Groenten kweken in mei: deze groenten zijn in mei te zaaien

Je bekijkt nu Groenten kweken in mei: deze groenten zijn in mei te zaaien
Groenten zaaien in mei

Mei is misschien wel de mooiste moestuinmaand van het jaar. Althans wanneer je dit aan mij vraagt. In mei zie je zoveel ontwikkeling in de moestuin, alles groeit ineens snel en de eerste groenten kun je zelfs al oogsten. In mei is het daarnaast ijsheiligen, op 12 mei, waarna we geen vorst meer kunnen verwachten en we alle zomergroenten in de volle grond kunnen uitplanten.

Kortom, mei is een enorm leuke moestuinmaand. Of je nu zelf zaait, of dat je plantjes koopt die je vanaf mei in de volle grond gaat plaatsen. In mei kun je bijvoorbeeld nog erg goed Courgette of Komkommer zaaien en zijn er diverse slasoorten die het nog erg goed doen.

Welke groenten zaai ik zelf in mei?

In mei zaai ik meestal niet zo heel veel meer qua zomergroenten. Dat heb ik al in de voorgaande maanden binnen of in de kas gedaan. Wat ik vaak nog wel zaai is een aantal courgettes. Ik zaai er vaak 3 tegelijk en daar laat ik dan steeds een maandje tussen zitten. Zo heb ik steeds verse nieuwe courgetteplanten.

Wat ik in mei vooral doe is mijn zomergroenten uitplanten nadat het ijsheilige is geweest. Dat valt op 12 mei, vanaf dat moment is de schade door bevriezing zo goed als uitgesloten. En dat is ook wel hard nodig moet ik zeggen. In april en mei staan veel van mijn zomergroenten zoals paprika, pepers en aubergines al in de kas. Alleen bij nachtvorst of koude dagen plaats ik ze weer even binnen. Maar die plantjes worden steeds groter, maar goed dat ze in mei uitgeplant kunnen worden.

Welke groenten kun je zaaien in mei?

Vruchtgewassen

Qua vruchtgewassen zoals paprika, courgette, tomaat en paprika wordt het wel wat minder om in mei nog te zaaien. Ook al beginnen de echte mooie dagen pas net, toch is het al vrij laat om dit soort groenten nog te zaaien. Ze hebben simpelweg vaak teveel tijd nodig om uit te groeien tot mooie groenteplanten die vruchten geven. Toch zijn er nog best een aantal vruchtgewassen die je kunt zaaien.

Tomaat: In mei zou je nog tomaten kunnen zaaien. Zelf vind ik mei te laat om nog te zaaien, zeker wanneer je de tomaten in de volle grond buiten laat staan. De kans dat je nog een mooie oogst krijgt is klein. Tomaten hebben namelijk best wat tijd nodig om uit te groeien tot grotere planten die tomaten kunnen dragen. Wat je beter kunt doen is naar de winkel gaan voor tomatenplantjes die je direct kunt uitplanten.

Courgette: In mei kun je nog goed courgetteplanten zaaien. Dat kan zelfs nog in juni en wanneer het een beetje mee zit zelfs in juli. Maar april en mei zijn wel duidelijk de beste maanden om courgette te zaaien. Vanaf mei mag dit direct in de volle grond of op de locatie waar je de courgette wilt plaatsen. Voorzaaien in een bakje kan natuurlijk ook, ik kies dan altijd voor het zaaien in vermiculiet.

Komkommer: ook komkommer kun je in mei nog zaaien. Dat kan direct op de locatie waar je de komkommer wilt plaatsen. Of je kiest ervoor om het los in bakjes voor te zaaien. Zelf kies ik voor de laatste en ik kies er dan voor om in pure vermiculiet te zaaien. Ik kies graag voor mini of snack-komkommers die het bij mij buiten in de tuin goed doen, ik neem dan soorten zoals de Hopeline F1 of Patio Snacker F1. Ook vind ik Chinese Slangen een goede soort die het vaak goed doet.

Meloen: in mei kun je meloenen nog zaaien. Die je net als komkommers en courgette vanaf 12 mei in de buitenlucht kunt plaatsen. Meloenen zijn wel echte zonaanbidders, het liefste plaats je ze in de kas. Maar in de buitenlucht tegen een warme muur die bijna de hele dag zon vangt is een goede optie. Een aantal van mijn favoriete rassen zijn Charentais en Ogen.

Watermeloen: Vanaf april kun je watermeloen zaaien. In april moet je dat echt nog binnen doen, maar in mei kun je er ook voor kiezen om watermeloen direct op de locatie waar je deze wilt kweken te zaaien. Watermeloenen hebben veel warmte en zon nodig en zullen ze het in warme zomers veel beter doen. Afgelopen jaar probeerde ik Sugar Baby met succes in de buitenlucht. Zelf zaai ik altijd voor in een bakje met vermiculiet.

Mais: ook mais kan in mei nog gezaaid worden. Mais kun je direct op de juiste plaats in de volle grond zaaien. Zelf heb ik mais nog nooit gekweekt, gezien het mij wat minder trekt.

Voor groenten zoals Paprika, Aubergine en Peper vind ik het te laat om in mei nog te zaaien, in april vind ik dat zelfs al te laat. Ik weet dat er toch genoeg mensen zijn die aangeven dat dit nog gezaaid kan worden in mei (en zelfs april). Maar de kans dat je dan groenten kunt oogsten is gewoon erg minimaal. Een paprikaplant heeft bijvoorbeeld veel tijd nodig om zichzelf te ontwikkelen. Wanneer je in mei zou zaaien zijn de planten einde zomer pas groot genoeg, en dan moeten er nog vruchten ontwikkeld worden. Eigenlijk zonde van je tijd dus, je kunt beter een Paprika, Aubergine of peper plantje in de winkel kopen en die vanaf halverwege mei direct in de moestuin of in een pot plaatsen.

Peulgewassen

Doperwten: Doperwten kun je in mei rechtstreeks in de aarde zaaien. Met een beetje geluk kun je ze eind juli tot eind augustus oogsten. Doordat je in mei zaait hoef je geen rekening met eventuele bevriezing of koude nachten te houden.

Tuinboon: Gelijk aan doperwten, in mei zijn ze goed te zaaien direct in de volle grond.

Kapucijners: in mei kun je kapucijners direct buiten in de aarde zaaien. Kies ervoor om kapucijners op een zonnige locatie in je moestuin te zaaien. Let op dat je kapucijners niet teveel water geeft, ze kunnen redelijk snel rotten en zullen dan niet uitkomen.

Peultjes: in mei kun je peultjes direct buiten in de aarde zaaien. Keis voor een zonnige locatie in je moestuin. Geef ze ook niet teveel water, want peultjes kunnen vrij snel wegrotten voordat de zaden (peulen) kiemen.

Stambonen: in mei kun je stambonen direct op locatie in de volle grond zaaien. Zelf kies ik er dan ook voor om stambonen pas vanaf mei rechtstreeks in de volle grond te zaaien. Wat ik in mei ook doe is mijn trays die ik al in april gezaaid heb uit te planten in de volle grond.

Wortelgewassen

Parijse worteltjes: in mei kun je heel goed Parijse ronde wortels zaaien. Dit zijn ronde kleine en korte wortels die je heel goed kunt zaaien ook in bijvoorbeeld een ondiepere moestuinbak. Je kunt deze wortels direct in de volle grond zaaien

Winterwortel: In mei kun je winterwortels zaaien die je in de periode van oktober tot november kunt oogsten.

Pastinaak: tot halverwege mei kun je pastinaak direct op locatie in de volle grond zaaien. Je kunt ze dan einde van de zomer oogsten. Zaai ze niet dieper van 0,5 tot 1 cm en houdt rekening met een afstand van zeker 10 cm.

Rode biet: in mei mag rode biet gewoon direct op locatie gezaaid worden in de volle grond, of bijvoorbeeld in een moestuinbak. Zelf kies ik er vaak alsnog voor om in een zaaitray rode bieten te zaaien. De reden dat ik dat doe is dat ik zo mijn moestuinbakken precies vol kan zetten zoals ik dat wil wanneer ik de plantjes uitplant. Bij zaaien heb je altijd wel de pech dat een aantal zaden niet uitkomen, dat zouden dan gaten zijn in de moestuinbak.

Bladgewassen

Haast alle soorten sla zijn in mei gewoon direct in de volle grond te kweken. Ik heb onderstaand een klein lijstje gemaakt van bladgewassen die ik zelf graag zaai in de maand mei.

Rode mosterdsla: Rode mosterdsla kan eigenlijk het gehele jaar rond gezaaid worden. Het is absoluut één van mijn favorieten om te kweken, of het nu zomer of winter is maakt niet uit. Deze roodkleurige Aziatische pluksla doet het erg goed bij koudere temperaturen. In mei kun je direct zaaien in de volle grond. Zelf blijf ik slasoorten altijd voorzaaien in trays of in bakjes, zodat ik zelf kan kiezen waar ik ze vervolgens uitplant. Net waar ruimte is.

Pluksla: in mei kun je prima pluksla zaaien direct in de volle grond of buiten in een moestuinbak. Er is geen reden om dat nu in een kas of een koude bak te doen. Die kun je beter gebruiken voor groentes die daar meer behoefte aan hebben, zoals bijvoorbeeld meloenen.

Spinazie: ik ben zelf geen hele grote fan van spinazie kweken in de warmste periode van het jaar, wat eigenlijk start in mei. De reden is dat spinazie snel kan doorschieten en daarna niet meer eetbaar is. Toch kan het wel, wanneer je kiest voor een soort spinazie die goed verbouwd kan worden in de zomer, traag groeit en niet snel doorschiet. Goede soorten voor in de zomer zijn Nieuwzeelandse, Nores, Revere F1 en Bazaroet.

Veldsla: hoewel veldsla één van mijn favoriete slasoorten is om zelf te kweken, laat ik ze zelf in mei vaak toch even voor wat het is. Veldsla bloeit normaal in mei, en daardoor is het lastig om te kweken. Eigenlijk is het meer een soort voor het najaar, de winter en het voorjaar. Je kunt in mei nog wel een poging doen, maar de kans van slagen is kleiner. Zelf zaai ik vaak de Grote Noordhollandse en de Elan.

Andijvie: in mei is andijvie wel te kweken, maar het is wel een groente die gevoelig is voor doorschieten. De zaden zaai je op 0,5 tot 1 cm diepte en ongeveer 10 cm uit elkaar. Het beste kun je daarna uitdunnen tot de plantjes ongeveer op 30 cm afstand van elkaar staan.

Snijbiet: in mei kun je snijbiet direct in de volle grond zaaien. Zaai dan op ongeveer 1 cm diepte en houd een afstand aan tussen de zaden van 10 tot 15 cm. Je kunt eventueel ook uitdunnen naderhand.

Koolgewassen

Radijs: mei is voor mij de laatste maand tot het najaar dat ik radijzen zaai. De zomer vind ik te lastig omdat radijsjes dan vaak te snel groeien en doorschieten. Mei is al een hele snelle maand, het duurt hier maar ongeveer 4 weken voordat je de radijzen kunt oogsten. Radijs kun je direct op locatie zaaien op een diepte van ongeveer 0,5 cm.

Tuinkers: in mei kun je tuinkers nog wel zaaien, maar de kans op doorschieten wordt groot. Mocht je een poging willen wagen, kies dan voor de Gewone Tuinkers of voor de Grootbladige/Breedbladige Tuinkers.

Bloemkool: wanneer je in mei bloemkool zaait, dan kun je dit rechtstreeks in de volle grond doen. Je zaait de bloemkool dan voor de herfst.

Broccoli: in mei kun je broccoli rechtstreeks zaaien in de volle grond. Je zaait deze broccoli dan voor de winterkweek. Zaai op ongeveer 1 cm diepte en houdt zeker een afstand aan van 40 cm tussen de broccoliplanten.

Koolrabi: mei is de eerste maand dat je koolrabi volledig veilig buiten kunt zaaien. In eerdere maanden deed je dat liever nog in de kas of in een koude bak. Mocht je eerder gezaaid hebben, dan moet je koude nachten altijd even afdekken met een vliesdoek. Dat laatste is in mei natuurlijk niet meer nodig.

Rode kool: in mei kun je rode kool zaaien voor de herfstteelt. Voor de winterteelt mag het zelfs nog later, tot het einde van juni.

Witte kool: net als rode kool kun je witte kool ook in mei nog zaaien voor de herfstteelt. Ook dit zou eventueel later nog kunnen voor de winterteelt, je mag dan tot het einde van juni nog zaaien.

Overige gewassen

Aardappels: in april was er nog de mogelijkheid om vroege en halfvroege aardappels te poten. Tot half mei is het alleen nog mogelijk om late aardappels te poten.

Geef een reactie