Groenten kweken in juni: deze groenten zijn in juni te zaaien

Je bekijkt nu Groenten kweken in juni: deze groenten zijn in juni te zaaien
Zaaien in juni

In juni is de moestuin in volle gang. Wanneer je al vroeg in het voorjaar gezaaid hebt ben je nu waarschijnlijk al volop aan het oogsten. Maar wat doe je lege plekjes in je moestuin waar je al geoogst hebt? In juni is er gelukkig nog heel veel wat je kunt zaaien. In dit overzicht laat ik je zien welke soorten groenten je in juni nog kunt zaaien en welke soorten ik zelf graag zaai.

Zo kun je in juni bijvoorbeeld nog steeds erg goed Courgette zaaien, maar ook diverse bladgewassen en koolsoorten.

Welke groenten zaai ik zelf in juni?

Wat betreft zomergroenten zaai ik in juni niet heel veel meer. Het enige wat bij mij eigenlijk nog de grond in gaat zijn dan Courgette en Pompoen. Ik zaai in juni vaak mijn laatste 3 courgettes, zodat ik in juli weer 2 of drie mooie nieuwe courgette planten heb. En vraag me niet wat ik overigens met al die courgettes doe, heel veel woorden er weggegeven! Maar ik vind het gewoon leuke groenten om zelf te kweken.

Wat ik in juni verder doe is vooral veel slasoorten kweken in zaaitrays die ik weer uitplant op plekjes in de moestuin waar ruimte is gekomen. Daarnaast zaai ik ook nog stambonen en vaak wat rode bieten (krootjes). Onderstaand kun je het complete overzicht vinden wat er in juni nog te zaaien is.

Welke groenten kun je zaaien in juni?

Vruchtgewassen

Het is nu eigenlijk al midden in de zomer, waardoor het steeds lastiger wordt om zomergroenten met vruchten te zaaien. Het is dan ok geen optie meer om Paprika, Aubergine en Peper te zaaien. Ook is het ondertussen al geen goede periode meer om Tomaat te zaaien.

Toch zijn er nog best wat vruchtgewassen die je kunt zaaien. Een andere optie is dat je in juni nog wat plantjes plantjes koopt en die zelf in potten, je moestuin of de moestuinbak plaatst. Maar het is in juni al een stuk lastiger om plantjes te verkrijgen. Goede plantjes om nu nog te kopen zijn Courgette, Komkommer, Augurk en Pompoen.

Welke vruchtgewassen kun je nog wel goed zaaien in juni?

Courgette: ik blijf zelf courgette vanaf het voorjaar om de zoveel tijd courgette zaaien. Zo heb ik steeds nieuwe frisse planten die volop courgettes geven. Ook in juni kun je courgette nog zaaien. Dat doe ik zelf in het bakje met vermiculiet. Ik zaai mijn courgette altijd voor. Wanneer ze kiemen en de zaailing uitkomt plaats ik deze na een aantal dagen al over in een pot met potgrond.

Augurk: augurk kun je nog zaaien in juni. Het is wel aan de late kant, het is wat mij betreft de laatste maand dat je augurk kunt zaaien. Voorzaaien werkt heel goed in vermiculiet in een bakje met 3 tot 5 cm vermiculiet.

Komkommer: net als voor augurk geldt dat je komkommer in juni nog kunt zaaien. Ook voor komkommer is het al wel aan de late kant, het is de laatste maand dat dit kan, het liefste begin juni. Zaaien kan in vermiculiet of direct op de plaats waar je de komkommerplant wil laten groeien. Ik gebruik zelf graag de Hopeline F1 of Patio Snacker F1 als mini of snackkomkommers. Daarnaast doen Chinese Slangen het erg goed voor normale komkommers.

Pompoen: Juni is de laatste maand waarin je pompoen kunt zaaien. Pompoen zaai ik zelf voor in vermiculiet. Een laagje van 3 tot 5 cm vermiculiet in een bakje is voldoende. De pompoen Butternut Hercules F1 is een lekkere eetbare soort en is makkelijk te kweken.

Peulgewassen

Doperwten: in juni kun je nog een poging doen op doperwten te zaaien. Wel is het goed om te weten dat doperwten niet goed tegen de warmte kunnen. Bij een hele warme zomer is de kans van slagen daardoor wat kleiner. Doperwten kun je rechtstreeks zaaien in de aarde.

Tuinboon: Net als doperwten kun je in juni nog tuinbonen zaaien en opkweken. Je kunt tuinbonen direct zaaien in de volle grond.

Kapucijners: juni is eigenlijk geen goede maand meer om kapucijners te kweken. Je kunt nog wel een poging wagen, maar de kans van slagen acht ik niet zo groot meer. Ik zelf zaai ze dan ook niet meer in de zomer.

Peultjes: net als voor bovenstaande peulgewas geldt dat peultjes het vaak niet zo goed meer doen in de zomer. Je hebt dan de kans dat planten wel gaan groeien maar geen vruchten zullen dragen. Je kunt natuurlijk nog wel een poging wagen, maar de oogst zal nooit zo goed als in het voorjaar.

Stambonen: juni is een hele goede maand om bonen te zaaien. Je hebt geen last van koude nachten, en de boontjes zullen razend snel groeien. Je kunt in juni gewoon direct in de volle grond zaaien. Boontjes kun je eventueel ook zaaien in zaaitrays en die later uitplanten.

Wortelgewassen

Parijse worteltjes: in juni kun je heel erg goed Parijse ronde wortels zaaien. Dit zijn kleine en korte worteltjes die je ook erg goed kunt kweken in een ondiepe moestuinbak, dat in tegenstelling tot normale wortels, die vaak wat meer diepte nodig hebben. Zelf kweek ik ze in de zomer nog al eens in zelfgemaakte moestuinbakken met een diepte van 13 á 14 cm.

Winterwortel: Juni is eigenlijk voor het mooie net te laat voor winterwortels zoals de Berlikum 2, maar begin juni zou nog net moete kunnen. Je kunt dan als het goed is aan het einde van november oogsten.

Rode biet: in juni mag rode biet direct op locatie gezaaid worden in de volle grond, een ruime pot of een moestuinbak. Ik kies er zelf vaak alsnog voor mo in een zaaitray te zaaien, de reden dat ik dat doe is dat mijn moestuinbakken dan lekker vol zitten. Bij zaaien is het nog wel eens zo dat niet alles uitkomt. Daar heb ik dan geen last van wanneer ik de plantjes vanuit de zaaitray uitplant in de moestuinbak.

Bladgewassen

In juni kun je nog steeds een groot aantal soorten sla zaaien. Dat mag gewoon in de volle grond, of je kiest ervoor zoals ik zelf vaak doe om voor te zaaien in losse bakjes of trays. En die dan vervolgens uit te planten op de plekken waar je wil. Onderstaand heb ik een overzicht gemaakt van bladgewassen die ik zelf nog graag zaai in de maand juni.

Rode mosterdsla: deze slasoort komt in mijn moestuin altijd terug. Het is absoluut één van mijn favorieten om te kweken. Het maakt daarbij niet uit of het in de zomer of in de winter is, deze roodkleurige Aziatische pluksla doet het bijna altijd erg goed.

Pluksla: in juni is pluksla zaaien direct in de volle grond mogelijk, of natuurlijk in een moestuinbak of grote pot. Pluksla is een makkelijk te kweken soort sla die snel groeit en je na een aantal weken al kunt oogsten. Ik oogst zelf niet meer dan ongeveer 1/3 van een plant per keer.

Spinazie: in de warmste tijd van het jaar is spinazie wat lastiger te kweken. Spinazie schiet namelijk redelijk snel door en is dan niet meer eetbaar. Toch is het wel mogelijk wanneer je kiest voor ras wat trager groeit en ook minder snel doorschiet. Goede soorten om in de zomer te zaaien zijn de Nieuwzeelandse, Nores, Revere F1 en Bazaroet.

Andijvie: vanaf juni is andijvie weer heel goed te zaaien. Het liefste kies je voor later in juni, want dan schiet andijvie veel minder snel door. De raden kun je zaaien om 0,5 tot 1 cm diepte en ongeveer 10 cm uit elkaar. Het beste kun je de plantjes daarnaast uitdunnen tot ze op een afstand staan van ongeveer 30 cm.

Snijbiet: in juni kun je snijbiet direct zaaien in de volle grond. Je zaait ze op ongeveer 1 cm diepte en houdt daarbij een afstand tussen de zaden van 10 tot 15 cm. Eventueel kun je ze daarnaast nog wat verder uitdunnen.

Rucola: in juni kun je rucola rechtstreeks in de volle grond zaaien. Zelf kies ik ervoor om in trays te zaaien, zodat ik de plantjes daarna later kan uitplanten. Ik zaai per gaatje ongeveer 5 zaadjes, die ik als één uitplant na een aantal weken. Je krijgt zo een mooi bosje rucola per plantje. Zelf gebruik ik de Rucola Selvatica en de Wilde Meerjarige.

Koolgewassen

Radijs: radijs kun je heel het jaar rond zaaien. Maar houdt er wel rekening mee dat in de zomer radijsjes erg snel groeien en ook snel doorschieten. Mei was al een snelle maand, maar juni is nog sneller, zeker bij hoge temperaturen. Je kunt radijs direct op locatie zaaien op een diepte van ongeveer 0,5 cm.

Bloemkool: in juni mag je bloemkool rechtstreeks in de volle grond zaaien. Je zaait de bloemkool dan voor de herfst.

Broccoli: in juni mag broccoli rechtstreeks gezaaid worden in de volle grond. Je zaait de broccoli dan voor de winterkweek. Zaai op ongeveer 1cm diepte en houdt er rekening mee dat er 40 cm afstand is tussen de broccoliplanten.

Koolrabi: in juni mag je koolrabi rechtstreeks in de volle grond zaaien. Terwijl je dat in eerdere maanden beter eerst nog een de kas of in een koude bak kunt doen.

Rode kool: Tot het einde van juni kan rode kool gezaaid worden voor de winterteelt. Rode kool mag je direct in de volle grond zaaien op locatie.

Witte kool: net als rode kool kun je witte kool ook in juni nog zaaien voor de winterteelt. Je kunt dit tot het einde van juni doen.

Overige gewassen

Aardappels: juni is de laatste kans voor late soorten. Houdt er wel rekening mee dat laat in het jaar aardappels kweken lastiger is dan in het vroege voorjaar. Simpelweg doordat er meer kans is op verrotting en schimmels.

Geef een reactie