Groenten kweken in januari: dit zijn de groenten om in januari te zaaien

Je bekijkt nu Groenten kweken in januari: dit zijn de groenten om in januari te zaaien
Kweken in januari

Vraag je je af wat je in januari al kunt zaaien om kweken? In dit artikel geven we jou een overzicht van alle groenten die je in januari al kunt zaaien en kweken.

Stiekem is er al meer dan genoeg te doen in de wintermaand januari. Ondanks dat de dagen kort zijn, begint de echte voorbereiden al een beetje voor het voorjaar en de zomer. Want wist je dat je eind januari al van start kunt gaan met bijvoorbeeld het zaaien van paprika, aubergine en pepers?

Wat zaai ik zelf in januari?

Ik zaai zelf meestal maar één soort gewassen in januari. En dat zijn vruchtgewassen, namelijk de zomergroenten paprika, aubergine en pepers. Ik zaai dat alles voor in vermiculiet, en plaats deze vervolgens onder mijn groeilampen, die ik overigens pas aanzet wanneer de zaden kiemen en de zaailingen licht nodig hebben.

Welke groenten kun je zaaien in januari?

Vruchtgewassen

Paprika: voorzaaien in vermiculiet of fijne potgrond bij een temperatuur van minimaal 20 graden. Paprika zaai je binnen voor, zodat je al vroeg in het voorjaar mooie plantjes hebt. Vanaf mei gaan de planten pas naar buiten.

Aubergine: net als paprika, je zaait voor in vermiculiet of een fijne potgrond bij een temperatuur van 20 graden. Ik zaai aubergine op zijn vroegst eind januari voor. Vanaf mei mogen de plantjes pas naar buiten.

Peper: Gelijk aan paprika en aubergine. Voorzaaien in vermiculiet of in een fijne potgrond. Temperatuur altijd boven de 20 graden houden om de zaden goed te laten kiemen. Het liefste pas eind januari voorzaaien. Vanaf mei mogen deze plantjes pas naar buiten, na ijsheiligen 12 mei.

Peulgewassen

Doperwten: Doperwten kun je vanaf eind januari binnen voorzaaien in een fijne potgrond. Ideaal is het gebruik van trays met meerdere vakjes. Plaats niet meer dan één doperwt per gaatje of per klein bakje. Uitplanten kan vanaf maart naar buiten toe.

Tuinboon: Gelijk aan doperwten. Binnen voorzaaien vanaf eind januari in een fijne potgrond eventueel vermengd met vermiculiet. Voor het zaaien kun je gebruik maken van zaaibakjes of trays met meerdere vakjes. Pas vanaf maart mogen ze buiten uitgeplant worden.

Wortelgewassen

Wortel: er zijn wortels die al erg vroeg gezaaid kunnen worden. Let bij de aanschaf er op dat je wortels gebruikt die bestand zijn om al vroeg in de winter in de volle grond gezaaid te worden.

Bladgewassen

Rode mosterdsla: rode mosterdsla is één van mijn eigen absolute favorieten om in de winter te kweken. Rode mosterdsla is een roodkleurige Aziatische pluksla die het erg goed doet ook bij koude temperaturen. Zelf kweek ik rode mosterdsla in de kas gedurende de winter, vooral in een koude bak of kas zal deze slasoort het goed doen in de winter.

Kweken in januari: rode mosterdsla
Kweken in januari: rode mosterdsla

Pluksla: een aantal slasoorten kunnen al goed gezaaid worden in januari. Een daarvan is pluksla. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf pas in februari begin, zodat ik vanaf eind februari kleine slaplantjes heb die ik kan uitplanten in de kas.

Spinazie: Wanneer je beschikking hebt over een koude bak of kas kun je spinazie ook al vanaf eind januari zaaien voor een extra vroege oogst. Een goed ras voor de winter is Viroflex of Winterreuzen.

Veldsla: dit is één van mijn favorieten in de winter. Veldsla heeft niet veel nodig om te groeien, zolang de temperaturen maar boven 0 blijven zal dit slaplantje groeien. Ik gebruik zelf vaak de Grote Noordhollandse en de Elan.

Kweken in januari: veldsla
Kweken in januari: veldsla

Winterpostelein: vooral bij zachte winters is winterpostelein een heel mooi plantje om te planten. Dit slaplantje groeit eigenlijk de gehele winter door. Vooral wanneer je de mogelijkheid hebt om winterpostelein mooi verdekt op te stellen in een kas of in een koude bak.

Koolgewassen

Radijs: eigenlijk kun je radijs het hele jaar rond zaaien en kweken. In de winter groeien radijzen wel trager, maar vooral in een koude bak of kas is het goed mogelijk. Buiten in de volle grond kan ook wanneer het een zachte winter is. Bij nachtvorst in de winter kun je radijs beschermen met een stuk vliesdoek. Ook in een koude bak of kas is dit verstandig om te doen bij erg koude nachten.

Tuinkers: tuinkers kun je binnen zaaien, ook in de winter en daarmee ook in januari. Je gebruikt daarvoor een kiemschaaltje of kweekschaaltje.

Geef een reactie