Paprika kweken in pot: stappen, verzorging en soorten

Je bekijkt nu Paprika kweken in pot: stappen, verzorging en soorten
Paprika in pot kweken

Heb je niet zoveel ruimte beschikbaar en wil je proberen om paprika in pot te kweken? Lees dan even verder, groenten in potten kweken is namelijk heel goed mogelijk. En wij doen het erg graag, omdat je lekker flexibel bent en nog eens kunt wisselen mocht iets niet volgens planj verlopen. In dit artikel leggen wij stap voor stap uit hoe je paprika in pot kweekt en waar je op moet letten qua verzorgen. Daarnaast geven we je tips over goede soorten paprika die het bij ons perfect hebben gedaan in pot in de afgelopen jaren.

Paprika ni pot kweken is iets wat heel goed kan lukken, mits natuurlijk je pot voldoende ruimte te bieden heeft voor de soort die je probeert te kweken. Het leuke is dat iedereen eigenlijk wel een plekje vrij heeft in zijn tuin om een paprika in pot te kweken. Daarnaast ben je flexibel doordat je de pot kunt verplaatsen naar een beter plekje, of misschien je plant even binnen wil laten schuilen voor een koude nacht of een hevige storm.

Kortom, paprika in pot kweken heeft eigenlijk heel veel voordelen. Wij zullen je nu stap voor stap uitleggen hoe wij paprika kweken aanpakken.

Goede paprika soorten om in pot te kweken

Er zijn tal van verschillende paprika soorten om in pot te kweken. Je kunt gewoon normale grote paprikaplanten gebruiken in een pot, of je kiest voor kleine snackpaprika’s die uit zichzelf al kleiner blijven en vaak ook eerder geoogst kunnen worden.

Niet alle soorten paprika’s zijn even goed te kweken in een pot. Ik heb er een aantal die ik zeker op mijn lijstje met favorieten heb staan.

  1. Kobold F1 (snack)
  2. Yolo Wonder
  3. Tangerine Dream
  4. Paragon snackpaprika

1. Kobold F1 (snack paprika, rode paprika)

De Kobold F1 is mijn nieuwe favoriet als het gaat om paprika’s die je in pot kunt kweken. Deze paprikaplant heeft veel weg van de Yolo Wonder, maar dan is dit een kleinere variant. En daardoor is het nog gemakkelijker om deze plant goed te houden in een pot. De opbrengst is zeer hoog en de paprika’s zijn net wat groter dan een klein formaat snack paprika. Een beetje tussen een kleine snack en grote (winkelformaat) paprika in.

Kobold F1 zaden zijn verkrijgbaar bij bol.com.

2. Yolo Wonder (rode paprika)

De naam Yolo Wonder zegt je misschien niet direct wat. Toch is dit een normale soort die je wel zal herkennen. Ze beginnen als groene paprika’s die naar rood zullen verkleuren. Yolo Wonder doet het bij mij ontzettend goed, ik heb met deze plant nog nooit problemen gehad (oké, alleen met luizen dan). De plant wordt zeker 60 tot 80 cm hoog in een 10 liter pot. Ook buiten in de regen doet deze plant het goed. Ik heb ze al een aantal jaren in moestuinbakken gezet.

Paprika Yolo Wonder is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Tangerine Dream (oranje middelgrote paprika)

Tangerine Dream zijn mooie puntige donker oranje paprika’s. Ze zien er erg mooi uit en zijn gewoon ontzettend lekker en heerlijk zoet. De paprikaplant Tangerine Dream blijft compact en is daardoor heel erg goed geschikt voor potten. De planten worden ongeveer 50 tot 70 cm hoog maar geven een grote opbrengst voor deze kleine soort plantjes. Er hangen letterlijk trossen paprika’s aan de takken. Een aantal van deze paprika planten heb ik enkele jaren terug gekweekt in potten van 3 liter. Afgelopen jaar kweekte ik deze paprika in ondiepe moestuinbakken van 12 á 13 cm diep.

Tangerine Dream F1 is verkrijgbaar bij bol.com.

Paprika in pot kweken: Tangerine Dream (onrijp)
Paprika in pot kweken: Tangerine Dream (onrijp)

4. Paragon snackpaprika (rode kleine paprika)

De Paragon Snack Patio is een paprikaplant die gemaakt is voor de kweek in potten. Dit paprikaplantje blijft gewoon lekker klein en de plant geeft mooie felrode paprika’s die klein blijven. De plant zelf wordt ongeveer 30-40 cm hoog, veel hoger zal de plant niet halen. Deze paprikaplant kan in kleine potjes gekweekt worden. Potten van 3 liter werkt prima. Ik zet die potjes dan zelf in een lage bak waar water in blijft staan. Zo kan ik al de potten van onder water geven. Deze paprika’s kun je ook prima in een moestuinbak kweken.

Paragon Snack Patio is verkrijgbaar bij bol.com.

Wanneer zaai je paprika?

Paprika planten hebben een lange periode nodig voordat ze vruchten geven. Het zijn dus net wat tragere groenten dan bijvoorbeeld tomaten of courgettes. Daardoor kun je het beste zo vroeg mogelijk in het jaar al beginnen met de kweek van paprika planten. Zelf begin ik meestal halverwege februari al met zaaien. Afgelopen jaar heb ik zelfs een poging gedaan om ze in de laatste week van januari te zaaien.

Vooral wanneer je geen beschikken hebt over een kas is dit wijs om te doen. Let er wel op dat je ervoor moet zorgen dat wanneer de plantjes uitkomen ze veel licht vangen. Ik geef mijn paprikaplanten als jonge zaailingen dan ook kunstmatig licht via groeilampen. Anders zullen de plantjes niet snel groeien en lange slanke plantjes worden.

Ik kies er meestal voor om paprika te zaaien in twee lichtingen. Daar zit dan vaak twee of drie weken tussen. Zo heb ik nog wat achter de hand mocht er met de eerste plantjes wat mis gaan.

Wat is de beste manier om paprika te zaaien?

Zowel jullie ondertussen waarschijnlijk weten zaai ik mijn groenten graag in vermiculiet. Vermiculiet is in staat om vocht lang vast te houden en is daarnaast heerlijk luchtig waardoor zaadjes minder snel schimmelen en ik daardoor het idee heb dat ik veel meer zaden heb die uitkomen.

Je hebt maar een laagje nodig van ongeveer 3 cm vermiculiet, dat spray je nat en je laat eerst het vocht goed intrekken. Controleer daarna dat er geen plasje water onderin je bakje ligt. Vervolgens kun je de paprikazaden op ongeveer 0,5 tot 1 cm diepte in het vermiculiet stoppen. Als laatste stap dek je het bakje af met een stukje vershoudfolie zodat vocht wat verdampt weer naar beneden drupt.

Vervolgens zet je het bakje met de paprika zaden op een zonnige plek in de vensterbank. Door het stukje vershoudfolie zorg je ervoor dat de vermiculiet niet zal uitdrogen, ook wanneer een dag lang de zon op het bakje staat te broeien. Het liefst plaats het bakje op een plek waar de temperatuur altijd boven de 20 graden Celsius is. Dat mag dus best op een vensterbank zijn waaronder een verwarming is.

Hoelang duurt het voordat paprika zaden kiemen?

Bij een temperatuur van boven de 20 graden zal het ongeveer 10 tot 20 dagen duren voordat de zaden uitkomen. Dat is een klein beetje afhankelijk van de soort maar vooral afhankelijk van temperatuur. Na het kiemen vormen zich er al snel twee kiemblaadjes, die verder nog niet zoveel weg hebben van een paprikaplant.

Paprika zaailingen
Paprika zaailingen

Paprika zaailingen ompotten in potgrond

Na ongeveer twee weken zullen er naast de kiemblaadjes ook de eerste echte blaadjes gaan vormen. Met een beetje geluk en mooie temperaturen heb je 6 blaadjes na 4 weken tijd. Twee kiemblaadjes en vier echte paprikablaadjes. Vanaf dat punt is het een goed moment om de paprikaplantjes uit te planten in verse potgrond. Zelf doe ik het soms al eerder, wanneer de zaailingen pas vier blaadjes hebben. Maar pas wel op want de plantjes zijn dan nog een stuk fragieler.

Ik plaats ze vervolgens in 7 x 7 of 9 x 9 cm potjes met verse potgrond. Verder niets speciaals. Soms gebruik ik oude potgrond van het jaar ervoor waar ik per emmer potgrond een hand vol koemest doorheen meng.

Paprika opkweken onder een groeilamp

Paprika plantjes zaai ik erg vroeg, meestal in februari. Op dat moment werkt de zon nog niet zo mee en zijn de aantallen zonuren per dag nog vrij laag. Zelf wil ik mijn paprikaplanten ongeveer 15 uur licht per dag geven. Ik gebruik dan ook lampen om de paprikaplantjes om te kweken.

Mocht je geen beschikking of mogelijkheid hebben voor een groeilamp, kun je er ook voor kiezen om een simpele TL balk te gebruiken. Afgelopen jaar heb ik gebruik gemaakt van LED TL buizen van 4500K, en ik moet zeggen dat ik eigenlijk geen verschil heb gemerkt. De paprikaplantjes hebben het daaronder erg goed gedaan en ik heb er prima van kunnen oogsten. Laag in stroomverbruik en qua aanschaf vallen de kosten allemaal wel mee tegenwoordig.

Paprika in pot planten

Wanneer de plant in verhouding met zijn 7 x 7 of 9 x 9 cm potje te groot wordt, is het de hoogste tijd om de plant over te planten in een grote pot. Je zou eventueel nog een tussentijdse pot kunnen gebruiken of je kunt de paprika direct in de grote pot plaatsen.

Houdt er rekening mee dat je een paprikaplant het beste niet buiten kunt laten, in ieder geval niet in de nachten, voordat Ijsheiligen voorbij is. Dat is op 12 mei. Paprikaplanten kunnen namelijk erg slecht tegen nachtvorst en de kans op schade is daarbij erg groot. Het grote voordeel is natuurlijk dat je in de nacht de paprikaplant die in pot staat nog even naar binnen kunt halen. Blijf er wel voor zorgen dat de paprikaplant voldoende licht krijgt, anders zal deze wel de lengte in groeien maar iel blijven wat betreft stelen.

Hoe groot moet de pot zijn om paprika in te kweken?

Zelf kweek ik mijn paprikaplanten in potten van 10 liter, dit zijn meestal de ‘Yolo Wonder’ paprika’s, de normale paprika’s die we uit de winkel wel kennen. Die paprika’s geven bij mijn een mooie opbrengst en ze zijn heerlijk van smaak. Ik heb geprobeerd om één, twee en drie paprikaplanten per pot van 10 liter te kweken. De conclusie is erg simpel, beperk het maar gewoon tot één paprikaplant per pot. Dat geeft grotere planten en meer opbrengst.

Voor die reden zou ik dan ook niet aanraden om een kleinere pot te gebruiken voor paprikaplanten. Er is wel één uitzondering, en dat zijn de zogenaamde snack of dwerg paprika’s. Tangerine Dream en Paragon snackpaprika’s zijn heel goed te kweken in kleinere potten. Afgelopen seizoen had ik er een aantal in potjes van 2 en 3 liter staan met goede oogsten! Die potjes zet ik meestal in bakken, ik kan de potjes dan vanaf de onderkant water geven.

Wanneer je paprika in pot kweekt is het wel belangrijk dat je voldoende bijmest. De ruimte in een pot is beperkt en de plant is daardoor van jou afhankelijk om voldoende voedingstoffen te krijgen zodat de plant meer vruchten kan aanmaken. Zelf kies ik dan gewoon voor simpele koemestkorrels. En helemaal geen dure of bijzondere. Eens per twee weken een klein beetje toevoegen is voldoende. Ik meng dat met mijn vingers door de bovenste laag grond.

Hoeveel water heeft een paprika in pot nodig?

Paprika planten hebben niet enorm veel water nodig. Zelf let ik er vooral op dat de blaadjes niet slap gaan hangen. Ze onderste blaadjes zijn in de ochtend daar een mooi herkenpunt voor. Hangen die slap naar onderen langs de steel, dan is het de hoogste tijd dat de paprikaplanten wat water krijgen. 250 tot 500 ml water is voldoende. Ik geef dat in de zomer in potten 2 á 3 keer per week. Of het moeten uitzonderlijk warme dagen zijn, dan geef ik dagelijks de genoemde hoeveelheid.

Geef een reactie