Hoe groeien de tomaten? [Zaai update]

Je bekijkt nu Hoe groeien de tomaten? [Zaai update]
Tomaten zaaien update 19 april

Op 1 maart gaf ik een klein verslag over welke tomaten wij gezaaid hadden, toen gaf ik je een lijst met 6 soorten tomaten. Ik zaai zelf mijn tomaten meestal rond de eerste week van april. Dat vind ik zelf vroeg genoeg, water later kan eigenlijk ook nog prima. Zeker wanneer je de tomaten buiten wilt uitplanten is het verstandiger om wat later in maart binnen voor te zaaien. Je loopt dan namelijk minder snel tegen het probleem aan dat de tomaten nodig uitgeplant moeten worden in de volle grond, maar dat de nachten gewoon nog te koud zijn.

Daar loop ik nu trouwens ook een klein beetje tegenaan. De tomaten zijn in drie weken tijd echt ontzettend snel gegroeid. Doordat we best nog veel koude nachten hebben gehad, zijn de tomaten nog geregeld even een nachtje binnen geweest. Overdag zijn ze sowieso iedere dag gewoon buiten. Ze staan in een klein kweekkasje, waar ze lekker beschut staan en waar de temperatuur zeer snel oploopt wanneer de zon er op staat.

Laten we snel kijken hoe de tomaten het ondertussen doen. Het gaat naar mijn idee voorspoedig!

Welke soorten tomaten zijn wij aan het kweken?

Dit jaar zaaien we 6 soorten tomaten. Dit zijn de zes soorten die ik gezaaid heb, die tegelijk ook wel bij de favorieten behoren. Ze groeien goed, geven een rijke oogst en de tomaatjes zijn heerlijk. Vooral van de SuperSweet 100 F1 ben ik helemaal weg, dit zijn zeer zoete kleine snoeptomaatjes die heerlijk zijn om zo los uit de hand op te eten. En laten we eerlijk zijn, wat is er nou lekkerder dan eigen gekweekte verse tomaatjes? Daar kan de supermarkt écht niet tegenop!

Ik zaai altijd lekker ruim, dan weet ik zeker dat ik voldoende plantjes heb. Voor zover ik mij kan herinneren heb ik geen verlies gehad van plantjes. Wel zie ik dat een enkel plantje wat achter blijft, maar ze zijn allemaal stuk voor stuk bruikbaar. Ongetwijfeld dat ik er later nog anderen mee blij ga maken, want voor eigen gebruik zijn het er toch wat veel.

6 april: koude dag, de tomaatjes mogen vroeg binnen schuilen

Op 6 april stonden de plantjes al vroeg op de avond voor het raam, de nacht was koud en zelfs overdag was het ontzettend fris. Het zou zonde zijn om de plantjes te verliezen, daarom mogen ze al snel binnen schuilen. Dit is hoe de plantjes er bij staan op 6 april.

Tomaten op 6 april
Tomaten op 6 april

13 april: stevige tomaten stelen

Doordat de tomaten iedere dag buiten staan, groeien ze in ieder geval niet te snel en worden ze ook niet langgerekt. Het blijven mooie compacte plantjes met een dikke steel wat ik belangrijk vind. Zoals je op deze foto kunt zien beginnen het als serieuze tomatenplanten te worden. De steeltjes zijn stevig en de tomaten zijn al helemaal niet slap. Je kunt er tegenaan duwen en je voelt dan de stevigheid.

Stevige tomaat stelen
Stevige tomaat stelen

19 april: de tomaten staan al een week buiten

De temperatuur is de afgelopen week lekker warm geweest, de tomaatjes zijn dan ook iedere nacht gewoon buiten gebleven in het kleine zelfbouw kweekkasje. Ze doen het uitstekend en zijn er gezond uit.

Tomaten op 19 april
Tomaten op 19 april

Onderaan op de foto zie je de twee kleine trays met daarin ruim 20 tomatenplantjes. Zoals je ziet zien die tomaten er een stuk slechter uit. Ze groeien langzaam, en het blad ziet er wat verkleurd uit. Op zich geen probleem, het experiment voor mij is vooral om te zien wat er zou gebeuren wanneer de tomaten vanaf vroeg maart al buiten staan. Eigenlijk is dat nog te koud zoals je aan de planten kunt zien, maar in een kas of in een platte bak zou het eventueel wel mogelijk zijn.

Benieuwd hoe het met deze tomaten gaat?

Bekijk de updates voor deze tomatenkweek

Geef een reactie