Sla zaaien voor in de kas: de zaden zijn gekiemd

Je bekijkt nu Sla zaaien voor in de kas: de zaden zijn gekiemd
Sla zaaien in het voorjaar

Op 20 februari zaaide ik de eerste sla van dit seizoen, de bedoeling is dat die sla buiten in de kas komt te staan. Ik heb echter een klein beetje vals gespeeld om ervoor te zorgen dat de zaden veel sneller kiemen. Ik heb ze namelijk in pure vermiculiet binnen voorgezaaid. Het waren Meikoniging, Wonder der 4 jaargetijden en ook buiten direct in de kas heb ik wat veldsla Grote Noord-Hollandse gezaaid.

Hoe gaat het ondertussen met de veldsla?

Over die laatste kan ik nog kort zijn. Ondanks het prachtige weer van afgelopen week toont de Veldsla Grote Noord-Hollandse nog niet zoveel pit om te gaan groeien. Maar het is natuurlijk ook pas 5 dagen geleden dat ik die veldsla buiten heb gezaaid. Ik moet het nog even wat rust gunnen. Je hoort natuurlijk meer wanneer de zaden gekiemd zijn en de plantjes beginnen te groeien.

Wonder der 4 Jaargetijden groeit het snelste

De slasoort Wonder der 4 Jaargetijden doet het ontzettend goed. Zoals ik gewend ben beginnen te zaden al te kiemen na ongeveer 36 uur tijd. Na 48 uur zie je al duidelijk dat de zaden in beweging komen en openscheuren. Eén dag erna is het helemaal overduidelijk en vanaf dan kun je de plantjes zien groeien.

Zo zag de Wonder der 4 Jaargetijden er op 22 februari uit:

Wonder der 4 Jaargetijden 22 februari
Wonder der 4 Jaargetijden 22 februari

En zo stond de Wonder der 4 Jaargetijden er al bij op 23 februari.

Wonder der 4 Jaargetijden 23 februari
Wonder der 4 Jaargetijden 23 februari

En dit hoe de sla er op 25 februari bij staat. Dat gaat heerlijk snel! Vanaf dit weekend zal ik de slaplantjes dan ook gaan uitplanten in de kas, waar ze verder kunnen groeien.

Wonder der 4 Jaargetijden 25 februari
Wonder der 4 Jaargetijden 25 februari

Hoe doet de meikoningin het?

Ook de slasoort Meikoningin is een hele snelle. Over het algemeen kiemt sla trouwens gewoon ontzettend snel. De meikoningin loopt net een fractie achter op de Wonder der 4 Jaargetijden kropsla variant. Ik heb overigens niet te klagen, want ook hier zijn de slaplantjes al mooi gegroeid.

Dit is hoe de plantjes er op 23 februari bij staan. Zoals je ziet zijn ze net een fractie kleiner dan de slasoort Wonder der 4 Jaargetijden die in het bakje ernaast is gezaaid.

Meikoningin 23 februari
Meikoningin 23 februari

Dit is hoe de sla er op 25 februari bij staat:

Meikoningin 25 februari
Meikoningin 25 februari

Nog even en de sla mag de kas in

Ik verwacht dit weekend de sla uit te planten in de kas, waar ze verder mogen groeien in moestuinbakken in de grond.

Je vraagt je misschien af of dat wel kan met de klap van warm naar koud. Ik doe het eigenlijk ieder jaar op deze manier. Soms duurt het net wat langer voordat de sla goed aanslaat in de kas, maar meestal valt het wel mee. Met de zon op de kas is het toch al snel 20 graden en hoger, dat is natuurlijk een hele aangename temperatuur voor een slaplant in het zeer vroege voorjaar.

Ik zal later een update geven wanneer de slaplantjes in de kas zijn uitgeplant.

Geef een reactie