Groenten kweken in februari: Deze groenten kun je in februari zaaien

Je bekijkt nu Groenten kweken in februari: Deze groenten kun je in februari zaaien
Groenten zaaien in februari

Het is februari, nog hartstikke koud buiten, maar toch is dit een hele belangrijke periode wanneer je een goede start wilt maken met de moestuin. In dit artikel geven we jou een overzicht van alle groenten die je in februari al kunt zaaien en kweken.

Want stiekem is er al ontzettend veel te doen in februari. De dagen beginnen langzaamaan alweer langer te worden, en in deze periode van het jaar tref je de voorbereidingen voor de zomer. Februari is voor mij de maand dat ik vooral een start maak met mijn zomergroenten zoals paprika.

Welke groenten zaai ik zelf in februari?

In februari zaai ik een groot aantal gewassen. De belangrijkste gewassen voor mij zijn in deze periode de zomergroenten die ik voorzaai. Vaak doe ik al wat in de laatste maand van januari, maar in februari zaai ik sowieso nog een keertje. Stel er mislukt dan wat, dan heb ik altijd nog wat achter de hand.

Zo zaai ik zelf verschillende soorten paprika, aubergine en pepers. Maar daarnaast zaai ik ook binnenhuis slasoorten voor zoals veldsla en meikoningin. Ook begin ik met wat radijsje voor in de koude kas. In de koude grond zaaien is nog steeds lastiger. Maar bijvoorbeeld wortels kun je al een poging voor wagen wanneer je een vroeg ras gebruikt.

Welke groenten kun je zaaien in februari?

Vruchtgewassen

Tomaat: Persoonlijk vind ik het nog steeds wat vroeg voor tomaat. Ik begin meestal pas met zaaien in de eerste week van maart. Tomaten groeien ontzettend snel, en die paar weken scheelt net veel gedoe binnenhuis om de zaailingen van voldoende licht te voorzien. In februari zaaien kan wel, maar dan raad ik je wel groeilampen aan om te voorkomen dat je uitgerekte zaailingen krijgt. Tomaat zaai ik zelf voor in vermiculiet.

Paprika: dit kun je goed voorzaaien in vermiculiet of een fijne potgrond. Zorg voor een temperatuur van minimaal 20 graden. Paprika zaai je binnen voor, zodat je al vroeg in het voorjaar mooie plantjes hebt. Je kunt dan vanaf mei de plantjes naar buiten brengen.

Aubergine: net als paprika, voorzaaien in vermiculiet of fijne potgrond bij een temperatuur van minimaal 20 graden binnenhuis. Februari is een goede tijd om voor te zaaien, wanneer je vroeg wil beginnen raad ik wel groeilampen aan zodat je mooie stevige plantjes krijgt. Zonder kas mogen de plantjes pas vanaf mei naar buiten.

Peper: net als paprika en aubergine zaai je pepers het beste voor in vermiculiet of in een fijne potgrond. Ik gebruik zelf vermiculiet omdat ik het overpotten vanuit vermiculiet naar potgrond ontzettend makkelijk vind. Zorg voor een temperatuur boven de 20 graden binnenhuis. De plantjes mogen pas vanaf mei naar buiten na ijsheiligen op 12 mei.

Peulgewassen

Doperwten: in februari kun je doperwten naast binnenhuis voorzaaien in een fijne potgrond er ook voor kiezen om ze onder glas buiten voor te zaaien. Bij koude nachten kun je ze eventueel afdoeken met vliesdoek. Zelf gebruik ik trays met vakjes om in voor te zaaien, met één doperwt per gaatje. Uitplanten kan vanaf maart naar buiten toe.

Tuinboon: Gelijk aan doperwten, vanaf februari kun je ook buiten onder glas zaaien of in de kas. Je kunt ook nog binnen voorzaaien in een fijne potgrond eventueel vermengd met vermiculiet. Pas vanaf maart mogen ze buiten uitgeplant worden.

Wortelgewassen

Wortel: Kies voor een vroeg ras, onder glas voorzaaien heeft de voorkeur. Eventueel afdekken met vliesglas bij lage temperaturen.

Knoflook: in februari kun je knoflook zaaien die je datzelfde jaar nog kunt oogsten.

Pastinaak: vanaf half februari kun je pastinaak zaaien in de volle grond. Je kunt deze dan dan in de zomer oogsten.

Rode biet: vanaf half februari kun je rode biet zaaien. Ikzelf zaai vaak een zaaitray met rode biet voor in potgrond. Dat doe ik binnenhuis. Later plant ik deze uit direct in de volle grond. Pas vanaf maart zaai ik rode biet rechtstreeks in de volle grond.

Sjalot: Sjalotten zaaien is iets wat ik zelf niet doe. Het kost namelijk veel tijd gezien je in het eerst jaar de sjalotten kunt zaaien, wat in februari goed mogelijk is. In de zomer oogst je de sjalotten en vervolgens plant je dezelfde sjalotten weer uit in februari van het volgende jaar. Pas in de tweede zomer kun je de sjalotten oogsten.

Ui: uien kunnen in hetzelfde jaar dat ze gezaaid worden ook weer geoogst worden. Vanaf februari kun je onder glas of in de kas voorzaaien.

Bladgewassen

Rode mosterdsla: rode mosterdsla is één van mijn eigen absolute favorieten om in de winter te kweken. Rode mosterdsla is een roodkleurige Aziatische pluksla die het erg goed doet ook bij koude temperaturen. Zelf kweek ik rode mosterdsla in de kas gedurende de winter, vooral in een koude bak of kas zal deze slasoort het goed doen in de winter. Ook in februari is rode mostersla goed te kweken onder glas.

Pluksla: Een aantal slasoorten kunnen al prima gezaaid worden in februari. Een daarvan is pluksla. Zelf zaai ik pluksla vanaf februari binnen voor in pure vermiculiet. Ik laat de zaden kiemen en kort daarna plant ik ze als fragiele slaplantjes uit in de kas.

Spinazie: in een koude bak of kas is spinazie in februari goed te zaaien voor een vroege oogst. Goede rassen voor de winter zijn Viroflex of Winterreuzen.

Veldsla: één van mijn favorieten in de winter. Veldsla heeft niet veel nodig om te groeien, zolang de temperaturen maar boven 0 blijven zal dit slaplantje groeien. Ik gebruik zelf vaak de Grote Noordhollandse en de Elan.

Winterpostelein: vooral bij zachte winters is winterpostelein een heel mooi plantje om te zaaien. Winterpostelein blijft groeien zolang de temperatuur boven de 0 graden Celsius is, vooral wanneer je de mogelijkheid hebt om het verdekt op te stellen in een kas of in de koude bak.

Koolgewassen

Radijs: eigenlijk kun je radijs het hele jaar rond zaaien en kweken. In de winter groeien radijzen wel trager, maar vooral in een koude bak of kas is het goed mogelijk. In februari kun je het beste onder glas zaaien. Maar in de volle grond kan eventueel ook wanneer het een zachte winter is. Bij nachtvorst in de winter kun je radijs het beste beschermen met een stuk vliesdoek.

Tuinkers: tuinkers kun je binnen zaaien, ook in de winter en daarmee ook in februari. Je gebruikt daarvoor een kiemschaaltje of kweekschaaltje.

Bloemkool: Vanaf februari kun je in de kas of in een koude bak bloemkool voorzaaien. Je hebt zo mooie jonge plantjes die je vanaf april kunt uitpoten.

Broccoli: Vanaf februari kun je broccoli in een koude bak of kas zaaien. Vanaf medio april kun je de plantjes uitplanten in de volle grond.

Koolrabi: vanaf februari kun je binnen op de vensterbank koolrabi zaaien. In februari kun je ook onder glas buiten zaaien, bedek wel met vliesdoek bij koude nachten.

Rode kool: vanaf halverwege tot eind februari kun je rode kool zaaien onder glas. Het is nog iets te vroeg voor buiten in de volle grond.

Witte kool: vanaf halverwege kun je witte kool zaaien, wel altijd onder glas of in de kas. Voor de volle grond is het nog wat te koud. Bij voorkeur afdekken met vliesdoek bij koude nachten.

Geef een reactie