De muismeloen is een kleine vrucht die zelf gemakkelijk te kweken is in eigen tuin. Zoals de naam doet vermoeden heeft deze vrucht wat met meloen te maken. Hoewel ze daar wel op lijkt, vooral een buitenkant lijkt een muismeloen net een mini watermeloen, is de smaak van watermeloen ver te zoeken. Het is dan ook geen echte meloen, maar eerder een zeer kleine komkommer met het uiterlijk van een watermeloen. Synoniemen voor muismeloen zijn muizenmeloen, Mexicaanse komkommer en Cucamelon. Maar allemaal zijn ze dezelfde vrucht, het kleine mini meloentje muismeloen.
In dit artikel laat ik je zien hoe je muismeloen zelf kunt zaaien en hoe je de groenteplant het beste kunt verzorgen en opkweken voor een goede oogst.
Toegepaste namen: Muismeloen, muizenmeloen, Mexicaanse komkommer, Cucamelon, Mexican Sour Gherkin. De latijnse naam is Melothria scabra.
Muismeloen zaaien of voorzaaien
In een tuincentrum of winkel heb ik de muismeloen als plant eigenlijk nog nooit gezien. De enige manier om muismeloen te kweken is door de plant zelf te zaaien. Zelf heb ik de beste ervaring door muismeloen binnen voor te zaaien vanaf eind maart of begin april. Dat kan in kleine potjes van 7 bij 7 of 9 bij 9 cm gevuld met verse fijne potgrond. Eventueel kun je ook in vermiculiet voorzaaien en vervolgens de zaailingen ongeveer 10 dagen na kiemen uit te planten in kleine potjes bij 7 bij 7 of 9 bij 9 cm in pure potgrond.
Plaats een muismeloen op een plek waar de zon regelmatig schijnt. Het liefste in het raamkozijn of op de vensterbank. Kiemen gaat, afhankelijk van de temperatuur, vrij vlot in ongeveer 7 tot 10 dagen. Vanaf dan kun je een fijn steeltje ontdekken met twee kleine kiemblaadjes.
De zaailingen zijn zeer fijn maar groeien op kamertemperatuur erg vlot. Het is daarom belangrijk dat je ze in het raam laat staan zodat ze veel licht krijgen. Anders worden de zaailingen slap en blijven de steeltjes erg dun.
Muismeloen zaailingen uitplanten in de tuin
Het is raadzaam om de muismeloen plantjes binnen te houden tot mei. Muismeloen is een zomergroente en kan slecht tegen kou. Daardoor is het in de volle grond niet raadzaam om voor halverwege mei de plantjes uit te planten. In een moestuinbak of een pot durf ik dit zelf wel aan vanaf eind april of begin mei. De grond in een pot of moestuinbak warmt veel sneller op. Eventueel kun je bij een koude nacht even een pot of stulp over de muismeloen plantjes plaatsen die je er de volgende ochtend weer af haalt.
Plant muismeloen plantjes niet te diep, ze houden niet zo van natte voeten. Ik zet ze daardoor altijd op een soort eilandje die net één of twee centimeter hoger ligt dan de grond er omheen. In een moestuinbak of een pot is dat overigens niet speciaal nodig, maar het geeft mij een goed gevoel en al jaren gaat dit succesvol.
Wat is de beste locatie voor een muismeloen plant?
Ik heb zelf het idee dat een muismeloen op zich wel tegen een stootje kan in de zomer. Een regenbui en nattigheid doet verder niets met de plant of de vruchten. Zelf heb ik al een aantal jaren muismeloen geplant in een moestuinbak waarachter ik een klimrek bevestig van 180 cm hoog. Ze staat dan tegen een zonnige muur op een warme beschutte plek. Ik heb zelf het idee dat de muismeloen van een warme plek houdt. Tegen diezelfde muur plant ik ook altijd wat komkommerplanten. Ook dat blijkt al jaren de beste plek van de tuin te zijn. In de zon warmt de muur namelijk lekker op waardoor die savonds nog lang warmte afgeeft.
Hoe groot wordt een muismeloen plant?
De plant van de muismeloen kan een flinke worden. Ze groeit precies zoals een komkommerplant maar dan met een dunne steel. Het enige verschil is dat een komkommer zichzelf wat gemakkelijk vast klemt aan een rek of rooster. Een muismeloen plant moet je helpen en wat beter geleiden. Wel zal ze met kleine glimtakjes proberen zichzelf vast te klemmen, maar handmatig bijsturen en haar af en toe vastzetten heeft de voorkeur.
Een muismeloen kan in een rek aardig doorgroeien. Mijn rek van 180 cm hoog beklimt de muismeloen vanaf de grond helemaal tot bovenaan. En vanaf daar kan ik de plant horizontaal begeleiden. Ik verwacht dat je de plant minstens 200 cm maar wellicht zelfs 250 cm hoog kan laten groeien in één seizoen.
Hoe verzorg je een muismeloen?
Als het zaaien en het uitplanten van een muismeloen gelukt is, dan moet verzorgen ook wel lukken. Een muismeloen heeft namelijk zo goed als geen verzorging nodig. De plantjes groeien snel en eigenlijk gaat dat allemaal vanzelf. Wel zijn het hongerige planten die je van extra voeding moet voorzien. Precies hetzelfde zien we bij komkommers, en daar hebben ze natuurlijk wel veel weg van. Ik gebruik simpele organische mestkorrels, waarvan ik vanaf het moment dat de planten goed beginen te groeien wekelijks een klein handje geef. Niet te veel per keer, liever regelmatig een beetje.
Verder moet je ervoor zorgen dat je een muismeloen plant een klein beetje helpt met kimmen. Het zijn dan wel klimplanten, maar het zijn gewoon niet de beste klimmers. Ze draaien zich wel wat om een rek of rondom bamboestokken, maar echt blijven hangen doen ze op het begin wat minder. Ik zet ze zelf gewoon vast op het begin met kleine draadjes waardoor ze in de wind ook minder staan ze klapperen.
En verder is het vooral voldoende water geven. Net als dat ze organische mestkorrels vragen is het ook belangrijk om ze goed water te geven. Zeker bij warm weer mag je best dagelijks een scheutje water geven in de zomer.
Wanneer bloeit een muismeloen plant?
Vanaf juni tot en met september zal een muismeloen plant in bloei staan. Ik heb hier zelfs een keer gehad dat ik de muismeloen eind februari al gezaaid had op de vensterbank, en dat die plant eind april daar al in bloei stond. Dat was natuurlijk voor het mooie net wat te vroeg, maar het geeft wel aan dat een muismeloen plant al snel in bloei kan staan.
Om zo vroeg voor te zaaien raad ik je echter niet aan. Het is beter om te wachten tot april, dat scheelt je ook wat gedoe met ruimte op de vensterbank. En april is vroeg genoeg om vervolgens de muismeloen vanaf mei buiten te plaatsen.
Wanneer kun je een muismeloen oogsten?
De periode dat je muismeloentjes kunt oogsten is afhankelijk van het moment dat je gezaaid hebt. Hoe eerder je zaaide, vanzelfsprekend hoe eerder je ook kunt oogsten. Zaai je in april en plant je de muismeloen vanaf mei buiten uit, dan kun je verwachten dat je vanaf halverwege juli de eerste muismeloenen kunt oogsten. Het is raadzaam om regelmatig te controleren of er al volgroeide muismeloentjes hangen, hoe jonger de vruchten hoe beter de smaak namelijk is.
Wanneer pluk je muismeloen vruchten?
Muismeloen pluk je het liefste wanneer de vruchten net zijn uitgegroeid en nog jong zijn. Ze hebben dan de meeste smaak. Wacht je te lang, dan worden de vruchten wat minder knapperig en zijn ze minder lekker. Ze zijn vooral lekker om direct zelf op te eten of om ze te verwerken in salades. Een muismeloen wordt niet groter dan ongeveer 3 bij 4 cm, ze zijn dan mooi lichtgroen van kleur met donkerdere groene vlekken.
Kun je muismeloen bewaren en goed houden?
De vruchtjes kun je best even bewaren, maar zijn wel het knapperigste op de eerste en de volgende dag. Daarna worden de muismeloentjes wat zachter en is de bite wat minder. Wanneer wij ze oogsten gaan ze dezelfde dag nog door een salade of we eten ze zo op.
Kun je muismeloen overwinteren?
De muismeloen is een meerjarige plant. In principe kun je de cucamelon of muismeloen dan ook overwinteren om er in het nieuwe seizoen opnieuw verse muismeloentjes van te plukken. Het enige probleem is dat de muismeloen plant niet winterhard is.
Muismeloen maakt onder de grond een grote knol aan in het wortelgestel. Zelfs meerdere knollen, die ieder in het volgend seizoen weer op kunnen komen. Die knollen zullen in het voorjaar weer gaan groeien waaruit de nieuwe muismeloen plant zich kan vormen. Het probleem is echter dat je die knol niet buiten kunt laten, je moet de knol verplaatsen naar een vorstvrije warmere plek om haar te laten overwinteren.
Je zou het wortelgestel van een muismeloen kunnen opgraven en deze verpotten in een bak of pot en die mee naar binnen nemen op een koele locatie zodat de knollen niet gaan uitlopen. Vanaf ongeveer april bij goed weer mogen de knollen weer naar buiten.