Tomaten buiten kweken kan goed slagen wanneer je de juiste rassen toepast. Je moet dan zorgen voor sterke rassen die niet gevoelig zijn voor tomatenziekten. In dit artikel leggen we jou uit wat je kunt doen om tomaten buiten te kweken en daarbij een goede opbrengst kunt krijgen.
Veel mensen denken dat tomaten kweken alleen goed lukt in een kas, en dat tomaten kweken in de buitenlucht niet meevalt. Onder andere door regen en optrekkend vocht, waardoor tomatenplanten lang vochtig blijven gedurende de dag en de planten het daardoor eerder begeven en de tomaten zelf scheuren. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn wanneer je zorgt voor de juiste maatregelen en sterke rassen.
Wat zijn goede tomaten om buiten te kweken?
Er zijn ontzettend veel verschillende tomatenrassen met ieder eigen eigenschappen. Niet alleen in soort vrucht die je kunt verwachten, of het een vleestomaat is of een snoeptomaat, maar ook in hoe goed een ras resistent is tegen tomatenziekten, of het tegen vocht kan en of het ook tegen temperaturen kan die net wat lager zijn.
In mijn lijst heb ik alleen rassen geplaatst die ik ook zelf gekweekt heb en de ervaring mee heb dat ze het goed doen in de buitenlucht. Dit zijn dan voor mij goede rassen waarmee ik succes heb gehad:
De beste tomaten rassen om buiten te kweken
- Pyros F1: normale plattere tomaat
- Yellow Pearshaped: kleinere gele peervormige tomaat
- Marmande: grotere platte ribbelvormige vleestomaat
- MoneyMaker: normale tomaat
- Tiny Tim: kleine snoeptomaat, plant geschikt voor pot
Vooral de Yellow Pearshaped doet het erg goed, ook bij wat lagere temperaturen. Het is echter geen normale rode tomaat, maar een kleine gele peervormige tomaat die wat vleziger is van binnen. De tomatenplant maakt dikke stelen en is een erg sterk ras wat tegen een stootje en regen kan.
Ook over de MoneyMaker ben ik goed te spreken in de buitenlucht. Dit is eigenlijk een normale rode tomaat zoals we die kennen van de supermarkt. Het ras MoneyMaker is al ouder en wordt ook gebruikt door tuinders.
Tiny Tim is een tomaat die je gemakkelijk in een pot kunt kweken, en zal niet hoger worden dan ongeveer 50 tot 60 cm. De tomaat heeft een rijke opbrengst. De schil van deze tomaatjes is net wat stugger, ik vermoed dat dat ook helpt waardoor deze tomaten niet snel scheuren bij regenval. Het leuke van Tiny Tim is daarnaast dat de opbrengst erg hoog is.
Een beschutte plek in de tuin uitkiezen
Tomaten in de buitenlucht hebben het zwaarder te verduren dan tomaten in een kas. De belangrijkste reden daarvoor is vocht, voornamelijk door regenval. Het is belangrijk om een tomaat op een zo beschut mogelijke plek in je tuin te plaatsen, het liefst een plek waar de zon het langst gedurende de gehele dag op schijnt. Na regenval kan een tomaat op die manier zo snel mogelijk drogen.
Verzorging, bladeren snoeien tijdens de groei
Een andere reden wat voorkomt dat tomatenplanten lang vochtig blijven, is door zijtakken weg te snoeien. Ik doe dat graag vanaf het moment dat de eerste tros tomaten volgroeid zijn. Ik snoei dan de bladeren weg tot de volgende tros, die nog niet volgroeid is. Vanaf het moment dat ook de tweede tros volgroeit is, knip ik de bladeren weg tot de derde tros, enzovoorts.
Door het weghalen van die bladeren, droogt een tomatenplant sneller en is de kans op schimmelvorming kleiner. De bladeren onderaan blijven normaal gesproken het natst, daar heb je nu geen last meer van.
Je hoeft niet bang te zijn dat je tomatenplant daarna niet meer groeit. Zolang je in de top maar minimaal 6 zijtakken met bladeren hebt is er niets aan de hand.
Geef tomaten voldoende extra voeding
Tomatenplanten dien je extra voeding bij te geven vanaf het moment dat je ze uitplant in de vaste grond of misschien wel een grote pot. Toen ik zelf voor het eerst tomatenplanten kweekte dacht ik dat dit onzin was, een tomaat haalt zijn voeding toch wel uit de grond? Maar ondertussen weet ik gelukkig wel beter. Voeding geven zorgt voor een verschil in snelheid van groei, maar vooral een gigantisch verschil in de hoeveelheid tomaten die je kunt oogsten. Voeding geven is echt geen overbodige luxe en zorgt ervoor dat je gewoonweg meer kunt oogsten.
Zelf geef ik organisch meststof wat ik toevoeg in de bovenste laag grond. Ik werk eens in de twee weken een handje organische meststof in de bovenste laag van de grond. Niet te veel, maar een klein handje per plant per keer. Steeds wanneer je water geeft zullen die korrels een klein beetje oplossen en wat voeding afgeven in de grond.