Wanneer kun je welke kruiden zaaien? Tips en advies

Je bekijkt nu Wanneer kun je welke kruiden zaaien? Tips en advies
Wanneer welke kruiden zaaien

Wanneer zaai je welke kruiden? In dit artikel geven we jou een overzicht wanneer je bepaalde soorten kruiden en tuinkruiden kunt zaaien in jouw tuin of moestuin. Daarnaast geven we jou algemene tips over het kweken van kruiden, hoe je te werk gaat met zaaien en in welk jaargetijde je bepaalde soorten (tuin)kruiden kunt zaaien en kweken.

We starten met een toelichting over het zaaien en opkweken van kruiden. Onderaan deze pagina geven we een overzicht per maand over welke kruiden je wanneer kunt kweken.

Hoe kun je kruiden het beste zaaien?

Zelf kies ik er altijd voor om kruiden direct in potgrond te zaaien. Bij veel groenteplanten gebruik ik vermiculiet, zoals bijvoorbeeld voor aubergine en paprika’s. Ik merk dat kruiden in potgrond goed uitkomen en ik daardoor de noodzaak niet zo zie om vermiculiet te gebruiken.

Zorg ervoor dat de grond goed fijn is gemaakt, doe dat met je handen of gebruik een klein harkje. Hoe fijner de grond, hoe beter. Ik kies er altijd voor om wat organische mestkorrels te mengen door de bovenste laag grond. Ik werk die in met een klein harkje zodat het mooi verdeeld wordt. Steeds wanneer je water geeft zullen de organische mestkorrels verder oplossen, totdat ze geheel zijn verdwenen. Zo geef je haast constante voeding waar de kruiden goed op kunnen groeien.

Zorg ervoor dat je de grond mooi gelijk maakt en deze goed los is gemaakt, zonder dat er nog grote klontjes grond aan het oppervlak liggen. De zaden van de kruiden kun je daarna uitstrooien, doe dat zo gelijk mogelijk. De zaden mag je lichtjes inwrijven of drukken, maar zorg ervoor dat ze niet te diep komen te liggen. Ze moeten echt in het bovenste laagje grond liggen.

Belangrijk is dat je vanaf nu ervoor zorgt dat de grond goed vochtig blijft om de zaden goed te laten kiemen. Controleer echt dagelijks of de grond nog licht vochtig is. Gebruik een plantenspuit om de potgrond mooi gelijkmatig nat te sprayen. Een alternatief is de eerste dagen natte doeken of lappen op de aarde te leggen die je vochtig houdt. Die lappen haal je vanzelfsprekend weg wanneer je ziet dat de zaden kiemen en de plantjes gaan groeien.

Kruidenplantjes afharden voor het uitplanten

Heb je kruidenplantjes binnen opgekweekt, dan kun je vanaf april de kruidenplantjes gaan afharden en uitplanten. Voor basilicum, dille en dragon is het nog één maand langer wachten totdat het half mei is.

Binnen voor gezaaide kruidenplanten zijn gewend aan de aangename temperaturen op de vensterbank. Het is van belang dat je de kruidenplantjes eerst afhard voordat je ze buiten gaat uitplanten. Afharden is eigenlijk niets meer en niets minder dan de planten geleidelijk aan laten wennen aan koudere temperaturen, direct zonlicht en wind. Zelf zet ik de kruidenplanten een weekje van tevoren bij mooie dagen alvast een dag buiten. Ik laat ze dan in de nacht meestal nog wel binnen overnachten, maar de volgende dag gaan de plantjes gewoon weer naar buiten. Na een paar dagen zijn de plantjes gewend aan de omstandigheden van buiten en de meer wisselende temperaturen. Vanaf nu mag je de kruidenplantjes uitplanten.

Kruidenplanten in de tuin uitplanten

Nadat jouw kruidenplanten zijn afgehard, kunnen we ze buiten gaan uitplanten.

Wanneer kun je kruidenplanten in de tuin uitplanten?

Afhankelijk van de soort kruiden die je gaat uitplanten, kun je de soorten het beste buiten in de tuin zetten vanaf half april of half mei:

  • Vanaf half april mag je bieslook, kervel, munt, koriander, peterselie, rozemarijn, salie en tijm buiten uitplanten;
  • Vanaf half mei mag je basilicum, dille en dragon buiten uitplanten.

Waar kun je kruidenplanten het beste uitplanten?

De kruiden kun je het beste uitplanten op een beschutte plek in de tuin in de zon. Kruiden houden ervan om op een warm plekje te staan wat niet al te vochtig wordt. Een ideale plek is in de kas, hoewel dat in het midden van de zomer niet meer nodig is.

Kruiden zullen het erg goed doen in een moestuinbak, kweekbak of in potten. Natuurlijk kun je kruidenplanten ook gewoon in de volle grond planten of zelfs tussen andere tuinplanten in.

Zorg ervoor dat je de aarde goed hebt losgemaakt waar je de kruiden wilt gaan uitplanten. Zelf kies er altijd voor om organische mestkorrels te mengen en in te harken op de plek waar ik de plantjes ga uitzetten. Zo hebben de kruidenplanten direct goede voeding tot hun beschikking om goed te groeien.

Maak de aarde licht vochtig en maak gaatjes waarin je de blokjes grond met de kruidenplantjes kunt gaan uitplanten. Zorg er altijd voor dat je kruiden niet te diep plant. Nooit dieper dan hoe ze boven de grond uit kwamen in je zaaibakjes.

Let er op dat de steeltjes nog erg fragiel zijn en bij het minste geringste je een plantje kapot kan breken. Pak ze voorzicht vast en niet direct aan de steel zelf. Het beste is om ze vast te pakken aan de wortels met een kluitje aarde eraan.

Belangrijk is om op zonnige dagen de kruiden regelmatig water te geven gedurende de eerste periode. Niet veel in één keer, maar kleine beetjes. Kruiden houden er niet van om in natte grond te staan. Maar met de zon op de aarde en de kleine ondiepe wortels is het wel belangrijk dat er regelmatig wat water wordt gegeven totdat de plantjes beter gesetteld zijn en een groter wortelgestel ontwikkeld hebben.

Wanneer kun je welke kruiden zaaien?

Onderstaand geven we weer welke kruiden je in ieder maand van het jaar kunt kweken. Houdt je dit schema aan, dan weet je zeker dat jouw kruiden kweek een succes zal worden.

Januari

Januari is te vroeg om zelf kruiden te zaaien die je succesvol kunt opkweken om vervolgens buiten uit te planten. Het is beter om nog even te wachten tot minimaal februari. Wanneer je echt niet kunt wachten is er een mogelijkheid om binnen kruiden te kweken in een propagator of een kweekbak met groeilampen.

Februari

Vanaf februari is het mogelijk om de eerste kruiden te zaaien die je later buiten zult uitplanten. Een van die voorbeelden is salie. Het is wel belangrijk dat de kruiden die je in februari zaait, het liefste vanaf eind februari, op een vensterbank plaatst waar veel lichtinval is. Zonder voldoende lichtinval, zullen de kruiden te langgerekt en slap worden.

Het beste is om gebruik te maken van groeilampen of een propagator met ingebouwde lampen. Heb je daar geen beschikking over, dan raad ik je aan om nog net wat langer te wachten met onderstaande kruiden. Vanaf medio maart kun je dan starten met zaaien om de planten vervolgens later buiten uit te planten.

  • Salie: zaaien vanaf februari, oogsten vanaf juni
  • Rozemarijn: zaaien vanaf februari en oogsten vanaf mei

Maart

In maart kun je het beste binnenhuis zaaien. De nachten zijn vaak nog te koud voor kruiden om buiten op te groeien. Je kweekt daardoor binnenhuis voor en plant de plantjes later uit. Sommige kruiden kun je vanaf maart in de kas of in een koude bak planten. Met de zon die door het glas stijgt en de windstille omgeving warmt de boel toch al goed op zodat kruiden goed groeien.

April

Vanaf nu kun je bij alle kruiden goed kweken. Bijvoorbeeld basilicum, dille en dragon zijn vanaf nu ook te zaaien en kweken. Nog steeds kun je er het beste voor kiezen om de kruiden binnen op de vensterbank voor te zaaien. Ze kiemen dan sneller. Zorg ervoor dat ze op een goed belichte plek staan zodat ze niet langgerekt worden nadat ze boven de grond uit komen.

In april kies ik er zelf voor om kruiden in de kas voor te zaaien en te kweken. Bieslook, kervel, munt, koriander, peterselie, rozemarijn, salie en tijm kun je al prima buiten in de kas kweken.

Met basilicum, dille en dragon is het wijs om binnen voor te zaaien op de vensterbank en deze pas net wat later naar buiten toe te brengen of in de kas uit te planten.

Peterselie mag in april rechtstreeks in de buitenlucht in de volle grond, moestuinbak of in potten gekweekt worden.

  • Bieslook: binnen voorzaaien, in kas of in koude bak
  • Kervel: binnen voorzaaien, in kas of in koude bak
  • Munt: binnen voorzaaien, in kas of in koude bak
  • Koriander: binnen voorzaaien, in kas of in koude bak
  • Peterselie: binnen voorzaaien, in kas of in koude bak, mag ook direct buiten
  • Rozemarijn: binnen voorzaaien, in kas of in koude bak
  • Salie: binnen voorzaaien, in kas of in koude bak
  • Tijm: binnen voorzaaien, in kas of in koude bak
  • Basilicum: binnen voorzaaien
  • Dille: binnen voorzaaien
  • Dragon: binnen voorzaaien

Mei

Vanaf nu kun je echt alle kruiden rechtstreeks buiten zaaien in de volle grond in je tuin. Er is nu geen nachtvorst meer waardoor alle kruiden prima kunnen overleven ook bij de wat koudere nachten. Kruiden plantjes kun je het beste uitplanten halverwege mei na ijsheiligen.

Juni

In juni mag je, net als in mei, bijna alle kruiden zaaien direct in de volle grond in je tuin.

Juli

Augustus

September

  • Kervel: in kas of in koude bak voor winterteelt

Oktober

  • Kervel: in kas of in koude bak voor winterteelt

November

Er zijn op dit moment geen kruiden om te kweken voor de buitenteelt. De enige optie is binnen kweken met groeilampen.

December

Ook in december zijn er geen mogelijkheden om kruiden te kweken voor de buitenteelt. De enige optie is binnen kweken met groeilampen.

Geef een reactie