Hoe doen de tomaten het in april? [Zaai update]

Je bekijkt nu Hoe doen de tomaten het in april? [Zaai update]
Tomaten plantjes update in april

Op 1 maart gaf ik een klein verslag over welke tomaten wij gezaaid hadden, ik gaf je toen ook een lijstje met 6 soorten tomaten die ik heb gezaaid. Voor mijn doen niet erg veel, meestal zijn het meest rassen. In dit blog wil ik jullie een kleine update geven hoe de tomaten er ondertussen bij staan.

Welke soorten tomaten zijn wij aan het kweken?

Het lijstje met tomaten was zoals ik al aangaf dit jaar wat kleiner. Dit zijn de 6 soorten tomaten die ik dit jaar heb gezaaid.

Van iedere soort heb ik ruim gezaaid, ik heb liever wat teveel planten dan dat ik achteraf te weinig planten heb. Met een plantje wat je over hebt maak je allicht iemand blij namelijk.

18 maart: het ompotten van de tomaten

Op 18 maart had ik wat tijd over om mijn tomatenzaailingen over te potten. Dat was hard nodig, gezien ze in de pure vermiculiet stonden. Hier zie je hoe de plantjes er op 18 maart bij stonden, Alle soorten zijn heel goed opgekomen met haast een percentage van 100% opkomst. Niet verkeerd, de methode met vermiculiet in een hoog bakje waarover een stukje huishoudfolie gespannen zit zodat het klimaat lekker vochtig blijft heeft opnieuw gewerkt. Dat gaan we volgend jaar zeker weer herhalen!

Tomaten plantjes klaar om omgepot te worden
Tomaten plantjes klaar om omgepot te worden

Ik gebruik zelf potjes van 9 bij 9 of 7 bij 7 cm om mijn tomaten in te verpotten. Hier hebben ze voorlopig voldoende ruimte in, en meestal slaan de tomatenplanten erg snel aan.

Tomaten plantjes met mooie wortels
Tomaten plantjes met mooie wortels

Je ziet hier duidelijk dat de tomaten al goede wortels hebben ontwikkeld. De gaatjes van in de bakjes waar ik ze in pot maak ik goed diep met één vinger, ik stop de tomatenplantjes er zo diep mogelijk in zodat alleen de twee kiembladen nog boven de grond uit komen.

Gaatjes om de tomaten in de planten
Gaatjes om de tomaten in de planten

Tomaten kunnen hier namelijk heel goed tegen, en nog beter, ze ontwikkelen ook wortels vanaf de hoofdstam waardoor dit geen probleem is. Zo ben je gelijk af van de langgerekte tomatenplantjes.

Tomaten plantjes op 18 maart
Tomaten plantjes op 18 maart

Waar groeien mijn tomaten op

Het resultaat is ruim 60 tomatenplantjes in bakjes en nog een 24 tal in kleine zaaitrays. De twee zaaitrays met ieder 12 vakjes gaan direct al naar buiten toe. Die laat ik, ook wanneer er nog nachtvorst is, gewoon buiten groeien om te zien wat het resultaat is. Ik denk namelijk dat dit in principe al wel kan wanneer ze beschut in een klein kasje staan.

De overige tomaten, die 60 stuks die in potjes geplant zijn, gaan ook naar buiten toe overdag. Ik haal deze plantjes echter wel naar binnen wanneer het om een koude nacht gaat. Ik wil met deze plantjes namelijk geen risico lopen. De plantjes staan overigens niet echt ‘buiten’, maar in een klein foliekasje.

Ik heb binnen geen ruimte om de tomatenplanten onder de groeilampen te plaatsen. Die plekken zijn al in beslag genomen door alle paprika’s en aubergine planten. En die hebben de warmte plus het licht nog veel harder nodig dan de tomatenplanten.

Hier zie je hoe de plantjes er op 19 maart bij staan, lekker schut in een klein foliekasje. Overdag is de temperatuur hier al snel tussen de 10 en 25 graden. Met de afgelopen paar warme dagen zelfs in de 30 graden terwijl het kasje openstond.

Tomaten plantjes op 19 maart
Tomaten plantjes op 19 maart

Hoe doen de tomaten het op 30 maart?

De tomaten doen het heel erg goed, zoals je kunt zien worden het al echte kleine tomatenstruikjes. De plantjes gaan niet snel de hoogte in op dit moment, dat komt doordat de plantjes vrij koel staan en veel licht vangen. Dat is precies wat ik wil bereiken. Ze mogen van mij zo klein mogelijk blijven zolang ze maar een mooi wortelgestel ontwikkelen in de komende weken.

Tomaten plantjes op 30 maart
Tomaten plantjes op 30 maart

Ik zal nog enige tijd jullie laten zien hoe de voortgang verloopt met de tomatenplantjes.

Benieuwd hoe het met deze tomaten gaat?

Bekijk de updates voor deze tomatenkweek

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Teuns Carlo

    Verspeen je de zaailingen in pure potgrond of maak je mengsel met bijvoorbeeld perliet of kokosgrond ?

    1. Moestuintijd

      Ik gebruik zelf pure potgrond voor tomaten, dat werkt voor mij al jaren uitstekend. Wel kies ik altijd voor verse potgrond, ik heb eens in een jaar gehad dat mijn zaailingen het slecht deden. Ik had ze toen gepot in ‘oude’ grond. Mijn vermoeden is nog altijd dat de slechte groei en vele uitval gelegen heeft aan die grond. Het liefst dus altijd verse potgrond.

Geef een reactie