Tomaten in pot kweken: Beste soorten en verzorging

Je bekijkt nu Tomaten in pot kweken: Beste soorten en verzorging
Tomaten kweken in potten

In dit artikel delen wij onze kennis hoe je het beste tomaten in pot kunt kweken en welke tomaten soorten je hierbij het beste kunt gebruiken. Tomaten in pot kweken is eigenlijk heel erg goed mogelijk, zolang je maar een goed ras kiest wat liever niet al te groot wordt. Maar eigenlijk kun je allerlei tomatenrassen in potten kweken, van cherrytomaat en kerstomaat tot en met vleestomaat in pot.

Tomaten in pot kweken is iets wat harstikke leuk is om te doen. Je hebt namelijk niet enorm veel ruimte nodig waardoor iedereen eigenlijk wel een plekje vrij heeft in zijn tuin of zelfs een tomaat op het balkon. Zolang je rekening houdt met voldoende bemesting en een goede omvang van de pot dan is er haast garantie voor een mooie hoeveelheid verse tomaten.

Vleestomaat kweken in pot
Vleestomaat kweken in pot

Goede tomaten soorten om in een pot te kweken

Ik heb heel wat verschillende soorten tomaten in pot gekweekt. Vooral omdat ik het leuk vind om nieuwe soorten uit te proberen en te zien wat dat wordt. Wat dan als eerste opvalt is dat niet alle tomaten even lekker zijn. Maar dat ter zijde natuurlijk, want smaken verschillen nou eenmaal. Veel belangrijker is dat niet alle soorten tomaten het even goed doen in een pot. Ik heb daarom een lijstje gemaakt met mijn favorieten.

  1. Tiny Tim (snoeptomaatje)
  2. SuperSweet 100 F1 (snoeptomaatje)
  3. Tomaat Tigerella (normale tomaat)
  4. Tomaat Moneymaker (normale tomaat)
  5. Yellow Pearshaped (Mini Yellow Plum)

1. Tomaat Tiny Tim

Tomaten kweken in potten - Tiny Tim
Tomaten kweken in potten – Tiny Tim

De naam doet het al vermoeden, dit is een klein tomatenplantje die vooral geschikt is voor kleine potten. Hoogte 50 cm, breedte 50 cm. Kan in pot van 2 tot 5 liter. Geven erg veel tomaten. Dieven is niet nodig, het is een klein struiktomaatje die volle zijtakken met tomaatjes geeft. Ondersteunen van de zijtakken is verstandig.

Tiny Tim zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

2. Tomaat SuperSweet 100 F1

Dit is mijn favoriet wat betreft snoeptomaatjes. Het zijn zoals de naam doet vermoeden heerlijke zoete tomaatjes die lekker zijn om zo te eten of te verwerken in een salade. Ik raad aan om 10 liter potten te gebruiken, net wat kleiner zal ook nog wel lukken. Grotere potten is natuurlijk altijd goed. Zelf krijgt de SuperSweet 100 F1 bij mij altijd goede plekjes in de kas in 10 liter potten, puur omdat ik er verzot op ben. Je moet deze tomaat dieven.

SuperSweet 100 F1 zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

3. Tomaat Tigerella

Tigerella is een hele mooie en lekkere tomaat ter grote van een normale tomaat. Op de zijkant staat een net wat lichter van kleur zijnde gestreept patroon. De eerste keer dat ik deze tomaat kweekte dacht ik dat het klein blijvende pottomaatjes waren. Dat bleken het dus niet te zijn. Maar, ze zijn wel heel goed te kweken in potten! Ik plaats ze zelf in 10 liter potten.

Tigerella zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

4. Tomaat Moneymaker

De tomaat Moneymaker is eigenlijk een standaard tomaat zoals we deze kennen van de supermarkt. Moneymaker geeft mooie trossen grote tomaten. Ideaal om door gerechten te verwerken. Qua pot moet je wel gebruik maken van minimaal 10 liter, liever groter. Zelf plaats ik dit ras in 10 liter potten in de kas. Deze tomaat moet je dieven.

MoneyMaker zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

5. Tomaat Yellow Pearshaped

Peervormige gele snoeptomaatjes, hebben een vlezige smaak. Planten groeien erg snel met dikke stelen, waardoor de tomaat Yellow Pearshaped wat meer geschikt is voor grotere potten. 10 liter potten gaat bij mij prima voor in de kas. Afgelopen seizoen heb ik deze tomaten ook in moestuinbakken gekweekt. 4 stuks naast elkaar in één bak van 80 bij 40 cm en 13 cm diepte. Deze tomaat moet je dieven.

Yellow Pearshaped zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

Kun je tomaat in een kleine pot kweken?

Tomaten kweken in potten - dwergtomaten in potjes
Tomaten kweken in potten – dwergtomaten in potjes

Op zich is dat best wel goed mogelijk. Maar, je moet dan ook uit gaan van wat minder opbrengst. Wanneer de pot echt klein is kun je beter een goed ras kiezen. Er zijn namelijk best wat tomatenplanten die kleiner blijven waardoor ze prima in een pot gekweekt kunnen worden.

Om tomaten te kweken in kleine potten kun je het beste kiezen voor kleine tomatenstruikjes. Zoals dwergtomaten en kleine struiktomaten. Een kleine tomatenplant die het erg goed doet in een pot is de tomaat Tiny Tim, dit kleine struiktomaatje geeft mooie kleine tomaatjes om te snoepen. Ik heb deze tomaten zelfs gekweekt in 2 liter potten, met goed succes! Ik voeg dan wel geregeld voeding toe. Misschien denk je dat dat weinig nut heeft, maar schijn bedriegt. Voeding geven zorgt echt voor een veel en veel meer tomaten en is dus echt de moeite waard.

Wat voor voeding geef je tomatenplanten in pot?

De wortels van de tomaat kunnen in een pot natuurlijk minder ver graven en daardoor lastiger op zoek gaan naar verse voeding. Het is daarom belangrijk dat je voeding geeft, zodat de tomatenplant in pot meer vruchten zal aanmaken.

Tomaten voed ik wat minder regelmatig dan bijvoorbeeld courgette planten, meloenen of komkommers, want die vragen om ontzettend veel voeding. Met tomaten mag je wat rustiger aan doen. Ik geef ze zelf een in de twee á drie weken een handje koemestkorrels. Ik gebruik meestal vrij simpele koemestkorrels en koop dat in grote zakken. Dat doe ik al jaren met prima succes.

Wanneer zaai je tomaten?

Tomaten kun je al redelijk vroeg in het jaar zaaien. Maar wanneer je vroeg begint, is het wel verstandig om dat binnen te doen. Zelf begin ik al halverwege februari. Ik zaai dan een klein aantal tomaten, de rest van mijn tomaten zaai ik in de eerste week van maart. Het is wel belangrijk dat je de tomaten op een lichte plek voor een raam zet. Zelf gebruik ik groeilampjes, zonder groeilampen raad ik je aan om niet eerder te beginnen met zaaien dan maart, liever nog eind maart.

Wat is de beste manier om tomaten te zaaien?

Zelf gebruik ik pure vermiculiet om tomaten in te zaaien. Vermiculiet is in staat om vocht lang vast te houden en is een luchtig geheel. De zaadjes kunnen zo nog ademen en toch blijven ze mooi vochtig. Ik merk dat ze dan veel eerder uitkomen, binnen een week mits ze warm genoeg staan. En dat staan ze natuurlijk binnen.

Ik zet ze zelf in het raamkozijn boven een verwarming en bedek ze dan met een laagje vershoudfolie. Water wat verdampt drupt zo mooi terug het laagje vermiculiet in. 2 tot 3 cm vermiculiet is meer dan voldoende, je stopt de zaadjes er ongeveer 0,5 cm tot maximaal 1 cm diep in.

Tussentijds water geven is niet nodig wanneer je een laagje vershoudfolie gebruikt. Spray het vermiculiet lichtjes nat, het moet zeker niet te nat worden, dan verschimmelen de zaadjes.

Tomaten kiemen omplanten in potjes

Nadat de zaadjes zijn uitgekomen, is het tijd om de tomaten zo snel mogelijk om te zetten naar potjes met potgrond. Ik wil dit zelf altijd zo snel mogelijk doen, en ik doe het dan ook al na 5 tot 7 dagen. De zaailingen zijn dan nog steeds klein en hebben twee kiemblaadjes.

Waarom wil ik het snel doen? Omdat pure vermiculiet verder geen voeding heeft, maar de zaailingen dit wel nodig hebben om mooi te ontwikkelen. Ik plant ze daardoor om in kleine potjes van 7 x 7 of 9 x 9 cm. Tot de rand toe gevuld met verse potgrond. Soms hergebruik ik potgrond van het jaar ervoor, ik meng er dan van tevoren op een emmer potgrond een goede hand koemestkorrels doorheen.

Ompotten uit vermiculiet gaat overigens heel gemakkelijk. Vermiculiet is lekker luchtig, waardoor je de worteltjes er heel gemakkelijk in zijn geheel uit kunt halen. Mocht de vermiculiet toch nog wat te nat zijn, kun je het bakje ook vol laten lopen met water. Je kunt de wortels er dan zo uitpakken zonder deze te beschadigen.

Hoe groot moet de pot om tomaten in te kweken?

De grootte van de pot is geheel afhankelijk van de soort tomaat die je wil kweken. Een klein struiktomaatje kan al in een potje van 2 tot 5 liter inhoud. Normale tomatenplanten raad ik aan om minimaal 8 liter te gebruiken, liever 10 liter of meer.

Voor vleestomaten in pot, wat ook prima kan, kun je beter minimaal beginnen met 10 liter en liever 15 of zelfs 20 liter hanteren. Vleestomaten kweken in een pot van 10 liter kan ik uit ervaring zeggen dat dat heel goed werkt. Ik heb ieder jaar een paar vleestomaten in de kas staan in 10 liter potten, dat gaat ieder jaar goed. Ik voed ze wel altijd goed bij met koemestkorrels. Al vanaf het moment dat de plant begint te groeien en ik ga daarmee door wanneer de plant al rijpe tomaten heeft.

Hoeveel water heeft een tomaat in poot nodig?

Er gaan nogal wat verschillende verhalen over tomatenplanten en de hoeveel water die ze nodig hebben. De een geeft aan het liefste dagelijks water, terwijl de ander aangeeft eens per week. Mijn mening is natuurlijk ook weer net even anders, en ik heb zo mijn eigen methodes die mij goede resultaten geven. Ik heb ook best wat geëxperimenteerd door een groep tomaten minder regelmatig te geven als een andere groep.

In de volle grond hebben tomatenplanten eigenlijk maar relatief weinig water nodig. Ze zijn een kei in droge periodes en kunnen heel wat verduren. En je merkt het snel genoeg einde van de dag wanneer de bladeren slap hangen wanneer ze echt toe zijn aan water. Maar in een pot is dat geheel anders, de hoeveelheid verdamping in een pot is veel groter dan in de volle grond. Plus de wortels kunnen niet dieper de grond in.

Mijn tomaten in pot geeft ik dan ook heel regelmatig water. In de kas gebruik ik daar een druppelsysteem voor. De tomaten krijgen daar één keer per dag water bij mooi weer. Bij bewolkte en regenachtige dagen in de zomer wil ik wel eens een dagje over slaan.

Ik geef ze per keer dat ik water geef ongeveer 500 ml water, dat meet ik af met een flesje waar één druppelaar in hangt. Mijn potten hebben een inhoud van 10 liter inhoud. Bij erg warme tropische dagen wil ik dat nog wel eens twee keer per dag doen, in de ochtend en in de avond. Niet in één keer als plons, maar over een half uur tijd druppelt het zeer langzaam.

Geef een reactie