Aardbeien in pot kweken: tijd om te oogsten

Je bekijkt nu Aardbeien in pot kweken: tijd om te oogsten
Aardbeien oogsten

Mocht je twijfelen of aardbeien kweken in pot niet goed zou werken en de oogst beperkt zou zijn, heb je in dit blog ongetwijfeld meer dan genoeg bewijsmateriaal dat aardbeien kweken in pot heel goed mogelijk is! Sterker nog, de meeste professionele kweek van aardbeien gebeurt gewoon in pot, of in bato bakken.

Het voorjaar kwam langzaam op gang, maar toch hebben de aardbeien planten het voortreffelijk goed gedaan, misschien juist wel doordat de groei wat trager is gegaan, hebben we nu zoveel aardbeien gelijktijdig en vooral ook grote aardbeien!

Heel juni met ontzettend veel aardbeien!

Afgelopen zaterdag konden we voor het eerste aardbeien plukken van onze eigen gestekte aardbeiplanten van afgelopen seizoen. Gewoon de uitlopers door laten groeien en vervolgens verpotten in ruimere bakken. De potten waar deze aardbeien in staan zijn ongeveer 8 tot 10 liter groot, in iedere pot staan z’n 3 of 4 aardbeiplanten. En kijk eens wat voor joekels van planten het geworden zijn.

Vandaag was het mogelijk om ruim 600 gram aan aardbeien te oogsten, en dat terwijl er gisteren en eergisteren ook gewoon geplukt is. En zoveel planten staan er helemaal niet. 8 potten en één moestuinbak vol met aardbeiplanten is meer dan genoeg om heerlijk van te kunnen eten.

Aardbeien oogsten
Aardbeien oogsten

Het geheim voor een rijke oogst van aardbeien

Ik heb zelf maar één geheim daarvoor, althans een echt geheim is het niet, maar in mijn ogen wel iets wat veel moestuiniers niet altijd even goed doen. En dat is het toevoegen van extra voeding. Voeding aan aardbeienplanten geven gaat je zoveel extra opbrengst opleveren, het lijkt dan op het eerste gezicht duur. Maar wat is er leuker dan een hele rijke oogst met grote aardbeien? En kijk eens wat een bakje aardbeien in de winkel kost! Met een paar potten heb je aan één pakje voeding meer dan genoeg om wel twee of drie jaar vooruit te kunnen. Je hoeft namelijk maar af en toe wat bij te geven. Zelf doe ik dat al vanaf het moment dat de planten beginnen te groeien. Af en toe met mijn handen een klein handje per pot en vervolgens bovenop water geven waardoor de voeding mooi door de grond kan zakken.

Wat voor voeding gebruik ik voor aardbeien?

Het liefste gebruik ik organische mest, dat heb je van verschillende merken. Goede voeding gebalanceerd voor kleinfruit zoals aardbeien zijn de volgende drie soorten. Als alternatief zou je ook nog gebruik kunnen maken van een algemene organische mestkorrel.

Vergeet je aardbeien niet af te dekken met een net

Want voor je het weet heb je merels of andere vogels die het lekkers ontdekt hebben. Gebruik een staande stelling die ervoor zorgt dat het net van de aardbeien af ligt. Want hangen de mooie rode aardbeien tegen het net aan, zelfs dan zullen merels gewoon door het net heen prikken en er met het lekkers van door gaan. Logisch ook, want hoe lekker zijn die aardbeien!

Goede bescherm netten zijn deze tuin- of vogelnetten in het groen. Vallen overigens ook niet zo erg op wanneer je de netten spant over de aardbeiplanten heen. De aardbeien blijven meer dan genoeg licht krijgen en groeien goed door.

Meer lezen over het kweken van aardbeien in pot?

Lees dan verder in dit blog waarin we uitleg geven hoe je het beste aardbeien kunt kweken in pot en welke rassen je daarvoor het beste kunt gebruiken.

Geef een reactie