In juli merk je pas goed wat je door de afgelopen maanden moestuinieren voor elkaar hebt gekregen. Je kunt nu diverse soorten groenten oogsten. Waarschijnlijk het je al je eerste tomaten geplukt, mits je die al binnen hebt voor gezaaid in het vroege voorjaar, je eerste eigen gekweekte courgettes gegeten en waarschijnlijk ook al wat rode bieten. Juli is een geweldige maand omdat je ontzettend veel kunt oogsten. Maar wist je dat in juli ook nog meer dan genoeg verschillende soorten groenten kunt zaaien en opkweken?
Ik moet er wel bij vermelden dat de mooie dingen zoals tomaten, courgette en aubergines die je in het voorjaar zaait nu wel een klein beetje over zijn. Maar stiekem is er nog heel erg veel wat je kunt zaaien. Denk bijvoorbeeld aan Andijvie, Rucola en Broccoli. In ons overzicht laten we alle groenten zien die je in juli nog heel goed kunt kweken.
Welke groenten zaai ik zelf in juli?
Wat betreft zomergroenten is het in juli eigenlijk helemaal klaar. Zomergroenten zoals Courgette en Pompoen hebben teveel tijd nodig om zich nog volledig te ontwikkelen. Je kunt de plant zelf nog wel opkweken, maar je zult merken dat je geen succes meer hebt met de oogst. Dat is zonde van de tijd om nu nog aan te beginnen.
Wat ik in juli vooral nog kweek zijn slasoorten en koolgewassen. Ik zaai dan vooral Rucola en Aziatische pluksla om lekkere salades van te maken.
Welke groenten kun je zaaien in juli?
Vruchtgewassen
Voor vruchtgewassen, de echte zomergroenten, is het te laat om nu nog te gaan zaaien. Je kunt je natuurlijk vrij voelen om nog een poging te wagen. Maar ik durf eigenlijk wel te zeggen dat dit zonde van je tijd is en je beter kunt proberen om nog iets te kweken wat je wel in de zomer of in de herfst kunt oogsten.
Peulgewassen
Ook voor peulgewassen is het eigenlijk te laat. Het enige wat je nog zou kunnen proberen zijn Stambomen.
Stambomen: in juli kun je nog proberen om stambonen te zaaien, maar het is eigenlijk al wat te laat in het seizoen. Je kunt stambonen direct zaaien in de volle grond.
Wortelgewassen
Worteltjes zijn in juli nog steeds te kweken. Vooral Parijse worteltjes doen het heel goed in de zomer. Maar je kunt ook nog bijvoorbeeld rode bieten en normale wortelen kweken wanneer je de juiste rassen kiest.
Parijse worteltjes: in juli kun je heel erg goed Parijse ronde wortels zaaien. Deze kleine ronde worteltjes kun je goed kweken in een ondiepe moestuinbak of een pot. Zelf kweek ik ze dan ook graag in zelfgemaakte moestuinbakken die een diepte hebben van ongeveer 13 á 14 cm.
Wortelen: wortels die in de zomer gekweekt kunnen worden, de echte zomerwortel, kan tot ongeveer halverwege juli in de grond gezaaid worden. Je kunt zomerwortelen rechtstreeks in de vaste grond zaaien op een diepte van ongeveer 0,5 tot 1 cm diepte.
Rode biet: in juli mag rode biet direct op locatie gezaaid worden in de volle grond, een ruime pot of een moestuinbak. Ik kies er zelf vaak alsnog voor mo in een zaaitray te zaaien, de reden dat ik dat doe is dat mijn moestuinbakken dan lekker vol zitten. Bij zaaien is het nog wel eens zo dat niet alles uitkomt. Daar heb ik dan geen last van wanneer ik de plantjes vanuit de zaaitray uitplant in de moestuinbak.
Bladgewassen
Bladgewassen kun je in juli nog heel goed zaaien, direct in de volle grond of wanneer je zelf wilt in losse bakjes of zaaitrays. Zelf kies ik er vaak voor om met zaaitrays te werken, het fijne daaraan is dat je gemakkelijk weer kunt uitplanten op de plekken waar je wilt. Zo kun je mooie lege plekken die in de moestuin ontstaan weer opvullen met jonge plantjes van diverse bladgewassen.
Rode mosterdsla: De roodkleurige Aziatische pluksla doet het bij mij in de moestuin altijd heel erg goed. Het is dan ook één van mijn absolute favorieten die je bijna het gehele jaar rond in mijn moestuin kunt vinden. Het maakt daarbij niet uit of het winter of zomer is, rode mosterdsla lijkt wel te kunnen tegen alle temperaturen.
Pluksla: in juli is pluksla nog erg goed te zaaien direct in de volle grond. Pluksla is een slasoort die heel gemakkelijk te kweken is en weinig ruimte in beslag neemt. Ik zelf vind het ideaal om pluksla te kweken in verhoogde moestuinbakken. Ik oogst per keer niet meer dan ongeveer 1/3 van een slaplantje. Ze blijven dan opnieuw vers blad aanmaken.
Andijvie: in juli kun je heel goed andijvie zaaien wat je dan in de herfst kunt oogsten. Andijvie schiet in deze periode veel minder snel door, waar het wel gevoelig voor is. De zaden kun je zaaien op ongeveer 0,5 tot 1 cm diepte en ongeveer 10 cm uit elkaar. Het beste kun je de plantjes daarnaast uitdunnen tot ze op een afstand staan van ongeveer 30 cm.
Snijbiet: snijbiet kan in juli nog steeds gezaaid worden in de volle grond, dit kan zelfs nog in augustus. Je zaait op ongeveer 1cm diepte en houdt een afstand tussen de zaden aan van 10 tot 15 cm. Je kunt daarna eventueel nog uitdunnen.
Rucola: in juli kun je rucola nog heel goed zaaien in de volle grond. Ik kies er zelf altijd voor om rucola los te zaaien in zaaitrays. Zo kan ik de plantejs daarna uitplanten op plekken waar ik wil, meestal in de moestuinbakken. Ik zaai ongeveer 5 zaadjes per gaatje in de tray, die plant ik vervolgens als één uit. Zefl gebruik ik de Rucola Selvatica en de Wilde Meerjarige.
Koolgewassen
Radijs: in de zomer is radijs net wat lastiger om te kweken, omdat ze erg snel groeien en ook snel doorschieten. In juli gaat radijs erg snel, maar het is zeker wel goed mogelijk. Radijs zaai je op 0,5 cm diepte en vaak wordt ervoor gekozen om het in regels (ondiepe geultjes) te zaaien.
Bloemkool: in juli mag je bloemkool zaaien, je zaait dan wel voor de winterteelt. Dus even geduld voor je bloemkool kunt eten.
Broccoli: in juli kun je broccoli rechtstreeks zaaien in de volle grond. Je zaait de broccoli dan voor de herfsteelt. Zaai op ongeveer 1 cm diepte en houdt er rekening mee dat er 40 cm afstand is tussen de broccoliplanten.
Koolrabi: in juli mag je koolrabi rechtstreeks in de volle grond zaaien. Terwijl je dat in eerdere maanden, met uitzondering van juni, beter eerst nog een de kas of in een koude bak kunt doen.