Fruit in pot kweken: welk fruit kun je goed in een pot kweken?

Je bekijkt nu Fruit in pot kweken: welk fruit kun je goed in een pot kweken?
Fruit in pot kweken

Wat is er leuker en lekkerder dan fruit uit je eigen tuin eten? Maar kan dat eigenlijk wel wanneer je minder ruimte tot je beschikking hebt? Misschien heb je alleen een balkon of een kleine tuin en is er geen ruimte voor een moestuin. Dat hoeft allemaal geen probleem te zijn. In een pot kun je namelijk heel goed fruit kweken! Er is dan één ding belangrijk, je moet wel weten welke soorten fruit goed in een pot te kweken zijn. Wanneer je de juiste soorten in een pot plant van de juiste maat, dan lukt het iedereen om op een kleine ruimte toch fruit te kweken.

In dit artikel delen we met je welke soorten fruit het goed doen in pot, welke rassen, wat voor potmaat je dan nodig hebt of wellicht waarin je nog meer die soort fruit goed kunt kweken.

Wat voor soort pot heb je nodig om fruit te kweken?

Dat hangt een klein beetje af van het soort fruit wat jij wilt gaan kweken. Kleinfruit zoals aardbeien kunnen al in een kleine pot. In dit artikel omschrijven we per fruitsoort wat voor potmaat je het beste kunt aanhouden en hoeveel van die soort fruitplanten je erin kunt planten. Over het algemeen geldt wel hoe groter de pot is, hoe gemakkelijker het zal zijn om er succesvol fruit in te kweken. Een grote pot biedt bijvoorbeeld meer ruimte voor een gezond wortelgestel en zal bij warme dagen ook veel minder snel uitdrogen. Kortom, lees onderstaand per soort fruit snel verder over welke maat pot je het beste kunt hanteren.

Welke soorten fruit kun je in een pot kweken?

Er zijn heel veel verschillende soorten fruit. Niet allemaal even geschikt om in een pot, bak of compacte moestuinbak te kweken. Maar veel soorten kleinfruit kunnen dat gelukkig wel. Deze lijst met soorten fruit kun je prima in een pot of kleine bak kweken.

  1. Aardbei
  2. Blauwe bessen
  3. Bramen
  4. Frambozen
  5. Vijg
  6. Zwarte bes
  7. Limoenboom
  8. Citroenboom
  9. Japanse wijnbes
  10. Perzik boom

1. Aardbeien kweken in pot

Aardbeien
Aardbeien

Aardbeien in pot kweken is waarschijnlijk één van de meest geschikte soorten. Wist je dat er zelfs professionele kwekers zijn die aardbeien in pot kweken? Vaak gebeurt de professionele kweek in bato bakken, speciale bakken die op hoogte gehangen worden en gevuld worden met 4 tot 6 aardbeienplanten per bak. Aardbeien maken namelijk geen gigantisch groot wortelgestel aan, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de kweek in potten. Zelf kweek ik aardbeien in potten en in twee moestuinbakken.

Eén aardbeiplant kan prima in een pot van 4 à 5 liter. Maar houdt er wel rekening mee dat je dan niet echt kunt genieten van aardbeien, het zal niet meer dat z’n 100 tot 400 gram in één seizoen aan aardbeien opleveren. Daarom kies ik er zelf voor om potten te hanteren van minimaal 10 liter. Daar plant ik dan 3 aardbeiplanten in. Dan heb je toch zeker 500 gram tot wel een kilo aardbeien. Als je dan een paar potten plaats, kun je dus al redelijk wat oogsten en heerlijk smullen van een handjevol aardbeien per dag in het seizoen.

Aardbeiplanten kun je hier bestellen bij bol.com.

2. Blauwe bessen in pot kweken

Blauwe bessen
Blauwe bessen

Een blauwe bessenstruik zal prima kunnen groeien in een pot. En dat vertel ik je uit eigen ervaring. Sinds twee jaar hebben we hier in de tuin een blauwe bes staan, in een grote pot van ongeveer 25 liter. En die geeft een prima oogst, natuurlijk niet gigantisch maar daar gingen we ook niet van uit met slechts één blauwe bessenstruik. Maar de smaak is erg goed, naar mijn idee veel lekkerder als uit de supermarkt. En stiekem zijn die kleine trosjes toch nog best wat om tussendoor te snacken.

Blauwe bessen kun je het beste in halfschaduw plaatsen in een wat grotere pot. Ik raad niet aan om een pot te gebruiken die kleiner is dan 15 liter. Een blauwe bessenstruik kan namelijk nog best wel hoog worden, afhankelijk van de soort. Een grotere pot geeft meer ruimte voor het wortelgestel en de pot is zwaarder waardoor deze veel minder snel zal omwaaien bij wat meer wind.

Blauwe bessenstruiken zijn verkrijgbaar bij bol.com.

3. Bramen in pot

Bramen en framboos mix
Bramen en framboos mix

Er is één nadeel aan het kweken van bramen in pot, maar verder hebben bramen alleen maar grote voordelen. Bramen groeien namelijk ontzettend makkelijk en het zal eigenlijk niet lukken om een mislukte oogst te krijgen. Of je moet het wel heel bont maken en de bramenstruik geen water geven gedurende de zomer in jouw pot. Ook in pot groeit een bramenstruik snel, zo snel zelfs dat je moet oppassen dat de plant niet gaat woekeren. Je moet tijdig stengels snoeien om te voorkomen dat een braam heel de tuin doorgroeit. Natuurlijk geen meters groei per week, maar je moet wel op tijd de takken weghalen.

Net als blauwe bessen geldt ook voor bramen dat je het liefst een grotere pot pakt van minimaal 15 liter, liever nog groter in de richting van 25 liter of meer. Bramen struiken groeien snel en je dient wel een rek te gebruiken ter ondersteuning van de bramenstruik.

Bramenstruiken zijn verkrijgbaar bij bol.com.

4. Frambozen in pot kweken

Bramen en framboos mix
Bramen en framboos mix

Frambozen zijn ontzettend lekkere vruchten die niet alleen leuk zijn om te kweken in pot maar ook erg lekker. Je kunt een pot aanhouden van 15 liter en liever nog wat groter vanaf 25 liter of meer. Frambozenstruiken kunnen snel groeien, ook in pot. De beste plaats in de tuin is minimaal halfschaduw en liever nog in de (bijna) volle zon.

In deze set bindt je twee verschillende frambozenstruiken terug in verschillende kleuren en smaken. Dat gaat om een gele framboos en een rode framboos. Frambozen kun je oogsten vanaf augustus totdat de eerste nachtvorst haar intrede doet later in het jaar.

Frambozenstruiken zijn verkrijgbaar bij bol.com.

5. Vijg in pot kweken

Vijg
Vijg

Vijgen zijn grote vruchten, je verwacht daardoor misschien dat het kweken in pot niet zal lukken. Maar schijn bedriegt kun je ook vijg goed in pot kweken. Je hebt dan wel een wat grotere pot of plantenbak nodig. Wanneer een vijg vanaf kleins af aan al in een pot wordt opgekweekt, dan groeit een vijgenboom naar de maat van de pot. Hij zal zich aanpassen aan de beperkte ruimte en toch zal de vijgenboom gewoon vruchten aanmaken. Plaats je een vijg niet in pot, dan is het een zeer krachtige groeier.

In de winter is het verstandig om een vijg op een beschutte plaats te laten overwinteren. Het liefst in de schuur, een kas of in ieder geval extra goed beschermd tegen de kou met bijvoorbeeld noppenfolie.

Een vijgenboom in pot kun je bestellen bij bol.com.

6. Zwarte bes in pot

Ook zwarte bessen doen het net als blauwe bessen erg goed in een pot. De planten van zwarte bessen worden over het algemeen wel een stuk groter, maar toch kun je ze prima kweken in potten van minimaal 25 liter inhoud. Plant één bessenstruik per pot, het wortelgestel heeft die ruimte nodig om goed te ontwikkelen.

Blauwe bessen
Blauwe bessen

Bessenstruiken zijn verkrijgbaar bij bol.com.

7. Limoenboom in pot

Limoenboom
Limoenboom

Je eigen limoenen kweken in pot? Dat kan gewoon wanneer je een goede maat pot aanhoudt. Er is een algemene vuistregel die aangeeft dat je voor ieder deel van de takken en bladeren één vierde deel moet aanhouden voor de wortels. Daarmee kun je de juiste maat pot voor een limoenboom uitrekenen.

Stel jouw limoenboom is ongeveer 1 meter hoog en 1 meter breed, dan moet je minimaal een pot aanhouden van zeker 25 bij 25 cm. Zelf ga ik liever wat ruimer zitten gezien de limoenboom zich nog verder wil ontwikkelen.

Potformaat limoenboom is verkrijgbaar bij bol.com.

8. Citroenboom in pot kweken

Citroenboom
Citroenboom

Net als limoen is het ook goed mogelijk om citroen te kweken in een pot. Je hebt dan wel een goed ras nodig wat niet al te groot wordt. Citroen zijn subtropische bomen die het gehele jaar groen blijven. Ze kunnen zelfs meermaals per jaar bloeien. De vruchten worden maximaal z’n 9 à 10 cm groot.

Een citroenboom moet wel in een ruime pot staan. Je kunt dezelfde maat pot aanhouden als voor de limoenboom hierboven toegelicht. Belangrijk is om een citroen gedurende de winter goed te beschermen tegen de kou, daar kunnen ze slecht tegen. Het liefste binnen, in de schuur of in een kas laten overwinteren. Lukt dat niet, dan bij vorst de limoenboom goed inpakken om te voorkomen dat deze kan bevriezen.

Potformaat citroenboom is verkrijgbaar bij bol.com.

9. Japanse wijnbes in pot kweken

Japanse wijnbes
Japanse wijnbes

De Japanse Wijnbes is familie van de framboos en de braam, deze soort fruit zie je regelmatig in ons Nederlandse klimaat in tuinen staan. Het is een ras dat zeer productief is en makkelijk groeit en verder weinig problemen zal opleveren met ziektes.

Japanse wijnbes kan in een ruime pot van minimaal 25 liter worden gehouden. De plant moet minimaal in halfschaduw staan en liever nog in de volle zon. De bloei begint vanaf mei en eindigt in juni. Oogsten is afhankelijk van het seizoen, maar meestal begint dit al in juli en loopt dat door in de maand augustus.

Japanse wijnbes in pot is verkrijbgaar bij bol.com.

10. Perzik boom in pot

Perzik boom in pot
Perzik boom in pot

Wanneer een perzik boom in een pot is opgekweekt blijven ze geschikt om in een pot verder te laten groeien. Ze passen zich met de groei en het wortelgestel aan de pot aan. Zo kun je zelfs op een balkon in een ruime pot perziken kweken. Het liefste plaats je een perzik boom in een zo groot mogelijke pot als je kwijt kunt. Ik raad aan om niet kleiner te gaan dan een pot van 35 cm. Eventueel kun je wanneer de perzik blijft groeien de pot later nog eens vervangen voor een grotere

Een perzik boom zal al in bloem komen vanaf medio februari tot maart, maar kan slecht tegen de kou. Het is belangrijk dat de boom gedurende die periode goed beschermd wordt tegen vorst. Bij vrieskou in de nachten of overdag is het verstandig om de perzik boom tijdelijk binnen, in de schuur of in de kas te houden.

Perzik in pot is verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie