Beste 5 insectenhuis en insectenhotels | Tips, plaatsing en vulling

Je bekijkt nu Beste 5 insectenhuis en insectenhotels | Tips, plaatsing en vulling
Beste insectenhuis kiezen

Het merendeel van insectenhuisjes die verkocht worden voldoen helemaal niet aan de juiste eigenschappen zodat ze aantrekkelijk zijn om in te nestelen voor insecten. Mocht het voor jou geen rol spelen of er wel of niet insecten in jouw insectenhuis komen, dan maakt het natuurlijk niet uit en gaat het meer om een sierobject. Vind je het wel belangrijk dat je insecten krijgt die nestelen in jouw insectenhuis dan geeft dit artikel inzicht in wat goede insectenhuizen zijn en aan wat voor eigenschappen en criteria een insectenhuis moet voldoen om een goed onderkomen te vormen voor insecten.

De beste insectenhuizen en insectenhotels

Een goed insectenhuis of insectenhotel moet voldoen aan onze benoemde criteria die wij in dit artikel uitgebreid omschrijven. Dat betekent onder andere diepe boorgaten in massief houten blokken, de juiste diameter voor de boorgangen, gaten die slechts aan één kant open zijn en van binnen mooi glad zijn. En natuurlijk dat ze zoveel mogelijk water buitenhouden. Met één van deze 5 insectenhuisjes heb je een hele goede in handen.

Verderop in dit artikel omschrijven wij kort wat de eigenschappen van deze insectenhuisjes is.

Wat is de beste plek voor een insectenhuis of insectenhotel?

Het belangrijkste bij het ophangen van een insectenhotel is dat voor een plek in de tuin kiest die die lekker zonnig en beschut is opgesteld. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat de voorzijde van het insectenhotel zich richt op het zuiden. Insecten houden niet van nattigheid wanneer ze in jouw insectenhotel zitten. De vulling van het insectenhotel wordt daardoor nat.

Hang je insectenhotel op een hoogte van ongeveer 50 tot 150 cm. Liever lager bij de grond dan te hoog, de meeste insecten zitten namelijk graag wat lager bij de grond op een wat meer beschutte plaats.

Wanneer kun je een insectenhotel plaatsen?

Een insectenhotel kun je het gehele jaar rond plaatsen. Het maakt niet uit of je dat in de winter of het voorjaar doet. Houdt er wel rekening mee dat je in de eerste weken geen insecten hoeft te verwachten in het insectenhotel. Meestal gaat daar wel iets meer tijd overheen. Wil je graag in je volgende voorjaar insecten in je hotel? Dan is het wijs om het hotel al ruim voor de winter op te hangen. Je hebt dan meer kans dat er in het voorjaar al leven in het insectenhuisje gaat komen.

Is ieder insectenhuis of insectenhotel geschikt voor insecten?

Wist je dat de het merendeel van de verkochte insectenhotels en insectenhuizen helemaal niet geschikt zijn voor insecten? Dat blijkt onder andere uit dit kleine onderzoek van de vlinderstichting.

Overigens hoeft het niet altijd zo te zijn dat er insecten in een insectenhuis of insectenhotel komen. Zoals eerder aangegeven is de locatie allereerst van belang, plus het is beter wanneer het materiaal in het insectenhuis niet nat wordt. Het hoeft overigens niet altijd aan het insectenhotel te liggen. Niet ieder huisje of hotel is namelijk even geschikt.

Dat kan te maken hebben met het materiaal wat gebruikt is voor het insectenhotel, maar ook met het huisje zelf doordat het huisje niet diep genoeg is of doordat de doorgangen onvoldoende ruimte bieden voor insecten. Ik zal je kort toelichten wat de belangrijkste eigenschappen zijn om op te letten zodat je een grote kans hebt dat er leven in jouw insectenhuisje komt.

Waar let je op voor een goed insectenhuisje?

Het merendeel van de insectenhuisjes die verkocht worden voldoet niet aan de juiste eigenschappen om aantrekkelijk te zijn voor insecten. Ik zal kort schetsen wat de belangrijkste criteria zijn waar je op let bij de aankoop van een insectenhuis waar wél insecten in komen.

1. Diepe boorgaten in een massief houten blok

Het is belangrijk dat er geen gebruik gemaakt wordt van planken. Bij insectenhuisjes zien we vaak dat er gaten in planken gezaagd worden. Het probleem daarvan is dat de planken niet dik genoeg zijn waardoor de gaten te ondiep zijn. Het is belangrijk dat de gaten geboord zijn in aan massief houten blok.

2. De diameter van de boorgangen

De gaten in het massief houten blok dienen geboord te zijn met een diameter tussen de 2 en 9 millimeter. Deze gaten zijn dan vooral geschikt voor het nestelen van bijen. Wat we in veel huisjes zien, is dat de diameters te klein zijn of veel te groot, waardoor het resulteert in leegstaande insectenhuisjes.

3. De gaten zijn slechts aan één kant open

De gaten die geboord zijn, moeten alleen aan de buitenzijde open zijn. Aan de binnenkant van het insectenhuisje moeten de gaten afgedicht zijn. Zijn gaten aan beide zijden open dan zullen er geen bijen in de sleuven nestelen.

4. Gaten in een insectenhuis zijn glad

De gaten van een insectenhuis die geboord zijn in het massief houten blok moeten zo glad mogelijk zijn. Ruw geboorde gaten zal in weinig interesse van bijen resulteren. Het beste kan daardoor gekozen worden voor een harde houtsoort. Hoe harder het hout is, des te mooier en gladder de boorgaten zullen zijn.

5. Een insectenhuis dient waterdicht te zijn

Insecten houden niet van nattigheid, er dient gezorgd te worden dat er geen regenwater bij de droge plekjes voor insecten kan komen. Een goed waterdicht afdak is daardoor belangrijk, het liefste een afdak wat overhangt zodat het nestmateriaal niet nat wordt. Het afdakje is het liefst van een niet vocht doorlatend materiaal zoals kunststof of afgelegd met rubber. Verder is het belangrijk dat het insectenhuisje opgesteld wordt met de voorzijde wijzend naar het zuiden.

Wat zijn de beste insectenhuizen?

Neem je bovenstaande eigenschappen in acht wanneer je een insectenhuis aanschaft, dan ga je zien dat veel insectenhuisjes inderdaad niet voldoen aan de criteria. Toch zijn er gelukkig best een aantal insectenhuisjes en hotels die wel grotendeels voldoen aan de genoemde criteria. Dit zijn wat ons betreft 5 goede keuzes wanneer je een insectenhuis wilt aankopen.

1. Natuurmonumenten Insectenhuis Large

Natuurmonumenten Insectenhuis Large
Natuurmonumenten Insectenhuis Large

Het goede van dit insectenhuis, is net als een aantal andere in onze 5 aangegeven goede keuzes voor insectenhuisjes, is dat ze zijn uitgewerkt in samenwerking met Natuurmonumenten. Dit insectenhuis is een redelijk grote met bijna 50 bij 50 cm en een dikte van 11 cm. Gevuld met bamboe en rond hout waarin gaten geboord zijn.

Het insectenhuis is geschikt voor allerlei soorten insecten. Waaronder bijen, kevers, oorwormen en zelfs hommels. Voor hommels is er in het midden van dit insectenhuis en stukje ingericht met een net wat bredere opening.

Het natuurmonumenten Insectenhuis Large is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Insectenhuis Zeshoek Large van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten Zeshoek Insectenhuis Large
Natuurmonumenten Zeshoek Insectenhuis Large

Dit Zeshoek insectenhuis van Natuurmonumenten is de grootste uitvoering uit deze serie. De afmetingen zijn 34 bij 34 cm met een dikte van 8 cm. Net iets dunner dan de andere insectenhuisjes van Natuurmonumenten. Deze insectenhotels hebben een mooie natuurlijke uitstraling en een gevarieerd materiaal.

Er worden boomstappen gebruikt waarin gaten geboord zijn, en aan de achterzijde gesloten zijn, ideaal voor bijen. Ook worden er holle bamboestokjes gebruikt die mooie kanaaltjes vormen.

Het Insectenhuis Zeshoek Large van Natuurmonumenten verkrijgbaar bij bol.com.

3. Relaxdays insectenhotel XL

Wanneer je voldoende ruimte hebt in je tuin en daarnaast een mooie natuurlijk insectenhuis wilt, dan zijn de insectenhuisjes van Relaxdays helemaal geen slechte keuze. Het zijn flinke huisjes, 49 cm breed en 79 cm hoog en een dikte van 12 cm. In deze huisjes wordt goed gevarieerd materiaal gebruikt.

Relaxdays Insectenhuis XL
Relaxdays Insectenhuis XL

Zo worden er bijvoorbeeld bamboestukjes gebruikt en ook wordt er massief hout gebruikt waarin gaten zijn geboord van ongeveer 8 mm dik. Dat is een prima maat, het liefste zien we dit overigens een klein beetje gevarieerder met verschillende diktes. Dit insectenhotel is een mooie keuze die in de grond bevestigd kan worden doormiddel van de paaltjes die aan het insectenhuis bevestigd kunnen worden.

RelaxDays insectenhotel XL is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Insectenhuis Zeshoek Medium van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten Zeshoek Insectenhuis Medium
Natuurmonumenten Zeshoek Insectenhuis Medium

Dit is de medium variant van de Zeshoek insectenhuis serie van Natuurmonumenten. De kleinste uitvoering hebben wij niet opgenomen op de lijst, gezien de afmetingen wel erg krap worden. Dit huisje heeft nog acceptabele afmetingen van 25 bij 25 cm en een dikte van 8 cm.

Net als in de large variant zijn ook hier boomstammen met gaten aangebracht die voor bijen aantrekkelijk zijn. Verder worden ook hier holle bamboestokken gebruikt die kanaaltjes vormen voor diverse insecten.

Het Insectenhuis Zeshoek Medium van Natuurmonumenten verkrijgbaar bij bol.com.

5. Natuurmonumenten Insectenhuis Small

Natuurmonumenten Insectenhuis Small
Natuurmonumenten Insectenhuis Small

Dit insectenhuis betreft hetzelfde insectenhotel als op plek 1, maar is een kleinere uitvoering. De reden dat dit huisje wat verder naar onderen staat in onze lijst, is doordat dit insectenhuis een stuk kleiner is. Het is ongeveer 28 bij 28 cm en heeft een dikte van 11 cm. Gelukkig is er wel goed materiaal gebruikt en is er ook massief hout aanwezig (stammen) waarin mooie gladde gaten geboord zijn.

Het natuurmonumenten Insectenhuis Small is verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie