Radijs zaaien: stappenplan en tips om succesvol radijs te kweken

Je bekijkt nu Radijs zaaien: stappenplan en tips om succesvol radijs te kweken
Radijs zaaien

Radijs zaaien is voor veel mensen een eerste kennismaking met moestuinieren. Radijzen zaaien is namelijk een vorm van groenten kweken waarvoor je niet veel nodig hebt, behalve zonlicht, voldoende temperatuur en radijs zaden. In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf radijs kunt zaaien, opkweken en de radijzen kunt oogsten.

Het leuke van radijs is dat ze gemakkelijk groeien, ook bij lagere temperaturen. Je hebt er dan ook eigenlijk niets voor nodig behalve grond met voldoende bemesting en wat zonlicht. Radijzen kun je gebruiken als extra bij je gerecht, als tussendoortje of om salades kleur en extra smaak te geven. Laten we snel beginnen met de tips over het zaaien en kweken van radijs.

Wat zijn goede radijs soorten om zelf te zaaien?

Radijs die ik zelf graag zaai zijn de volgende rassen. Als ‘normale’ radijs gebruik ik de Saxa 2, dat is een normaal rood radijsje zoals we die kennen uit de winkel. Maar daarnaast heb ik een favoriet en dat is de gemengde mix radijzen van Horitops. Die zaden doen het erg goed bij mij en heeft lekkere soorten.

Radijs zaaien: gemengde radijzen
Radijs zaaien: gemengde radijzen

Radijs zaaien: goede grond voor de zaden

Voordat we radijs gaan zaaien, is het belangrijk dat je een goed stuk grond gebruikt. Het is niet nodig om radijs voor te zaaien in potjes of zaaitrays. Radijs groeit namelijk vrij snel en kan al snel geoogst worden, afhankelijk van de temperatuur. In het vroege voorjaar zal het z’n 6 tot 7 weken duren voordat je radijs kunt oogsten, en wanneer het wat warmer is slechts 4 weken.

De grond voor radijs mag best wat zanderig zijn, daar doen radijzen het extra goed in. Maar wanneer je grond zanderig is, houdt er dan wel rekening mee dat je vaak wat regelmatiger water moet geven doordat zanderige grond in de zon snel uitdroogt.

Ik vind het zelf erg belangrijk dat mijn grond goed bemest is. Niet te veel, want dan krijg je veel blad en loof maar geen knolletje. Maar het toevoegen van een organische meststof, zeker wanneer je vaker kweekt op de grond, heeft zichtbaar beter resultaat.

Wanneer zaai je radijs?

In welke jaargetijde kun je het beste radijs zaaien? Zelf vind ik vooral het voorjaar en het najaar de beste maanden. De dagen zijn dan lang en de temperatuur is goed, niet te warm. In het voorjaar in de buitenlucht in de maanden maart, april en mei en in het najaar kun je eind augustus en september goed zaaien. Zaai je radijs in de zomermaanden juni en juli, dan heb je veel kans dat bij warme temperaturen de radijzen doorschieten.

Wat is de zaaiafstand voor radijs?

Zelf kies ik ervoor om radijs in regels te zaaien. Ik maak ondiepe geultjes van ongeveer 0,5 cm diep, dat doe ik met mijn vinger. De zaden leg ik daar vervolgens in, ongeveer 2 tot 3 cm uit elkaar. Wanneer ik veel radijs zaai gebruik ik daar zelf een zaaidoosje voor, dat maakt het doseren van de zaden makkelijk waardoor er niet snel meerdere op één plek vallen.

Dien je radijs uit te dunnen?

Zelf dun ik mijn eigen radijs meestal niet uit. Ik vind het niet heel erg wanneer radijsjes soms tegen elkaar aan groeien. De grond waar ik ze in zaai bevat voldoende voeding doordat ik een organische meststof toevoeg.

Toch kan uitdunnen van radijs wel beter resultaat geven. Weliswaar minder radijzen, maar wel grotere. Kies je ervoor om uit te dunnen, dan mag je best uitdunnen tot één radijs per 5 cm in de regel. De knolletjes worden dan groter en groeien sneller.

Wat is de kiemtijd voor radijs zaden?

Afhankelijk van de temperatuur kiemen radijsjes tussen de ongeveer 4 tot 8 dagen. Hoe hoger de temperatuur is, hoe sneller de radijsjes zullen kiemen.

Radijs in een bak, pot of moestuinbak zaaien

Radijs kweek in ontzettend graag in een bak, pot of moestuinbak. Radijs heeft geen diepe bak of pot nodig, een rand van 10 cm grond is ruim voldoende om radijs in te kweken.

Maar daarnaast zijn er nog meer redenen. Allereerst is een ondiepe bak, moestuinbak of pot in het vroege voorjaar veel sneller warm. Daardoor kiemen de zaden van radijs sneller en groeien de radijsjes beter. Daarnaast ben ik een stuk flexibeler, een bak of pot kan ik verplaatsen. Ik start in het vroege voorjaar in de kas, en wanneer de temperatuur wat beter wordt zet ik de bakken buiten. Ik heb dan in de kas weer ruimte om andere dingen te zaaien en kweken.

Radijs zaaien in bak
Radijs zaaien in bak

Kun je radijs kweken wanneer er nachtvorst is?

Radijs kan tegen kou, maar de groei zal compleet stilliggen wanneer het onder nul is. Het is beter om de radijsjes af te dekken met een vliesdoek. Voordat ik een kas had, gebruikte ik een moestuinbak met een transparant deksel om in het vroege voorjaar al radijs te kweken. Daarin loopt de temperatuur heel snel op tijdens een winterdag.

Kun je radijs in de kas kweken?

Je kunt radijs zeker in de kas zaaien en kweken. Dat doe ik zelf vooral in het vroege voorjaar en najaar. Met een kleine beetje zonlicht en bij een niet te koude tijd kun je zelfs in februari al radijs zaaien. De groei gaat dan wel een stuk trager.

Vanaf april raad ik niet meer aan om in de kas radijs te zaaien. Dan wordt het te warm. In september is dan wel weer een goede periode, het seizoen in de kas is net wat langer.

Geef een reactie