Aardbeien kweken in pot: goede rassen voor een succesvolle aardbeikweek

Je bekijkt nu Aardbeien kweken in pot: goede rassen voor een succesvolle aardbeikweek
Aardbeien in pot kweken

Wist je dat het heel goed mogelijk is om op een kleine ruimte aardbeien in potten te kweken? Er zijn verschillende manieren om aardbeien goed te kunnen kweken in potten of bakken. Zelf doe ik dat al jarenlang in potten met een inhoud van ongeveer 10 liter en in vrij ondiepe moestuinbakken. Ik zal in dit artikel met je delen welke rassen het bij mij goed doen in potten en waar je rekening mee moet houden voor een succesvolle aardbeien kweek in pot.

Kweken in potten heeft eigenlijk best veel voordelen plus je bent flexibeler. Zelf heb ik daardoor alleen nog maar uitsluitend aardbeien in potten en de moestuinbak staan. In mijn ogen heeft het alleen maar voordelen, zoals de grond die in het voorjaar sneller opwarmt maar ook dat de aardbeien mooi langs de emmers naar onderen kunnen hangen zonder dat ze de grond raken, wat wel het geval is wanneer je aardbeien in de volle grond plant.

Aardbeien in bloei
Aardbeien in bloei

Twee rassen aardbeien: doordragende aardbeien en eenmalige dragers

Er zijn twee rassen aardbeiplanten te onderscheiden. De eenmaal dragende rassen en doordragende aardbeien. Beide overigens even lekker, maar er zijn wel grote verschillende in de periode waarin ze aardbeien geven en voor hoelang ze dat doen.

Eenmalig dragende aardbeienplanten

Korona aardbeienplanten
Korona aardbeienplanten

Eenmalige aardbeien zullen alleen in het voorjaar aardbeien geven. Vaak zijn die aardbeien wel wat groter. Maar na die flinke oogst die je in éen keer hebt houdt het op.

Goede en bekende rassen zijn de volgende:

  • Dahli: oogsten in mei tot en met juni
  • Korona: oogsten in mei tot en met juni
  • Senga: oogsten in juni
  • Elsanta: oogsten in mei tot en met juni
  • Sonata: oogsten in juni

Doordrangde aardbeiplanten

Doordragende aardbeien geven voor een langere periode aardbeien. Vaak kun je de eerste vruchten vanaf juni plukken en dat gaat door tot het einde van september, afhankelijk hoe mooi het seizoen is. Bij doordragende aardbeienplanten zijn de aardbeien doorgaans wel net wat kleiner.

Sonata aardbeienplanten
Sonata aardbeienplanten

Goede doordrangede aardbeiplant rassen zijn de volgende:

  • Ostara: juni tot en met september oogsten
  • Furore: juni tot en met september oogsten
  • Mara des Bois: juni tot en met september oogsten
  • Amandine: juni tot en met september oogsten
  • Reine des Vallees: juni tot en met september oogsten

Aparte aardbeien rassen:

Liever wat unieke soorten aardbeien die je niet overal ziet? Bekijk dan deze drie aparte en bijzondere rassen eens:

Hoe groot moet de pot zijn voor aardbeien?

Het maakt niet uit of je potten, emmers of bakken gebruikt, maar wat wel belangrijk is, is dat de aardbeien voldoende ruimte hebben om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Is de pot te klein, dan kan het wort gestel niet goed groeien en is de kans groot dat de aardbeien eerder ziektes ontwikkelen.

Je kunt bijvoorbeeld groet bouwemmers gebruiken met een inhoud van 10 of 12 liter waar je vervolgens gaten in boord aan de onderzijde. Ruim voldoende gaten, niet zomaar 3 of 4, want een goede afwatering in de potten of bakken is belangrijk voor gezonde aardbeienplanten. Aardbeien houden namelijk helemaal niet zo van natte grond.

In een pot of emmer van 10 of 12 liter kun je prima 3 aardbeienplanten zetten. Dit is in ieder geval wat ik zelf gedaan heb en nog altijd toepas. Dat betekent aardig volle potten, ik zet de aardbeien ook vrij dicht tegen de rand, zodat de aardbeien mooi over de randen kunnen gaan hangen.

Bato bakken voor aardbeien

Bato bakken voor aardbeien
Bato bakken voor aardbeien

Er zijn ook speciale bato bakken in de handel verkrijgbaar die speciaal bedoelt zijn voor de kweek van aardbeien. Bato bakken worden veelvuldig toegepast in de professionele kweek bij tuinders in kassen. Die bakken hebben eigenlijk de perfecte maat voor aardbeienplanten. En ze hebben nog een voordeel, dat de randen mooi afgerond en bol gemaakt zijn zodat de trossen met aardbeien die erover hangen niet kunnen knikken.

De standaard maat voor bato bakken is 38 cm lang, 20 cm breed en 15 cm hoog. Dat komt neer op een inhoud van zo ongeveer 10 á 11 liter waar bij de professionele kweek maar liefst 6 aardbeienplanten in gezet worden. De bakken kunnen mooi in een rek gehangen worden, waardoor je de ruimte optimaal benut en de aardbeien mooi zullen bungelen naast de bato bakken.

Bato bakken zijn verkrijgbaar bij bol.com.

Wat zijn de voordelen van aardbeien kweken in pot?

Ik gaf eerder al aan dat het kweken van aardbeien in pot eigenlijk alleen maar voordelen met zich meebrengt. Ik vind het zelfs lastig om aan te geven wat voor nadelen het überhaupt met zich mee brengt. De belangrijkste voordelen voor het kweken van aardbeien in een bak of pot zijn als volgt:

De aardbeien liggen niet op de grond en rotten daardoor minder snel

Wanneer je in potten kweekt zorg je ervoor dat de aardbeien nooit op de grond komen te liggen. De aardbeien zelf blijven daardoor beter droog, blijven schoon en de kans dat ze gaan rotten en schimmelen door nattigheid is vele malen kleiner.

De grond warmt sneller op

De grond van bakken en potten warmt veel sneller op dan vaste grond. Hierdoor heb je voorjaar in het voorjaar profijt dat de aardbeienplant het beter doen en makkelijker groeien. En dat betekent weer eerder aardbeien plukken en oogsten.

Je kunt constructies maken voor je aardbeien

Door het opbouwen van een rek of een bankje waar de potten of bakken met aardbeien op komen te staan zorgt ervoor dat ze gedurende de dag meer zonlicht vangen en daarnaast is het alleen maar handig met het plukken en verzorgen van de aardbeienplanten.

Je bent flexibel waar de potten staan

In de winter kun je de potten gemakkelijk even naar binnen halen mocht het echt koud worden. Of je plaatst ze in de winterperiode bijvoorbeeld in de kas, het grote voordeel is dat ze dan ook in het voorjaar direct een mooie start maken. Je kunt ze daarna wat later weer naar buiten verhuizen.

Hoe vaak moet je aardbeien in pot water geven?

In pot moet je aardbeienplanten net wat vaker water geven. Simpelweg doordat de grond sneller opwarmt en daardoor ook eerder uitdroogt. Bij warme dagen geef ik de aardbeien dagelijks een flinke plons water. Hoeveel dat precies is, durf ik niet te zeggen. Maar per 3 à 4 bakken met aardbeien geef ik zeker een gieter vol. Op andere dagen valt het best wel mee. In het voorjaar is eens per week water geven normaal gesproken voldoende, hooguit moet je wat extra water geven wanneer de temperaturen in het voorjaar al hoog zijn.

Hoe lang blijven aardbeienplanten aardbeien geven?

Er wordt vaak aangegeven dat aardbeienplanten het in hun 2e en 3e jaar het beste doen. Na het 3e jaar moet je de aardbeienplanten eigenlijk weer vervangen voor nieuwe aardbeienplanten, die dan in het eigenlijke 4e jaar weer voor verse aardbeien zorgen. In het 2e en 3e jaar geven ze namelijk gewoon de meeste opbrengst. In het eerste jaar is dit vaak nog maar wat matig, doordat de planten ook wat kleiner zijn. Je kunt heel eenvoudig zorgen voor je eigen nieuwe aardbeienplanten door de uitlopers op te kweken tot aardbeienplanten.

Aardbeiplanten vermeerderen

Zelf je eigen aardbeienplanten kweken is helemaal niet moeilijk. Aardbeiplanten beginnen gedurende de zomer uitlopers aan te maken waar weer nieuwe plantjes aan groeien. Wanneer je geen nieuwe aardbeienplanten nodig hebt is het belangrijk om die uitlopers steeds zo snel mogelijk weg te knippen. Dat gaat namelijk alleen maar ten koste van de groei van de aardbeien en planten zelf.

Door naast je bakken of potten met aardbeien wat bakken met grond te zetten kun je de uitlopers hierin begeleiden. De uitlopers en de aardbeienplantjes die daaraan groeien gaan vanzelf wortels ontwikkelen en zichzelf vastzetten in de grond. Op die manier heb je binnen anderhalve tot twee maanden tijd al mooie kleine aardbeienplantjes die je los kunt halen van de moederplant. Die kun je dan verder laten opgroeien en uiteindelijk ook in een bak of pot zetten.

Aardbeien bestuiven en bevruchten

Voordat aardbeien kunnen groeien is het belangrijk dat er bevruchting van de bloemen heeft plaatsgevonden. Je kunt dat handmatig doen met bijvoorbeeld een kwastje en van bloem naar bloem overgaan waar je kort met het kwastje over de bloem heen beweegt. Zelf kies ik hier overigens nooit voor. Ik laat het altijd over aan de natuur en wel in de vorm van insecten. Vooral bijen en hommels zullen af en aan vliegen van bloem van bloem en zorgen voor de bevruchting.

Het is vooral belangrijk dat je meerdere aardbeien bij elkaar in de buurt hebt staan. Dat zal alleen maar zorgen voor een betere bevruchting en meer oogst.

De standplaats van aardbeienplanten

De beste standplaats voor aardbeien is natuurlijk in de zon. En dan het liefste op een plek in de tuin waar de zon de gehele dag op staat. Kies altijd voor een plek in de tuin die meer dan een halve dag in de zon staat.

Voeding geven aan aardbeienplanten

ECOstyle aardbeien meststof 800 gram
ECOstyle aardbeien meststof 800 gram

De verzorging van aardbeienplanten kan eigenlijk iedereen. Het enige wat je hoeft te doen is op tijd water geven en uitlopers wegknippen zodat alle groei naar de aardbeien en de plant zelf gaat. Er is één ding wat vaak vergeten wordt en dat is dat aardbeienplanten ook graag extra voeding krijgen. Dat zal direct zorgen voor meer resultaat en een grotere opbrengst.

Aardbeien geef je het liefst een natuurlijke meststof die traag oplost en afgifte geeft aan de aardbeienplanten. Liever niet een meststof die sneller oplost, waardoor alle voeding direct in één keer in de grond trekt. Goede voorbeelden van meststoffen die effectief en traag oplossen zijn de volgende:

Geef een reactie