Moestuin op balkon: tips voor een balkon vol groenten

Je bekijkt nu Moestuin op balkon: tips voor een balkon vol groenten
Groenten op balkon kweken

Voor een moestuin veel ruimte nodig? Wij denken van niet, zelfs in het kleinste balkon of kleinste tuintje kunnen groenten gekweekt worden. Dat is helemaal niet zo moeilijk, mits je zorgt voor de juiste materialen en de juiste keuze van groenten die je gaat zaaien en kweken. Niet iedere groenteplant kan namelijk even goed tegen een ondiepe pot of balkonbak die weinig ruimte te bieden heeft.

En op dat kleine balkon wil je een makkelijk te onderhouden moestuin die zoveel mogelijk opbrengst gaat bieden. Ieder klein stukje ruimte wil je optimaal benutten en zorgt voor jou weer voor een paar extra kilo’s groenten.

Balkonmoestuin met hangende bakken en zakken

Elho Green Basics balkonbak 55 cm
Elho Green Basics balkonbak 55 cm

De makkelijkste manier is door gebruik te maken van hangende bakken en zakken die je aan de rand van je balkon bevestigd. Eigenlijk een vorm van verticaal tuinieren, en helemaal geen slechte om mee te beginnen. Lange bakken met een breedte van 10 tot 20 cm zijn ideaal en bieden veel ruimte voor kleinere groenten, zoals bladgewassen, radijs, bieten maar ook bijvoorbeeld kleine pottomaatjes zoals Tiny Tim.

Goede stevige balkonbakken zijn onder andere de Elho green basics flower 55 cm en de Elho Green Basics balkonbak XL.

Verhoogde moestuinbakken op balkon

Mijn eigen favoriet om in te kweken zijn moestuinbakken en kweektafels. Die bieden voor iedere tuin voordelen, zo warmt de grond er in het voorjaar sneller in op, waardoor groenten al vroeg in het jaar beter groeien, heb je minder last van onkruid en ongedierte zoals slakken en kun je lekker op hoogte werken. Het voordeel van een moestuinbak is dat het veel extra ruimte biedt om groenten te kweken. Een bak is al snel 80 bij 40 cm, waarmee je een mooi oppervlak creëert ook voor grotere groente planten.

Benieuwd naar een goede moestuinbak? In dit overzicht staan goede moestuinbakken en kweekbakken.

Losse potten en bakken

Zelf kweek ik diverse soorten groenten in grotere potten en bakken. Je moet dan denken aan tomatenplanten, aubergines, courgette en paprikaplanten. Veel groenten gaan namelijk prima in grotere potten of bakken. Tomaten, aubergines en paprika’s kun je al kweken in potten met een minimale inhoud van 10 liter, liever natuurlijk wat groter.

Het liefst kies je voor een zo groot mogelijke pot met voldoende diepte, zodat planten een mooi wortelgestel kunnen aanmaken wat zal resulteren in een mooie oogst. Wil je puur voor opbrengst gaan, kies dan voor kweekpotten zoals deze met een inhoud van 10 liter.

Wist je dat er ook heel veel fruitsoorten zijn die je goed kunt kweken in pot? In dit artikel laat ik je een overzicht zien van soorten fruit die goed in een pot te kweken zijn.

Kies de juiste soorten groenten voor op balkon

Op het balkon moet je zuinig om gaan met ruimte, het liefst heb je compactere groenteplanten die een hoge opbrengst hebben. Van veel grote groenten planten heb je ook varianten die compacter blijven en het beter doen in een pot of kleinere bak. De afgelopen jaren heb ik heel wat soorten gebruikt, dit zijn soorten waar je aan kunt denken.

Courgette in pot: grote aantallen
Courgette in pot: grote aantallen

Bij kleinere groenten zoals bladgewassen en radijs maar ook kruiden hoef je minder kritisch te zijn. Deze doen het al snel op een kleinere ruimte. Wil je sla kweken, raad ik je aan om te zoeken naar een pluksla, die groeien wat sneller en gemakkelijker dan kropsla en daar kun je steeds bladeren van blijven oogsten. Voor inspiratie kun je eens kijken naar deze 10 lekkerste soorten pluksla.

Verzorging van groenten op balkon

Er zijn twee dingen waar je extra aandacht aan moet besteden bij het kweken van groenten op een balkon. De eerste is voldoende water geven, gezien de potten en bakken wat kleiner zijn drogen deze ook sneller uit bij warme dagen. Hoogzomer kan het zomaar zijn dat je twee keer dag een scheut water moet geven aan je geliefde groenten.

De tweede, die vaak wordt overgeslagen maar cruciaal is voor een goede oogst, is voldoende bemesting. Vooral wanneer je kiest voor tomaten, aubergines, courgettes en paprika’s is dit een hele belangrijke om rekening mee te houden. De potjes zijn klein, de hoeveelheid aarde die de planten tot hun beschikking hebben is maar weinig en daardoor raakt de grond ook veel sneller uitgeput. Zelf kies ik ervoor om courgettes in pot wekelijks een klein handje organische meststoffen te geven, ik kies zelf voor een variant in korrels die ik door het bovenste laagje aarde meng. Geloof me, de plant zal nieuwe courgettes blijven aanmaken gedurende de gehele zomer in plaats van een uitgeputte courgetteplant in een kleine pot.

Deze artikelen over kweken in potten geven waardevolle tips voor een balkon moestuin

Geef een reactie