Paprika uitplanten in de kas

Je bekijkt nu Paprika uitplanten in de kas
Paprika uitplanten in de kas
Paprika in pot
Paprika in pot

Hoewel we al heel wat mooie dagen met veel zon achter de rug hebben, was het er nog niet van gekomen om de paprika plantjes uit te planten in de kas. Mijn paprika’s zaaide ik al op 31 januari, en 21 later schreef ik dat de paprika plantjes uitgeplant werden in grotere potten. Afgelopen zondag, 16 mei, vond ik het de hoogste tijd worden dat de paprika plantjes de kas in mochten.

De koude nachten zijn nu namelijk wel achter de rug. Goed om te weten is ook dat ik de paprika plantjes de voorgaande dagen al wel alvast heb laten wennen aan de buitentemperaturen. Maar steeds in de nachten mochten de paprikaplanten toch nog even binnen overnachten, onder hogere temperaturen.

Welke paprika soorten heb ik gezaaid?

Nog even een terugblik op de soorten paprika die ik heb gezaaid op 31 januari eerder dit jaar. Ik moet er bij vertellen dat ik nog niet alle paprika planten uitgeplant heb in de kas. Een aantal zullen namelijk buiten komen te staan, voornamelijk de snackpaprika’s, ik zal je later laten zien wanneer die ook naar buiten gaan waar deze komen te staan.

Paprika uitplanten en kweken in potten

Het grootste deel van mijn paprika planten zal ik opkweken in potten. Eigenlijk staat alles bij mij in de kas in potten of bakken, iedere pot staat aangesloten op een bewateringsysteem. Dat werkt voor mij al jaren ideaal. Jaarlijks zorg ik ervoor dat de grond in de potten wordt verwisseld. In potgrond waar afgelopen jaar paprika in heeft gestaan kweek ik in het opvolgende jaar geen paprika meer. Zo zorg ik voor vruchtwisseling of wisselbouw, zodat ik bodemziekte voorkom en problemen met de kweek kan voorkomen. Dit doe ik overigens voor alle soorten gewassen. Dus ook voor de tomaten, courgettes, enzovoorts.

Paprika in potten
Paprika in potten

De potten die ik gebruik om de paprika planten in uit te planten zijn 10 liter potten. Dat is ruim voldoende omvang wanneer je zorgt voor regelmatige bemesting en kleine beetjes water per keer. Paprika’s laten zich gemakkelijk kweken in dit soort potten. Snackpaprika’s, die ik ook kweekte, overigens nog een heel stuk gemakkelijker. Die doen het zelfs al prima in kleinere potten van bijvoorbeeld 3 liter. Hoewel grotere potten zeker voor een gemakkelijkere opkweek en meer resultaat zorgen.

Hoeveel geduld moeten we nog hebben?

Het zal nog wel even duren voordat we de eerste paprika’s kunnen oogsten. De paprikaplanten die ik in de kas heb gezet zijn eigenlijk allemaal ‘grotere’ paprikaplanten. Voor de snackpaprika’s hoeven we veel minder geduld te hebben, ik zie namelijk de eerste vruchten van ongeveer 5 cm groot al hangen aan de planten! Ik zal binnenkort schrijven wanneer ook die paprikaplanten buiten worden uitgeplant in kweekbakken hoe groot die plantjes ondertussen al geworden zijn.

Geef een reactie