Tomaten bemesten en voeding: Hoeveel en de beste soorten

Je bekijkt nu Tomaten bemesten en voeding: Hoeveel en de beste soorten
Beste tomatenvoeding en bemesting

Als er één ding belangrijk is bij het kweken van tomaten naast voldoende zonlicht en warme zomerdagen, is het bemesting. Het bemesten van tomaten en het gebruiken van de juiste tomatenvoeding is namelijk ontzettend belangrijk voor gezonde planten met een rijke oogst. Bemest je tomatenplanten onvoldoende, dan zal het blad licht van kleur worden en is de kans groot dat de groei vertraagd. Ze zijn gevoeliger voor ziekten en het ergste wat we al helemaal niet willen is dat ze minder vruchten aanmaken. Wij leggen je uit wanneer en hoe vaak je tomaten dient te bemesten en welke soorten tomatenvoeding je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Wanneer tomaten bemesten?

Wanneer je tomaten plant in een rijk bemeste grond, is het gedurende de eerste weken niet nodig om bij te mesten. Zelf kies ik ervoor om direct bij het uitplanten in de volle grond een klein handje voeding te geven, direct rondom de tomatenplant. Vanaf dat moment geef ik de eerste 3 á 4 weken geen verdere voeding meer. De plant kan zo in de eerste weken flink wortelen. Geef je hier te regelmatig of teveel voeding, dan is de kans groot dat je krullende bladeren krijgt. Meestal groeit dat wel weer uit de plant, maar liever voorkomen we dat.

Een goed herkenningspunt wanneer het nodig is om tomaten voeding te geven, is wanneer het blad lichter van kleur wordt. Maar veel liever geef je al bemesting voordat de bladeren lichter van kleur worden. Bij rijke aanwezigheid van bemesting of tomatenvoeding, zijn de bladeren van een tomatenblad donkergroen van kleur.

Hoe vaak geef je tomaten voeding en bemesting?

Pas nadat de planten 3 tot 4 weken zijn uitgeplant, geef je pas voor het eerst weer nieuwe voeding. Ik kies er persoonlijk voor om per twee weken een klein beetje tomatenvoeding te doseren. Per drie weken mag ook nog wanneer de tomatenplanten in de volle grond staan. Doseer de voeding of bemesting rondom de plant. Liever wat minder per keer en regelmatiger, dan in één dosering teveel tomatenvoeding.

Houdt er rekening mee dat wanneer je tomaten in potten kweekt, je ook regelmatiger bemesting dient te geven. De wortels van de tomatenplant kunnen minder diep de grond in en de grond is door het minder aanwezige volume ook sneller uitgeput. Hierbij zijn tussenpozen van drie weken te lang, bemest om de twee weken wanneer je tomaten in pot kweekt.

Wat voor tomatenvoeding kun je het beste gebruiken?

Er zijn diverse soorten voeding en bemesting voor tomaten. Wat wij adviseren wanneer je tomaten voor je plezier kweekt, is om gebruiken te maken van organische meststoffen die speciaal bedoelt zijn voor tomaten. Zelf je eigen meststoffen aanmengen of doseren van verschillende producten weegt vaak niet op tegen de standaard producten. De samenstelling van dat soort afgestemde tomatenvoeding doet het over het algemeen perfect, mits je kiest voor betrouwbare producten.

De 5 beste soorten voeding en bemesting voor tomaten

De 5 beste soorten tomaten voeding en bemesting zijn ingedeeld op basis van de perfect afgestemde NPK waarde. N staat voor hoeveelheid stikstof, P voor de hoeveelheid fosfor en de K voor de hoeveelheid Kalium. Tot slot van rekening is in een aantal van de betere tomatenvoeding ook magnesium opgenomen, wat deels bijdraagt aan sterkere kleuren.

 1. DCM organisch-mineralen meststof voor tomaten 1,5 kg
 2. Viano wateroplosbare meststof voor tomaten (52 x 5 gram zakjes)
 3. Pokon Bio Moestuin Mest 7 kg
 4. Levington Tomorite geconcentreerde tomatenvoeding 1,3 liter
 5. DCM vloeibare meststof voor tomaten 800 ml

1. DCM organisch-mineralen meststof voor tomaten 1,5 kg

DCM organisch-mineralen meststof voor tomaten 1,5 kg
DCM organisch-mineralen meststof voor tomaten 1,5 kg

DCM meststof voor tomaten is perfect afgestemd op de kweek van tomatenplanten. Deze meststof bevat een hoge hoeveelheid aan calcium en kalium, wat zorgt voor stevige tomatenplanten en daarnaast heeft calcium een belangrijke rol in het voorkomen van neusrot.

Het fijne van deze mestkorrels is dat het zogenaamde minigram korrels zijn. Dit zijn zeer kleien korreltjes, die ieder homogeen zijn samengesteld. Dat betekent dat iedere korrel exact dezelfde samenstelling heeft. Het voordeel van de kleine korreltjes is ook dat ze gelijkmatig en snel oplossen wanneer ze in contact met water en grond komen. Oftewel, de bemesting kan snel opgenomen worden door tomatenplanten.

Samenstelling van deze tomatenmest
Stikstof: 6%
Fosfor: 3%
Kalium: 12% (hoog kalium gehalte is zeer goed voor tomaten).
Magnesium: 4%

DCM meststof voor tomaten is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Viano wateroplosbare meststof voor tomaten (52 x 5 gram zakjes)

Viano wateroplosbare meststof voor tomaten (52 x 5 gram zakjes)
Viano wateroplosbare meststof voor tomaten (52 x 5 gram zakjes)

Dit is één van de beste soorten tomatenvoeding om te gebruiken. De NPK waarde behoort tot de hoogst verkrijgbare voor wat betreft natuurlijk meststoffen. Met 12% kalium is dit met recht een zeer goede tomatenmest te noemen. En ook nog een ontzettend handige om te gebruiken door de gedoseerde zakjes.

De verpakking van Viano bevat 52 zakjes met 5 gram meststof die in water oplosbaar zijn. Eén zakje los je op in 1 liter water, bijvoorbeeld in een gieter om het vervolgens direct te doseren. Niet alleen handig in gebruik, maar dus ook een ontzettend goede meststof die zeer geschikt is voor tomatenplanten.

Samenstelling van deze tomatenmest
Stikstof: 6%
Fosfor: 5%
Kalium: 12%
Magnesium: 2%

Viano wateroplosbare meststof voor tomaten is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Pokon Bio Moestuin Mest 7 kg

Pokon Bio Moestuin Mest 7 kg
Pokon Bio Moestuin Mest 7 kg

Hoewel de Bio Moestuin Mest niet speciaal tomatenvoeding is, is het wel een geweldige mestkorrel om te gebruiken voor tomatenplanten. De reden is simpel, de verhouding kalium is ontzettend hoog! En laten tomaten kalium nu juist nodig hebben om goed te groeien.

Deze 100% biologische meststof zijn zeer kleine korreltjes die gemakkelijk oplossen. Je werkt ze het beste lichtjes in de toplaag van de grond met je hand of een klein harkje. Natuurlijk niet te diep, om te voorkomen dat je onnodig wortels beschadigd. Bij ons zijn al heel wat tomatenplanten succesvol opgegroeid op deze voeding die zich perfect leent voor het kweken van tomaten.

Samenstelling van deze bemesting
Stikstof: 5%
Fosfor: 5%
Kalium: 10%
Magnesium: 2%

Pokon Bio Moestuin Mest is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Levington Tomorite geconcentreerde tomatenvoeding 1,3 liter

Levington Tomorite geconcentreerde tomatenvoeding 1,3 liter
Levington Tomorite geconcentreerde tomatenvoeding 1,3 liter

Deze zeer geconcentreerde tomatenvoeding is goed voor 300 liter aan plantenvoeding. De NPK samenstelling is zeer geschikt voor tomaten. Het hoge kalium gehalte zorgt voor sterke groei en grote vruchten.

20 milliliter van deze geconcentreerde tomatenvoeding is voldoende om 4,5 liter water mee aan te maken. Vervolgens hoef je het alleen nog maar bij de stam van de tomatenplanten te gieten. Makkelijk om te doseren en eenvoudig om te gebruiken bij tomaten die in potten gekweekt worden.

Samenstelling van deze tomatenmest
Stikstof: 4%
Fosfor: 3%
Kalium: 8%
Magnesium: onbekend

Levington Tomorite geconcentreerde tomatenvoeding is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. DCM vloeibare meststof voor tomaten 800 ml

DCM vloeibare meststof voor tomaten 800 ml
DCM vloeibare meststof voor tomaten 800 ml

Het fijne van vloeibare meststof is dat je het gemakkelijk kunt doseren, eenvoudig met de gieter. Het grote voordeel daarvan, is dat het direct in de grond of in de pot zakt waardoor de wortels het direct kunnen opnemen.

De NPK samenstelling van deze vloeibare meststof is wat minder hoog dan de mestkorrels voor tomaten van DCM. Het is daarentegen wel een gemakkelijker product om te gebruiken. De kwaliteit van de voeding is wel echt fantastisch en de tomatenplanten doen het er goed op. Donkergroen blad en een rijke oogst als resultaat.

Samenstelling van deze tomatenmest
Stikstof: 4%
Fosfor: 0%
Kalium: 5%
Magnesium: onbekend

DCM vloeibare meststof voor tomaten is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Karin

  N staat toch voor stikstof en niet voor Natrium? (Zie alle soorten tomatenmest)

  Groene groeten,
  Karin

  1. Moestuintijd

   Dat klopt helemaal, er is een foutje ingeslopen. Ondertussen is dit netjes aangepast.

Geef een reactie