Vierkante meter moestuin: tips en beste moestuinbakken

Je bekijkt nu Vierkante meter moestuin: tips en beste moestuinbakken
Vierkante meter moestuin

Wist je dat een vierkante meter moestuin eigenlijk ruim voldoende is om verse eigen gekweekte groenten te verbouwen? Een vierkante meter moestuinbak heeft meer voordelen dan je op het eerste zicht wellicht kunt bedenken. Wist je bijvoorbeeld dat radijsjes er in het voorjaar sneller in groeien dan in de volle grond, puur doordat de aarde in een vierkante meter tuin sneller opwarmt?

Een vierkante meter moestuinbak is niet iets wat puur voor beginners is. Ervaren tuiniers die al jaren groenten verbouwen kunnen er ook enorm van profiteren. In dit artikel laat ik je een aantal voordelen zien van de vierkante meter tuin. Plus ik geef je een aantal tips voor een goede vierkante meter moestuinbak. Al kun je natuurlijk z’n bak ook gemakkelijk zelf maken wanneer je een beetje handig bent.

Wat is een vierkante meter moestuin?

Een vierkante meter moestuin kan eigenlijk van alles zijn. Het kan een stuk moestuin zijn van één bij één strekkende meter. Waardoor je precies uitkomt op één vierkante meter moestuin. Maar vaak wordt er toch net wat anders bedoelt met een vierkante meter moestuin.

En dat is dat er met een vierkante meter moestuin meestal een bak wordt bedoelt die gebruikelijk gemaakt is van hout. Die baak ligt op een stuk tuin wat gebruikt wordt als moestuin, en is opgevuld met goede grond om in te moestuinieren. Soms met bodem, soms zonder bodem.

Wat zijn de voordelen van een moestuin op een vierkante meter?

Waarom zou je eigenlijk een moestuin op een vierkante meter gebruiken die omrand is door hout? Dat heeft best wat voordelen waarop je op het eerste gezicht misschien wel niet aan denkt. Die voordelen ervaar je snel genoeg, zeker wanneer je al eens een moestuin hebt gehad zonder dat in een verhoogde vierkante meter bak te doen.

Haast alle groenten doen het goed wanneer ze op een zonnige locatie staan. Het mooie van een vierkante meter moestuinbak is dat deze verhoogd zijn en daardoor de aarde in het vroege voorjaar veel sneller warm wordt wanneer de zon erop staat.

Daarnaast heb je in een de moestuinbak veel minder snel last van ongedierte zoals slakken, puur doordat de bak wat hoger staat en ongedierte er daardoor minder snel in komt. Je hebt ook minder last van onkruid, want er waaien veel minder zaden in die worden meegegeven met de wind. Plus je hoeft de grond eigenlijk nooit te spitten, het blijft altijd mooie losse grond waar je goed in kunt werken.

In het kort de voordelen van een vierkante meter moestuin:

  • De aarde wordt sneller warm in de zon.
  • Minder last van onkruid.
  • Minder last van ongedierte zoals slakken.
  • Je hoeft de grond niet te spitten, deze blijft lekker los.
  • De aarde of potgrond die je gebruikt gaat meerdere seizoenen mee. Alleen af en toe bijmesten met organische mestkorrels.

Hoe groot moeten de bakken van een vierkante meter moestuin zijn?

Het is natuurlijk afhankelijk van de soorten groente die je wilt verbouwen, hoe groot de vakken voor de groenten moeten zijn. Vanzelfsprekend betekent het dan hoe groter de vakken zijn, hoe meer groenten je er in kunt verbouwen.

Sommige mensen beweren voor standaard maten voor bepaalde groenten. Bijvoorbeeld 9 rode bieten binnen een vak van 30 bij 30 cm. Dat is natuurlijk waar, maar vanzelfsprekend kun je in een stuk van 60 bij 20 cm ook rode bieten verbouwen. In het algemeen geldt wel dat kleinere vakken van slechts 18 of 20 cm wel voor veel groenten aan de krappe kant zijn. Het bevalt bijvoorbeeld niet mee om een normale tomatenplant in een vak van 18 bij 18 cm te stoppen, en daar ook direct groenten weer naast te verbouwen. Of hoe wil je in een vak van slechts 18 bij 18 cm meerdere kroppen sla kweken, dat is gewoonweg te krap.

Onze keuze is daarom om te gaan voor een moestuinbak die minimaal vakken heeft van 25 cm, liever nog 30 of 35 cm. Je kunt dan mooi setjes groenten kweken per vak en bijvoorbeeld 4 kropjes sla of wel 9 rode bieten in één vak. Natuurlijk kun je vakken altijd nog combineren waardoor er meer ruimte ontstaat. Wat dat betreft ben je flexibel. Ook kun je natuurlijk twee groenten in één vak kweken, dat maakt niets uit zolang je maar voor voldoende afstand tussen de groenteplanten zorgt.

Wat zijn goede vierkante meter moestuinbakken?

Een goede vierkante meter moestuin heeft in ieder geval de juiste afmetingen. Logisch, denk je nu, natuurlijk wil je 100 bij 100 cm. Iets groter mag natuurlijk ook, er zijn ook moestuinbakken van 120 bij 120 cm met 4 bij 4 vakken van 30 bij 30 cm per stuk. Zolang de vakken maar groter zijn dan 25 bij 25 cm zit je al snel goed. Verder hebben we het liefst wat duurzamer materiaal. Maar duurzame vierkante meter moestuinbakken zijn wel net wat duurder. Dat zijn vaak de bakken die van Douglashout gemaakt zijn, gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld vurenhout. Wanneer vurenhout geïmpregneerd is, is het nog wel te doen. Maar onbehandeld gaat vaak niet lang mee in weer en wind.

Dit zijn een aantal suggesties voor goede moestuinbakken waar je veel plezier uit kunt halen.

  1. Douglas hout vierkante meter moestuin met versterkte hoeken
  2. Douglas minigarden hoekmodel vierkante meter
  3. Esschert Vierkante meter moestuin

1. Douglas hout vierkante meter moestuin met versterkte hoeken

Deze moestuinbak staat voor ons op nummer 1. Het is een simpel model moestuinbak maar wel vervaardigd uit goed materiaal. Er is Douglas gebruikt als houtsoort waardoor de bak duurzaam is. Het kan zonder te verven jaren en dan ook echt jaren meegaan in de buitenlucht, zomer en winter.

Vierkante meter moestuin van Douglas hout
Vierkante meter moestuin van Douglas hout

Deze bak is 100 bij 100 cm, een diepte van 20 cm en heeft 12 vakken van 25 bij 25 cm. Wat dat betreft net krap aan minimale maat die wij willen hanteren. Maar het fijne is dat de bak degelijk is, goed materiaal is gebruikt en de hoeken aan de buitenzijde extra verstevigd zijn met metaal.

Lengte: 100 cm
Breedte: 100 cm
Hoogte: 20 cm
Vakken: 12 van 25 bij 25 cm

Deze moestuinbak is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Douglas minigarden hoekmodel vierkante meter

Niet helemaal een standaard vierkante meter moestuin, maar wel 100 bij 100 cm. Deze vierkante meter moestuinbak bestaat uit drie lagen die stapelbaar is. Mooi om te gebruiken tegen een muur of schutting aan. Het fijne van deze bak is dat je groenten een beetje over de randen kunnen hangen. Lage groenteplanten kun je in de hogere vakken plaatsen waardoor ze extra goed zonlicht opvangen.

Vierkante meter moestuin met lagen
Vierkante meter moestuin met lagen

Deze moestuinbak is gemaakt van Douglas hout, is daardoor zeer duurzaam en gaat jaren mee in weer en wind. De hoeken zijn extra verstevigd. De vakken zijn 20, 40 en 60 cm hoog.

Lengte: 100 cm
Breedte: 100 cm
Hoogte: drie lagen van 20, 40 en 60 cm hoog
Vakken: per laag één vak

Deze moestuinbak is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Esschert Vierkante meter moestuin

Een recht toe recht aan vierkante meter moestuinbak van 100 bij 100 cm. De vakken in deze moestuinbak zijn groot, er zijn slechts 9 vakken aanwezig waardoor deze lekker groot zijn met ongeveer 30 bij 30 cm.

Deze moestuinbak is wel gemaakt van onbehandeld vurenhout. Dat betekent dat de levensduur wel minder lang is. Daar is de prijs ook naar. Eventueel zou je de bak kunnen verven, maar zelf ben ik dan geen voorstander van doordat je dan giftige stoffen in je moestuingrond krijgt.

Vierkante meter moestuin
Vierkante meter moestuin

De prijs is laag, waardoor deze bak extra mooi geschikt is wanneer je eens wilt proberen wat een moestuinbak met zich meebrengt en of het wel wat voor jou is. Het onbehandelde vurenhout gaat best een paar jaar mee, maar daarna is het gewoon op en aan vervanging toe.

Lengte: 100 cm
Breedte: 100 cm
Hoogte: 20 cm
Vakken: 9 vakken van ongeveer 30 bij 30 cm

Deze moestuinbak is verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie