Komkommer kweken: 10 tips voor een succesvolle komkommer kweek

Je bekijkt nu Komkommer kweken: 10 tips voor een succesvolle komkommer kweek
Komkommer kweken

Komkommer kweken is een van de leukste moestuin activiteiten voor de zomer. Je hoeft niet eens een moestuin te hebben, een grote pot, bak of moestuinbak is al voldoende om je eigen komkommers te zaaien en kweken. Iedereen heeft in zijn tuin wel een zonnige beschutte plek om succesvol komkommers te kweken.

Het is goed mogelijk om in een kouder klimaat, zoals bij ons in Nederland en België komkommers te kweken in de volle grond of buitenlucht. Nog beter werkt het natuurlijk in een kas of tunnel, wat logisch is gezien het net wat warmere klimaat.

Maar wanneer je kiest voor de juiste soorten komkommers lukt het iedereen om in eigen tuin komkommers te kweken. In dit artikel geven wij tips voor goede komkommer soorten om zelf te zaaien en 10 goede tips zodat jouw komkommer kweek dit jaar succesvol zal verlopen.

Klimmende of kruipende komkommers zaaien en kweken

De meest bekende manier van komkommer kweken zijn klimmende komkommers die langs rekken groeien. Komkommerplanten zijn namelijk ontzettend goed in klimmen en klemmen zich dan ook overal aan vast, zelfs gladde objecten. Zolang de plant met haar grijparmen maar om het object kan draaien.

Klimmend komkommers kweken heeft voor mij zelf de voorkeur. De kans op problemen met klimmende komkommers is namelijk kleiner. Bij een regenbui zijn de planten veel sneller droog, waardoor je minder snel last hebt van schimmels en andere problemen met je komkommerplant. Daarnaast bespaard het ruimte, zijn de komkommers veel rechter doordat ze hangen en heb je een beter overzicht hoe de plant groeit en waar de komkommers hangen.

Bijna alle komkommerplanten zijn overigens klimmende rassen. Een aantal bekende rassen en vooral goede rassen om in eigen tuin te kweken zijn de volgende:

Komkommer kweken
Komkommer kweken

Kleine of snack komkommer zaaien en kweken

Komkommer kweken: Iznik F1
Komkommer kweken: Iznik F1

Mini komkommer of snack komkommers zijn daarnaast wat compactere planten die je gemakkelijker in een kleine ruimte kunt laten opgroeien. Deze soorten verlenen zich erg goed om in een moestuinbak, kleinere moestuin of zelfs in potten of bakken te kweken. Een aantal goede snack komkommer of mini komkommer planten die zich uitstekend verlenen om zelf te zaaien en om te kweken in een moestuinbak of een kleine omgeving zijn de volgende soorten:

Zelf kweek ik graag de Iznik op in kleine bakjes die ik vervolgens uitplant in de moestuinbak. Soms wel per 3 of 4 naast elkaar in een moestuinbak van 90 cm breed die ik tegen een klimrek aan de achterzijde gemonteerd laat omhoogklimmen. De Iznik blijft een kleinere klant, in een zomer groeit ze tot ongeveer maximaal 2 meter. Maar je kunt deze plant ook uitstekend horizontaal langs het rek laten groeien wanneer je minder hoogte hebt.

Het leuke van snack komkommers kweken is dat je veel vaker komkommers kunt plukken. Het zijn lekkere komkommers om tussendoor op te eten of mee te nemen. Net wat knapperig dan normale komkommers waardoor ik ze erg lekker vind.

10 tips om komkommers te kweken

Met deze 10 tips lukt het iedereen, zelfs zonder moestuin, om komkommers te kweken uit eigen tuin. Je kunt komkommers in pot kweken, in een moestuinbak, een grote bak, in de volle grond, wel of niet in een kas of tunnel, zolang je maar rekening houdt met een aantal belangrijke zaken. Met deze 10 tips lukt het ook jou om komkommers uit eigen tuin (of balkon) te kweken.

Tip 1: gebruik goede kwaliteit komkommer zaden

Komkommer is niet moeilijk om te kweken, maar het gaat je wel helpen wanneer je rassen teelt die makkelijk groeien in ons koudere klimaat. Zeker wanneer je de komkommerplant in de buitenlucht kweekt. Wanneer je weinig ruimte hebt en je komkommers buiten laat opgroeien. Probeer dan eens snack komkommerplanten Iznik F1 of de Hopeline F1. Wil je grotere komkommers, dan zijn Chinese Slangen of Diva goede keuzen.

Tip 2: Kies voor een zonnige locatie om komkommers te kweken

Komkommers houden van een warm plekje met zoveel mogelijk zonlicht. Het liefste natuurlijk in de kas of in een tunnel, maar ook in de volle grond zijn komkommers erg goed te kweken. Zelf heb ik mijn rekken met komkommers tegen een muur aan staan, vanaf de ochtend tot laat op de avond in de zon. Die muur geeft daarnaast nog eens hitte af doordat de zon haar warm houdt. Een ideaal plekje, bij regenval zijn de planten zo weer droog. Dat voorkomt dat je snel meeldauw of witte aanslag op de bladeren krijgt, waardoor de planten snel verzwakken. Mocht je kiezen voor komkommer in een pot, dan kun je de pot bij slecht weer eventueel even naar binnen halen.

Tip 3: Komkommer kun je al vroeg binnen (voor) zaaien

Komkommer kun je buiten pas zaaien halverwege mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, maar je kunt binnenshuis al veel eerder beginnen. Al vanaf halverwege april kun je daar je zaden voorzaaien in potgrond of in vermiculiet. Doe dat bijvoorbeeld in kleine P9 potjes (9 bij 9 cm). Maak de grond niet al te nat, anders is de kans best groot dat komkommerzaden zullen schimmelen of rotten. Komkommer zaden kiemen het beste bij een temperaturen boven de 20 graden. Ik kies zelf voor een plekje in de zon op de vensterbank. Komkommerzaden doen er niet lang over om te kiemen, ga uit van ongeveer een week tot maximaal een dag of 10.

Tip 4: Komkommers mag je uitplanten vanaf halverwege mei

Het is veilig om komkommers buiten uit te planten in de volle grond, grote potten of in een moestuinbak na ongeveer 12 mei, wat ijsheiligen is. De kans op nachtvorst is dan uitgesloten, waardoor je komkommerplanten veilig buiten kunnen verblijven. Ik kies er zelf voor om mijn komkommerplanten in een moestuinbak te planten, en vaak kies ik er dan voor om deze wanneer ik nog ruimte heb de eerste dagen nog even in de kas te laten overnachten. Zo hard ik mijn komkommerplanten ietsje beter af voordat ik ze met moestuinbak verhuis naar de juiste plek.

Tip 5: Komkommers op een klimrek kweken

Komkommerplanten klimmen ontzettend makkelijk met grijparmpjes omhoog. Je kunt ze begeleiden langs een klein rekje gemaakt van bamboestokken. Wil je het iets steviger aanpakken en iets meer ruimte bieden, dan kun je een grof gaaspaneel gebruiken met een maaswijdte van 10 bij 10 cm. Zelf heb ik die aan de achterkant van mijn moestuinbakken bevestigd tussen twee houten latten, met een hoogte van 180 cm. Klimmende planten heeft grote voordeel, de belangrijkste is dat je planten veel sneller droger na een regenbui. Daardoor heb je minder last van meeldauw of schimmelende planten, alleen maar goed voor het behoud van je komkommerplanten.

Tip 6: Plant komkommers met droge voeten

Komkommers kunnen erg slecht tegen vocht, ik let er altijd op dat mijn komkommerplanten met hun voeten droog staan. De voet van de plant laat ik altijd wat hoger staan dan de rest van de aarde rondom de komkommerplant. Het water trekt zo rondom de voet en de voet zelf zal nooit erg nat worden. Vooral in de volle grond is dit iets om op te letten.

Tip 7: Komkommerplanten hebben erg veel voeding nodig

Komkommerplanten zijn echte veelvraten, ze nemen ontzettend veel voeding uit de grond op om door te blijven groeien en nieuwe komkommers aan te maken. Je merkt snel genoeg wanneer komkommerplanten te weinig voeding hebben, de randen van de bladeren worden dan geel of wit. Het is beter om dit te voorkomen en tijdig verse voeding toe te voegen. Zelf kies ik ervoor om organische mestkorrels te gebruiken zoals koemestkorrels. Ik voeg eens per twee weken een klein handje per plant toe in de bovenste laag grond rondom de voet van de komkommer. Je kunt dit lichtjes met je hand in de bovenste laag grond werken. Je zou ook gebruik kunnen maken van een vloeibare mest.

Om een beeld te krijgen van de betere soorten voeding voor groenteplanten, kun je deze vergelijking raadplegen van de beste soorten moestuin voeding op basis van NPK gehalte.

Tip 8: Komkommers vragen om veel water gedurende de zomer

Net als veel voeding, zijn komkommers dorstige planten. Het is vooral van belang wanneer je jouw komkommerplanten in een moestuinbak, pot of bak hebt staan dat je dagelijks water geeft. Bij warme dagen boven de 30 graden is twee keer water geven bij mij eerder regel dan uitzondering. Doordat een moestuinbak, pot of bak erg snel uitdroogt in de volle zon moet je hier wel goed aandacht aan schenken.

Tip 9: Waak voor slakken na het uitplanten van je komkommerplanten

Vooral slakken kunnen in halverwege mei na het uitplanten van je komkommerplanten zorgen voor problemen. In een mum van tijd eten ze complete bladeren of zelfs het steeltje van je komkommerplant weg. Ook wanneer je met een moestuinbak werkt kan dit gebeuren, ondanks dat de slak heel de bak omhoog moet klimmen. Zelf leg ik slakkenkorrels op de grond bij de bak langs de poten, zodat de slakken niet omhoog zullen kruipen.

Tip 10: Laat komkommers niet te groot worden en oogst regelmatig

Wanneer je veel komkommers wilt oogsten, is het belangrijk om tijdig de komkommers te plukken. Je wilt ze niet te droog laten worden, dan worden ze minder lekker en nog belangrijk reduceert dat het aanmaken van nieuwe vruchten voor de komkommerplant. Hoe sneller je oogst, hoe meer de komkommerplant gestimuleerd wordt om nieuwe komkommers aan te maken. Kleiner oogsten betekent daardoor duidelijk merkbaar meer komkommers en beter resultaat.

Geef een reactie