Groenten kweken in maart: Deze groenten kun je in maart zaaien

Je bekijkt nu Groenten kweken in maart: Deze groenten kun je in maart zaaien
Groenten zaaien in maart

Maart is een hele mooie tijd voor de moestuin, de dagen worden nu echt een stuk langer en wanneer het zonnetje schijnt kan het alweer lekker zijn om buiten wat te rommelen. In maart kun je een heel groot aantal groenten zaaien en is er alweer genoeg te doen in de moestuin. In dit artikel geven we jou een overzicht van alle groenten die je in maart al kunt zaaien en kweken.

Er is in maart dan ook ontzettend veel te doen. In de volle grond kan veel gezaaid worden en binnenhuis is er nog steeds van alles voor te zaaien, zoals tomaten. Terwijl het in maart voor een aantal zomergroenten nu al de laatste kans is. Denk daarbij aan aubergines, pepers en paprika’s.

Welke groenten zaai ik zelf in maart?

Voor mij staat maart vooral in het teken van tomaten, die ik binnen voorzaai in vermiculiet zodat ik in de zomer al vroeg tomaten kan oogsten. Verder zaai ik veel kleinere groenten voor, een deel binnenhuis en een deel ook direct in de kas of in de koude bak. Denk dan aan slasoorten, radijs en rode biet.

Welke groenten kun je zaaien in maart?

Vruchtgewassen

Tomaat: Voor mij is maart dé belangrijkste maand voor tomaten. Ik zaai mijn tomaten dan ook het liefste zo vroeg mogelijk in maart, zodat ik zeker weet dat ik al vroeg in de zomer tomaten kan zaaien. Mijn tomaten staan voor het grootste deel in de zomer in een kas. Wanneer je de tomaten buiten gaat planten, is het vroeg genoeg om halverwege maart voor te zaaien. Tomaten groeien namelijk ontzettend snel en je kunt echt nog wel wat tomaten gaan oogsten. Tomaten zaai ik zelf voor in vermiculiet en plaats ik direct onder groeilampen wanneer ze uitkomen.

Paprika: Het is de laatste kans om paprika te zaaien voor een mooie oogst begin maart. Paprikaplanten doen er lang over voordat ze vruchten geven, daardoor kun je dit beter zo vroeg mogelijk in het jaar doen. Voorzaaien kan het beste in fijne potgrond of vermiculiet. Zorg voor temperaturen boven de 20 graden.

Aubergine: Net als voor paprika de laatste kans om aubergine voor te zaaien begin maart. Voorzaaien kan in fijne potgrond of vermiculiet. Zorg voor temperaturen boven de 20 graden. Na 12 mei, ijsheiligen, mogen de plantjes naar buiten.

Peper: begin maart is de laatste kans om peper voor te zaaien, net zoals paprika en aubergine. Gebruik een fijne potgrond of vermiculiet. IK zaai binnenhuis voor in pure vermiculiet. Zorg voor een temperatuur boven de 20 graden Celsius binnenhuis. De plantjes mogen pas vanaf mei naar buiten na ijsheiligen op 12 mei.

Courgette: het lukt, maar eigenlijk is het net te vroeg, om courgette vanaf maart voor te zaaien. Je moet de courgette wel al die tijd nog binnen houden, want pas vanaf 12 mei mogen courgette buiten uitgeplant worden. Courgetteplanten groeien erg snel en geven ook al snel vruchten, waardoor ik aanraad om nog één maand te wachten. Voorzaaien kan in vermiculiet.

Peulgewassen

Doperwten: in februari kun je doperwten naast binnenhuis voorzaaien in een fijne potgrond er ook voor kiezen om ze onder glas buiten voor te zaaien. Bij koude nachten kun je ze eventueel afdoeken met vliesdoek. Zelf gebruik ik trays met vakjes om in voor te zaaien, met één doperwt per gaatje. Uitplanten kan vanaf maart naar buiten toe.

Tuinboon: Gelijk aan doperwten, vanaf februari kun je ook buiten onder glas zaaien of in de kas. Je kunt ook nog binnen voorzaaien in een fijne potgrond eventueel vermengd met vermiculiet. Pas vanaf maart mogen ze buiten uitgeplant worden.

Wortelgewassen

In maart kun je haast alle wortelgewassen voorzaaien, zoals wortels, knoflook, pastinaak, rode bieten, sjalotten, uien en stengeluitjes.

Wortel: Kies voor een vroeg ras, onder glas zaaien heeft de voorkeur. Direct in de volle grond kan bij zachte nachten al werken. Een vroeg ras wat je kunt gebruiken is bijvoorbeeld Amsterdamse bak. Bij nachtvorst in de nacht kun je eventueel nog afdekken met een vliesdoek.

Pastinaak: pastinaak mag al vanaf februari gezaaid worden in de volle grond, maar in maart is nog beter. De nachten zijn dan minder koud en de kans op slagen is veel groter. In de zomer kun je de pastinaken oogsten.

Rode biet: in maart kan rode biet gezaaid worden. Zelf zaai ik rode biet vaak voor in een zaaitray in pure potgrond, dat doe ik dan binnenhuis. Later plant ik die direct uit in de volle grond. In maart is het al mogelijk om rode biet rechtstreeks te zaaien in de volle grond.

Sjalot: Sjalotten zaaien is iets wat ik zelf niet doe. Het kost namelijk veel tijd gezien je in het eerst jaar de sjalotten kunt zaaien, wat in maart goed mogelijk is. In de zomer oogst je de sjalotten en vervolgens plant je dezelfde sjalotten weer uit in februari van het volgende jaar. Pas in de tweede zomer kun je de sjalotten oogsten.

Ui: uien kunnen in hetzelfde jaar dat ze gezaaid worden ook weer geoogst worden. Vanaf maart kun je in de volle grond zaaien.

Bladgewassen

Haast alle soorten sla zijn vanaf maart goed buiten te zaaien. Onderstaand vind je een aantal van mijn favorieten.

Rode mosterdsla: Rode mosterdsla kan eigenlijk het gehele jaar rond gezaaid worden. Het is absoluut één van mijn favorieten om te kweken, ook in de winter. Het is een roodkleurige Aziatische pluksla die het erg goed doet bij koudere temperaturen. In maart kun je deze sla in de volle grond zaaien, maar liever in de kas of koude bak voorzaaien waarna je ze later in de volle grond uitplant.

Pluksla: in maart kun je prima pluksla zaaien direct in de volle grond of buiten in een moestuinbak. Zelf kies ik er vaak voor om in de kas of koude bak voor te zaaien, waarna ik ze later in de volle grond uitplant wanneer de temperaturen wat hoger worden.

Spinazie: in maart is spinazie goed te zaaien direct in de volle grond. Je moet dan wel kiezen voor scherpzaad wat geschikt is voor de voorjaars- en najaarsteelt. Rassen waar ik vaak voor kies zijn Viroflex en Winterreuzen.

Veldsla: één van mijn favoriete slasoorten om zelf te kweken. Veldsla heeft niet veel nodig om te groeien, en doet het ook goed in een ondiepe bak. Zolang de temperatuur boven 0 blijven groeit veldsla prima. Bij nachtvorst staat de groei gewoon eventjes stil. Ik gebruik vaak de Grote Noordhollandse en de Elan.

Andijvie: in maart mag je andijvie direct in de volle grond zaaien. Andijvie zaai je in geultjes van ongeveer 1 cm diepte. Je kunt de zaden het beste z’n 10 cm uit elkaar zaaien. Wanneer het plantjes zijn dun je uit tot ze ongeveer op 30 cm afstand van elkaar staan.

Snijbiet: in maart kun je snijbiet in de volle grond zaaien, zaai op een diepte van ongeveer 1 cm en houdt een afstand aan van 10 tot 15 cm.

Koolgewassen

Radijs: eigenlijk kun je radijs het hele jaar rond zaaien en kweken. In de winter groeien radijzen wel trager, maar vooral in een koude bak of kas is het goed mogelijk. In februari kun je het beste onder glas zaaien. Maar in de volle grond kan eventueel ook wanneer het een zachte winter is. Bij nachtvorst in de winter kun je radijs het beste beschermen met een stuk vliesdoek.

Tuinkers: tuinkers kun je binnen zaaien, ook in de winter en daarmee ook in februari. Je gebruikt daarvoor een kiemschaaltje of kweekschaaltje.

Bloemkool: Vanaf februari kun je in de kas of in een koude bak bloemkool voorzaaien. Je hebt zo mooie jonge plantjes die je vanaf april kunt uitpoten.

Broccoli: Vanaf februari kun je broccoli in een koude bak of kas zaaien. Vanaf medio april kun je de plantjes uitplanten in de volle grond.

Koolrabi: vanaf februari kun je binnen op de vensterbank koolrabi zaaien. In februari kun je ook onder glas buiten zaaien, bedek wel met vliesdoek bij koude nachten.

Rode kool: vanaf halverwege tot eind februari kun je rode kool zaaien onder glas. Het is nog iets te vroeg voor buiten in de volle grond.

Witte kool: vanaf halverwege kun je witte kool zaaien, wel altijd onder glas of in de kas. Voor de volle grond is het nog wat te koud. Bij voorkeur afdekken met vliesdoek bij koude nachten.

Overige gewassen

Aardappels: in maart is het een goede tijd om pootaardappelen in de grond te stoppen. Je kunt het beste kiezen voor een aardappel van een vroeg ras. Heb je de beschikking over een kas, dan kun je er eventueel voor kiezen om de aardappels in bakken of zakken te kweken en later wanneer je meer ruimte nodig hebt in de kas de bakken naar buiten te verhuizen, de temperaturen zijn dan ook al net wat aangenamer.

Geef een reactie