Aubergine in pot kweken: moestuin in potten

Je bekijkt nu Aubergine in pot kweken: moestuin in potten
Aubergine in pot kweken

Wist je dat aubergine in pot kweken iets is wat heel erg goed mogelijk is? Aubergines zijn dan wel erg flink, toch is het heel goed mogelijk om een aubergine in een pot te kweken. De plank zelf wordt namelijk niet extreem groot en is mits je aan een aantal randvoorwaarden voldoet prima te kweken in een pot.

In deze blog geven we je stap voor stap weer hoe je het beste aubergine kunt kweken in een pot. We geven je tips over de verzorging van een aubergine, hoeveel water je kunt geven, waarin je een aubergine het beste kunt voorzaaien, wanneer je de aubergine zaailing verpot, enzovoorts.

Aubergine is ontzettend geschikt voor in een pot

Aubergine in pot kweken: grote ketel met 3 aubergines
Aubergine in pot kweken: grote ketel met 3 aubergines

Wist je dat aubergine juist een groente is die erg geschikt is om te kweken in een pot? Dat komt doordat een pot in het zonlicht eerder opwarmt. Een aubergine is nu eenmaal een groenteplant die ontzettend houdt van warmte, een echte zonaanbidder.

Het leuke daaraan is dat eigenlijk op die manier wel een kleine moestuin kan starten met enkele potten waarin groenten verbouwd worden. Iedereen heeft wel ergens een mooi plekje over in zijn tuin waar een pot kan staan in de zon waar aubergines gekweekt kunnen worden. En door de extra warmte, zal de plant daarnaast ontzettend goed groeien.

Goede aubergine soorten om in pot te kweken

Er zijn tal van verschillende aubergines om te kweken. Ik heb zelf een aantal soorten geprobeerd in de afgelopen jaren. Nu moet ik toegeven dat ik niet alle soorten heb geprobeerd in een pot, maar van een aantal weet ik dat het goed werkt. Dat is onder andere de Aubergine Black Beauty, wat een aubergine is van een groot formaat. Op basis daarvan durf ik wel te stellen dat eigenlijk iedere aubergine geschikt is om in potten te kweken.

De soorten die ik je kan aanraden om in een pot te kweken zijn de volgende.

  1. Aubergine Black Beauty
  2. Aubergine White Eggs (kleine witte aubergine)
  3. Aubergine Patio Baby F1 (kleine normale aubergine)

1. Aubergine Black Beauty

Aubergine Black Beauty is een vrij normale aubergine, de vruchten van deze aubergineplant zijn groot, zeker 12 tot 15 cm en worden mooi donkerpaars van kleur. Ook in pot worden de aubergines zo groot! Ik zet van deze aubergine er ieder jaar een aantal in potten van 10 liter per stuk. Afgelopen seizoen heb ik er drie in één grote pot gezet, van ik schat ongeveer 50 tot 60 liter inhoud. Ook dat is uitstekend gegaan, al merkte ik wel dat de achterste net wat minder zon kreeg en de plant daardoor wat kleiner bleef.

Deze aubergineplant wordt ongeveer 80 cm hoog en heeft mooie volle planten. De planten vind ik daarnaast erg mooi om te zien, eigenlijk een sierobject in je tuin met ontzettend mooie paarse bloemen.

Aubergine in pot kweken: Black Beauty
Aubergine in pot kweken: Black Beauty

2. Aubergine White Eggs (kleine witte aubergine)

De aubergine White Eggs geeft mooie witte kleinere aubergines. De vruchten worden ongeveer z’n 6 cm groot. De plant zelf wordt 60 tot 70 cm hoog, en kan daardoor prima in potten gekweekt worden. De aubergineplant bloeit met witte bloemen. Wanneer je eens wat anders wil proberen is dit een erg leuk experiment, de opbrengst is goed en de planten doen het ook in de buitenlucht prima.

3. Aubergine Patio Baby F1 (kleine normale aubergine)

De Patio Baby F1 is een ideale aubergine voor in de pot of in een ondiepte moestuinbak. Deze aubergineplant wordt ongeveer 50 tot 60 cm hoog en geeft mooie donkere kleiner formaat aubergines. De vruchten worden niet groter dan ongeveer 6 á 7 cm. De bloemen van deze aubergine zijn mooi roze van kleur.

De Aubergine Patio Baby F1 heb ik zelf geprobeerd in potten van 10 liter, 1 plant per pot. Ik denk zelfs dat een wat kleinere pot ook nog wel moet lukken, maar ik zou dit niet aanraden.

Wanneer zaai je aubergine?

Net als paprika en pepers kies je er bij aubergine ook voor om zo vroeg mogelijk te zaaien. Ik maak zelf dan ook geen onderscheid tussen de periode waarin ik paprika, pepers of aubergine zaai. Meestal begin ik al halverwege februari met zaaien. In het voorgaande jaar heb ik zelfs geprobeerd een aantal aubergines te zaaien in de laatste week van januari.

Wanneer je niet beschikt over een kas, is het wel wijs om dit al zo vroeg te doen. Het seizoen is dan namelijk net wat korter dan de temperaturen in orde zijn voor aubergines, al zal de plant het zeker tot halverwege oktober nog gewoon goed doen.

Het nadeel van zo vroeg zaaien is dat de jonge aubergine zaailingen sneller de hoogte in zullen groeien, wanneer fijne en dunne stengels ontstaan. Dat is niet wat je wil, waardoor het bij zo vroeg in de winter zaaien nodig is om kunstlicht te gebruiken. Wanneer je de aubergine puur in het raamkozijn zet om daar zoveel mogelijk licht te vangen, raad ik je aan om pas vanaf eind februari te zaaien.

Wat is de beste manier om aubergine te zaaien?

Ik kies er zelf voor om mijn aubergine in pure vermiculiet voor te zaaien. Ik doe dat in kleine plastic bakjes waar ik een laagje vermiculiet in stop van ongeveer 3 cm. De vermiculiet spuit in nat met een klein plantenspuitje, zorg er voor dat je de vermiculiet niet verzadigd met water. Laat het water even kort intrekken en controleer of al het water door de vermiculiet is opgezogen. Er mag zeker geen water onderin het bakje staan.

Verzorgens stop ik de aubergine zaden op ongeveer 0,5 tot 1 cm diepte in de vermiculiet. Daarna dek ik het bakje af met folie, zodat vocht niet kan verdampen uit het bakje. Het bakje plaats ik vervolgens op een zonnige plek in de vensterbank. Door het laagje vershoudfolie zorg je ervoor dat de zaden altijd vochtig genoeg blijven om te kiemen.

Hoelang duurt het voordat aubergine zaden kiemen?

Hoe hoger de temperatuur is, hoe sneller de aubergine zaden zullen kiemen. Ik raad aan om de temperatuur niet onder de 20 graden Celsius te laten zakken. Na ongeveer 10 tot 20 dagen zullen de zaden uitkomen wanneer de temperatuur boven de 20 graden is. Hoe hoger de temperatuur in de 20 graden, hoe meer dit zal zijn richting de 10 dagen.

Aubergine zaailingen overzetten in potgrond

Vermiculiet heeft zelf zo goed als geen voeding beschikbaar voor de jonge aubergine zaailingen die zijn uitgekomen. Daardoor is het belangrijk om de jonge zaailingen zo snel mogelijk, wanneer de plantjes sterk genoeg zijn, over te zetten in potgrond. Ze zullen daardoor een stuk sneller gaan groeien.

Zelf plaats ik de plantjes over wanneer de zaailingen twee mooie grote kiembladen hebben, of zelfs al de eerste blaadjes aanmaken. Ik wacht zelf nooit langer dan twee weken nadat de aubergine zaden gekiemd zijn met het overzetten in potgrond. Dat doe ik in potjes van 7 x 7 cm of 9 x 9 cm met verse potgrond.

Aubergine opkweken onder een groeilamp of kunstlicht

Mijn aubergine zaden zaai ik al erg vroeg, soms eind januari maar altijd voor het einde van februari. Gedurende die periode van het jaar is er nog weinig zonlicht, terwijl aubergine plantjes dit wel nodig hebben om niet te snel de hoogte in te groeien. Licht is belangrijk zodat de plantjes niet te snel groeien en daardoor mooie stevige plantjes kunnen worden.

Het liefste geef ik mijn aubergine zaailingen ongeveer 15 uur licht per dag. Dat doe ik zelf met kunstlicht, dat kan een groeilamp zijn maar een simpele TL balk zijn of een LED TL buis van 4500K doet ook wonderen. Je weet dan zeker dat de plantjes mooi blijven en niet te snel de hoogte in zullen groeien.

Aubergine in pot planten

Wanneer de aubergine plant in verhouding met zijn 7 x 7 of 9 x 9 cm potje te groot wordt, dan is het tijd om de aubergine over te planten in een grotere pot. Ik kies er zelf voor om de pot direct in zijn uiteindelijke pot van 10 liter te plaatsen. Maar je kunt eventueel ervoor kiezen om tussentijds nog een kleinere pot te gebruiken, bijvoorbeeld van 1 of 2 liter. Daar kan de aubergine voorlopig weer een aantal weken in vooruit.

Aubergine plant niet voor ijsheiligen naar buiten

Een aubergine is een zomergroente, het is belangrijk dat je de aubergine niet voor ijsheiligen, 12 mei, naar buiten brengt. Er is voor die tijd nog grote kans op koude nachten en zelfs nachtvorst waar de aubergineplant niet goed tegen kan. Net zoals dat geldt voor paprikaplanten en pepers.

Wat ik zelf nog wel eens doe is de planten in pot toch al eerder naar buiten plaatsen, maar ik verhuis ze dan wel tijdelijk een nachtje naar binnen wanneer de temperaturen te laag worden in de nacht.

Hoe groot moet de pot zijn om aubergine in te kweken?

Ik kies er zelf voor om mijn aubergine planten te kweken in ptoten met een inhoud van ongeveer 10 liter. Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat dit een formaat is waarin aubergine planten het prima doen en een goede opbrengst geven. Vooral wanneer je een normale aubergine plant plaatst dan moet je niet kleiner gaan dan 10 liter.

Eventueel kun je voor potformaat aubergines zoals de Patio Baby F1 of de Aubergine White Eggs kiezen voor een net wat kleinere pot. Ik raad dat echter niet aan, maar geloof wel dat dit nog steeds lekkere aubergines kan opleveren.

Moet je aubergine planten bijmesten?

Wanneer je groenten in pot kweekt, heb je één nadeel. En dat is wel dat de wortels van de groenteplanten die je kweekt minder ruimte hebben, en daardoor ook minder voeding kunnen vinden in de beschikbare grond.

Voor die reden kies ik ervoor om bij te mesten, eigenlijk bij ieder van mijn groentes die ik in potten kweek. Ik geef aubergine planten in pot simpele koemestkorrels. Dat doe ik ongeveer eens per twee á drie weken, ik geef een klein handje en hark dat met mijn vingers door de bovenste laag grond in de pot.

Hoeveel water heeft een aubergine in pot nodig?

Aubergine planten in pot hebben net wat meer water nodig dan wanneer je de aubergines in de vaste grond kweekt. De reden is vooral dat de pot kleiner is maar ook dat de pot warmer wordt wanneer deze in de zon staat en daardoor meer water zal verdampen. In de zomer geef ik aubergines ongeveer 2 á 3 keer per week water. Bij warme dagen wil ik nog wel eens wat meer geven. Ik schat dat ik ongeveer 250 tot 500 ml water geef per keer dat ik water geef.

Geef een reactie