Komkommer, Courgette en Meloen zaaien in april

Je bekijkt nu Komkommer, Courgette en Meloen zaaien in april
Courgette, meloen, komkommer zaaien

Dit jaar ben ik wat aan de late kant. Normaal gesproken ben ik net wat eerder met het zaaien van komkommer, courgette en (water)meloenen. Maar goed, soms laat de tijd het niet eerder toe. Maar eigenlijk is dat helemaal niet erg, de kweek wordt alleen maar makkelijker door later te zaaien in april of pas begin mei. De reden is dat je de zaailingen die uitkomen eerder kunt uitplanten in de volle grond of in de kas, want de dagen en nachten worden warmer als je pas vanaf ongeveer eind mei de plantjes kunt uitplanten.

Wil je nog beginnen met zaaien, dan ben je dus zeker nog niet te laat! Lees met ons mee hoe wij deze groenten zaaien.

Welke soorten komkommer, courgette en meloen zaaien we?

Ik kies er graag voor om verschillende soorten groenten te kweken en dan ook direct verschillende rassen. Slechts één courgettesoort vind ik zelf minder leuk, liever wat varianten en dan ontdekken wat de verschillen zijn, welke beter groeien, enzovoorts. Die ervaring neem je dan weer mee voor de volgende jaren in je kweekproces.

Ik probeer het dit jaar daardoor te laten bij wat soorten die ik ken, die goed groeien en waar ik goede resultaten mee boek. Want laten we eerlijk zijn, wanneer je zaait wil je ook wel wat opbrengst en niet alleen energie stoppen in iets wat uiteindelijk toch niets blijkt te worden.

Dit jaar kies ik voor de volgende zomergroenten om mee te beginnen. Want ja, ook hier zaai ik achteraf nog wel eens wat bij mocht ik wat tegen komen.

Ik kies er zelf voor om ruim te zaaien. Ik bedoel dan dat ik zeker weet dat ik voldoende plantjes heb. Niet altijd komen alle zaden uit. En ik wil wel zeker weten, zeker gezien het voor mijn doen al laat in april is voor deze groenten, dat ik van iedere soort wat plantjes heb. Mocht ik dan teveel groenteplanten hebben, dan kan ik ze altijd nog weggeven en er iemand anders blij mee maken.

Courgette Round Mixed F1 zaden
Courgette Round Mixed F1 zaden

Hoe zaai ik mijn courgette, meloen en komkommer zaden?

Wanneer je vaker mee leest, weet je inmiddels dat ik een grote fan ben van het zaaien in pure vermiculiet. De variant die ik zelf gebruik is van Pokon, gezien die lekker fijn is en ik hier al jaren goede resultaten mee boek. Voor mij is er daardoor geen reden om te wisselen naar een ander merk, al geloof ik zeker dat het daarmee ook goed zal lukken.

Ik kies voor vermiculiet doordat het een fijn materiaal is wat lang vochtig blijft. Helemaal in het geval hoe ik het aanpak, gezien ik de bakjes na het zaaien afdek met een stukje plastic. Op die manier ontstaat een vochtig klimaat waarin de zaden snel kiemen. Pas wel op met bijvoorbeeld meloen zaden dat het niet te vochtig is in de bakjes, want dan loop je weer het risico dat de zaden gaan schimmelen. Het voordeel is dus dat je maar één keer water hoeft te geven en daarna zorgt het plastic ervoor dat de zaden net vochtig genoeg blijven.

Vermiculiet
Vermiculiet

Nog een ander voordeel van vermiculiet is dat je de plantjes heel makkelijk uit de vermiculiet kunt halen en ze kunt verplanten naar een groter bakje waar ze verder kunnen groeien. Vermiculiet is zo fijn, dat je de wortels er uit kunt halen zonder deze te beschadigen.

Zaaibakjes met vermiculiet vullen

Mijn zaaibakjes zijn champginonbakjes uit de supermarkt, die ik vul met vermiculiet en dat voldoende nat maak zodat de vermiculiet wat sponzig aanvoelt. Zeker niet te nat, want ik dek de bakjes af waardoor de vochtigheid voor altijd in de zaaibakjes zal blijven. Voor de duidelijkheid, ik gebruik dus geen propagator of andere manier om de zaaibakjes te verwarmen om de zaden sneller te doen kiemen. In mijn ogen is dat met deze groenten niet nodig.

Ongeveer 4 cm vermiculiet is voldoende, per bakje zaai ik ongeveer 3 tot 6 zaden.

Hoe weet je wanneer de vermiculiet nat genoeg is?

Een handige manier om te bepalen of de vermiculiet vochtig genoeg is, is door water te geven in het bakje met vermiculiet, de vermiculiet vervolgens een paar minuten te laten rusten en daarna in het midden van het bakje de vermiculiet op zij bewegen met je vinger om vervolgens te controleren of de bodem van het bakje droog is.

Blijft er op de bodem water staan, dan is de vermiculiet te vochtig. Probeer precies zoveel vocht te gebruiken zodat de vermiculiet al het water in het bakje opneemt. Heb je de vermiculiet te nat gemaakt? Voeg dan wat droge vermiculiet toe, niet te veel een klein handje is vaak al ruim voldoende.

Tijd om de meloen, komkommer en courgette zaden te zaaien

Voor alle zaden hanteer ik dezelfde diepte, ik maak gaatjes van ongeveer 1 cm diep waar ik de zaden in stop. Zorg dat de zaden goed bedekt en omringd zijn met vermiculiet, zodat de zaden vochtig worden en kunnen kiemen.

Komkommer Patio Snacker F1
Komkommer Patio Snacker F1

Op onderstaande foto zie je het resultaat met de 5 bakjes met zaden. Alleen de Oranje Ananas Meloen staan nog niet op de foto, deze zijn net iets later gezaaid waarvan ik geen foto heb gemaakt.

Courgette Di Nizza zaden
Courgette Di Nizza zaden

Zo zien de bakjes er na één dag uit nadat ze zijn afgedekt met plastic. Je ziet dat het plastic, gewoon eenvoudig huishoudfolie, vol zit met condens. Het vochtige klimaat is een feit en zal de kieming bevorderen.

Courgette, meloen en komkommer zaden in bakjes
Courgette, meloen en komkommer zaden in bakjes

Lees hoe het met deze zaden gaat

Geef een reactie