Beste moestuin mest, meststoffen en voeding voor meer oogst (2023)

Je bekijkt nu Beste moestuin mest, meststoffen en voeding voor meer oogst (2023)
Beste moestuin mest en voeding

Terwijl de ene groentesoort eigenlijk maar weinig nodig heeft, en altijd vanzelf groeit, heeft de andere met zeer grote regelmatig extra mest of voeding nodig. Een komkommer bijvoorbeeld, is een grote veelvraat als het om meststoffen gaat, vergeet je bij te mesten dan zie je de gele verkleuring langs de bladrand al snel komen. Bij veel groentesoorten is het belangrijk om goed te bemesten, en daar hoort een goede moestuin mest bij. Wij vergelijken in dit overzicht de beste soorten voeding op basis van het NPK gehalte.

Hoe bepaal je welke moestuin mest en voeding goed is?

Wanneer het om voedingsstoffen gaat bij groenteplanten, is het NPK gehalte het belangrijkste om rekening mee te houden. Dat geldt overigens ook voor overige planten. NPK staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Stikstof bevordert de groei van stengels en bladeren en zorgt voor de mooie groene kleur. Fosfor zorgt voor sterke wortels, goede en gezonde groei en bevordert de energievoorziening van een klant. Kalium bevordert de stevigheid van de plant maar verbeterd ook de vorming van vruchten en transport van voeding en water door de plant.

Wij kiezen voor een vergelijking van natuurlijke meststoffen en samengestelde voeding. Naar ons idee zijn natuurlijke producten het beste en veiligste om te gebruiken in je groentetuin. Op basis van de hoeveelheden NPK hebben wij de diverse soorten moestuin mest op volgorde geplaatst. Hoe hoger de voedingswaarden, hoe beter de meststof is.

Wanneer hebben groenteplanten voeding nodig?

Een goed herkenningspunt om te bepalen of groenteplanten voeding nodig hebben, is wanneer je het blad lichter van kleur ziet worden. Eigenlijk ben je dan zelfs al net te laat, het liefst geef je extra voeding al voordat het blad lichter van kleur wordt. Vooral bij courgette, komkommer, paprika, tomaat en aubergine valt dit goed op. Nadat je voeding hebt gegeven kost het nog geen week tijd om de bladeren alweer donkerder van kleur te zien worden. Wanneer je groente in pot kweekt, houdt er dan rekening mee dat je beter met meer regelmaat kleinere hoeveelheden meststoffen kunt toevoegen, het liefst zelfs wekelijks of om de week een kleine dosering.

De 10 beste soorten moestuin mest op volgorde

Ons overzicht bestaat uit de beste soorten natuurlijke moestuin meststoffen. Het gaat om organische producten die je zonder problemen kunt gebruiken in jouw moestuin. Dit is ons overzicht met beste soorten moestuin voeding op volgorde van NPK.

  1. DCM meststof groenten & fruit (NPK 6-3-12)
  2. Viano Moestuinbox & serre mest 4 kg (NPK 6-5-10)
  3. Pokon Bio Moestuin Voeding (NPK 5-5-10)
  4. Culterra Groen Tuinmest (NPK 10-4-6)
  5. Solabiol Meststof Universeel (NPK 7-4-7)
  6. Ecostyle Moestuin-AZ Meststof (NPK 5-3-6)
  7. DCM meststof universeel (NPK 6-3-5)
  8. Ecostyle Tuinmeststof universeel (NPK 6-3-5)
  9. Ecostyle Moestuinmest (NPK 4-2-8)
  10. Pokon gedroogde mestkorrel 20 kg (NPK 3-2-5)

1. DCM meststof groenten & fruit (NPK 6-3-12)

DCM meststof groenten & fruit
DCM meststof groenten & fruit

De DCM meststof groenten & fruit is wat ons betreft de best organische meststof om te gebruiken in jouw moestuin. Dit is een 100% organische meststof die ontzettend veel kalium bevat, en daarmee het zeer goed zal werken voor tomatenplanten. In vergelijking met andere organische meststoffen, is de NPK waarde zeer hoog. Dat wil eigenlijk zeggen dat je in verhouding van deze meststof minder nodig hebt om evenveel stikstof, fosfor en kalium toe te voegen.

Fijn aan deze korrel is dat het een minigran korrel is, dit is een zeer fijne korrel die ieder homogeen zijn samengesteld. Dat wil zeggen dat iedere korrel exact dezelfde samenstelling heeft. En nog fijner aan die kleine korreltjes is dat ze snel en gemakkelijk oplossen wanneer ze in contact komen met vochtige grond.

Samenstelling van deze groentemest
Stikstof: 6%
Fosfor: 3%
Kalium: 12% (hoog kalium gehalte is zeer goed voor tomaten).

DCM meststof groenten & fruit is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Viano Moestuinbox & serres mest (NPK 6-5-10)

Viano moestuinbox & serres mest
Viano moestuinbox & serres mest

Deze organische meststof zal zorgen voor mooi groen blad en goede, gestaagde groei bij groenteplanten. Een hoog NPK gehalte en in verhouding een flinke dosis meer fosfor in vergelijking met onze nummer 1. Fosfor is vooral nodig tijdens de groeifase van planten, voordat bijvoorbeeld een tomatenplant of paprika vruchten draagt.

Dit betreft een fijne korrel die vrij gemakkelijk oplost tussen de aarde. Na enkele keren bewateren is al duidelijk dat de korrels zichzelf goed oplossen. Eventueel kun je de korrels met je handen in de aarde inbrengen tussen de planten om het oplossen nog sneller te laten verlopen. Een zeer goede, complete organische meststof voor de moestuin.

Samenstelling van deze groentemest
Stikstof: 6%
Fosfor: 5%
Kalium: 10%

Viano Moestuinbox & serres mest is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Pokon Bio Moestuin Voeding (NPK 5-5-10)

Pokon Bio Moestuin Voeding
Pokon Bio Moestuin Voeding

Pokon Bio Moestuin Voeding is voor mij als algemene moestuin voeding eigenlijk de favoriet. Het NPK gehalte is hoog, en vrij evenredig gedeeld met een flinke uitschieter voor kalium. Kalium is vooral goed voor de vorming van vruchten, bij tomaten maar ook groente planten zoals de paprika en courgette. Ik gebruik de korrel rijkelijk het gehele jaar door, voor courgette, paprika, komkommer, tomaten, enzovoorts.

Pokon Bio Moestuin Voeding is een hele fijne lichtbruin gekleurde organische meststof die goed zichtbaar is wanneer je deze uitstrooit. Dat is alleen maar makkelijk om te zien waar je al gestrooid hebt. De meststof lost gemakkelijk en snel op en kan goed gedoseerd worden.

Samenstelling van deze groentemest
Stikstof: 5%
Fosfor: 5%
Kalium: 10%

Pokon Bio Moestuin Voeding is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Culterra Groen Tuinmest (NPK 10-4-6)

Culterra Groen Tuinmest
Culterra Groen Tuinmest

Culterra is een zeer complete organische meststof die gemaakt wordt van onder andere bloedmeel, beendermeel, haarmeel en hoornmeel. Dit zijn stoffen die zeer langzaam vrijkomen en daardoor een lange werkingsduur hebben. Het voordeel hiervan is dat je consistent kleine hoeveelheden voeding afgeeft.

Wat betreft NPK gehalte behoort Culterra Groen tot de betere soorten voeding voor planten en groenten planten. Al moet er wel bij gezegd worden dat het stikstofgehalte in vergelijking met het kaliumgehalte zeer hoog is. Eigenlijk zien we dat liever omgedraaid voor een goede moestuin mest. Doordat we op basis van NPK gehalte sorteren, staat deze meststof vrij hoog in onze lijst met beste soorten moestuin voeding.

Samenstelling van deze groentemest
Stikstof: 10%
Fosfor: 4%
Kalium: 6%

Culterra Groen Tuinmest is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Solabiol Meststof Universeel (NPK 7-4-7)

Solabiol Meststof Universeel
Solabiol Meststof Universeel

De universele meststof van Solabiol is rijk gevuld met een hoog gehalte stikstof en kalium. Dat zal zorgen voor een groei van sterke stengels en veel blad, samen met bevordering van vruchtengroei door het aanwezige kalium. Deze organische meststof is goed gebalanceerd en zullen langdurig voeding afgeven aan groenten planten.

Deze meststof voor de moestuin is vrij fijn, waardoor het ook snel op zal lossen wanneer in de toplaag van de grond aangebracht tussen de groenten planten. Met een verpakking van 10 kilo kan ongeveer 200 vierkante meter worden bemest.

Samenstelling van deze groentemest
Stikstof: 7%
Fosfor: 4%
Kalium: 7%

Solabiol Meststof Universeel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Ecostyle Moestuin-AZ meststof (NPK 5-3-6)

Ecostyle Moestuin-AZ meststof
Ecostyle Moestuin-AZ meststof

Ecostyle Moestuin-AZ is zoals de naam al doet vermoeden voor alle groenten planten en kruiden planten van A tot Z. Het is een complete mix van bacteriën, schimmels en protozoa wat zorgt voor gezond bodemleven en een hogere opbrengst tijdens het oogsten. Een volledige moestuin meststof in korrelvorm die gemakkelijk zal oplossen.

Wat jammer is, is dat Ecostyle Moestuin-AZ meststof alleen verkrijgbaar is in kleinere verpakkingen. Waardoor het prima is om te gebruiken voor de kleine moestuin of een moestuin in potten, maar dat het voor de grotere moestuin een prijzige optie is.

Samenstelling van deze groentemest
Stikstof: 5%
Fosfor: 3%
Kalium: 6%

Ecostyle Moestuin-AZ meststof is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. DCM meststof universeel (NPK 6-3-5)

DCM meststof universeel
DCM meststof universeel

Een universele moestuin meststof die gebalanceerd is in NPK gehalte, is deze DCM universele meststof. Het gaat om een 100% organische meststof die geleidelijk afgeeft en daardoor een langdurige werking heeft.

DCM meststof universeel heeft een zeer fijne minigran korrelvorm. Dat zorgt ervoor dat iedere korrel precies dezelfde samenstelling heeft. De fijne korrels zijn zeer gemakkelijk op te lossen wanneer ze in contact komen met grond en water. Een goede, zeer complete, meststof die terecht in onze lijst met beste soorten moestuin mest thuis hoort.

Samenstelling van deze groentemest
Stikstof: 6%
Fosfor: 3%
Kalium: 5%

DCM meststof universeel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. Ecostyle Tuinmeststof universeel (NPK 6-3-5)

Ecostyle tuinmeststof universeel
Ecostyle tuinmeststof universeel

De Ecostyle Tuinmeststof universeel heeft hetzelfde NPK gehalte als DCM meststof universeel. Beide hebben een NPk van 6-3-5. De reden dat wij de meststof van DCM één plekje hoger hebben geplaatst, is doordat deze een fijnere korrelvorm heeft die in onze ogen gemakkelijker oplost. Waardoor de voeding sneller voor groenteplanten beschikbaar komt.

Wanneer het echter gaat om puur de meststoffen zelf, zijn ze wat betreft NPK 100% gelijk aan elkaar. Deze meststof bestaat voor het grootste gedeelte uit compost, waardoor het ook een 100% organische moestuin mest is.

Samenstelling van deze moestuin voeding
Stikstof: 6%
Fosfor: 3%
Kalium: 5%

Ecostyle Tuinmeststof universeel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

9. Ecostyle Moestuinmest (NPK 4-2-8)

Ecostyle Moestuinmest
Ecostyle Moestuinmest

Deze Ecostyle moestuinmest heeft een vrij hoog kalium gehalte, wat extra goed is voor vruchtgewassen zoals tomaten en paprika. Een gebalanceerde organische mestkorrel die zal zorgen voor een rijke oogst en veel vruchtaanzet.

Ecostyle Moestuinmest is een makkelijk oplosbare korrel, die wanneer in contact met grond en water snel zal oplossen. Daardoor komt de mest ook snel bij de wortels van de groenteplanten uit, waardoor het snel opgenomen kan worden door de planten.

Samenstelling van deze groentemest
Stikstof: 4%
Fosfor: 2%
Kalium: 8%

Ecostyle Moestuinmest is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Pokon gedroogde mestkorrel (NPK 3-2-5)

Pokon Gedroogde Mestkorrel
Pokon Gedroogde Mestkorrel

De naam Pokon gedroogde mestkorrel doet al het een en ander vermoeden. Dit is een 100% organische meststof op basis van, hoe kan het ook anders, koemest. Dit is een lichte vorm van bemesten in de moestuin, doordat het NPK gehalte niet hoog is. Toch is koemest één van de betere soorten bemesting wanneer je het ons vraagt.

Pokon gedroogde mestkorrels zijn net wat groter van formaat, waardoor je ze het beste even kunt inharken of met je handen rondom de groenteplanten kunt inwerken in de grond. Wanneer je de grond vervolgens nat spoelt, zijn de korrels in een mum van tijd opgelost. Voor zware vruchtdragende planten kun je naar ons idee beter een wat rijkelijkere meststof gebruiken met een hoger NPK gehalte. Al werkt dit natuurlijk ook, al moet je wel meer meststof doseren.

Samenstelling van deze groentemest
Stikstof: 3%
Fosfor: 2%
Kalium: 5%

Pokon gedroogde mestkorrel Is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Niet iedere plant heeft dezelfde voedingsbehoefte

Afhankelijk van de soort groenteplant, heeft de een of de ander meer of minder van deze stoffen nodig. Een tomatenplant bijvoorbeeld vraagt om veel kalium. Dat is ook te begrijpen wanneer je nadenkt dat iedere tomaat gevuld moet worden met water en de plant die flinke trossen met tomaten moet kunnen dragen.

Geef een reactie