Paprika en Aubergine zaaien in januari: je kunt maar vroeg genoeg zijn

Je bekijkt nu Paprika en Aubergine zaaien in januari: je kunt maar vroeg genoeg zijn
Paprika en Aubergine zaaien

Gisteren was het bij ons zo ver, de eerste zaadjes van 2021 gaan de grond in. Nou ja, eigenlijk de vermiculiet in. Ik heb gisteren, nog net in januari, namelijk 11 soorten paprika gezaaid en 3 soorten aubergines.

Aubergine en paprika zaai ik het liefste zo vroeg mogelijk. Want ze hebben een lange tijd nodig om te volgroeien en anders valt het niet mee om in de buitenlucht deze zomer paprika’s te oogsten van eigen planten. Ik wil er dus zo snel mogelijk bij zijn. In dit artikel kun je meelezen wat ik zaai, waarom ik die zaden kies en hoe dat mij af gaat. Je kunt het gehele jaar rond artikelen verwachten die je meenemen in de successen en mindere successen die wij bij MoestuinTijd meemaken. Want ja, ook hier gaat het wel eens mis met een plant of een oogst! Dat deel ik graag, zodat we er allemaal van kunnen leren.

Welke soorten paprika heb ik gezaaid?

Ik heb altijd moeite om me te beperken tot slechts een paar soorten. Ik wil eigenlijk van alles wel wat kweken. Ook dit jaar heb ik daarom een vrij forse collectie paprika en aubergine zaden gezaaid, 11 paprika soorten en 3 aubergine varianten. Dit zijn de soorten paprika’s die ik dit jaar zaai:

En dit zijn voor dit jaar de aubergine soorten die ik gezaaid heb:

Van iedere soort paprika heb ik minimaal 5 zaden gezaaid, bepaalde soorten net wat meer. Vooral van de kleine snack varianten zoals de Tangerine Dream, Kobold F1 en de Snacking mix wil ik er dit jaar wat meer hebben. Ik heb namelijk een plannetje om ze tegen een muur aan in moestuinbakken te plaatsen. Daar staan ze lekker warm in de buitenlucht. Afgelopen jaar deden de paar planten die ik daar had staan het erg goed. Ik heb gewoonweg niet genoeg ruimte in de kas, en op die manier kan ik toch heel wat extra paprika’s kwijt die mooi beschut op een warm plekje staan.

Van de aubergine zaden heb ik er 8 per soort gezaaid. Ik twijfel er niet aan dat dat meer dan genoeg aubergines zal gaan opleveren voor dit jaar. Sterker nog, waarschijnlijk zelfs te veel.

Waar zaai ik mijn zaden in?

Ik kies er zelf voor om paprika en aubergine zaden in pure vermiculiet te zaaien. Ik gebruik zelf graag de variant van Pokon. Ik zaai vooral paprika erg graag in vermiculiet, ik heb het idee dat veel meer zaden uitkomen plus je kunt vermiculiet afdekken zonder dat de vermiculiet zal gaan schimmelen. Bij normale aarde of zaai en stekgrond kan dat wel gebeuren en dan komen de zaden meestal niet op.

Vermiculiet in bakjes
Vermiculiet in bakjes

Maar waarom dek ik mijn vermiculiet af vraag je je misschien af? Dat doe ik puur zodat de vermiculiet niet uitdroogt en zo hoef ik na het initieel natmaken van de vermiculiet er geen water meer bij te voegen totdat ik de plantjes ga uitplanten in grotere potjes. Ik weet zo zeker dat ik nooit teveel water geef.

Bakjes vullen met vermiculiet

Hier zie je de bakjes die ik gevuld heb met vermiculiet. Een deel van de vermiculiet ziet er wat donker uit. Deze heb ik vorig jaar goed laten drogen en hergebruik ik nu gewoon weer. Er wordt hier best wat vermiculiet gebruikt, en ik vind het zonde om het niet nogmaals te gebruiken terwijl dat prima mogelijk is.

Vermiculiet is eigenlijk een heel fijn natuurlijk gesteende wat op hele hoge temperaturen wordt gepoft. Daardoor krijg je een heel licht materiaal wat erg goed is in het vasthouden van water. De deeltjes vermiculiet zijn net sponsjes die zich volzuigen met vocht. Pas dus op dat je niet teveel water geeft. Het enige wat je dan kunt doen is weer wat extra droge vermiculiet toevoegen en het geheel doormengen.

Vermiculiet
Vermiculiet

De vermiculiet nat maken

Ik spray de vermiculiet in met een plantenspuit, ik heb in het verleden vaak genoeg gehad dat ik net wat uitschoot met de kraan of een gietertje. Dus liever op deze manier zodat ik veel meer controle heb over hoe nat ik de vermiculiet maak.

Na het sprayen laat ik de vermiculiet even staan om in te trekken en roer ik deze door met de hand. Want de bodem blijft vaak wat droger, zelfs al bij een laag van slechts 3 a 4 cm vermiculiet zoals ik hier gebruik.

Het zaaien van paprika’s en aubergines

De volgende stap is natuurlijk het zaaien van de paprika zaden en aubergines. Zelf maak ik met een sateprikker kleine gaatjes van ongeveer 0,5 cm diep. Ik doe per gaatje altijd maar één paprika of aubergine zaadje.

Ik doe dat in kleine rijtjes zoals je hier kunt zien. Hier heb ik 8 gaatjes gemaakt en als je goed kijkt zie je al wat zaadjes in de gaatjes liggen.

8 zaden in de vermiculiet
8 zaden in de vermiculiet

En zo ziet het gehele bakje met vermiculiet eruit. Ieder gaatje een zaadje die ik vervolgens zacht aandruk met de hand.

Zaden in vermiculiet
Zaden in vermiculiet

Ik laat de bakjes met vermiculiet en zaden 2 à 3 dagen staan voordat ik deze afdek met een laagje huishoudfolie. Zo is de vermiculiet net iets droger geworden voordat ik deze afdek. Het voordeel van afdekken is dat de vermiculiet niet verder zal uitdrogen. Plus er ontstaat een mooi warm vochtig klimaat, de luchtvochtigheid onder de folie blijft een stuk hoger. Daardoor kiemen de zaden goed.

Nog een extra voordeel is dat de zaden beter open blijven en de plantjes er boven de vermiculiet uit makkelijker uit kunnen komen. Bij paprika gebeurt het nogal eens dat de zaden om het plantje heen blijven zitten waardoor je ze met de hand moet verwijderen wanneer ze boven de vermiculiet uit steken. In dit vochtige klimaat geeft dat geen problemen meer.

5 bakjes vol gezaaid
5 bakjes vol gezaaid

Nu kijk ik over 14 dagen wat er is opgekomen. Mocht ik van een bepaalde soort te weinig hebben, dan zaai ik er nog wat bij.

Lees het vervolg

Geef een reactie