Tomaten soorten kweken: mijn 10 favoriete tomaten

Je bekijkt nu Tomaten soorten kweken: mijn 10 favoriete tomaten
Top 10 favoriete tomaten soorten

Tomaten zijn er in ontzettend veel verschillende soorten, ik zie zelf vaak door de bomen het bos niet meer. En ik heb een beperkte ruimte waardoor ik niet alle rassen die ik graag zou willen telen kan kweken in mijn eigen tuin en moestuin. Daardoor moet ik mij beperken tot een aantal soorten per jaar. In de afgelopen jaren heb ik veel geexperimenteerd en daardoor heb ik ook veel verschillende tomaten soorten geprobeerd.

In dit artikel laat ik je mijn 10 favoriete tomatenrassen zien waarvan er bij mij ieder jaar wel een aantal terugkomen in de moestuin. Ze hebben vaak een grote opbrengst, of ze geven gewoon ontzettend lekkere tomaten. Of als laatste vind ik het gewoon leuke tomaten om te kweken, vaak omdat ze anders zijn dan andere tomaten en niet zo standaard zoals in de winkel.

Mijn top 10 tomaten soorten om buiten of in de kas te kweken

Dit zijn mijn eigen 10 favoriete tomaten soorten die graag kweek in mijn eigen moestuin.

  1. SuperSweet 100 F1 kerstomaat
  2. Tigerella
  3. Uovo Roseo
  4. Bistecca F1
  5. Arancia
  6. Tiny Tim
  7. Cuor Di Bue vleestomaat
  8. Yellow pearshaped
  9. Moneymaker
  10. Marmande

1. SuperSweet 100 F1 kerstomaat

SuperSweet 100 F1
SuperSweet 100 F1

Dit is onbetwist mijn favoriete kerstomaatje, de SuperSweet 100 F1 is een kleine kerstomaat die in hele grote getallen aan de plant zal groeien. De reden waarom deze bij mij op plek één staan is doordat ze een hoge opbrengst hebben en de tomaatjes zelf zijn heerlijk zoet. Ik vind dit zelf echt de lekkerste kerstomaatjes, veel lekkerder als de kleine snoeptomaatjes uit de winkel! Dit is een tomaat die je niet door gerechten doet, hooguit door salades, maar het lekkerste is om zo te eten.

Ik heb niet alleen goede ervaring met deze tomaat in de kas, maar ook gewoon in de buitenlucht. Nu moet ik wel toegeven dat dit de afgelopen twee of drie jaren was waarbij we gewoon hele mooie zomers hebben gehad. De resultaten buiten deden haast niet onder voor de resultaten in de kas.

SuperSweet 100 F1 zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

2. Tigerella

Tigerella
Tigerella

Tigerella is een mooie gestreepte tomaat, met de omvang van een normale tomaat zoals je die in de winkel aantreft. Misschien net een fractie kleiner. Tomaat Tigerella is hele sappige gestreepte tomaat die lekker verwerkt kan worden in allerlei gerechten. Sappiger dan andere tomaten en makkelijk te groeien. Dit is een tomaat die een normale tomaat vervangt, zoals bijvoorbeeld van het ras moneymaker.

Tigerella zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

3. Uovo Roseo

Uovo Roseo
Uovo Roseo

Uovo Roseo is groter dan een snoeptomaat, maar kleiner dan een normale tomaat, het zit er qua formaat net een beetje tussenin. De tomaat is net wat harder en vleziger als de meeste tomaten, maar heeft een lekkere zoete smaak. De vorm is ook net wat anders, meer eivormig of de vorm van een hartje. De opbrengst is zeer hoog, en er hangen grote trossen met tomaten aan deze struik.

Uovo Roseo is een struiktomaat en zal daardoor minder de hoogte in gaan. Je hebt een wat bredere plek nodig wanneer je de zijtakken niet wilt dieven en daar ook tomaten aan wilt kweken. Het enige nadeel van dit ras vind ik dat de struiken wel wat slapjes worden en je deze heel erg goed moet ondersteunen.

Uovo Roseo zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

4. Bistecca F1

Bistecca F1
Bistecca F1

Bistecca F1 is een vleestomaat van formaat, ze wordt ook wel de Supersteak F1 genoemd. En dat mag wel gezegd worden. Want het zal zeker geen uitzondering zijn dat je een tomaat zult aantreffen die groter is dan 300 gram of zelfs 500 gram en meer. Onder goede omstandigheden kun je bijna de één kilo gewicht halen voor slechts één tomaat.

Wil je een keer echt grote tomaten kweken? Dan is het wel leuk om de Bistecca F1 te proberen. Dit is vooral een goede tomaat om te gebruiken door pastas en voor sauzen. Bistecca F1 doet het ook goed in de buitenlucht.

Bistecca F1 zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

5. Arancia

Arancia
Arancia

De Arancia is een oranje kleurige tomaat en wordt ook wel de Oranjeappel genoemd. Het is een tomaat die net wat groter van formaat zal worden maar veel sappiger is als een normale vleestomaat, meer zoals we van een standaard tomaat gewend zijn. De smaak is goed en net anders als een normale tomaat, wel lekker zoet. Vorig jaar heb ik Arancia hier alleen in de moestuin geplaatst en niet in de kas, de resultaten waren goed. Maar de aantallen tomaten zijn wel minder als bijvoorbeeld bij de Bistecca F1 vleestomaat.

Arancia zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

6. Tiny Tim pottomaat

Tiny Tim
Tiny Tim

Voor de tomaat Tiny Tim heb je alleen een pot nodig, en niet eens een hele grote, al heeft een grotere pot natuurlijk wel de voorkeur. Tiny Tim is een klein snoeptomaatje die niet groter zal worden dan ongeveer 50 tot 60 cm. De plant geeft een zeer hoge opbrengst van kleine snoeptomaatjes waarvan je er haast dagelijks een klein aantal kunt plukken per plant eind juli en augustus.

Het leuke van de tomatenplant is dat je niet veel ruimte nodig hebt en je de tomatenplanten overal kwijt kunt. Zelf gebruik ik ze vaak om in moestuinbakken te plaatsen voor klimmende planten zoals komkommers. Ze blijven mooi laag waardoor de komkommers er op de achtergrond er bovenuit groeien en meer dan voldoende zon blijven vangen.

Tiny Tim zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

7. Cuor Di Bue vleestomaat

Cuor Di Bue
Cuor Di Bue

Cuor Di Bue is een echte grote vleestomaat die ideaal is om door pasta’s en sauzen te verwerken, of bijvoorbeeld door een tomatensoep. Het zijn grote vleestomaten die een mooie ronde vorm hebben. Het mooie daarvan is dat je niet snel vergroeiingen of rare vormen krijgt, zoals bij het ras Marmande regelmatig het geval kan zijn. Belangrijk is om de plant goed te ondersteunen, gezien de vruchten groot worden.

Cuor Di Bue zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

8. Yellow Pearshaped

Yellow Pearshaped
Yellow Pearshaped

De eerste keer dat ik het tomatenras Yellow Pearshaped zaaide was ik ervan overtuigd dat dit pottomaten waren. Maar dat bleek niet helemaal waar, het zijn tomaten die fors de hoogte in gaat en blijven groeien. De stelen worden erg dik en het zijn zeer sterke planten. In de buitenlucht doen de planten het erg goed. De naam Yellow Pearshaped geeft al een beetje aan dat dit om een gele tomaat gaat die peervormig is. Het zijn kleine tomaatjes van ongeveer 5 tot 6 cm groot.

Wat ik zelf probeer te doen is de tomaten al te plukken voordat ze volledig rijp zijn maar al wel gelig van kleur beginnen te worden. Het grote voordeel wat je daardoor hebt is dat de tomaten niet zo snel zullen scheuren bij regenval, en je kunt ze binnenhuis nog gemakkelijk een paar dagen laten liggen voordat ze volledig aangerijpt zijn.

Yellow Pearshaped zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

9. MoneyMaker

MoneyMaker
MoneyMaker

De tomaat MoneyMaker is een zeer betrouwbaar ouder ras wat het erg goed doet in de volle grond en best wat regen kan verduren. Het is een vrij resistent ras waar je niet zo snel een ziekte in krijgt. Het ras wordt ook veel door tuinders gebruikt en je kunt deze tomaten ook in de winkel aantreffen. Het zijn mooie ronde sappige tomaten van ongeveer 80 tot 100 gram per stuk, ik denk z’n 7 tot 9 cm diameter.

MoneyMaker is een tomatensoort die je moet hebben wanneer je veel kilo’s en hoge aantallen wilt hebben. Met een paar planten van dit ras heb je genoeg om heel de zomer voorzien te zijn van verse tomaten.

MoneyMaker zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

10. Marmande

Marmande
Marmande

Marmande kwam eerder al naar voren, Marmande is een mooie vleestomaat die een mooie geribbelde platte vorm heeft. De tomaten worden groter als andere tomaten, en zeker 150 tot 200 gram per stuk. Ze zijn net wat vleziger als normale tomaten, maar kunnen eigenlijk overal voor gebruikt worden.

Van deze tomaat plaats ik planten in de kas maar ook in de buitenlucht. Beide geven een mooie opbrengst. Maar het is overduidelijk dat de planten het buiten net iets minder goed doen, de planten groeien wat trager en worden minder hoog. Ook is de kans door de geribbelde vorm van de vruchten dat er water op blijft staan waardoor de tomaten wat sneller scheuren of rotten. Op tijd plukken voordat deze tomaten volledig zijn gerijpt werkt bij mij goed om te voorkomen dat ze scheuren.

Marmande zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie