe moet snoeien om te voorkomen dat de kruidenplanten te groot worden. Dat is nog eens leuk kweken! Ik zal je laten zien welke soorten je gemakkelijk zelf kunt kweken.

Wat voor soorten kruiden kunnen we onderscheiden?

Spreken we over kruiden, dan kunnen we deze indelen in verschillende groepen.

  • Eenjarige kruiden: Kruiden die één seizoen meegaan.
  • Tweejarige kruiden: Deze kruiden gaan twee seizoenen mee.
  • Meerjarige kruiden: mits de kruiden goed verzorgd worden gaan deze kruiden voor langere tijd mee. Je kunt er van blijven plukken en ieder seizoen opnieuw groeien ze verder.

Welke kruiden kun je gemakkelijk zelf kweken in eigen tuin?

Er zijn ontzettend veel kruiden die je zelf gemakkelijk kunt kweken. Je kunt eigenlijk alle kruiden die ik hier benoem kweken in je tuin, op het balkon of in een moestuin. Per soort kruiden zal ik toelichten wanneer je die kruiden het beste kunt zaaien en kweken.

  1. Basilicum
  2. Peterselie
  3. Tijm
  4. Munt
  5. Kervel
  6. Bieslook
  7. Dille
  8. Dragon
  9. Salie
  10. Koriander
  11. Rozemarijn

1. Basilicum

Basilicum zaden
Basilicum zaden

Basilicum is een makkelijk te kweken kruidenplant. Bascilicum kun je het beste zaaien bij een temperatuur van 15 graden. Je kunt binnen voorzaaien, dat kan vanaf medio april. Basilicum groeit vrij snel en zal maximaal z’n 50 tot 60 cm hoog worden. Oogsten van Basilicum kan eenvoudig door de bovenste blaadjes af te knippen. Het is niet erg om regelmatig te oogsten, sterker nog dat is alleen maar goed en voorkomt dat de basilicum za doorschieten.

Basilicum is een eenjarige plant, je moet ieder jaar opnieuw zaaien en je kunt dan haast een seizoen lang genieten van verse basilicum.

Basilicum is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Peterselie

Peterselie zaden
Peterselie zaden

Peterselie is een van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken. Peterselie kan tegen net wat lagere temperaturen en is daardoor al te zaaien vanaf z’n 10 graden. Vanaf medio maart is peterselie al binnen op de vensterbank voor te zaaien. De hoogte van peterselie is maximaal z’n 60 cm. Oogsten kan na ongeveer 3 à 3,5 maand tijd.

Peterselie is een eenjarige plant, je moet daardoor ieder seizoen opnieuw verse peterselie zaaien. Peterselie doet het ook erg goed in potjes, een moestuinbak of bijvoorbeeld balkonbakken. De ruimte die deze kruiden benodigd hebben om goed te groeien is beperkt.

Peterselie is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Tijm

Tijm zaden
Tijm zaden

Tijm is een bekende kruid die we regelmatig in de keuken gebruiken, en daardoor ook extra leuk om zelf te kweken. Want wat is er leuker dan de deur uit stappen, wat verse tijm plukken en die direct in je gerecht te verwerken? Tijm blijft een compacte plant, de hoogte is ongeveer 30 cm. Tijm kiemt bij een hogere temperatuur vanaf ongeveer 15 tot 23 graden. Ik kies er daardoor zelf voor om niet eerder dan half maart binnen op de vensterbank voor te zaaien.

Tijm is een eenjarige kruidenplant die je in het seizoen moet zaaien. Je zaait meestal vanaf ongeveer maart tot uiterlijk eind mei en oogst vanaf juni tot eind oktober. Vanaf mei kun je tijm ook direct in de volle grond zaaien.

Tijm is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Munt (Mentha)

Groene munt zaden
Groene munt zaden

Munt is een populaire kruidenplant die vaak wordt gebruikt om verse muntthee van te maken. Munt is een plant waar je langer dan één seizoen mee kan doen mits je ervoor zorgt dat in de winter de muntplant beschermd wordt tegen de kou. Je kunt munt bijvoorbeeld in de winter binnen laten overwinteren op een zonnige en lichte plek op een vensterbank. Of je zorgt ervoor dat bij strenge vorst de plant goed beschermd is tegen de kou.

Munt kan gezaaid worden bij hogere temperaturen, het liefste pas bij een temperatuur van boven de 20 graden zodat de zaden goed kiemen. Het beste kun je daardoor binnen voorzaaien om een vensterbank in een zonnig raam. Munt zal ongeveer 30 à 40 cm hoog worden, afhankelijk van de soort die je zaait.

Munt is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Kervel

Kervel zaden
Kervel zaden

Kervel kan al vroeg gezaaid worden vanaf maart, doordat kervel al bij lagere temperaturen kiemt. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller kervel zal kiemen. Vanaf 12 graden kiemt kervel al goed, waardoor deze kruiden in maart en april al goed gezaaid kunnen worden. Je kunt ook gewoon binnen voorzaaien en de planten later buiten uitplanten, bijvoorbeeld door vervolgens in potten uit te planten.

Kervel wordt ongeveer 50 cm hoog. Zaaien kan het beste gedaan worden in de maanden maart, april en mei. Oogsten kan vanaf juni tot en met oktober, afhankelijk van de maand waarin gezaaid wordt.

Kervel is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Bieslook

Bieslook zaden
Bieslook zaden

Bieslook kan het gehele voorjaar en zomer gezaaid worden, al vanaf maart tot en met eind augustus. Oogsten kan vanaf augustus tot en met oktober, afhankelijk van de maand waarin gezaaid werd. Bieslook is een makkelijke kruidenplant om zelf te kweken en doet het goed in kleine bakken, potten of ondiepe moestuinbakken. Bieslook zal ongeveer 25 cm hoog worden.

Bieslook kiemt het beste bij hogere temperaturen vanaf 18 tot 25 graden. Het beste kun je daardoor binnen voorzaaien in een bakje op de vensterbank. Nadat de zaden kleine plantjes vormen kunnen de planten uitgeplant worden in de volle grond of in potten, bakken of een moestuinbak.

Bieslook is verkrijgbaar bij bol.com.

7. Dille

Dille zaden
Dille zaden

Dille groeit vrij snel, de plant wordt daarnaast een stukje groter met zeker 70 tot 80 cm hoogte. Dille vind ik daardoor minder geschikt om in een kleinere pot te kweken, liever in een moestuinbak, de volle grond of een grote pot van 10 liter of meer. Het leuke vandille is dat het al snel geoogst kan worden, ongeveer 7 tot 9 weken na het zaaien. Je kunt vanaf dan blaadjes plukken zoveel je nodig hebt.

Dille kiemt het beste bij hogere tempraturen, en laat zich daardoor het beste voorzaaien in een bakje binnenhuis op de vensterbank vanaf april. Uitplanten kan vanaf medio mei en vanaf juli kun je de eerste dilleblaadjes oogsten.

Dille is verkrijgbaar bij bol.com.

8. Dragon

Dragon zaden
Dragon zaden

Dragon is een meerjarige kruidenplant, je zou de plant in de winter kunnen overhouden en er het seizoen erna opnieuw van kunnen oogsten. Dragon kan wel in hetzelfde seizoen al geoogst worden, je kunt deze kruiden daardoor ook ieder seizoen opnieuw zaaien en datzelfde jaar oogsten.

Kiemen van dragon werkt het beste bij hogere temperaturen, minimaal 18 graden Celsius. Waardoor binnen voorzaaien in een bakje op de vensterbank de voorkeur heeft. Uitplanten kan vervolgens wanneer de plantjes z’n 5 tot 10 cm hoog zijn. Het liefste in de volle grond of in een grote pot van minimaal 10 liter, dragon kan namelijk zeker 80 tot 100 cm hoog worden. Zaaien vanaf medio maart tot eind april en oogsten vanaf begin juni.

Dragon is verkrijgbaar bij bol.com.

9. Salie

Salie zaden
Salie zaden

Salie is een leuke kruidenplant die goed gekweekt kan worden in potten of bijvoorbeeld in een ondiepe moestuinbak. Salie kan al gezaaid worden vanaf februari en zal niet hoger worden dan z’n 30 tot uiterlijk 40 cm.

Salie kan binnen voorgezaaid worden vanaf eind februari tot uiterlijk eind april. Oogsten kan vanaf juni tot en met eind oktober. Wil je salie direct buiten in de volle grond zaaien, dan kun je beter wachten tot medio april.

Salie is verkrijgbaar bij bol.com.

10. Koriander

Horitops Koriander zaden
Horitops Koriander zaden

Koriander is een snelle groeier, dat maakt het een van de makkelijkere kruiden om zelf te kweken. Het is belangrijk dat je koriander wel regelmatig oogst of in ieder geval bij snoeit, anders zal het een flinke plant worden die door blijft groeien. Koriander is lekker om te gebruiken voor allerlei gerechten en wordt vaak toegepast voor salades.

Koriander kan het beste direct op locatie worden gezaaid vanaf medio april of mei. Je mag eventueel direct in de volle grond zaaien. Voorzaaien is eventueel mogelijk in maart of april waarna de planten in mei uitgeplant kunnen worden. Oogsten kan vanaf begin juli.

Koriander is verkrijgbaar bij bol.com.

11. Rozemarijn

Horitops Rozemarijn zaden
Horitops Rozemarijn zaden

Rozemarijn is een veelzijdige kruidenplant die als ingrediënt gebruikt wordt voor onder andere salades, vleeswaren en bij sauzen. Het fijne van je eigen rozemarijn kweken is dat het natuurlijk volledig biologisch kan en een stuk goedkoper is als verse rozemarijn kopen in de supermarkt. En laten we eerlijk zijn, wat is er fijner dan voor het avondeten je eigen gekweekte rozemarijn plukken uit eigen tuin?

Rozemarijn kan al vroeg worden gezaaid, vanaf februari zelfs wanneer je binnen in bakjes op de vensterbank zaait. Ik kies er zelf voor om te wachten tot medio maart tot eind april om binnen voor te zaaien, de plantjes mogen vanaf medio april naar buiten toe wanneer de temperatuur het toelaat. Oogsten kan, afhankelijk van moment van zaaien al vanaf mei.

Rozemarijn is verkrijgbaar bij bol.com.

Waar groeien kruiden het beste?

Dat is wel een beetje afhankelijk van de soort kruiden die je kweekt. Over het algemeen kunnen we stellen dat kruiden vooral goed groeien op een zonnige en warme plek in je tuin. Een lekkere beschutte plek in de tuin waar al vroeg op de dag de zon staat. De plek moet niet te nat zijn, veel kruiden kunnen slecht tegen natte grond. Het is daarom ideaal om kruiden in een verhoogde bak te kweken. Die bakken blijven vaak niet lang nat en drogen wat sneller op in de zon doordat de grond hierin sneller opwarmd.

Ondanks dat veel kruiden kleinere planten zijn, hebben ze wel voeding nodig. Voor je de kruiden zaait of plant is het belangrijk om wat compost toe te voegen of, waar ik zelf voor kies, gebruik te maken van organische mestkorrels. Die laatste ben ik enorme voorstander van om steeds wat van toe te voegen wanneer je een wissel van kruidenplanten hebt. Bij meerjarige planten kun je tussendoor af en toe een klein handje in de bovenste laag grond mengen.

Geef een reactie