Groenten kweken in augustus: deze groenten zijn in augustus te zaaien

Je bekijkt nu Groenten kweken in augustus: deze groenten zijn in augustus te zaaien
Zaaien in augustus

Ben je in de veronderstelling dat het in augustus misschien al wel te laat kan zijn om nog groenten te zaaien voor de moestuin? Geen zorgen, augustus is dan wel een oogstmaand maar er valt gelukkig nog heel erg veel te zaaien! Zelf begin ik bijvoorbeeld pas eind augustus met het zaaien van bladgewassen voor de herfst en winterkweek.

Augustus is allereerst natuurlijk een fantastische maand, want in deze maand kun je eigenlijk alles te oogsten. Mocht je in juli nog geen tomaten hebben gehad, dan kan het sowieso in augustus. En wat dacht je van komkommers, paprika’s, aubergines, courgettes, enzovoorts. Misschien met een beetje geluk kun je zelfs al wel een meloen oogsten!

In dit artikel laat ik je zien welke groenten je nog heel erg goed kunt zaaien in augustus. Dat zijn er namelijk meer dan je denkt. Heb je vragen? Voel je vrij om jouw vraag te stellen in de reacties onderstaand dit artikel.

Welke groenten zaai ik zelf in augustus?

Ik gaf al een aan dat ik in augustus vooral bladgewassen zaai, daaronder vallen dan onder andere rucola, rode mosterdsla en pluksla. Niet te vergeten dat ik in deze tijd ook weer een groot aantal radijs zaai, dat gaat namelijk weer hartstikke goed in deze periode van het jaar.

Voor zomergroenten is het vanzelfsprekend te laat, voordat de plantjes opkomen is het al herfst. Je moet je nu dus vooral beperken tot groenten die of heel snel groeien, of groenten die je voor de herfst of zelfs voor de winter zaait.

Welke groenten kun je zaaien in augustus?

Vruchtgewassen

Voor vruchtgewassen, de echte zomergroenten, is het in augustus te laat om deze nog te zaaien. Je hoeft hier ook geen poging meer voor te wagen. Ik durf wel met zekerheid te zeggen dat dit zonde van de tijd en je dus beter andere groenten kunt kiezen uit mijn overzicht.

Peulgewassen

In augustus kun je geen peulgewassen meer zaaien. Helaas moet je daarvoor dus wachten tot het volgende voorjaar. Maar niet getreurd, er is zeker nog genoeg in augustus wat je wel kunt zaaien.

Wortelgewassen

Wortelen zijn nog altijd te zaaien in augustus, mits je voor de juiste rassen kiest. Parijse worteltjes zijn bijvoorbeeld geen optie meer, maar zomerwortelen kunnen nog wel onder de juiste omstandigheden. Je moet dan wel een koude bak, tunnel of kas hebben om ze in te zaaien. Het seizoen is daar net wat langer in, dus ook in de herfst kunnen de zomerwortels dan nog goed doorgroeien.

Wortelen: wortelen voor de zomer kun je in de volle grond eigenlijk beter niet meer zaaien. Wat ik zelf nog nooit heb geprobeerd, maar wat wel zou moeten kunnen, is het zaaien van zomerwortelen in augustus in de koude bak, kas of tunnel. Mocht je die mogelijkheid hebben, dan kun je zomerwortelen nog zaaien in augustus op een diepte van ongeveer 0,5 tot 1 cm.

Rode biet: je kunt in augustus rode biet nog zaaien. Dat mag rechtstreeks in de volle grond of bijvoorbeeld de moestuinbak. Je kunt ook een zaaitray gebruiken, dat doe ik zelf het liefst. Ik kan dan zelf kiezen waar ik de plantjes vervolgens uitplant, en soms heb ik in augustus nog geen plek maar twee of drie weken later wel, zodat ik kan alsnog de bieten kan uitplanten.

Bladgewassen

In augustus zijn er nog ontzettend veel mogelijkheden om bladgewassen te zaaien. Hoewel er ook veel soorten sla zijn, voornamelijk kropsla, wat niet meer gezaaid kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de meikoningin, waarvan de naam al aangeeft dat het nu toch echt iets te laat is. Maar bijvoorbeeld Rucola, rode mosterdsla en pluksla zijn nog heel goed mogelijk om juist nu te zaaien. En wat dacht je van winterpostelein als voorbereiding voor de herfst?

Rode mosterdsla: in augustus is rode mosterdsla bij mij er altijd bij. Ik zaai nu namelijk alvast als voorbereiding voor de herfst en winter. Ik zaai rode mosterdsla het liefste zo laat mogelijk in augustus, zodat ik in de herfst en de winter kan genieten van verse mosterdsla. Dit is een pluksla die gemakkelijk bij lage temperaturen doorgroeit.

Pluksla: net als rode mosterdsla zaai ik ook pluksla nog graag voor de herfst en winter. Pluksla zal wel wat eerder stoppen met groeien dan rode mosterdsla, maar in de herfst kun je er nog van profiteren. Zeker wanneer je de mogelijkheid hebt om het in een koude bak of zelfs in de kas te plaatsen.

Andijvie: augustus is de laatste kans om andijvie te zaaien. Je kunt die andijvie dan in de herfst oogsten als mooie kroppen. Je zaait andijvie op een diepte van 0,5 tot 1 cm diepte en ongeveer 10 cm uit elkaar. Later dun je uit tot de plantjes op een afstand staan van ongeveer 30 cm.

Snijbiet: augustus is de laatste maand dat snijbiet gezaaid kan worden, direct in de volle grond. Je zaait op ongeveer 1cm diepte en houdt een afstand tussen de zaden aan van 10 tot 15 cm. Daarna kun je eventueel er nog een plantje tussenuit laten en wat verder uitdunnen zodat de plant zich goed kan ontwikkelen.

Rucola: eind augustus kies ik er zelf voor om rucola te zaaien voor in de kas. Maar je kunt ook heel goed nog eerder in augustus zaaien en dan in de herfst in de volle grond oogsten. Goede rassen die ik graag zelf gebruik zijn de Rucola Selvatica en de Wilde Meerjarige.

Winterpostelein: eind augustus zaai ik zelf winterpostelein, dat doe ik direct op de plek waar ik de winterpostelein wil hebben. Het is namelijk een heel fijn bladgewas die je lastig kunt verplaatsen of later kunt uitplanten. Wanneer je winterpostelein in een koude bak of kas plaatst gedurende de winter, dan kun je haast de hele winter genieten van verse postelein.

Veldsla: dit is één van mijn favorieten om eind augustus of in september te zaaien voor de winterkweek. Veldsla heeft niet veel nodig om te groeien, en zal het zeker in de herfstperiode van het jaar erg goed doen. Rassen die ik graag zelf zaai zijn de Grote Noordhollandse en de Elan.

Spinazie: Wanneer je beschikking hebt over een koude bak of kas kun je spinazie in augustus zaaien, je kunt dan begin van de winter oogsten. Rassen die ik zelf gebruik zijn Viroflex of Winterreuzen.

Koolgewassen

Radijs: in de warmste periode van het jaar doet radijs het minder goed, maar wanneer je in augustus zaait kun je eind september of begin oktober al genieten van heerlijke radijsjes. Veel mensen zaaien radijs alleen in het voorjaar, maar het kweken tot eind herfst gaat ontzettend goed. Radijs zaai je op een diepte van 0,5 cm, vaak wordt er gekozen om het in regels te zaaien.

Bloemkool: in augustus kun je bloemkool zaaien. Je kunt bloemkool direct op de juiste plek zaaien of er voor kiezen om het voor te zaaien in bakjes of trays.

Koolrabi: augustus is de laatste kans van het jaar om koolrabi te zaaien. Je kunt dit direct in de volle grond doen. Om het groeiproces te versnellen kun je voor de herfstteelt er voor kiezen om in de kas, tunnel of koude bak te zaaien. Later dan augustus zal het zaaien van koolrabi niet meer succesvol zijn.

Geef een reactie