Beste moestuinbak en kweekbak voor de moestuin (2023)

Je bekijkt nu Beste moestuinbak en kweekbak voor de moestuin (2023)
Beste moestuinbak of kweekbak

Wil je beginnen met het kweken van groenten maar heb je geen moestuin tot je beschikking? Dan is een moestuinbak, kweekbak of kweektafel een hele goede optie. Voor een moestuinbak heeft iedereen wel een plaatsje beschikbaar in zijn tuin. Het fijne van een moestuinbak is dat je hem kunt verzetten afhankelijk van het seizoen, zodat de bak lekker veel zon vangt. Plus een moestuinbak warmt sneller op, waardoor je eerder in het vroege voorjaar kunt beginnen met kweken en sneller resultaat boekt. Vooral met kleine gewassen zoals sla en radijs.

Kortom, een moestuinbak is een hele mooie aanvulling voor jouw tuin of misschien wel het balkon. In dit artikel probeer ik je wegwijs te maken in de verschillende soorten moestuinbakken die verkrijgbaar zijn. En ik geef je tips zodat je de beste moestuinbak of kweekbak voor je eigen moestuin kunt vinden.

Waaraan moet een goede moestuinbak voldoen?

Het belangrijkste van een moestuinbak vinden wij dat een bak stevig en degelijk moet zijn. Een moestuinbak moet heel wat seizoenen meekunnen, en daardoor kiezen we graag voor een duurzaam materiaal. Vurenhout zelf bijvoorbeeld gaat wat minder lang mee in de tuinlucht. Douglashout daarentegen is een stuk degelijk en zwaarder. Dat gaat jaren mee en is ook een van de meest duurzame houtsoorten voor een moestuinbak. Bouwkwaliteit staat daarom met stipt voor ons op nummer één als het gaat om een goede moestuinbak.

De beste moestuinbakken en kweekbakken

Gebaseerd op omvang, materiaalkeuze en beoordelingen komen deze moestuinbakken als beste uit de bus naar voren. Met één van deze kweekbakken kun je met zekerheid een goed moestuinseizoen tegemoet.

  1. VegTrug verhoogde kweektafel (100 cm breed)
  2. Moestuinbak van FSC hout (117 cm breed)
  3. Intergard kweektafel met vakken (100 cm breed)
  4. Exit Aksent Trapezium kweektafel medium (115 cm breed)
  5. Moestuinbak Respana met transparante kap (77 cm breed)

1. VegTrug verhoogde kweektafel (100 cm)

VegTerug Moestuinbak
VegTerug Moestuinbak

VegTrug moestuinbakken zijn kwalitatief zeer goede bakken. Ze zijn wat prijziger dan een gemiddelde moestuinbak, maar de constructie is stevig en het geheel is kwalitatief. Het fijne van deze kweekbakken is dat ze diep zijn, het diepste punt is 39 cm diep. Dat heeft meerdere voordelen en voor die reden heb ik deze moestuinbak dan ook op de eerste plaats gezet.

Wat zijn die voordelen van deze diepe moestuinbak vraag je je af? Allereerst zorgt het ervoor dat je er grotere planten in kunt verbouwen, zoals aubergine, normale paprika planten en tomaten. De planten hebben voldoende diepte om een mooi wortelgetal te vormen. Ook komkommers kan op deze diepte gemakkelijk. Als tweede heeft de diepte van deze moestuinbak het voordeel dat in de zomer de bak minder snel zal uitdrogen. Een ondiepe moestuinbak met de zon erop betekent namelijk twee keer per dag water geven in de warmste weken van het jaar.

Deze moestuinbak is niet alleen kwalitatief, groot en diep, maar daarnaast is het gewoon een mooi gezicht in de tuin. Zeg nou zeg? Dit is specialer en mooier dan een standaard rechthoekige moestuinbak.

Lengte: 103 cm
Breedte: 76 cm
Plantdiepte: 39 cm (diepste punt)
Hoogte: 80 cm

Deze moestuinbak is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Moestuinbak van FSC hout (117 cm)

Deze moestuinbak is vervaardigd uit FSC-gecertificeerd grenenhout, waardoor het een duurzame keuze is. Je sponsort een stukje aan de natuur, aangezien de bosbouw milieuvriendelijk verloopt en daarnaast is de moestuinbak ook nog eens weerbestendig gecoat.

Moestuinbak van FSC hout (117 cm)
Moestuinbak van FSC hout (117 cm)

Fijn aan deze moestuinbak is dat de bak net wat dieper is als de gemiddelde bak. Met 24 cm plantdiepte kun je er eigenlijk alle soorten groenten in verbouwen die je überhaupt op een moestuinbak zou willen verbouwen. Plaats je achter de moestuinbak een klimrek, dan kun je er bijvoorbeeld ook goed komkommers in kweken. Dat lukt minder goed in ondiepere kweekbakken.

Lengte: 117 cm
Breedte: 36 cm
Plantdiepte: 24 cm
Hoogte: 80 cm

Deze moestuinbak is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Intergard kweektafel met vakken (100 cm)

Intergard moestuinbak
Intergard moestuinbak

Deze kweekbak van Intergard is een hele stevige. 100 cm lang en 50 cm breed verdeeld over 8 moestuinbakken biedt meer dan genoeg ruimte voor een verschillende soorten groenten. Het fijne van die vakken is dat grotere groenteplanten met de wortels binnen de eigen vakken blijven. Een tomaat of komkommerplant die je in een vak zet zal daardoor niet de gehele bak volgroeien met wortels.

De vakken zijn vrij fors, en je kunt het vergelijken met 8 grote potten. Groot genoeg voor een paprikaplant, tomaat of aubergine. 8 stuks naast elkaar zal niet lukken, maar langs de achterzijde 3 of 4 grotere planten en aan de voorzijde laagblijvende groenten zoals sla is een prima combinatie in deze bak.

Deze bak is overigens echt loodzwaar, met twee mensen versjouwen is de beste optie. Met grond erin heb je er helemaal een zware til aan. Dat komt vooral dat de bak lekker stevig is met massieve poten en een stevige constructie. Er is bij deze bak zeker niet bezuinigd op het hout.

Lengte: 100 cm
Breedte: 50 cm
Plantdiepte: 24 cm
Hoogte: 80 cm

Deze moestuinbak is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Exit Aksent Trapezium kweektafel medium

Exit Aksent Trapezium kweektafel medium
Exit Aksent Trapezium kweektafel medium

Niet de grootste moestuinbak, maar wel een hele fraaie. EXIT heeft bijzondere kweekbakken in het assortiment, en allen zijn van goed en degelijk materiaal gemaakt. Deze kweekbak is vervaardigd uit cederhout met een goede dikte. Het frame waar de bak op staat is gemaakt van massieve palen, wat de bak lekker stevig gemaakt. Waardoor de bak ook niet wiebelt wanneer je er tegenaan hangt.

Ik gaf al aan dat deze kweekbak niet de grootste is. Wil je voor optimale benutting gaan dan zou ik zelf niet voor deze bak kiezen. Wil je iets chics wat goed staat in de tuin, dan is dit wel een aanrader. De bak is vooral geschikt voor kleine groentes zoals slasoorten, radijs en bijvoorbeeld pottomaat of paprika’s, puur doordat de bak wat minder diep is.

Lengte: 115 cm
Breedte: 28 cm
Plantdiepte: 16 cm
Hoogte: 60 cm

Deze moestuinbak is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Beste budget keuze: Moestuinbak Respana met transparante kap (77 cm)

Prosperplats Moestuinbak met transparante kap
Prosperplats Moestuinbak met transparante kap

Het fijne van deze kweekbak is dat er een kap is bijgeleverd. Daarmee kun je het seizoen net wat langer maken. Eind februari kun je onder de transparante kap al radijsjes zaaien waarvan je eind maart al begint te oogsten. De bak zelf is van kunststof, net wat minder stevig als andere bakken in deze lijst. En in mijnogen ook net wat minder mooi, puur doordat het minder natuurlijk is.

Maar dat maakt deze bak niet minder functioneel dan de andere moestuinbakken in deze lijst. De bak weegt uit zichzelf niets en lijkt ook niet zo stevig. Wanneer er echter potgrond in de bak zit, wordt de bak toch best wel stevig. Hoewel hij nog wel een klein beetje wiebelt wanneer je er tegenaan duwt. Leeg kun je deze bakken in elkaar stapelen, makkelijk om gedurende de winter de bakken te bewaren. Je kunt eventueel de poten ook redelijk eenvoudig demonteren. En nogmaals, die kap gaat je in het vroege voorjaar heel veel plezier leveren met het verbouwen van slasoorten en radijsjes.

Lengte: 77 cm
Breedte: 38,7 cm
Plantdiepte: 20 cm
Hoogte: 82 cm

Deze moestuinbak is verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie