In dit artikel leggen we je uit welke soorten groenten je prima in potten kunt kweken. Ook wanneer je weinig ruimte hebt kun je namelijk prima een moestuin starten. Je kunt groenten kweken in plastic bakken en potten, je kunt groenten en fruit op die manier kweken op je eigen balkon. Maar niet alle groenten kweken even gemakkelijk in een pot. In dit artikel deel ik met je uit eigen ervaring welke groenten het goed doen in potten en zelfs kleine potten.
De voordelen van groente kweken in potten
Eigenlijk zitten er een tal van extra voordelen aan het kweken van groenten in potten. Zelf ben ik er dan ook grote voorstander van, omdat ik weet dat het met de juiste maatregelen ontzettend goed kan werken, zelfs beter dan in de vaste grond. Maar, het kost je wel meer tijd en aandacht. Persoonlijk vind ik dat niet erg, want dat is toch waarom we aan het moestuinieren zijn? Gewoonweg omdat we dit leuk vinden én ten slotte brengt het ook nog verse eigen groenten op.
1. Een pot kan overal staan, iedereen heeft wel een plekje
Het grootste voordeel van een pot is dat het echt overal kan staan. Iedereen heeft in zijn tuin of op zijn balkon wel een plekje wat zon vangt waar een pot kan staan. Super fijn toch dat je daar in het voorjaar en de zomer groente kunt verbouwen? In de winter ruim je het spul gewoon weer op.
2. Nieuwe groenteplantjes alvast voorbereiden
Wanneer je groenteplanten verbouwd die ‘op’ raken, dan kun je een plant in pot gemakkelijk verwisselen. Wat ik zelf doe is gewoon op een andere plek alvast de nieuwe groenteplantjes in potten voorbereiden. Ik vervang dan later de complete pot. De pot van de plant die ‘op’ is gebruik ik weer voor het volgende.
3. In het vroege voorjaar alvast makkelijk wennen
Een pot kan overal staan, heb je niet teveel potten dan kun je ze zelfs in het vroege voorjaar tijdelijk even naar binnen nemen of in de schuur plaatsen bij koude nachten. Je groenteplantjes kunnen zo optimaal beginnen plus ze groeien sneller als groenteplanten die alleen buiten in de volle grond staan.
Wat ik zelf doe is de potten al vroeg in het jaar in de kas plaatsen, ze kunnen dan nog klem tegen elkaar aan staan. Wanneer ze groeien, verhuis ik een deel naar buiten. In het vroege voorjaar staan de groenteplanten dan lekker warm.
Wat zijn geschikte groenteplanten voor potten?
Ik heb de afgelopen 5 jaren veel geëxperimenteerd met groente in potten. Niet alle groentesoorten gaan er even succesvol in. Maar niet getreurd, want er zijn best veel soorten die het heel goed doen plus vaak zijn er rassen die bijvoorbeeld een kleiner wortelgestel aanmaken en daardoor erg geschikt zijn voor potten. Van slaplantjes tot tomaten, courgettes, komkommers en zelfs aubergines. Er is heel veel leuks wat het ontzettend goed doet in een pot.
Mijn absolute favorieten om te verbouwen in potten zijn courgettes. Ik heb vele soorten geprobeerd en in de afgelopen jaren geleerd dat het gewoonweg heel erg goed werkt. Mits de pot natuurlijk groot genoeg is. Er is dan ook één groente die ik sowieso ieder jaar in potten plant, en je raad het al dat zijn courgettes! Ik zet er zelfs geen één in de volle grond in tegenstelling tot heel veel andere groenten.
De volgende groenten kun je goed verbouwen in potten. Per soort zal ik je later nog de beste rassen geven die ik zelf geprobeerd heb in potten.
- Tomaten
- Pottomaatjes
- Courgette
- Komkommer en nog liever snackkomkommer
- Paprika
- Pepers
- Slasoorten
- Andijvie
- Radijs
- Aubergine
Hoe groot moet een pot zijn om groente in te kweken?
Hoe groot een pot moet zijn om je groenten in te verbouwen is geheel afhankelijk van de soort.
Tomaten: Potten van minimaal 8 liter. Zelf werk ik met 10 liter potten in de kas. Ik zet daar 1 tomaat per pot in. Ik heb geëxperimenteerd met twee, maar dat werkt simpelweg niet.
Pottomaatjes: werkt al in potten van minimaal 2 liter, liever 3 tot 5 liter per pot. Bedenk hoe kleiner de pot, hoe sneller uitgedroogd bij hoge temperaturen in de zomer.
Courgettes: minimaal 12 liter inhoud. Je zult zien dat je daar enkele courgettes van kunt krijgen mits je actief bijmest. Zelf werk ik met potten van 25, 35 en 40 liter voor courgettes.
Aubergine: minimaal 8 liter inhoud. Zelf heb ik ze geprobeerd in 10 liter potten, en drie tegelijk in een 35 liter pot. Dit is beide goed gegaan met een hoge opbrengst bij veel bijmesten.
Paprika: minimaal 8 liter inhoud. Zelf heb ik ze geprobeerd in 5 liter potten en 10 liter potten. In 10 liter potten doen ze het absoluut beter. De grote normale paprika planten zoals de Yolo Wonder moet je in 10 liter potten zetten. Sommige snackpaprika, minipaprika’s of kleine puntpaprika’s kun je in potten van 5 liter plaatsen. Ik plaats die laatste ook in 10 liter potten maar dan per 3.
Peper: eigenlijk gelijk aan paprika. Zelf verbouw ik eigenlijk geen pepers, maar gezien de plant en vrucht veel lijkt op de paprika zou ik persoonlijk voor potten kiezen met een inhoud van minimaal 10 liter.
Komkommer: komkommers hebben heel erg veel voeding en water nodig. Je kunt daardoor het best een grote pot gebruiken per plant. Minimaal 25 liter inhoud.
Slasoorten, andijvie en radijs: de pot mag ondieper zijn, minimaal 10 cm diep. Zorg voor voldoende oppervlak. Zelf kweek ik dit soort groenten niet in potten maar in houten gemaakte bakken. Dit werkt perfect en is ook sterk aan te raden.
Heb jij zelf ervaring met groenten kweken in pot?
Dan ben ik natuurlijk heel erg benieuwd hoe goed dat bij jou is gegaan en welke groenten of rassen je hebt verbouwd. Zo kunnen we er allemaal iets van leren.