Top 15 moestuin gereedschap wat niet mag ontbreken

Je bekijkt nu Top 15 moestuin gereedschap wat niet mag ontbreken
Makkelijkste gereedschap voor de moestuin

Heb je een moestuin en wil over de belangrijkste, handigste en makkelijkste stukken gereedschappen beschikken? Dit zijn de handigste stukken gereedschappen die eenieder verder helpen in de moestuin. Van eenvoudige en bekende gereedschappen tot wat minder bekende maar verdraaid makkelijke moestuingereedschappen die niet mogen ontbreken.

Dat moestuinieren hip is, dat weten we ondertussen. Kijk maar eens naar het aanbod in diverse winkels en tuincentra. Ieder jaar opnieuw komen uitbreidingen op zadencollecties, nieuwe varianten, nieuwe type moestuinbakken, meer varianten in groenteplanten die worden aangeboden en niet te vergeten ontzettend veel moestuin gereedschap. Over die laatste gaan we het hebben. Want welk moestuin gereedschap is nu echt handig om zelf te gebruiken in jouw eigen moestuin?

Of natuurlijk de moestuin van een ander. Want misschien ken je wel iemand met moestuin en wil je hem of haar verrassen met handige moestuin tools? Lees dan snel verder, want met deze tips komt dat helemaal goed en pik jij het makkelijkste gereedschap er tussenuit.

De handigste moestuin gereedschappen

Voor ons is onderstaande lijst makkelijk gereedschap voor in de moestuin wat niet mag ontbreken. Met deze collectie heb je de juiste hulpmiddelen en gereedschappen om alle klusjes in de moestuin uit te voeren.

 1. Harkje of handcultivator
 2. Plantenschepje (hand)
 3. Spade
 4. Handschoenen
 5. Plantenspuit
 6. Snoeischaar
 7. Gieter
 8. Mesje
 9. Riek
 10. Touw of lijn
 11. Pootstok
 12. Kruiwagen
 13. Schoffel
 14. Knielmat
 15. Moestuin gereedschapskist

1. Harkje of handcultivator

Gardena handkrabber
Gardena handkrabber

Het meest gebruikte moestuin gereedschap in mijn eigen moestuin en bij mijn moestuinbakken en zelfs grote potten is een harkje. Dan bedoel ik een klein harkje met drie pinnen eraan, waarmee je de toplaag grond kunt bewerken. Ik gebruik dat stuk gereedschap echt overal voor, vooral tussen de zaaibeurten door om de grond fijn te maken en te bewerken in de moestuinbak. Na de eerste bewerking voeg ik bijna altijd wat organische mestkorrels toe, die ik vervolgens weer inwerk met het harkje.

Gardena handkrabber of handcultivator is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Plantenschepje (hand)

Gardena tuinschepje
Gardena tuinschepje

Een klein schepje is voor iedereen die een moestuin heeft een handig stuk gereedschap. Of je nu alleen potten hebt, moestuinbakken of een stuk grond om in te moestuinieren, een klein plantenschepje is overal een uitkomst voor. Even een klein gaatje maken waar je een tomatenplant in zet, de grond lichtjes bewerken, enzovoorts.

In een moestuinbak is een klein plantenschepje heel erg handig, omdat het lekker handzaam is en je het staand naast de moestuinbak makkelijk kunt gebruiken. Net zoals een klein harkje of een drietand.

Gardena plantenschepje is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Spade

Gardena NatureLine Spade
Gardena NatureLine Spade

Een spade is een onmisbaar stuk gereedschap wat iedereen nodig heeft. Dit hoort in de basisuitrusting voor een moestuin. Met een spade kun je makkelijk steken in de grond, ook wanneer deze vaster is, om deze om te spitten of een gat te maken waar een plant in geplaatst kan worden.

Een goede spade kan overigens vrij duur zijn. Voor een beginnende moestuinier raad ik niet speciaal aan om direct een dure en goede spade te kopen. Dat kan altijd nodig wanneer je er van overtuigd bent dat jij nog heel wat jaren zal gaan moestuinieren (of tuinieren).

Gardena NatureLine Spade is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Handschoenen

Wolf Garten tuinhandschoenen
Wolf Garten tuinhandschoenen

Vallen handschoenen ook onder gereedschap? In mijn ogen wel, want een paar handschoenen in je collectie gereedschap voor de moestuin is geen overbodige luxe. Een paar handschoenen bied best een aantal voordelen, waarvan de belangrijkste waarschijnlijk is dat je geen vieze handen krijgt. Ideaal om bijvoorbeeld even wat kluiten fijn te knijpen tussen het zaaien door. Handschoenen uit en direct weer door met fijne zaden beetpakken.

Handschoenen gebruik ik eigenlijk altijd bij het meer grove werk, fijner voor je handen en je kunt wat ruwer te werk gaan. Denk dan aan omspitten, graven in de grond, planten met doorns snoeien, enzovoorts.

Wolf Garten tuinhandschoenen zijn verkrijgbaar bij bol.com.

5. Plantenspuit

Drukspuit
Drukspuit

Wanneer je zelf bladgewassen zoals kropsla, pluksla, rucola en andijvie zaait, is een plantenspuit heel erg handig. Zelf gebruik ik een plantenspuit die druk op kan bouwen. Die hoef je alleen even op te pompen en daarna kun je er een hele tijd zeer fijn meer sproeien. Ik gebruik mijn plantenspuit altijd wanneer ik in zaaitrays voorzaai, zo kun je heel secuur sproeien en weet je zeker dat je de grond niet te nat maakt.

Ook wanneer jonge zaailingen zijn opgekomen is een plantenspuit een makkelijk gereedschap om te voorkomen dat je de zaailingen beschadigd met een stortvloed aan water. De fijne spray standen van een plantenspuit voorkomen dat. Kies altijd voor een plantenspuit waarvan je de straal kunt bedienen van zeer fijne spray tot straal, zo kun je alle kanten uit.

Plantenspuit op druk is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Snoeischaar

Gardena Classic snoeischaar
Gardena Classic snoeischaar

Een basis gereedschap voor de moestuin is een snoeischaar, dat komt altijd van pas om planten te snoeien, takken weg te knippen, enzovoorts. Ik gebruik een snoeischaar zeer geregeld tijdens de tomatenkweek. Dat komt omdat ik graag zijtaken met bladeren van een tomaat wegknip wanneer de trossen volgroeid zijn. Steeds wanneer de onderste tros volgroeid is, knip ik alle zijtakken weg tot de eerstvolgende tros erboven. En dat doe ik echt met een snoeischaar, ik wil het risico niet lopen dat wanneer ik takken met de hand afbreek dat ik per ongeluk de steel van de tomatenplant beschadig.

Ook voor het oogsten van groenten is een snoeischaar handig. Aubergines bijvoorbeeld knip ik altijd af met een snoeischaar.

De Gardena Classic snoeischaar is verkrijgbaar bij bol.com.

7. Gieter

Gieter
Gieter

Een gieter is iets wat je standaard in je moestuin gereedschap uitrusting moet hebben. Planten water geven is immers een standaard onderdeel. Zeker wanneer je veel potten of moestuinbakken hebt is een gieter een handig hulpmiddel. Met water uit de kraan en een eventuele tuinslang geef je vaak teveel water en heb je minder controle. Een gieter is wat dat betreft een beter stuk gereedschap voor het fijne werk.

Deze klassieke gieter is verkrijgbaar bij bol.com.

8. Mesje

Schilmesje
Schilmesje

Een mesje op zak in de moestuin is altijd handig. Je kunt het overal voor gebruik, zelf gebruik ik het bijvoorbeeld nog wel eens om zaailingen uit een zaaitray te halen wanneer ze even niet mee willen werken. Je kunt dan net een zetje geven.

Een mesje kun je voor veel meer gebruiken, ik gebruik het bijvoorbeeld ook om komkommers en courgettes te oogsten. Een courgette wil nog wel eens dicht op de steel van de plant zitten, waardoor een snoeischaar er niet tussen past, een klein mesje op zak is dan een uitkomst.

Eenvoudige mesjes zijn verkrijgbaar bij bol.com.

Riek of spitvork
Riek of spitvork

9. Riek

Voor een stuk vaste grond is een riek een handig stuk gereedschap om te gebruiken in de moestuin. Een riek kun je gebruiken om de aarde los te maken, of bijvoorbeeld je gazon luchtiger te maken. Daarnaast is het een hulpmiddel om aarde op te woelen en daarmee ook bijvoorbeeld aardappels te rooien zonder ze te beschadigen.

Een riek is een gereedschap wat vooral bruikbaar is in een moestuin waar je vaste grond hebt. Voor moestuinbakken, verhoogde bakken en potten is een riek niet bruikbaar.

Talen Tools spitvork is verkrijgbaar bij bol.com.

10. Touw of lijn

Touw
Touw

Een gereedschap war je niet direct aan zult denken is touw. Misschien is het ook eigenlijk niet echt een gereedschap maar meer een accessoire wat ontzettend handig van pas komt om op zak te hebben wanneer je je moestuin bezoekt.

Je kunt er even makkelijk wat mee vastknopen of opbinden. En in combinatie met stokken of bamboestokken kun je er ook rechte lijnen mee maken om langs te zaaien of daarmee vakken te creëren.

Dit touw is ideaal voor de moestuin, bekijk op bol.com.

11. Pootstok

Pootstok
Pootstok

Een pootstok is een handig stuk gereedschap wat je in de moestuin kunt gebruiken bij het poten van zaden of bollen. Je kunt met een pootstok gelijkmatig diepe gaten maken waarin je zaden aanbrengt. Een pootstok is wel vrij grof, en daardoor vooral geschikt voor grotere zaden of bollen. Denk bijvoorbeeld aan het poten van uien.

Een pootstok is bedoelt om steeds even diepe gaten te maken, zodat alle zaden of bollen op gelijke diepte worden aangebracht. Op de meeste pootstokken is een lengte aangegeven, waardoor je vrij precies te werk kunt gaan met de diepte van je gaten.

Deze pootstok is verkrijgbaar bij bol.com.

12. Kruiwagen

Kruiwagen met antilek-band
Kruiwagen met antilek-band

Vooral wanneer je een flinke moestuin hebt is een kruiwagen een handig stuk moestuin gereedschap. Een kruiwagen bespaard je heel wat sjouwwerk wanneer je verse compost wilt aanbrengen, aarde wilt verplaatsen of zware bakken wilt versjouwen. Dat wieltje onder die kruiwagen is toch best makkelijk voor het zwaardere werk.

Kruiwagens zijn ook ideaal bij snoeiwerk in de tuin, je kunt er zo al je bladeren en groenafval in gooien en steeds weer een stukje verder rijden. Maar in een klein moestuintje is een kruiwagen wellicht wat overdreven.

Kruiwagen met antilek-band is verkrijgbaar bij bol.com.

13. Schoffel

Schoffel 7 cm
Schoffel 7 cm

Wanneer je een stuk land hebt, een echte moestuin, dan is een schoffel een handig stuk gereedschap waardoor je minder hoeft te bukken en toch gemakkelijk van de onkruid af kunt komen. Schoffels zijn er in allerlei soorten en maten, van smal tot brede schoffels voor het grove werk.

De meest gebruikte schoffels zijn over het algemeen de smalle varianten, waardoor je makkelijk tussen de rijtjes groenten en planten onkruid weg kunt schoffelen. Een smalle 7 cm schoffel is een handig hulpmiddel voor het fijne werk tussen de planten door.

7 cm Talen Tools schoffel is verkrijgbaar bij bol.com.

14.  Knielmat

Knielmat
Knielmat

In de moestuin ben je vaak bij de grond bezig, om te zaaien, planten uit te planten en om onkruid weg te halen. Een knielmatje kun je op de grond leggen en er met je knieën op gaan zitten, op die manier heb je een makkelijke rustpositie tijdens je werkjes.

Comfortabeler voor je knieën en algeheel lekker makkelijk voor jezelf.

Bekijk deze knielmat op bol.com.

15. Moestuin gereedschapskist

Multi opbergbox
Multi opbergbox

Met al dat gereedschap voor je moestuin is een moestuin gereedschapskist ideaal! Zeker wanneer je een volkstuintje of moestuin hebt niet nabij je huis gelegen. Al je gereedschap kun je zo mooi droog opbergen in die gereedschapskist. Je zou er een zelf kunnen maken, maar er zijn ook standaard gereedschapskisten verkrijgbaar die je in je moestuin kunt laten staan.

Bekijk deze ideale moestuin gereedschapskist op bol.com.

Geef een reactie