Groenten zaaien in september: deze groenten zijn in september te zaaien en kweken

Je bekijkt nu Groenten zaaien in september: deze groenten zijn in september te zaaien en kweken
Zaaien in september

In september lijkt het wel alsof het einde seizoen begint te worden. Je hebt steeds minder keuze in wat je in september nog kunt zaaien. Toch is er stiekem nog meer dan je denkt en misschien is het wel eens leuk om wat nieuws te zaaien wat je nog niet kent. In dit artikel laten we jou in een overzicht zien welke groenten je in september nog heel goed kunt zaaien. Zo is er nog genoeg te zaaien in september voor de herfst- en de winterkweek.

In dit artikel laat ik je zien welke groenten je nog heel erg goed kunt zaaien in september. Ik denk dat het er meer zijn als je van te voren zult verwachten. Mocht je zelf nog goede ideeën hebben, vind ik het leuk om dat van jou te horen in een reactie. Wie weet zit er iets leuks bij wat ik zelf ook kan proberen!

Welke groenten zaai ik zelf in september?

In september ben ik eigenlijk vooral aan het oogsten, nog steeds tomaten, heel veel paprika en pepers, nog steeds grote hoeveelheden courgettes en aubergines en daarnaast snoep ik heerlijke meloenen weg uit eigen tuin. September is nog steeds een goede oogstmaand voor zomergroenten.

In september zaai ik vooral groenten voor de herfst en de winterteelt. Er is nog meer dan genoeg te zaaien in deze maand. In augustus heb ik meestal al wat voorbereidingen getroffen met bladgewassen voor de herfst. Maar vaak zaai ik in september opnieuw een aantal van deze bladgewassen, zoals veldsla, rode mosterdsla en winterpostelein.

De reden dat ik dat doe? Dan heb ik nog wat meer spreiding in de momenten dat ik kan oogsten. En hoewel rode mosterdsla wel terug groeit, doet bijvoorbeeld veldsla dat niet.

Welke groenten kun je zaaien in september?

Bladgewassen

In september zijn er heel veel mogelijkheden om bladgewassen te zaaien die je in de herfst en in de winter kunt oogsten. Niet alle slasoorten kun je overigens zaaien, maar je zult nog versteld staan over hoeveel er in deze nog mogelijk is, zeker wanneer je kiest om begin september te zaaien.

Winterpostelein: in september kun je nog heel erg goed winterpostelein zaaien. Winterpostelein heeft weinig nodig om te groeien. In september is het nog warm genoeg dat winterpostelein nog goed zal kiemen. Winterpostelein kiemt zelf wat beter wanneer de temperaturen net wat kouder zijn. Nu moet het natuurlijk niet vriezen, maar daar heb je in september nog geen last van. Ik kweek mijn winterpostelein in de kas, dan groeit het eigenlijk heel de winter gewoon door.

Veldsla: in september zaai ik altijd nog wat trays vol met winterpostelein, of wanneer ik ruimte heb in de kas zaai het ze direct daar. In september zal veldsla nog goed kieemen, zeker wanneer je kiest voor de Grote Noordhollandse en de Elan. Ze groeien dan goed en je kunt ze midden tot eind herfstperiode oogsten.

Spinazie: In september is het heel goed mogelijk om spinazie te zaaien. Kies voor rassen zoals de Viroflex of Winterreuzen. De laatstgenoemde heb ik afgelopen winter gekweekt in de kas, ook in september gezaaid. Het enige jammere aan spinazie vind ik dat je vrij veel ruimte nodig hebt aangezien er weinig van de spinazie over blijft bij bereiding.

Rode mosterdsla: in september is rode mosterdsla bij mij er altijd bij. Ik zaai nu namelijk alvast als voorbereiding voor de herfst en winter. Rode mosterdsla, of Aziatische pluksla, doet het ontzettend goed in de winter, ik was de eerste keer vrij verrast dat deze sla zo goed groeit bij lage temperaturen. Sindsdien komt deze iedere winter in mijn kas te staan in moestuinbakken.

Pluksla: voor pluksla vind ik het wel aan de late kant worden, wanneer je dat nog wilt zaaien moet je wel zorgen voor een plekje in een kas, tunnel of koude bak. September is echt de laatste kans om pluksla te zaaien, het liefste vroeg in september.

Rucola: net als pluksla kun je rucola nog zaaien in september, maar kies dan wel voor begin september. Het beste kun je de rucola rechtstreeks zaaien in een kas, tunnel of koude bak. In de volle grond zou het nog kunnen lukken, mits de herfst zacht is. Goede rassen zijn de Rucola Selvatica en de Wilde Meerjarige.

Koolgewassen

Radijs: wanneer je de mogelijkheid hebt om in een kas, koude bak of tunnel te zaaien, is radijs in september nog een goede optie om te zaaien. In de volle grond kies ik er zelf niet meer voor. Radijs kun je zaaien op 0,5 cm diepte, vaak wordt er gekozen om in regels of kleine geultjes te zaaien.

Bloemkool: in september of oktober kun je ervoor kiezen om bloemkoop te zaaien onder glas. Je zaait dan overigens pas voor het volgende seizoen.

Geef een reactie