Welke groenten kun je in een kweekbak of moestuinbak kweken?

Je bekijkt nu Welke groenten kun je in een kweekbak of moestuinbak kweken?
Groenten in een moestuinbak kweken

Heb je zelf de beschikking over een moestuinbak, kweekbak, kweekrek, kweektafel of andere vorm van kleine moestuin en vraag je je af welke soorten groenten je het beste kunt verbouwen en kweken in z’n bak? In dit artikel laten we je zien welke groenten wij zelf graag verbouwen in onze zelfgemaakte moestuinbakken.

Een kweektafel of moestuinbak heeft voordelen en nadelen. Het grootste voordeel vinden wij dat je staand kunt moestuinieren en je niet hoeft te bukken om goed bij te planten te kunnen. Ook heeft een moestuinbak voordelen voor kleine gewassen die normaal gesproken snel in de schaduw zouden staan wanneer je ze in een moestuin plaats. Ook is voor kleinere groente fijn dat ze over de randen van de moestuinbak kunnen groeien. Zoals pluksla of kroppen sla die op die manier net wat meer ruimte kunnen innemen.

Het nadeel van een moestuinbak, kweekbak of kweektafel op poten is dat je niet alle groenten even goed kunt verbouwen. Een courgette bijvoorbeeld wordt eigenlijk gewoon net een stapje te groot. Ik wil niet zeggen dat het niet mogelijk is, maar ik vind het zelf wel een klein beetje zonde van de ruimte die een courgette in je kweekbak in beslag zal nemen. Plus een courgette zal het niet speciaal beter doen in de moestuinbak, eerder slechter door ruimtegebrek.

Wat zijn goede groenten om te verbouwen in een kweekbak of moestuinbak?

In dit artikel geef ik je een overzicht met groenten die juist wel profiteren van het aangename klimaat in een moestuinbak. Groenten die niet veel ruimte nodig hebben, meestal een compacter wortelgestel hebben en groenten die vooral profiteren van de zonnige locatie en de grond die snel op zal warmen in het zonlicht. Dit is het lijstje met mijn favoriete groenten voor de moestuinbak:

  1. Tangerine dream (compacte snack paprika)
  2. Tiny Tim tomaat (compacte snoeptomaat)
  3. Rode mosterdsla (Aziatische pluksla variant)
  4. Iznik F1 komkommer (compacte snackkomkommer)
  5. Aubergine White Eggs (compacte aubergine)
  6. Radijs
  7. Rucola
  8. Veldsla
  9. Stamslabonen (dwerg)
  10. Rode bieten of gekleurde bieten

1. Tangerine Dream (compacte paprika)

Normale paprikaplanten vind ik zelf te groot worden voor in de moestuinbak, maar wanneer je voor een compacte soort kiest zoals Tangerine Dream kan dit ontzettend goed werken. Tangerine Dream zijn mooie compacte oranje kleurige puntpaprika’s die ongeveer 6 tot 8 groot worden. Afgelopen jaar probeerde ik Tangerine Dream zelf te plaatsen in een moestuinbak met een diepte van 13 cm. De oogst was niet minder dan in potten van 10 liter.

2. Tiny Tim tomaat (compacte snoeptomaat)

Tomatenplanten worden normaal gesproken erg groot, er lijkt haast geen rem op te zitten wat betreft groei. Maar weet je dat er ook compacte snoeptomaat of pottomaatjes zijn die het zelfs doen in potten met maar 2 of 3 liter inhoud? Snoeptomaat Tiny Tim is daar een perfect voorbeeld van. Dit worden kleine tomatenstruikjes die perfect te houden zijn in een moestuinbak. Afgelopen jaar heb ik 10 Tiny Tim tomatenplantjes verdeeld over twee moestuinbakken. Ik plaats ze op ongeveer 25 cm afstand van elkaar. De plantjes worden niet hoger dan ongeveer 60 cm.

3. Rode mosterdsla (Aziatische pluksla variant)

Heel veel sla soorten doen het prima in een moestuinbak of op een kweektafel. Maar weet je dat Rode mosterdsla een hele leuke variant is waarvan je heel de zomer plezier kunt hebben? Rode mosterdsla is een Aziatische pluksla die het ook goed doet bij lage temperaturen. Eigen kun je haar het hele jaar rond kweken. Voor de winter dien je de moestuinbak dan wel in een kas of serre te plaatsen.

4. Iznik F1 komkommer (compacte snackkomkommer)

Komkommerplanten worden vrij fors, zeker wanneer je kiest voor normale soorten zoals Chinese slang, de planten klimmen overal in. Maar wanneer je kiest voor een Iznik F1 komkommer, kun je die prima verbouwen in een moestuinbak of in een kweekbak. Het liefst is de bak wel net wat dieper, minimaal 20 cm. Achter je moestuinbak kun je een klimrek voor de komkommerplant maken. Bijvoorbeeld met een stuk gaasrek met openingen van 10 bij 10 cm. Iznik F1 blijft een compacte kleine komkommer.

Komkommer kweken
Komkommer kweken

5. Aubergine White Eggs (compacte aubergine)

Heb je wel eens een normale aubergine plant gezien, dan weet je vast hoe groot z’n struik kan worden. Zeker een meter hoog en de plant zelf kan ook breed worden. Een normale aubergine is dus eigenlijk niets voor in een moestuinbak, al kan het overigens wel. Een heel leuk alternatief is de Aubergine White Eggs, wat eigenlijk een compacte witte aubergine is. De struik wordt vaak niet groter dan ongeveer 70 cm hoogte. Het liefste wel in een moestuinbak plaatsen met een diepte van minimaal 15 cm.

6. Radijs

Radijs groeit bijna overal, maar groeit het beste in het voorjaar en in de herfst. In de zomer zelf wordt het te warm voor radijs, al helemaal in een moestuinbak gezien die wat sneller opwarmen in de zon. Radijsje die het altijd goed doen is de soort Saxa 2, een normaal rood radijsje. Zelf gebruik ik vaak gemengde varianten.

Radijs in de moestuinbak
Radijs in de moestuinbak

7. Rucola

Net als rode mosterdsla is rucola een goede optie voor in een moestuinbak. Rucola blijft een compacte plant die mooi over de randen van de moestuinbak kan gaan hangen. Rucola kun je vanaf voorjaar tot najaar zaaien. Je kunt Rucola zelfs eind augustus of begin september nog goed zaaien voor de kweek in de late herfst.

Rucola in de moestuinbak
Rucola in de moestuinbak

8. Veldsla

Veldsla zijn mooie kleine compacte plantjes die het erg goed doen in de moestuinbak en al zeer vroeg in het jaar. Helemaal wanneer je bijvoorbeeld een transparante kap over je moestuinbak hebt, is veldsla erg leuk en makkelijk om al in maart te kweken. Zelf kies ik in de moestuinbak voor de Grote Noordhollandse en de variant Elan (of Sensation).

Veldsla in de moestuinbak
Veldsla in de moestuinbak

9. Stamslabonen (dwerg)

Stamslabonen zijn bonen die laag blijven, in het Engels worden ze Dwarf French Beans genoemd. Zoasl bijvoorbeeld de Stamslabonen Compass, die je vanaf halverwege april kunt zaaien. Besprenkel ze vooral niet met teveel water in jouw moestuinbak. De kans is dan groot dat ze zullen rotten voordat ze kiemen en uit de grond komen. Stamslabonen blijven compacte struikjes die rijkelijk veel bonen opleveren, ook in de kweekbak of moestuinbak.

10. Rode bieten of gekleurde bieten

Rode bieten doen het vooral in het voorjaar en begin zomer goed in een moestuinbak. Later in de zomer wordt het lastiger, gezien een moestuinbak of kweekbak vaak snel uitdroogt. Ik merk dan zelf dat de bietjes daar niet altijd even goed op reageren. Wil je een normale soort, dan raad ik de Rode biet kogel 2 aan, een normale rode soort zoals we die kennen uit de winkel. Wil je wat specials, probeer dan eens gemengde gekleurde bieten.

Rode bieten in de moestuinbak
Rode bieten in de moestuinbak

Heb jij zelf andere groenten om in een moestuinbak te zaaien en kweken?

Wanneer jij zelf andere groenten met succes in je moestuinbak of kweekbak zaait en kweekt met succes dan hoor ik dat heel graag van je. Dan kan ik, maar ook andere lezers op deze website, ook eens een poging wagen. Leuk als we elkaar zo op ideeën kunnen brengen.

Geef een reactie