Rucola en Rode mosterdsla zaaien in februari

Je bekijkt nu Rucola en Rode mosterdsla zaaien in februari
Rode mosterdsla zaden

We zijn er lekker vroeg bij dit jaar! Wat een heerlijk weer hebben we momenteel. Voor mij de hoogste tijd om alvast wat extra slasoorten te zaaien. Ik zaai deze niet binnen voor, zoals ik gisteren wel deed met Meikoningin en Wonder der 4 jaargetijden. Nee, dit keer zaai ik gewoon direct in de kas. Maar wel in kleine zaaitrays met 12 vakjes zoals je kunt zien op onderstaande foto.

Zaaitray
Zaaitray

Het voorzaaien van rucola in zaaitrays

Als je goed kijkt op bovenstaande foto zie je al zaadjes liggen, kleine lichtbruine ronde eivormige zaden van rucola. De manier hoe ik mijn rucola voorzaai is heel eenvoudig, ik vul de zaaitray met potgrond en daarop gooi ik per vakje ruim wat zaden. Ik moet zeggen dat ik wel redelijk enthousiast ben geweest dit keer, misschien net iets teveel van het goede. Op onderstaande foto kun je dat net wat beter zien.

Rucola zaden in zaaitray
Rucola zaden in zaaitray

De vervolgstap die ik neem is met mijn vingers de bovenste laag grond lichtjes doormengen. Niet alle zaden hoeven speciaal onder de liggen, maar het is wel goed wanneer de zaden wat beter zijn aangedrukt en een deel onder de grond ligt. Zo blijven de zaden vochtiger en is de kans dat ze kiemen groter.

Rucola zaden
Rucola zaden

Wat zijn de voordelen van rucola voorzaaien?

Je vraagt je misschien af waarom ik rucola voorzaai. Ik doe dat eigenlijk maar voor één reden. En dat is efficiënter omgaan met ruimte. Stel de rucola zaden kiemen niet, of maar een klein deel komt op, dan was ik alle ruimte kwijt geweest in een moestuinbak gedurende die periode. Komen de zaden in mijn zaaitray niet op? Dan plant ik gewoon wat anders op die plek.

Nu heb ik een kleine zaaitray, die ik overal kan plaatsen waar ik wil. In dit geval gewoon in de kas, op een zo warm en zonnig mogelijke plek. Het is immers pas eind februari en we weten nog niet wat voor temperaturen we de komende weken kunnen verwachten.

Het fijne van zaaitrays is dat je de vakjes met rucola één voor één kunt uitplanten precies op de plek waar jij een bosje rucola wilt laten groeien. Dat werpt nooit wanneer je breedwerpig zaait. Hoewel dat overigens ook prima kan met rucola. Maar ik kan op deze manier compacte groepjes rucola neerplanten in moestuinbakken waar ik dat wil op een afstand van ongeveer 15 à 20 cm uit elkaar. Dat werkt voor mij al jaren perfect op deze manier.

Rode mosterdsla voorzaaien in zaaitrays

Precies op dezelfde manier zoals ik rucola voorzaai ga ik ook te werk met rode mosterdsla. De zaden van rode mosterdsla vind ik er altijd mooi uit zien, ze zijn duidelijk stukken groter dan de zaden van rucola. Mooie donkerrode balletjes zijn het die heel makkelijk rollen.

Rode mosterdsla zaden
Rode mosterdsla zaden

Ik zaai iets minder rode mosterdsla zaden per zaaivakje, ongeveer 3 tot 5 stuks per vak. Dat is genoeg om een mooi bosje rode mosterdsla op een plek te krijgen. Ook rode mosterdsla plant ik later uit in moestuinbakken in de kas op ongeveer een afstand van 15 tot 20 cm uit elkaar.

Geef een reactie