Kleine tuinkas kopen: wat zijn de beste kleine tuinkassen?

Je bekijkt nu Kleine tuinkas kopen: wat zijn de beste kleine tuinkassen?
Kleine tuinkas kopen

Is je moestuin of tuin niet de grootste, maar wil je wel de voordelen naar je eigen moestuin halen die een tuinkas met zich mee brengt? Dat kan ik wel begrijpen, want zelf geniet ik zowel in de zomer als winter van mijn tuinkas! Ook met een kleine tuinkas of mini kas kun je heel veel lekkere groenten verbouwen. Een tuinkas hoeft namelijk niet eens zo groot te zijn om er toch profijt uit te halen en er plezier aan te beleven.

Een kleine tuinkas is al snel groot genoeg om er toch een paar tomatenplanten, paprikaplanten, aubergine of bijvoorbeeld peperplanten in te verbouwen. Je hebt dan toch de voordelen van meer warmte in zomer en winter, geen last van planten die natregenen of in de tocht staan. Kortom, als je moestuinieren leuk vind is en kleine tuinkas of een mini kas een goede investering en een leuke bezigheid waardoor je het moestuinseizoen verlengt.

Maar wat maakt een tuinkas een goede tuinkas om in te kweken? En welke kleine tuinkassen zijn er op dit moment beschikbaar waarmee je uit de voeten kunt. Ik laat je in dit overzicht zien welke kleine tuinkassen er verkrijgbaar zijn en welke daarvan ik zelf interessant genoeg vind om jou voor te stellen.

Een kleine tuinkas, kweekkas of mini kas

Waanneer spreek je over een kleine tuinkas? Dat hangt er natuurlijk van af aan wie je die vraagt stelt. Zelf vind ik dat je over een kleine tuinkas spreekt wanneer de omvang niet groter is dan 2,5 bij 2,5 meter. Een prima kweekkas voor een hobbykweker en iemand die geniet van het verbouwen van groenten. Ik laat je in dit overzicht dan ook alleen kleine kweekkassen zien van maximaal 2 bij 2 meter groot in verschillende materialen en soorten.

De beste kleine tuinkas en mini kassen

Dit zijn wat ons betreft de beste kleine tuinkassen en mini kassen waar je veel plezier aan kunt beleven. Met op de eerste plek modellen beide uit prestige series van het bekende kassenmerk ACD en GardenMeister. Beide modellen zijn met vlag en wimpel de beste kassen wanneer het specifiek gaat om kleine tuinkassen of mini kassen.

 1. ACD Tuinkas Piccolo P03 Aluminium
 2. GardenMeister prestige 100
 3. Royal Well tuinkas Popular 86
 4. GardenMeister Foreststar 100
 5. TecTake tuinkas met fundering

Wanneer je op zoek bent naar een tuinkas, is het ook interessant om eens hier te kijken. Deze tuinkassen van Royal Well zijn er al in klein formaat, en zijn van hele goede kwaliteit! Verkrijgbaar in glas of polycarbonaat varianten.

1. ACD Tuinkas Piccolo P03 Aluminium

Deze kas komt uit de ACD Prestige serie, wanneer je ooit voor of in een ACD tuinkas hebt gestaan begrijp je waarschijnlijk wel waarom ik de Piccolo P03 als beste kleine tuinkas heb verkozen. ACD maakt ontzettend stevige kassen die je niet koopt om één of twee seizoenen mee te tuinieren. Dit zijn kassen van serieuze kwaliteit die lang mee gaan en ontzettend stevig zijn.

De ACD Piccolo P03 is uitgevoerd met veiligheidsglas en kan tegen een stootje. De zijkanten zijn netjes gepolijst en het is geheel veilig om zelf de glasplaten in de kas te plaatsen. Er zit een klapraam in wat opengezet kan worden voor een goede luchtdoorstroom. In elkaar monteren lijkt ingewikkeld, maar spreekt voor zich. Deze kas is wat duurder dan gemiddelde tuinkas, maar kwalitatief gezien verreweg de beste van alle kleine tuinkassen in dit overzicht.

Kleine tuinkas ACD Piccolo P03
Kleine tuinkas ACD Piccolo P03

Extra voordeel? De Piccolo P03 is een klein maar hoog uitgevoerde kas. De meeste kleine tuinkassen zijn hebben het probleem dat ze langs de zijkanten vaak een hoogte hebben van slechts 120 of 130 cm. De Piccolo heeft zelfs langs de zijkant een hoogte van 179 cm. Je hoeft dus niet te bukken in deze tuinkas. Plus je tomaten hebben veel meer ruimte om de hoogte in te groeien.

Afmetingen
Oppervlakte 3,56 m2
Breedte 159 cm
Lengte 224 cm
goothoogte 179 cm
nokhoogte 221 cm
Deuropening 185 bij 68 cm

ACD Piccolo P03 is verkrijgbaar bij bol.com.

2. GardenMeister Prestige 100 met veiligheidsglas 4mm

Op de tweede plek als beste kleine tuinkas staat de Prestige 100 van GardenMeister. De Prestige serie van GardenMeister is echt duidelijk een stuk beter dan de goedkopere reeksen van dit merk. De prijs is dan wel een stukje hoger, maar de kwaliteit wordt vele malen beter. En bijkomend voordeel is dat deze kas er ook gelijk een stuk beter uit ziet dan de meeste kassen die een plekje lager hebben gekregen in mijn lijst.

Deze tuinkas is gemaakt van aluminium profielen en voorzien van 4mm dik veiligheidsglas. Dat glas is gehard en thermisch behandeld waardoor het veel sterker is en ongevaarlijk is mocht het barsten of breken. Het spat dan uiteen in kleine ongevaarlijke stukjes. Het fijne van deze kas is ook dat het veiligheidsglas verdiept in het frame zit en daardoor stevig vast zit. Je hebt geen gedoe met clips om het glas goed vast te zetten.

Kleine tuinkas GardenMeister Prestige 100
Kleine tuinkas GardenMeister Prestige 100

Alle boutjes en moeren bij de Prestige 100 zijn van RVS, alles is inbegrepen zoals dakgoten, regenpijpjes, 2 dakramen die makkelijk op verschillende standen gezet kunnen worden. Natuurlijk is deze tuinkas een bouwpakket om zelf in elkaar te zetten, maar zal een stuk stevig zijn en is makkelijk om in elkaar te zetten dan alle goedkopere tuinkassen in dit overzicht.

Afmetingen
Oppervlakte 3,9 m2
Breedte 200 cm
Lengte 195 cm
goothoogte 156 cm
nokhoogte 218 cm
Deuropening 185 bij 66 cm

GardenMeister Prestige 100 is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Royal Well tuinkas Popular 86 (polycarbonaat 4mm)

Royal Well maakt degelijke en betrouwbare kleine tuinkassen. Er zijn nog wat grotere modellen dan dit model, de Popular 86, maar deze overschrijdt eigenlijk al op een paar cm onze grens voor een kleine tuinkas. Dit is een groen gecoate aluminium tuinkas die niet verkeerd in je tuin zal staan.

Misschien vraag je je af waarom ik heb gekozen om het model met polycarbonaatplaten op de derde plek heb geplaatst, terwijl er ook een variant is van deze kleine Royal Well tuinkas met veiligheidsglas. Dat kan ik simpel onderbouwen. Polycarbonaat is in het voorjaar, najaar en in de winter net wat warmer dan een kas met glas. Polycarbonaat zijn eigenlijk luchtkanaalplaten die warmte wat beter vast houden. En er is daarnaast nog een voordeel, dat polycarbonaat minder zonlicht doorlaat. Je hoeft je kas in de zomer daardoor niet te coaten en bang te zijn dat planten kunnen verbranden door de zon.

Kleine Tuinkas Royal Well Popular 86
Kleine Tuinkas Royal Well Popular 86

Ik raad te allen tijde aan om ook de fundering mee te bestellen. Dat zorgt ervoor dat de kas een veel sterker geheel wordt en je er langer plezier van gaat hebben. De fundering zorgt voor veel extra stevigheid en is direct een mooie basis. Daarnaast kun je de fundering ergens aan bevestigen zodat de kas gelijk mooi stevig staat.

Afmetingen
Oppervlakte 5 m2
Breedte 193 cm
Lengte 257 cm
goothoogte 124 cm
nokhoogte 195 cm
Deuropening 161 bij 62 cm

Royal Well Popular 86 tuinkas is verkrijgbaar bij Fonteyn.

4. GardenMeister Foreststar 100 (polycarbonaat 4mm)

Op de tweede plaats kwam al een kleine tuinkas voorbij van het merk GardenMeister, dat was een model uit de prestige serie. Deze tuinkas is de Forestar 100, een instapmodel van dit merk. Een mooie kleine tuinkas die vervaardigd is uit aluminium en groen gecoat is met polycarbonaatplaten van 4mm dik. Kwalitatief duidelijk een stap minder en een wat lagere kas dan het Prestige 100 model. Maar, ook direct de helft van de prijs en nog steeds een mooie kleine tuinkas voor starters.

Kleine tuinkas Foreststar 100
Kleine tuinkas Foreststar 100

Afmetingen
Oppervlakte 2,66 m2
Breedte 200 cm
Lengte 133 cm
goothoogte 121 cm
nokhoogte 198 cm
Deuropening 161 bij 62 cm

GardenMeister Forestar 100 is verkrijgbaar bij bol.com.

5. TecTake tuinkas met fundering (190 x 185 x 195 cm)

Kies je voor een TecTake tuinkas, wat mooie instap modellen zijn voor een kleine tuinkas, kies dan altijd voor een model met een fundering. Zonder fundering zijn deze kassen niet stevig. De fundering zelf is gemaakt van staal en de tuinkas is vervaardigd uit aluminium. Houdt er ook rekening mee dat je wel een klein beetje handig moet zijn om deze TecTake tuinkas in elkaar te zetten. De handleiding is niet altijd super duidelijk, en sommige dingen vind je vooral uit door te passen en meten. Zoals het dakraampje. Dit model kas heb ik zelf verstevigd door extra aluminium strips aan te brengen. Het kleine kasje staat nog steeds en heeft al heel wat stormen overleefd.

Kleine tuinkas TecTake
Kleine tuinkas TecTake

Deze TecTake mini kas is opgebouwd uit polycarbonaat platen, wat ik zelf alleen maar een voordeel vind. Polycarbonaat is in de winter warmer dan glas, en warmt daardoor ook in het voorjaar sneller op wanneer de zon er op staat. In de zomer hoef je polycarbonaat die te witten of af te schermen voor de zon, want het laat net wat minder licht door waardoor planten niet kunnen verbranden.

Afmetingen
Oppervlakte 3,7 m2
Breedte 185 cm
Lengte 190 cm
goothoogte 125 cm
nokhoogte 195 cm
Deuropening 160 bij 60 cm

TecTake tuinkas met fundering is verkrijgbaar bij bol.com.

Heb jij zelf een kleine tuinkas of mini kas?

Ben je zelf in het bezit van een goede kleine tuinkas of mini kas waar je ontzettend tevreden over bent? Deel gerust jouw ervaring van jouw kleine tuinkas om andere mensen te helpen. Wij hebben een poging gedaan om wat ons betreft de beste tuinkassen op een rij te zetten. Maar natuurlijk zijn er meer varianten die wij misschien wel nog niet kennen.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. pc bongers

  vraagje de tectake kas heb je versterkt met alu strip kan je me vertellen hoe?Begin van het voorjaar met mijn zoon een moestuinen wil zo,n kasje gebruiken voor het voorzaaien en gezien mijn beperkte ruimte lijkt deze me wel wat.alvast bedankt

  1. Moestuintijd

   Zelf hebben wij gebruik gemaakt van aluminium hoekprofielen (bijv 0.5 x 2 of 3 mm). Je kunt hier kleine gaatjes in boren, en door boutjes en moertjes te gebruiken kun je ze bevestigen aan het bestaande frame. Op die manier kun je gemakkelijk versterken door bijvoorbeeld kruizen of diagonalen te maken. Over het midden per raam kun je een aluminium strip of hoekprofiel plaatsen.

Geef een reactie