Beste tomatenkassen voor een geslaagde tomaten kweek (2023)

Je bekijkt nu Beste tomatenkassen voor een geslaagde tomaten kweek (2023)
Beste tomatenkas kiezen

Er zijn verschillende soorten tomatenkassen verkrijgbaar. Van verschillende materialen en diverse prijsklassen. In dit artikel geven we je in een introductie over tomatenkassen en de verschillende varianten die verkrijgbaar zijn. We laten je de beste tomatenkassen in gebruik zien die je ook in een kleine tuin kunt toepassen voor de kweek van tomaten. In dit artikel beperken we ons tot de kleinere tomatenkassen, die vooral geschikt zijn voor hobbytuinders die een klein aantal tomaten willen kweken.

Maar allereerst, waarom zou je eigenlijk gebruik maken van een tomatenkas? Wat voor voordelen heeft dat te bieden en is het eigenlijk wel de moeite waard?

Waarom een tomatenkas gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom het zinvol is om gebruik te maken van een tomatenkas. De meest voor de hand liggende reden is dat een tomatenkas zorgt voor meer warmte. De tomaten staan lekker beschut, uit de wind en de zon die door het kasje schijnt zorgt voor sneller opwarming. Dat is echter niet de meest belangrijke reden. Tomaten kunnen namelijk slecht tegen regen, water en vocht. Wanneer een tomatenplant nat wordt is de kans rijkelijk aanwezig dat er sneller tomatenziektes ontstaan. Een kas is vooral een goed hulpmiddel om te zorgen dat tomaten droog blijven en de planten optimaal kunnen groeien.

De beste tomatenkassen op een rij

Wat ons betreft zijn dit de beste tomatenkassen voor een kleine tomatenkweek in de tuin of moestuin. Het zijn modellen van verschillende merken en voor ieder wat wils. We richten ons hier vooral op de kleinere moestuin, voor tuinders die een klein aantal tomaten wil kweken maar wel het optimale uit zijn tomatenplanten wilt halen.

  1. Nature Tomatenkas (200 x 198 cm)
  2. Tuinkas XL met rond dak (170 x 200 cm)
  3. Tuinkas XL met schuin dak (170 x 200 cm)
  4. Tuinkas voor tomaten transparant (150 x 100 cm)
  5. Tuinkas voor tomaten groen (150 x 100 cm)

Wil je een echt goede tomatenkas? Bekijk deze kassen eens die ideaal zijn om jouw tomaten in op te kweken.

1. Nature Tomatenkas (200 x 198 cm)

Nature tomatenkas 200 x 198 cm
Nature tomatenkas 200 x 198 cm

De Nature Tomatenkas is eigenlijk een complete set voor een tomatenkas waar je heel wat tomaten in kwijt kunt. De kas is opgebouwd uit een frame van 18 mm dikke buizen gecoat met epoxycoating waardoor het geheel netjes is afgewerkt. Over het frame past de meegeleverde hoes gemaakt uit UV-bestendig polyethyleen. In deze kas zitten ritssluitingen zodat je kunt spelen met de luchttoevoer afhankelijk van het seizoen en het weer. Het geheel kan vastgezet worden met meegeleverde ankers.

Het fijne van deze kas is dat er ook vensters in zitten waardoor je een mooie luchtdoorstroom kunt creëren. Het lijkt misschien alsof je de tomatenplanten dan afkoelt, maar dat is niet erg. Het is belangrijk om een continue luchtstroom te hebben om ervoor te zorgen dat de tomatenplanten goed droog blijven. Want ook door optrekkend vocht kunnen de planten nat worden en kunnen ze gaan schimmelen.

Afmetingen
Hoogte: 200 cm
breedte: 198 cm
Diepte: 78 cm
Frame: metalen frame met epoxycoating
Hoes: UV bestendig polyethyleen met ritssluitingen

Nature tomatenkas (200 x 198 cm) is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Tuinkas XL met rond dak (170 x 200 cm)

Tuinkas met rond dak 170 x 200 cm
Tuinkas met rond dak 170 x 200 cm

Deze tuinkas XL met rond dak is van het merk Relaxdays, het is een kleinere tomatenkas die geschikt is voor voornamelijk tomaten, paprika’s en aubergines maar kan natuurlijk voor allerlei andere groenten gebruikt worden. De kas is gemaakt van een metalen frame wat ongeveer 6 kilo weegt. De verbindingen zijn gemaakt uit kunststof onderdelen die je in elkaar klikt. De hoes is gemaakt van een UV-bestendig polyetheen doek waarin ritssluitingen zitten om te zorgen voor ventilatie.

Door het rond gevormde dak heb je minder kans dat er water op het dak blijft staan wat je weer over je heen kunt krijgen wanneer je de kas openritst. Het is een betaalbare tomatenkas die vooral geschikt is voor moestuiniers die eens kennen willen maken met het kweken van tomaten in een kas en wat daar de voordelen van zijn.

Afmetingen
Hoogte: 170 cm
breedte: 200 cm
Diepte: 82 cm
Frame: metalen frame
Hoes: UV bestendig polyethyleen met ritssluitingen

Tuinkas XL met rond dak (170 x 200 cm) is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Tuinkas XL met schuin dak (170 x 200 cm)

Tuinkas met schuin dak 170 x 200 cm
Tuinkas met schuin dak 170 x 200 cm

Ook deze tomatenkas is van het merk Relaxdays. Deze variant lijkt op de tomatenkas die op plek twee staat, maar heeft in dit geval een schuin dak. Zelf hebben wij de voorkeur voor het ronde dak, gezien daar minder makkelijk water op blijft staan. Maar in praktijk zijn de kassen verder zo goed als identiek. Ook deze tomatenkas is gemaakt van een frame met buizen wat ongeveer 6 kilo weegt. De buizen klik je in elkaar met een systeem van kunststof verbindingstukken. Daardoor staat het geheel vrij vlot in elkaar.

De hoes zelf is gemaakt van polyethyleen en ook hierin zijn ritssluitingen aanwezig, ook aan de zijkanten, om de tomatenkas goed te laten ventileren. Dat is en blijft belangrijk voor een tomatenkas, zodat optrekkend vocht en condens goed weg kan trekken. Dat voorkomt dat je tomatenplant nat blijven en daardoor gaan schimmelen of andere tomatenziektes oplopen.

Afmetingen
Hoogte: 170 cm
breedte: 200 cm
Diepte: 82 cm
Frame: metalen frame
Hoes: UV bestendig polyethyleen met ritssluitingen

Tuinkas XL met schuin dak (170 x 200 cm) is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Tuinkas voor tomaten transparant (150 x 100 cm)

Tuinkas voor tomaten transparant 150 x 100 cm
Tuinkas voor tomaten transparant 150 x 100 cm

Deze transparant tuinkas is 150 cm hoog en daarmee net een stukje kleiner als de eerder genoemde tomatenkassen. 150 cm is nog steeds voldoende voor tomaten, houdt er wel rekening mee dat je een tomatenplant eerder zult moeten toppen omdat de tomaat anders het dak heeft behaald van je kas. Op zich is dat geen probleem, door de tomatenplant te toppen stimuleer je zelfs dat de plant haar energie eerder in de ontwikkeling van tomaten zal stoppen.

Deze tomatenkas is gemaakt van een metalen frame wat je in elkaar klikt door middel van kunststof verbindingsstukken. Je bevestigd het transparante folie aan de kas doormiddel van de lussen die vastgenaaid zitten aan de folie. Daardoor ontstaat een stevige constructie. De voorkant is één grote deur die in zijn geheel opgerold kan worden, de flap aan de voorzijde heeft twee rits aansluitingen waarmee je de deur kan openritsen voor luchtcirculatie.

Afmetingen
Hoogte: 150 cm
breedte: 100 cm
Diepte: 50 cm
Frame: metalen frame
Hoes: UV bestendigtransparant PVC met ritssluitingen

Tuinkas voor tomaten transparant (150 x 100 cm) is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Tuinkas voor tomaten groen (150 x 100 cm)

Tuinkas voor tomaten gewen doek 150 x 100 cm
Tuinkas voor tomaten gewen doek 150 x 100 cm

Deze tomatenkas is een variant op de tuinkas die op nummer 4 staat. Het voornaamste verschil tussen deze twee is dat bij deze variant er gekozen is voor een gewezen doek als hoes, die minder licht doorlaat maar wel net wat steviger is. Ook deze kas is 150 cm hoog en daardoor net een slag kleiner als de andere tomatenkassen in deze lijst. Zoals toegelicht hoeft dat geen probleem te zijn, doordat je tomaten kunt toppen wanneer je wilt, de tomatenplant zal dan gewoon in leven blijven en haar tomaten verder laten groeien en ontwikkelen.

Deze tomatenkas wordt opgebouwd met een frame gemaakt van metaal wat je in elkaar kunt klikken door verbindingsstukken. Aan het gewezen doek zitten lussen bevestigd die je aan het metalen frame kunt bevestigen. Het geheel wordt daarmee een stevige constructie. De voorkant van deze tomatenkas kan volledig opgeritst worden doormiddel van twee rits aansluitingen. De voordeur kun je daardoor oprollen naar boven toe voor een goede luchttoevoer zodat de tomaten goed kunnen luchten en het optrekkende vocht kan drogen.

Afmetingen
Hoogte: 150 cm
breedte: 100 cm
Diepte: 50 cm
Frame: metalen frame
Hoes: Geweven doek met ritssluitingen

Tuinkas voor tomaten groen (150 x 100 cm) is verkrijgbaar bij bol.com.

Heb jij zelf ervaring met een tomatenkas?

Ben je zelf in het bezit van een tomatenkas, klein of groot, en wil je hierover je mening delen? Dat horen we graag van je terug in onderstaande reacties. Wie weet kun jij op die manier andere mensen helpen bij de aankoop van een goede tomatenkas. Want we willen natuurlijk allemaal succesvol tomaten kweken.

Geef een reactie