In dit artikel delen wij onze kennis hoe wij zelf courgette kweken in pot en welke courgette soorten het hierbij het beste doen. Courgette kweken in pot is namelijk erg goed mogelijk, mits je rekening houdt met de omvang van de pot en je zorgt voor voldoende bemesting die je continu blijft aanvullen.
Het leuke is dat eigenlijk iedereen, zelf met minder ruimte, prima in pot courgettes kan groeien. En dat heeft eigenlijk best wel veel voordelen. En om je nog eens te overtuigen dat courgette in pot kweken prima kan, verklap ik je alvast dat onze favoriete groenteplant in pot de courgette is!
Wat zijn goede rassen courgette voor in een pot?
Ik heb ondertussen diverse soorten courgettes geprobeerd in potten. Ieder jaar plant ik z’n 3 tot 5 soorten courgettes. De beste succes heb ik gehad met de volgende soorten courgetteplanten. Courgettes zaai ik altijd zelf, ik koop nooit de plantjes omdat courgette zaaien haast vanzelf gaat en de plantjes als kool groeien.
- Courgette ‘Diamond F1’: De beste courgette samen met de Black Beauty voor de beste resultaten. Dit zijn courgettes zoals je deze kent vanuit de winkel. Een goed snelgroeiend ras waarvan je ook bij courgettes in pot zeer grote aantallen kunt oogsten.
- Courgette Black Beauty ‘Verte De Milan’: Samen met de Diamond F1 zijn dit de beste normale courgette rassen die grote aantallen courgettes. In pot doet dit ras het bij mij ieder jaar opnieuw zeer goed.
- Courgette ‘De Nice’ of ‘Di Nizza’: ronde bolcourgette, naar mijn idee wat betreft ronde courgettes de beste opbrengst in een pot.
- Courgette ‘One Ball F1’: Gele bolcourgette, het lekkerst bij een grootte van ongeveer 10 cm. De plant blijft net wat compacter dan de normale courgette rassen, wat ze erg geschikt maakt voor in de pot. Kan ook aangekocht worden in de mix Courgette mixed round F1.
- Courgette ‘Eight Ball F1’: Donkergroene bolcourgette van een plant die net wat compacter blijft dan de meeste courgette rassen. Niet groter later groeien dan 10 tot 12 cm. Zit ook in de mix Courgette mixed round F1.
- Courgette ‘Géode F1’: Lichtgroene bolcourgette van compacte courgetteplant. Ook de vruchten van deze bolcourgette niet groter laten groeien dan 10 tot 12 cm. Ook dit ras vind je terug in de mix Courgette mixed round F1.
- Courgette of pattison ‘Summer Satellite F1’: De opbrengst van deze courgette vind ik wel wat minder in tegenstelling tot de meeste in bovenstaande lijst. Ik heb deze een aantal jaren geprobeerd, maar zonder verbetering in het resultaat. Enkele mooie witte pattisons kun je verwachten.
Courgette planten vragen om veel ruimte
Courgette planten kunnen enorm grote planten worden, ze vragen dan ook om veel ruimte. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om courgette in potten te kweken. Voor mij zelf geldt dat de courgette mijn favoriete plant is om in een pot te verbouwen. Ik durf wel te zeggen dat ik ondertussen een beetje heb ontdekt hoe je om moet gaan met een courgette in een pot. Dat komt ietsje nauwer dan een courgette in de vaste grond, maar kan alsnog zeer goede resultaten boeken. Voor mij zelf vind ik dat courgettes in pot zelfs een aantal voordelen heeft ten opzichte van in de vaste grond.
Wanneer je een courgette in een pot plaatst ben je wat flexibeler. In het vroege voorjaar bijvoorbeeld laat ik de potten met courgettes nog even langer in de kas staan. Ze zijn dan toch nog niet zo groot, ze kunnen dan mooi van het warme klimaat in de kas genieten. Even later wanneer de nachten minder koud zijn gaan ze dan volledig naar buiten. En bij een harde hoosbui of storm, kun je je courgette planten gewoon even een nachtje in de schuur zetten of in de kas plaatsen. Zo voorkom je schade aan te planten.
Courgette planten hebben daarnaast het nadeel dat ze na verloop van tijd eigenlijk op zijn. Vaak na een paar flinke hoosbuien kan de plant aangetast raken. Ik zelf zorg dan ook altijd voor meerdere lichtingen courgette plantjes, die ik zelf zaai in de kas. Wanneer de plantjes wat groter worden zet ik ze alvast in een grote pot, maar pas wanneer de eerste planten echt aan zijn einde raken vervang ik deze, simpelweg door de pot te vervangen.
Hoe groot moet de pot om courgette in te kweken?
Courgettes plaats je altijd per één in een pot. Twee of drie planten in een pot gaat sowieso niet goed werken. Een courgetteplant kan gemakkelijk een oppervlak bedekken van 1 bij 1 meter, of zelfs nog meer dan dat met een hoogte van 70 cm.
Ik kies zelf voor potten met een inhoud van 25, 35 of 40 liter. En merk duidelijk dat de potten van 35 en 40 liter het beter doen. Maar ook in potten van 25 liter of zelfs 12 liter kun je een aantal courgetten krijgen.
De diepte van mijn potten met een inhoud van 35 of 40 liter is ongeveer 40 tot 50 cm. Deze bakken doen het gewoon het beste, ze drogen wat minder snel uit en hebben voldoende ruimte voor een gezond wortelgestel.
Goede potten om courgette in te kweken
Voor courgette is het vooral belangrijk dat de inhoud van de pot of bak zo groot mogelijk is. Hoe groter, hoe beter het wortelgestel zich kan ontwikkelen. Een aantal voorbeelden van goede potten zijn de volgende:
- Deze Ritzi containers met handvaten en 40 liter inhoud.
- Stevige Gripline speciekuipen van 45 liter zijn ideaal: zelf 5 gaten in de bodem boren.
Liever een mooier uiterlijk? Dan zijn deze sierlijke bloempotten betaalbaar en ideaal voor courgette planten:
- Ecken & Kanten kunststof bloempot diameter van 40 cm
- Ecken & Kanten kunststof bloempot diameter van 50 cm
- Cosy & Trendy bloempot 40 x 40 x 35 cm vierkant
Courgette bijmesten in een pot is zeer belangrijk
Doordat de wortels nu eenmaal opgesloten zitten in een pot, is er gewoonweg wat minder aan voeding te halen in die pot. Is de voeding op, dan kunnen de wortels nergens heen om nieuwe voeding aan te boren. En een courgette plant vraagt om veel, heel erg veel, voeding.
Vooral in wanneer je een courgette in pot kweekt is het daarom belangrijk om bij te mesten. Ik mest zelf het liefste kleinere porties bij maar met grote regelmaat. Ik probeer vanaf het moment dat de courgetteplanten vruchten geven wekelijks een handje koemestkorrels te geven. Soms sla ik een weekje over, maar vaak komt dat eerder door tijdgebrek.
Wat voor potgrond gebruiken voor courgette planten
Zelf gebruik ik een potgrond waar voeding is inbegrepen. Het merk zelf vind ik eerlijk gezegd niet zo belangrijk. Persoonlijk ben ik vang menging dat de meeste potgronden van bekende merken wel voldoende kwalitatief zijn voor de eerste fase. En later zorg ik voor een constante stroom van verse meststoffen, je kunt hier meer lezen over mijn favoriete meststoffen. Dat laatste is naar mijn idee veel belangrijker dan de potgrond of aarde zelf.
Hoeveel water heeft een courgette in pot nodig?
Courgetteplanten zijn gulzige planten, ze vragen om veel voeding en veel water. In de zomer geef ik mijn courgetteplanten bij zonnige dagen sowieso dagelijks water. het fijne van potten is dat je niet zo heel erg snel te veel geeft. Dat water loopt er immers vanzelf weer uit wanneer je teveel geeft. En in de zomer warmt een pot voldoende op dat overschot aan water wel verdampt. Potten van 35 tot 40 liter water mogen bij warme dagen zo een liter of 3 water krijgen.
Courgette oogst je het liefst zo vroeg mogelijk
Voor alle van bovenstaande rassen geldt dat je vroeg wil oogsten. Niet alleen zijn jonge courgettes en patissons veel lekkerder van smaak, maar daarnaast is dit beter voor het behoud van je courgetteplant en het aantal courgettes wat ze je geven. Door sneller te oogsten forceer je de plant om steeds nieuwe vruchten aan te blijven maken. Oftewel, wacht vooral niet te lang met plukken.
Courgette bevruchten voor meer vruchten
Een courgetteplant geeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. Een mannelijke bloem kan een vanzelfsprekend een vrouwelijke bloem bevruchten. Een mannelijke bloem draagt zelf geen vrucht, het is een lange steel met daarop een bloem. Een vrouwelijke bloem daarentegen is een bloem waaraan je een kleine courgette ziet zitten, het beginsel van een courgette.
Een vrouwelijke bloem moet bevrucht worden zodat de courgette zich kan ontwikkelen. Wanneer dat niet gebeurt zal de courgette afsterven. Je zou dat zelf kunnen doen met je vinger of een kwastje, maar zelf kies ik ervoor om de natuur, voornamelijk hommels, het werk te laten doen.
Je kunt daarvoor het beste kiezen om minimaal twee courgetteplanten in de buurt van elkaar te hebben staan. De kans is dan immers veel groter dat vrouwelijke en mannelijke bloemen gelijktijdig open staan en zo bestoven kunnen worden. Wanneer je een goede opbrengst wil doe je er daardoor met zekerheid goed aan om twee courgetteplanten op maximaal een meter afstand van elkaar te plaatsen.
Wanneer zaai je courgettes in pot?
Een courgette is een zomergroente die je, wanneer je niet beschikt over een kas, het beste pas vanaf mei kunt zaaien. Een courgetteplant groeit erg snel en je kunt al in juni je eerste vruchten verwachten.
Wanneer je de pot makkelijk kunt verplaatsen, kun je er ook al voor kiezen om half april een courgette te zaaien. Zorg er dan wel altijd voor dat je een courgette naar binnen toe haalt of even in de kas of schuur plaatst bij nachtvorst. Een courgetteplant kan daar heel slecht tegen. Het voordeel van kweken in een pot is zo dus iets eerder kunt zaaien en iets eerder kunt oogsten.
Hoeveel vruchten krijg je van een courgette in pot?
Een courgetteplant kan zeer snel groeien en kan ontzettend veel vruchten geven. Maar in pot is het wel erg belangrijk dat je voldoende voeding geeft. Anders zal de courgette in pot enkele vruchten geven en daarna wanneer het tegenzit na enkele weken niet veel meer doen.
Het is daarom belangrijk dat je regelmatig goede voeding geeft. Zelf gebruik ik daarvoor mestkorrels waar ik wekelijks een handje van doseer en dat lichtjes door de bovenste laag grond meng. Wanneer je dat doet, kun je zeker tientallen courgettes van één courgette in pot krijgen. Wanneer je twee of drie courgetteplanten hebt ben je haast zeker dat je teveel vruchten krijgt om zelf op te eten, mits je ze tenminste voeding blijft geven.
Courgette kweken in pot is zo moeilijk is het niet!
De conclusie is dat courgette kweken in pot helemaal zo moeilijk niet is. De hoogste tijd om het gewoon eens te proberen! Wat kan jou verder gebeuren?
Wat een topsite. Zo’n goede info! Kan je mij a.u.b. zeggen wat je gebruikt tegen luizen? Vliegende zwarte. Mijn courgettes worden er echt door geplaagd. Gebruik je ook stro om mee te mulchen?
Dat is naar! Eigenlijk hebben wij hier nooit last van luizen in de courgettes. Heel soms aan het begin, wanneer de plantjes nog jong zijn. Het blad wil dan nog wel eens licht krullen. Maar we doen daar verder niets aan, de courgette planten ‘overgroeien’ de luizen gemakkelijk is onze ervaring. Is het vanzelf over gegaan in de tussentijd?
Ik heb een van mijn courgetteplanten in een te kleine pot staan. Ik heb tot vorige week verzuimd om bij te mesten, omdat ik er na het uitplanten vanuit ging dat de moestuinmix wel genoeg voedingsstoffen bevatte en vorige week heb ik bloedmeel toegevoegd. Of dat verstandig is dat weet ik niet. Misschien was koemest beter geweest. Na de oogst van één mooie courgette zitten er nu kleine, wat gelige, verschrompelde vruchtjes aan met bloemetjes waarvan ik niet weet of ze nog open moeten gaan of juist al weer dicht gaan en dat ze niet zijn bevrucht. Mijn vraag is eigenlijk vooral of ik er in dit stadium nog verstandig aan doe om die plant in een grotere pot te zetten, of dat dat juist nu ze vrucht dragen niet slim is om te doen. Heb jij daar een idee over?
Wanneer ik dit verhaal lees, vermoed ik dat de courgetteplant inderdaad te weinig voeding heeft gekregen. De courgettes die geel en verschrompeld zijn, kun je er ook af nemen. Deze courgette zullen niet meer uitgroeien tot echte vruchten. Zelf zou ik niet aanraden om nu nog te verpotten. Eerder zou ik ervoor kiezen om de courgette nog wat extra voeding te geven in de hoop nog enkele vruchten te oogsten. In het volgende jaar al vroeg, vanaf het moment dat de eerste vruchten aan de plant groeien, bijmesten. In een pot is dat écht noodzakelijk. Succes!