Groenten kweken in april: deze groenten zijn in april te zaaien

Je bekijkt nu Groenten kweken in april: deze groenten zijn in april te zaaien
Groenten zaaien in april

In april is de lijst met groenten die je kunt zaaien langer dan lang. Eigenlijk kun je in april zo goed als alle groenten zaaien. Daaronder vallen onder andere alle zomergroenten zoals courgette en meloen. April voelt voor mij altijd als de eerste echte mooie moestuinmaand waarbij je alweer heerlijk buiten bezig kunt zijn in het zonnetje.

In april is er dan ook ontzettend veel te doen. Je kunt haast alle groenten in de volle grond zaaien en eventueel kun je binnenhuis of in de kas nog zomergroenten voorzaaien. Voor een aantal zomergroenten is het zelfs al wat te laat. Denk dan aan paprika en aubergine, die je eigenlijk uiterlijk in maart had moeten zaaien, al kan het op zich nog wel hoor.

Voor tomaten zie ik april als de laatste maand waarin je deze kunt zaaien. Anders gaat het niet meer lukken om in de zomer nog te kunnen oogsten.

Welke groenten zaai ik zelf in april?

Je zou verwachten dat mijn lijst met groenten die ik in april zaai erg groot zou worden. Toch valt dat eigenlijk wel mee. Dat komt doordat ik al veel van mijn groenten in januari, februari en maart heb gezaaid. Denk dan aan paprika, pepers, aubergine, tomaten, diverse slasoorten, radijsjes, bieten, enzovoorts.

In april zelf zaai ik een aantal zomergroenten voor de eerste keer. Dat zijn dan courgette, meloenen en komkommers die ik in de kas voorzaai. Vanaf mei gaat een deel van de plantjes naar buiten toe omdat ik er geen plek voor heb in de kas. Daarnaast zaai ik continu nieuwe sla en radijsjes. Ook zaai ik vaak nog stambomen en nog meer rode bieten in de maand april.

Welke groenten kun je zaaien in april?

Vruchtgewassen

Tomaat: In april kun je nog heel erg goed tomaten zaaien. Ik zie april zelf wel als de laatste maand waar dit goed kan, zeker wanneer je tomaten in de volle grond buiten staan. In de kas is het nog wel ok om eventueel eind april te zaaien, omdat het seizoen in de kas gewoon net wat langer is. Tomaten zaai ik zelf voor in vermiculiet, maar je zou dit ook rechtstreeks in potgrond kunnen doen.

Courgette: april is een goede maand om zomergroenten zoals Courgette te zaaien. Courgette zaai ik zelf meestal in de kas voor, dan zijn de planten gelijk afgehard. Maar je kunt dat ook gewoon binnen doen en dan vanaf 12 mei buiten uitplanten. Courgette zaai ik in vermiculiet voor.

Komkommer: In april kun je voor het eerst komkommer zaaien. Komkommer zaai ik zelf in pure vermiculiet voor. Ik gebruik zelf meestal de Chinese Slangen, zoals we die ook uit de supermarkt kennen en ook zaai ik graag mini of snack-komkommers zoals de Hopeline F1 of Patio Snacker F1.

Meloen: Vanaf april kun je ook meloenen zaaien. Die je net als komkommers en courgette vanaf 12 mei in de buitenlucht kunt plaatsen. Meloenen zijn wel echte zonaanbidders, het liefste plaats je ze in de kas. Maar in de buitenlucht tegen een warme muur die bijna de hele dag zon vangt is een goede optie. Een aantal van mijn favoriete rassen zijn Charentais en Ogen.

Watermeloen: Vanaf april kun je ook watermeloen zaaien. In tegenstelling tot normale meloenen kunnen watermeloenen veel beter tegen vocht en water. Natuurlijk hebben ook watermeloenen veel warmte en zon nodig en zullen ze het in warme zomers veel beter doen. Afgelopen jaar probeerde ik Sugar Baby met succes in de buitenlucht. Zaaien doe ik in vermiculiet.

Mais: ook mais kan in april gezaaid worden. Mais kun je direct op de juiste plaats in de volle grond zaaien. Zelf heb ik mais nog nooit gekweekt, gezien het mij wat minder trekt.

Voor Paprika, Aubergine en Peper vind ik het te laat om in april te zaaien. Toch weet ik dat er diverse mensen zullen aangeven dat dit nog wel lukt in april. Mijn voorkeur heeft het uit ervaring in ieder geval niet, en ik zal het je dan ook niet meer aanraden. Het is dan veel leuker om bijvoorbeeld Courgette of Komkommers te zaaien in deze maand. Een Paprika, Aubergine of Peper plantje kun je beter in mei in de winkel kopen.

Peulgewassen

Doperwten: Doperwten kun je in april rechtstreeks in aarde zaaien. Je kunt ze dan eind juni tot eind juli oogsten, afhankelijk van de zomer. Doperwten kunnen redelijk goed koude nachten verdragen, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over bevriezing.

Tuinboon: Gelijk aan doperwten, in april zijn ze goed te zaaien direct in de volle grond.

Kapucijners: in april kun je kapucijners direct buiten in de aarde zaaien. Het liefste zaai je kapucijners op een zonnige locatie. Kapucijners rotten snel, maak ze vooral niet te nat bij het water geven.

Peultjes: in april kun je peultjes direct buiten in de aarde zaaien. Het liefste zaai je peultjes op een zonnige locatie. Ook peultjes kunnen vrij snel rotten wanneer de aarde te vochtig is, geef ze daardoor vooral niet teveel water.

Stambonen: april is nog aan de vroege kant om stambonen direct in de volle grond te zaaien. Zelf kies ik er meestal pas voor om ze vanaf mei rechtstreeks in de volle grond te zaaien. Wat ik wel doe is vaak een tray vullen met stambonen. Per gaatje 2 stambonen en deze in de kas laten staan tot ze opkomen. In mei plant ik ze dan uit.

Wortelgewassen

In april kun je haast alle wortelgewassen zaaien, zoals wortels, knoflook, pastinaak, rode bieten, sjalotten, uien en stengeluitjes.

Wortel: in april kun je al heel goed zomerwortels of worteltjes zaaien. Je kunt ze dan direct in de volle grond zaaien. Ik kies er in april of later in de zomer nog wel eens voor om Parijse ronde worteltjes te zaaien. Die kun je zelfs in een ondiepere moestuinbak zaaien doordat het korte ronde wortels zijn.

Pastinaak: in april kun je pastinaak direct op locatie in de volle grond zaaien. Je kunt ze dan einde zomer oogsten. Zaai niet dieper dan 0,5 tot 1 cm.

Rode biet: in april kan rode biet gezaaid worden direct op locatie in de volle grond. Hoewel ik dat in maart vaak nog in een zaaitray doe, doe ik dat nu gewoon direct op locatie in de moestuin. Rode biet kweken in een moestuinbak gaat ook goed en de grond is daar in het vroege voorjaar warmer wanneer de zon er op staat waardoor ze net wat sneller groeien dan in de volle grond.

Bladgewassen

Haast alle soorten sla zijn in april gewoon in de volle grond te kweken. Onderstaand vind je een aantal van mijn favoriete soorten bladgewassen voor in april.

Rode mosterdsla: Rode mosterdsla kan eigenlijk het gehele jaar rond gezaaid worden. Het is absoluut één van mijn favorieten om te kweken, of het nu zomer of winter is maakt niet uit. Deze roodkleurige Aziatische pluksla doet het erg goed bij koudere temperaturen. Je kunt in april gewoon direct in de volle grond zaaien. Zelf blijf ik altijd voorzaaien in trays of in bakjes, vervolgens plant ik ze uit in verhoogde moestuinbakken.

Pluksla: in april kun je prima pluksla zaaien direct in de volle grond of buiten in een moestuinbak. Ik zaai zelf altijd voor in de koude bak of in de kas in kleine trays of in bakjes. Ik plant ze dan later pas uit in moestuinbakken.

Spinazie: in april heb je de laatste kans om scherpzaad spinazie te zaaien wat geschikt is voor voorjaars- en najaarsteelt. Soorten waar ik vaak voor kies zijn Viroflex en Winterreuzen.

Veldsla: dit kleine slaplantje is één van mijn favorieten om zelf te kweken. Veldsla heeft helemaal niet veel nodig om te groeien en doet het daarnaast goed in ondiepe bakken. Zelfs in bakken van slechts 5 cm diep zijn voldoende om veldsla in te groeien. Ik gebruik vaak de Grote Noordhollandse en de Elan.

Andijvie: andijvie die in april gezaaid wort is te oogsten in ongeveer juni. Je moet er wel vroeg bij zijn, want spinazie kan snel doorschieten wanneer de zomer er aan komt. De zaden kun je zaaien op 0,5 tot 1 cm diepte ongeveer 10 cm uit elkaar. Wanneer de plantjes uit komen dun je uit tot ze ongeveer op 30 cm afstand van elkaar staan.

Snijbiet: in april kun je snijbiet in de volle grond zaaien, zaai op een diepte van ongeveer 1 cm en houdt een afstand aan van 10 tot 15 cm.

Koolgewassen

Radijs: eigenlijk kun je radijs het hele jaar rond zaaien en kweken. April is een hele goede mand voor radijs, het duurt dan maar een week of 4 tot 6 voordat je de radijsjes kunt oogsten en eten. Het is dan nog niet al te warm waardoor radijs niet snel zal doorschieten. Radijs kun je rechtstreeks op locatie zaaien, of het nu in de volle grond is, in een grote pot of in de moestuinbak.

Tuinkers: tot half april is tuinkers te zaaien. Zaai je ze later, dan is de kans groot dat ze doorschieten. Je kunt hiervoor de Gewone Tuinkers gebruiken of de Grootbladige/Breedbladige Tuinkers.

Bloemkool: in april kun je bloemkool rechtstreeks zaaien in de volle grond. Mocht je eerder voorgezaaid hebben, is april daarnaast ook een goede periode om de bloemkool zaailingen buiten uit te planten.

Broccoli: In april kun je brocolli rechtstreeks in de volle grond zaaien. Mocht je eerder hebben gezaaid, dan kun je de jonge broccoli plantjes vanaf april ook goed buiten uitplanten.

Koolrabi: in april kun je koolrabi buiten zaaien, het liefste nog wel in een kas of koude bak. Vanaf mei zou koolrabi rechtstreeks in de volle grond gezaaid kunnen worden. Mocht je in april zaaien, dan kun je bij koude nachten eventueel afdekken met een vliesdoek.

Rode kool: in april kun je nog proberen om rode kool te zaaien. Het is al wel redelijk aan de late kant, het liefste zaai je voor het einde van maart en plant je de koolplantjes uit in april.

Witte kool: in april kun je nog proberen om witte kool te zaaien. Het is al wel redelijk aan de late kant, het liefste zaai je voor het einde van maart en plant je de koolplantjes uit in april.

Overige gewassen

Aardappels: in april is het nog steeds mogelijk om aardappels te poten. Halfvroege aardappels mogen tot begin april gepoot worden, en vroege aardappels tot het einde van april.

Geef een reactie